mei 312016
 

SONY DSC

De kweek van knoflook gaat niet zonder slag of stoot.

Vorige herfst heb ik mijn lookteentjes geplant volgens de regels van de kunst, met als resultaat dat er tijdens de winter een voorspoedige opkomst was en  in de lente een goede beginnende groei tot volwaardige plantjes. Vorige week, half mei, zag ik aantasting van het loof door roest. Deze week is dit uitgegroeid tot een zware aantasting. Op een biologische manier is hier niets meer aan te doen.
Vlug de oogst redden dan maar. Knoflook kun je op 2 manieren tot een oogst laten komen:
– Laten groeien en laten afrijpen tot volgroeide lookbollen. Er zijn dan drie kapers op de kust: roest, preivlieg en rotten van de lookbollen (grauwe schimmel).
– Halfwas oogsten, einde mei, als een soort noodmaatregel bij een aantasting van ziekten of plagen. Deze methode zal ik nu beschrijven daar ik dit jaar heb gebruikt als noodstop.
– Wanneer de groene forse stengels in april en mei aangetast worden door roest dan geeft dit zeker voor de bollenteelt een vermindering van de oogst. Wanneer je de groene stengels nu oogst en schoont zoals prei dan houdt je de jonge knoflookstengels over die een zeer zachte smaak hebben. Je kan ze nu met weinig werk (geen teentjes pellen) in de keuken  gebruiken. Deze jonge lookstengels moet je dan uiteraard in de diepvriezer bewaren. Voor mij zijn ze eigenlijk een meerwaarde ten opzicht van de knoflookbollen.
Dus, bij een aantasting door een ziekte: oogsten, opschonen, wassen en in de diepvriezer bewaren. Telkens je look in een gerecht nodig hebt duik je gewoon de vriezer in om er 1 a 2 stengeltjes uit te halen. In bevroren toestand kun je ze perfect fijn snijden of je doet ze in één stuk de pot in. De zachte lookstengel smelt dan als sneeuw voor de zon. Zo is er  geen gedoe meer om lookteentjes te pellen. Groeten Tuinman Peter
SONY DSC
SONY DSC

Knoflook met roest

 

 

 

 

 

 

 

 

SONY DSC

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)