8-4-2014

Vandaag de eerste aspergebroccoli geoogst. De hele winter was het even bibberen of deze kooltjes zouden bevriezen, nee hoor. Vandaag dus de eerste geoogst. In de keuken telkens een uitdaging om een passend gerecht samen te stellen.

Onmiddellijk maak ik een vergelijking naar een andere onbekende groente. Koolscheuten, dit zijn de bloemstengels van  doorschietende koolgewassen. Savooikool, spruitkool, spitskool, boerenkool en anderen. Wanneer we van die bloemstengels plukken en het bovenste behouden tot aan de vezelvorming in de stengel dan houden we fijne malse eetbare koolgewasstengels over. Als we die groente goed bekijken dan is de vergelijking met asperge broccoli vlug gemaakt. De beiden zijn een koolgewas, de beiden zijn bloemstengels en de beiden kun je oogsten en verwerken op de lengte tot waar je de vezels(draden)  tegenkomt. Kool bloemstengels gooien we op de composthoop(behalve als we zaad willen oogsten). Waarom toch, uit onwetendheid of drempelvrees?  Deze stengels zijn zeer voedzaam, zijn uiteraard spotgoedkoop en in de lente groeien ze als het aanbod uit onze tuin elke dag kleiner wordt. Waar wachten we op?

In Frankrijk worden bloemstengels van koolzaad geplukt, gekookt om daarna te laten afkoelen en te serveren met een vinaigrette. Heerlijk als je houdt van azijn. Ik niet dus. Ik verwerk al deze scheuten oa in aardappelpure. Je kunt ze ook koken in gezouten water om dan te serveren met witte saus.  De foto’s zullen veel verhelderen. Smakelijk.

Groetjes Tuinman Peter

 

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.