dec 032016
 

msn_0007Dit artikel is geschreven door Tuinman Peter die een eigen rubriek heeft op GroentenInfo.
Titel : Composteren, een zegen of moeten we dit natuurlijk proces ter discussie stellen of vervangen uit noodzaak voor het milieu?

Land en tuinbouw krijgen de laatste tijd niet de beste punten als het gaat over het milieu en co2 uitstoot.
‘dieren produceren alleen methaangas, mest en co2’
‘boeren doen niets anders dan een bruine stinkende smurrie op hun velden uitspreiden(drijfmest)’
‘boeren spuiten met pesticiden en maken zo het milieu kapot’
Dit zijn een paar van de veelgehoorde uitspraken, of ze terecht zijn maakt totaal niets uit, de imagoschade is er en deze groeit nog elke dag. Biologische landbouw doet het op dit vlak veel beter.
Wanneer we een gezonde planeet met een zo weinig mogelijk opwarmend klimaat met stijgend zeewaterniveau willen doorgeven aan de volgende generatie moet er serieus gewerkt worden aan o.a. de uitstoot van co2. De industrie moet zich houden aan verschillende beperkingen, het verkeer wordt meer en meer aan bepalingen onderworpen en land en tuinbouw moeten nog veel onderzoeken, uittesten en innoveren.

Waar zitten de problemen?
Dieren produceren mest. Bij het omzetten van die mest wordt er co2 uitgestoten. Mest van dierlijke oorsprong wordt niet optimaal benut want er verdampen gassen(methaan en anderen) en er spoelen nutriënten uit via het grondwater(nitraten en fosfaten). Drijfmest kan beter dienen als grondstof voor een biogasinstallatie en wordt zo beter gebruikt en met minder reststromen.
Plantaardig afval wordt niet volledig benut als grondstof voor bemesting. Onze composthopen werken niet optimaal. Bij kleine hoeveelheden en een slechte opvolging krijgen we verrotting. Hierdoor krijgen we verspilling. Wanneer we plantaardig afval naar het containerpark brengen wordt dit afval naar een compostfabriek gebracht waar er een veel betere opvolging met een beter rendement is. Bij deze verwerkingsmethode komt er veel co2 vrij.

Het is echter de vraag of er andere methoden bestaan die beter zijn voor het milieu.
Fermenteren is zo een methode. Het is een weinig gekende en nog minder toegepaste methode welke zou kunnen helpen volgens de promotors.
Sorteren van afval verder aanmoedigen en belonen. Afvalwater wordt naar een zuiveringsinstallatie gepompt. Bij het zuiveren van dit vervuilde water komen er door natuurlijke processen veel gassen vrij. Kunnen we die gassen niet opvangen en benutten?

Wat kunnen wij thuis doen om ons steentje bij te dragen?
Sorteren is en blijft de hoofdzaak.
Composteren in de tuin is een natuurlijk proces waar de omzetting gebeurt door zuurstof, microleven en natuurlijke scheikundige processen, bij deze gebruikt de natuur zuurstof en krijgen we uitstoot van biogassen en co2. Fermenteren gebruikt bijna geen zuurstof en zo krijgen we bijna geen uitstoot van co2. De restmaterie bevat natuurlijke stoffen die veel rijker zijn aan voeding dan gewone compost. ‘De natuur is bij het composteren blijkbaar niet zuinig met zijn rijkdommen’.

Wat kan de overheid van ons overnemen om het milieu te sparen?
Sensibilisering in verband met fermenteren. Moeten compostmeesters op het containerpark ook de nieuwe techniek uitleggen en aanprijzen?
Afvalwater zuivering moet dienen als grondstof voor het produceren van groene elektriciteit.
Compostfabrieken moeten hun vrijgekomen warmte en verteringsgassen opvangen en hergebruiken. Fermenteren moet officieel worden gepromoot om deze als nieuwe methode te gebruiken.
Boeren die een milieuaanvraag indienen voor het verwerken van drijfmest naar biogas moeten steun krijgen in het verkrijgen van een vergunning. Uitleg aan de plaatselijke bevolking is een noodzaak. Drijfmestverwerking tot biogas in een fabriek moet worden gestimuleerd en ondersteund.
Bio elektrische centrales. Moeten we daar vragen bij stellen? Onze landelijke haardvuren en houtkachels worden met de vinger gewezen inzake uitstoot van fijn stof en co2 maar centrales die nota bene worden gesubsidieerd om elektriciteit te winnen uit houtsnippers worden gepromoot!! Wie kan zoiets nog begrijpen?

De praktijk:
Fermenteren van groenafval(de Bokashi methode)
Hoe beginnen we er aan? Het groenafval verkleinen(snipperen), kleinere partikels worden sneller omgezet. De verkregen groensnippers spreiden we uit volgens de lasagne methode. Eerst een dunne laag groenafval dan een laag Bokashi starter en dan terug groenafval en zo verder. De verkregen massa goed aandrukken. Fermenteren gebeurt immers bij afwezigheid van zuurstof. Na de laatste laag groenafval steeds afdekken met een plastiekfolie om af te sluiten van de lucht. Fermenteren doe je op grote schaal in een silo en kleinschaliger bijvoorbeeld in een big bag die je goed kunt afsluiten. Na 3 tot 5 weken is de fermentatie afgelopen en kan de verkregen Bokashi worden gebruikt in de tuin. Onderspitten of inwerken is een goede methode. Anders dan compost moeten we de tuingrond nu laten narijpen. Bokashi heeft een lage ph en komt terug op neutraal na het rijpen in een behandeld perceel. Vanaf nu kunnen we zaaien of planten. Het volledige proces is gebeurd zonder uitstoten van co2. Op deze manier kunnen we in onze groenten-, fruit- en of siertuin een steentje bijdragen om de verdere opwarming van de aarde af te remmen. Ondertussen kan gefermenteerd rijker groenafval nuttiger worden gebruikt als plantenvoeding(zuiniger omgaan met de voedingsstoffen).Uiteraard kan deze methode ook gebruikt worden voor groenafval van het containerpark in een verwerkingsfabriek.
Onze planeet Aarde mogen we niet verpesten voor de komende generaties en dit kan alleen maar wanneer iedereen zijn steentje bijdraagt. Vele kleine deeltjes samen geven een grote brok welke een verschil kan maken. Samen kunnen we er iets aan doen.
Auteur : Tuinman Peter

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)