jun 182014
 

De meest geteelde aardbeirassen hebben tweeslachtige bloemen. Op één bloem vinden we dus zowel meeldraden als stampers. Voor de bestuiving en bevruchting kan zelfbestuiving volstaan, maar zorgt kruisbestuiving door wind en insecten voor grotere en beter gevormde vruchten. Hoe dan ook, met de gangbare rassen zijn er meestal geen echte teleurstellingen wat betreft de vruchtzetting.

Weinigen weten dat er aardbeirassen bestaan met alleen stampers en geen stuifmeel(vrouwelijke bloemen).   Met de herintroductie van oude rassen met sublieme smaakeigenschappen komt deze eigenschap van specifiek vrouwelijke rassen terug naar boven met alle bijhorende vereisten.

Bestuiving en bevruchting kan simpel zijn maar ook iets minder.

Vrouwelijke rassen moeten steeds andere rassen in de buurt hebben met ook stuifmeel. Zo kan kruisbestuiving optreden en daarna ook bevruchting. Bevruchting zorgt dan voor goed uitgroeiende vruchten. Is er om de een of andere reden een kink in de kabel dan kan de volledige of gedeeltelijke oogst uitblijven.

Een voorbeeld: het vrouwelijk ras bloeit  2 weken vroeger dan het gemengde ras, dit geeft een goede opbrengst bij het later bloeiende gemengde ras maar een zeer kleine oogst bij het vrouwelijke ras.

Nog een voorbeeld : zeer slecht weer bij de bloei waardoor er weinig insecten vliegen en over een veel kleinere vliegafstand, gevolg een slechte kruisbestuiving bij het vrouwelijke ras.

Bloemen van gemengde rassen kunnen mee bestoven worden door mieren die ongewild stuifmeel op dezelfde bloem verhuizen, mieren kunnen niet meehelpen met kruisbestuiving bij vrouwelijke rassen daar de mieren vooral nectar oogsten op de mannelijke delen. Hierdoor zijn ze niet geïnteresseerd om vrouwelijke bloemen te bezoeken daar die geen nectarklieren bezitten.

Al deze extra voorwaarden zorgen er voor dat er bij het kweken van speciale rassen zoals vb. Beeseascape, Assiette, White Dream en anderen extra waakzaamheid nodig is. Ook het ras ‘Pine Berry’ dat de afgelopen twee jaar sterk in de markt gezet werd  heeft slecht ontwikkelde stuifmeeldraden. Ook voor dit ras zijn andere aardbeiesoorten in de buurt noodzakelijk voor een goede vruchtzetting. Op het etiket lees je ‘kruisbestuiving zorgt voor betere vruchten’. Maar eigenlijk zou er moeten staan ‘kruisbestuiving is noodzakelijk”!

Lees ook mijn andere artikels over mijn aardbeiencollectie!

 

Mijn strategie, 2 verschillende soorten in mijn serre. Korona (mannelijke en vrouwelijke delen), Asiette(alleen vrouwelijke delen).

DSC00141

DSC00144
Heel slechte oogst bij Asiette: Korona bloeide 2 weken later dan Asiette, gevolg een zeer slechte oogst bij Asiette.
DSC01251
Bestuiving door de mieren!
DSC00102

DSC00107

Beeseascape: rood(bosaardbeismaak)

DSC03014

Asiette: wit en zeer rijp roze(ananas smaak)

DSC06398

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  11 reacties aan “Waarom geven speciale aardbeirassen soms weinig opbrengst?”

Reacties (11)
 1. Peter,
  Ook bij mij hebben de “korona’s zeer matig vrucht gedragen. Wat er af kwam was wel prima maar de hoeveelheid is minimaal. Zo’n slechte oogst heb ik nog niet eerder meegemaakt. Kan de zeer zachte winter, zonder een graadje vorst, hiervan mede de oorzaak zijn geweest? Veel tuinplezier, vriendelijke groet, Gerard Mulder

  • Dag Gerard, waren er gewoon weinig bloemstengels of waren de bloesems niet bevrucht? Groetjes Tuinman Peter

   • Peter, bedankt voor je snelle reactie. Er zaten inderdaad maar weinig bloemstengels aan.
    Maar ook de planten haalden dit jaar niet de volle bloei met veel blad. Het waren, op enkele planten na , in wezen iele planten met weinig blad.ik tuinier zo ’n 15 jaar maar zo matig heb ik nog nooit meegemaakt.
    Groeten en nogmaals dank voor je reactie.
    Gerard

   • Gerard, waren het planten welke bloeiden voor de eerste maal of waren het oude planten?

   • Peter,
    Dit zijn nieuwe planten welke voor het eerste jaar (lees augustus 2013)bij mij geplant zijn.
    Nogmaals, zoiets nog nooit eerder meegemaakt. Ik wissel elke drie jaar van aardbeiveld met ook nieuwe planten.Gerard.

   • Gerard, voor een zeer overvloedige bloemaanleg moet je de nieuwe planten poten zo vroeg mogelijk in augustus, zelfs indien mogelijk de laatste week van juli. Na het planten overvloedig aangieten tot de hergroei, nog eens goed bemesten, de nog komende scheuten wegnemen en gieten als het nodig is. Zo bekom je de zwaarste planten voor de winter met de meeste bloemtakaanleg. Groetjes Tuinman Peter

 2. Da’s weer úitstekende info vrienden.
  Als nu de rode duivels het net zo goed doen als de rode zomerkoninkjes wordt de zomer nóg mooier.
  Bedankt voor steeds weer geweldige info, Pim.

 3. Ik heb de laatste paar jaar één probleem met mijn aardbeien waar ik geen oplossing kan vinden. Ik heb heel wat zaken onderzocht op het internet, maar geen oplossing kunnen vinden. Kunnen jullie mij misschien van advies dienen?
  Ik heb zwarte puntjes in de aardbeien ( het lijkt wel acné ) , die hard zijn.
  Ik hoor graag van U.

  Met vriendelijke groet, Henk Otten

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)