Tips en weetjes over de moestuin mei juni

 

In dit bericht een overzicht van de berichtjes die de afgelopen maand verschenen op http://www.facebook.com/groenteninfo.  Word nu ook fan op Facebook van GroentenInfo en ontvang iedere week tientallen tips voor de moestuin. Toch liever niet op facebook? Dan bezorgt GroentenInfo u op regelmatige basis een overzicht van deze korte berichtjes. Zoals nu dus. Je kan de berichtjes toch lezen door op de foto die bij het bericht staat te klikken.
Tips en weetjes over de moestuin van eind april tot 15 juni
15 juni Afrikaantjes fleuren onze moestuin op en kunnen misschien sommige plagen en ziekten onderdrukken. Deze foto is om een wijd verspreid misverstand de wereld uit te helpen : Afrikaantjes (Tagetes) zullen de slakken niet weghouden. Integendeel, ze zijn er verzot op en zijn eerder een signaalplant voor de aanwezigheid van slakken. Waarom gebruiken jullie Afrikaantjes in de tuin? Deel het met onze
groep!

De vierkante moestuin
13 juni Vierkante moestuin nr.2 is er! De beplanting werd gestart einde mei, en werd vorige week afgewerkt.
Het is een overvolle moestuinbak geworden. Nu maar hopen op een mooie zomer, want er staan heel veel vruchtgroenten in . Het beplantingsplan (zie verder in dit bericht) is eigen inspiratie. Er wordt in het begin gestreefd naar een optimale grondbedekking, vandaar tussenplantingen van sla. Misschien teveel groenten in één bak, maar dat zien we dan wel, sla kan toch ieder moment geoogst worden.
Eerst de gasten voorstellen. We beginnen onderaan en van links naar rechts.
rij nr1 : balkontomaat- spruitbroccoli(3x)-balkontomaat
rij nr2 : rode kropsla -aubergine- bleekselder (3x) boontjes (6x)-aubergine – lollo rossa
rij nr3 : Tigerella tomaat – rode eikenbladsla -zoete puntpaprika -groene eikebladsla-zoete puntpaprika-Tigerella tomaat- rode eikenbladsla
rij nr4 : Marmande tomaat – vollegrondskomkommer – lollo bionda 2x – tomaat -vollegrondskomkommer – snoeptomaat.
Dit alles afgewerkt met Afrikaantjes.

De vierkante moestuin
16 juni Snijselder lijkt heel geschikt voor een vierkante moestuin. Door zijn steile, rechtopgaande groei kun je flink wat oogsten van slechts één vierkantje. En het is nog niet gedaan, want je kan snijselder verschillende keren per jaar oogsten. Gewoon afsnijden boven het hart van de plant en straks groeien er weer heel veel nieuwe blaadjes.

De vierkante moestuin
11 juni Na de hagelschade, de wind. De tweejarige kardoen, die op het punt staat te bloeien blijkt maar matig bestand tegen wind. Eén exemplaar tegen de grond afgeknakt. Eén is zijn bloemstengel kwijt. Deze kardoen overleefde de vorst door te overwinteren in de garage. Ondertussen al bijna twee meter hoog en straks mooie paarse bloemen.

In weer en wind.
10 juni Tuinieren zonder spitten, maar met veel hooi! Een opvallende teeltbeschrijving van Michel uit Oost-Duitsland!
http://woelmuizenier.blogspot.de/2012/05/tuinieren-zonder-spitten.html
10 juni Michel Dobbelaere woont in Oost-Duitsland en verzorgt al enkele jaren een gewaardeerde support op de website. Zijn reacties op vragen van lezers getuigen van een grote deskundigheid. Toch is zijn manier van telen dikwijls speciaal te noemen. Michel is dit voorjaar een blog gestart waarin hij zijn teelttechnieken wil delen. Zijn blog heet “De woelmuizenier”
Michel schrijft “Mijn geillustreerde bijdragen zijn voor het ogenblik nog bescheiden. Even bescheiden zal het aantal lezers zijn die er iets mee kunnen doen. Maar het gaat hier dan ook niet om ‘volgelingen’ te recruteren. Als er iemand iets aan heeft ben ik blij mijn ervaring meegedeeld te hebben”
http://woelmuizenier.blogspot.de/2012/04/bovengrondse-aardappelen.html

Woelmuizenier: Bovengrondse aardappelen (het begin)
woelmuizenier.blogspot.com
9 juni Wanneer denk jij de eerste aardappelen uit de moestuin te halen? Of heb je ze al geproefd, net als Sofie?

GroentenInfo
Kon niet meer wachten… daarnet toch eens gaan kijken naar de aardappelen. Best mooie oogst, van 2 planten. Lekker nieuwe aardappeltjes op ons bord straks ;-) (Eerstelingen, geplant laatste week van maart 2012)
Publié à l’origine sur le mur de GroentenInfo
9 juni Zopas met spijt in het hart gezien dat een bijna bloeiende kardoen van bijna 2 meter hoog afgeknakt is. Lesje geleerd, ondersteunen die tweejarige kardoen! Het blijft hier maar waaien. Hopelijk hebt u de koolsoorten aangeaard. Dit artikeltje is opnieuw actueel.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-in-de-wind/

Groenten in de wind
www.plantaardig.com
Een omstuimige wind deze week. Hier en daar wat schade in de moestuin. Kolen die niet aangeaard zijn kunnen afdraaien!
5 juni Actueel artikel…
De moestuin in juni : tips bij het teeltschema.
www.plantaardig.com
Juni, aflossing van de wacht in de groentetuinZiezo, de vorstgevoelige gewassen zijn nog maar net gezaaid of uitgeplant of de oogst van de koukleunen die we in het vroege voorjaar aan de grond toevertrouwden is al begonnen.
4 juni Grote kans op infectie door de aardappelziekte, bij aardappelen.
Na de infectieperiode van 21 tot 24 mei bracht het droge, zonniger weer een onderbreking van een vijftal dagen. Op vrijdag 1 juni deden zich nieuwe infectiekansen voor. Met de regen van zondag 3 juni en maandag 4 juni wordt het tijd om de infectiekansen bij uw aardappelteelt na te gaan. De kans op infectie wordt nu wel heel groot.
Het artikel “Aardappelziekte : oorzaken, waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)” is ideaal om nog eens en ander op te frissen.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-waarschuwing-en-bestrijding/

Aardappelziekte : oorzaken, waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)
www.plantaardig.com
We krijgen regelmatig wat regen te verwerken. De nachten zijn ook warmer. Dat betekent extra kans voor aantasting van Phytophthora. Als de bladeren van aardappelen gedurende een bepaalde tijd nat blijven, dan is de kans op de kieming van de sporen van de schimmel groot.
3 juni Zopas gevonden : *39* recepten met courgettebloemen. Misschien nog twee courgettes extra zaaien straks?
http://www.smulweb.nl/recepten/&query=courgettebloem

Eetbare bloemen
29 mei Deze bloemetjes van bieslook en slangenradijs werden zopas gebruikt om een salade met diverse bladgroenten uit de moestuin op te vrolijken. Welke bloemen gebruiken jullie wel eens in de keuken?

Eetbare bloemen
26 mei De dagen zijn zonnig en de avonden blijven vrij warm, het barbecueseizoen is officieel geopend!
Wist je dat GroentenInfo meer dan 20 artikels verzameld heeft over groenten, niet bij, maar *op* de barbecue!
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-op-de-barbecue-tien-korte-tips/
Een overzicht van deze artikels vind je hier :
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/groenten/barbecue/
Groenten op de barbecue : tien korte tips!
www.plantaardig.com
Verse groenten zijn niet alleen onmisbaar náást maar ook óp de barbecue.Welke groenten kunt u rechtstreeks op de vuurgloed roosteren?Doet u dat best samen of niet samen met het vlees of de vis? En is het waar dat je zelfs sla en witloof kunt grillen?
26 mei
De vierkante moestuin
Dit pinksterweekend een superweertje voor heerlijk verse smaakvolle slaatjes of kruidige bladgroenten bij de barbecue. Nu à volonté te oogsten uit de vierkante moestuin!
Oogst uit de vierkante moestuin op 20 mei. Een slaatje met kropsla, lollo rossa, rucola en wat kruiden, radijsjes zijn er ook al.
De hype wordt dit seizoen uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!
25 mei De inleiding van dit artikel, dat is er één naar mijn hart.
En zo heb ik het altijd gezien en toegepast.
-Het beste van beide.
-Biologische en traditionele landbouw begraven de strijdbijl.
-Vergeet de zwart-wit discussie.
-Een winnaar is niet aan te wijzen.

Het beste van beide
www.kennislink.nl
Vergeet de zwart-wit discussie die biologische landbouw lijnrecht tegenover traditionele landbouw zet. Bij het wegen van de voordelen spelen zo veel dingen mee, dat een winnaar niet simpelweg is aan te wijzen.
23 mei Wie zelf aardbeiplantjes wil kweken, houdt best een paar planten apart waarvan de bloemen verwijderd worden.
http://home.scarlet.be/groenteninfo/aardbei/aardbei4vermeerdering.htm

Photos du mur
De afgelopen weken hebben we alle bloemen (handmatig) verwijderd uit de planten, zodat de plant zijn energie kan stoppen in het maken van nieuwe uitlopers. De eerste uitlopers beginnen inmiddels te komen…
22 mei Een blikvanger op de tuinbank. Niets is eenvoudiger dan bieslook in pot, nu al vijf jaar een favoriet. Komt weg met drie of vier koffielepeltjes organische mest per jaar. De bloemen zijn veel te mooi om weg te nemen en zorgen ieder jaar in mei voor kleur op het terras. In het vroege voorjaar (winter) kan je er al van oogsten. Na vijf jaar begin de bieslook toch wat af te nemen, je kan het verpotten niet blijven uitstellen…

Groenten in potten
20 mei Momenteel verlaten ze massaal hun overwinteringsplaats, en dat is ….. de bodem! Coloradokevers overwinteren als volwassen insect in de grond. De moederdieren eten van het aardappelloof en leggen gedurende drie weken tot wel 80 eitjes. De larven die na één tot twee weken uitkomen zijn zeer vraatzuchtig, waardoor de schade exponentieel toeneemt.
Coloradokevers nu vangen, dat loont!
15 mei
Hagelschade bij GroentenInfo
Groenten met gaatjes, met witte stippen, aan flarden, doorzeefd en tot moes geslagen. Hebt u ook hagelschade in de moestuin, plaats een reactie, of zet een foto op het prikbord. Gedeelde smart is halve smart :-)
14 mei En dat het gevroren heeft zondagochtend, zeker weten. Het gras zag wit. Zowel dat beetje aardappelloof dat niet ondergedekt was, als die twee potjes met bonen die over waren van de bonen die in de kas geplant zijn, waren getroffen door de (hopelijk) laatste lentenachtvorst van 2012.
Hopelijk is het bij jullie allemaal goed gegaan. Maar aangezien ik slechts op 30 km van de kust woon, zou het kunnen dat het bij jullie nog meer gevroren heeft??
Bekijk de twee foto’s op deze link
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/gevaar-op-lentenachtvorst/comment-page-1/#comment-39039

Lentenachtvorst gehad?
www.plantaardig.com
9 mei Het is nooit zo slecht dat het voor niemand goed is. Wat het weer betreft kunnen we dit toepassen op …… slakken!
Laat u niet verrassen, door het vochtige en zachte weer zijn de slakken zeer actief. Ze glijden zelfs tijdens de dag over het terras alsof het al herfst is. En ze leggen al volop eitjes. Wie nu de slakken die vanuit de omgeving van de moestuin (hagen, graskanten, borders….) komen niet bestrijdt, zal bij een vochtige nazomer pas echt problemen hebben. Je kan de slakken van de planten afhouden door allerlei huis-, tuin- en keukentips, maar daarmee hou je hun voortplanting niet tegen. Probeer deze (na)zomer dan maar eens het aangegroeide slakkenleger te lijf te gaan.
Gelukkig zijn er ecologische, biologische, niet giftige slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat. En vergeet niet : slechts 5g/m² (één koffielepel). Veel mensen strooien veel te veel slakkenkorrels, zonde van het geld.
8 mei Er werden zes foto’s toegevoegd aan het album “Vierkante moestuin”. Het pikant smakende slaatje was uitstekend geschikt bij de tomaat en mozzarella.
Bekijk de volgende foto’s om de eerste oogst uit de vierkante moestuin te volgen

De vierkante moestuin
Een eerste oogst van microgroenten en rucolablaadjes, 4 weken na zaaien. Bekijk de volgende foto’s om te zien hoe dat in zijn werk ging.
Een eerste oogst! Pikant slaatje met Rucola en microgroenten. De hype wordt dit seizoen uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!
7 mei Met een mooi citaat
“Groenten uit eigen tuin verhouden zich tot wat in supermarkten te koop is als een symphonieorkest vergeleken met een cassettebandje. Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis.”

De onvergetelijke groentedagen 2012, een persbericht van kwekerij Bastin.
ymlp.com
Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. We willen met deze dagen duidelijk maken dat er nog heel veel bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn die niet eens de kans kregen …
6 mei
De moestuin van Fil, anno 2012.
Sla planten, wortelen zaaien … in de moestuin van Fil, anno 2012. Na veertig jaar een nieuwe moestuin!
5 mei Trend? Hype? Rage?
GroentenInfo test het uit.

De vierkante moestuin
De hype wordt dit seizoen uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!
4 mei Mooie foto die ik herontdekte bij mijn voorbereiding voor de lezing over glasgroenten, vanavond in Brugge.
“Bij de overgang van de vroege glasgroenten naar de vruchtgroenten in onze kas/serre kan het soms druk worden. De tomaten moeten geplant, maar de sla en bloemkolen zijn nog niet geoogst. Dit heeft deze tuinder creatief opgelost. Zowel tussen de sla als tussen de bloemkolen werden de tomaten al uitgeplant.” Leuke indeling van de kas trouwens.
Foto genomen in de Volkstuinen in Sint Niklaas, mei 2010. Meer vind je op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/een-koud-voorjaar-in-de-groentetuinen-van-sint-niklaas/
2 mei Guido DC stuurde een video van zijn “watergeefmethode” bij tomaten. Met een PET-fles, waar dan ook soms meststoffen ingedaan worden. Bekijk het allemaal in deze video.

PET fles om tomaten water te geven.
2 mei Het is zeker nog niet te laat om pompoenen en courgettes te zaaien. Een tip die je dikwijls leest is deze : “Duw het zaadje schuin in de potgrond, met de punt naar beneden, zo’n twee centimeter”. Zo vindt het worteltje, dat uit de punt van het zaad komt, gemakkelijker zijn weg. En worden de kiemblaadjes makkelijk naar boven toe geduwd. Er is ook minder kans op rotten van het zaad. Je kan een pakketje zaden kopen met verschillende variëten en van iedere variëteit twee zaadjes zaaien en één planten. De volgende jaren kun je datzelfde pakketje nog meerdere keren gebruiken. Mijn pakketje is bruikbaar tot 2015. Zo heb je veel variatie en toch voldoende bloei voor de bestuiving. Nadeel is dat je dan zelf geen zaden kan opdoen omdat de soorten onderling verbasteren. Zaaien doe je best in potjes van 9 à 12 cm doormeter, één zaadje per pot.
In dit pakketje vind je o.a. Butternut F1, Acorn (Table Queen), meloenpompoen (Sweet Dumpling), Turkse Muts, Rolet, en Jack O Lantern.
Lees meer over pompoenen telen in de samenvatting, gemaakt door GroentenInfo, van de brochure “Biologische teelt van pompoenen”.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/pompoenen-biologische-kweken-teelthandleiding/
2 mei Marc Severi stuurde deze foto over zijn watergiftmethode bij tomaten. De methode blijft dezelfde als die van Sofie, alleen het gebruikte materiaal is anders, het zijn gerecycleerde gietringen.
Marc schrijft :
“Grote bloempotten die ik gratis verkregen heb bij een tuinaanlegger, de bodem uitsnijden, gaat perfect. Niet alleen met tomaten maar ook met knolselder pas ik dit toe”
Bedankt voor de foto en tip, Marc.
1 mei Een goede “water-geef-tip” van Sofie, een PVC gietring, meerder jaren bruikbaar. Hoe geven jullie water aan de tomaten? Laat het weten en stuur
eventueel uw foto’s via het prikbord (slechts één foto per bericht mogelijk) of via https://www.facebook.com/messages/groenteninfo
30 april Tomaten planten in de serre, dit is het meest ideale moment, wat een weertje.
GroentenInfo heeft zojuist tomaten geplant. Welgeteld, 21 variëteiten. 2012 wordt het jaar van de vleestomaat bij GroentenInfo. Dit zijn ze :
Coeur de Boeuf, zaadvast, origineel – Coeur de Boeuf “Gourmandia F1, osseharttype” – Coeur de Boeuf “Corazon F1, Liguria type” – Maestria (vleestomaat) F1 – Matias (vleestomaat) F1 – Trust (vleestomaat) F1- Paola (kleine vleestomaat) F1 Virgilio (vleestomaat) F1 – Pyros (vleestomaat) F1 – Noire de Crimée – Ananas – Andine Cornue – Orange Queen – Green Zebra – Marmande – Montfavet (vleestomaat) – Supersteack (grote vleestomaat) – Tigerella – Conqueror (romatomaat) F1- Santorange F1 (oranje miniroma, snoeptomaat) – Santella F1 (miniroma, snoeptomaat)
Word fan van GroentenInfo op Facebook en abonneer op de nieuwsbrief op de pagina www.plantaardig.com om tijdens de zomer meer te weten te komen over deze tomatenrassen.
29 april Buurvrouw nr. 9 van Mme Zsazsa doet dat heel goed. Dit is te mooi om niet te delen. Een voorbeeld van een goed, aantrekkelijk en correct vruchtwisselingsplan. Direct toepasbaar in iedere groentetuin. Het feit dat de knolselder niet bij de wortelgroenten staat bewijst haar deskundigheid. Had ik maar zo’n mooi handschrift…
En ook de andere tekstjes op haar -blijkbaar te vroeg gestopte- side-blog over tuinieren zijn leuk en helemaal correct….
http://mmezsazsatuiniert.blogspot.com/

Mme Zsazsa tuiniert
mmezsazsatuiniert.blogspot.com
26 april Op naar Vlamertinge vanavond (moet je maar eens zoeken waar dat ligt), gewapend met powerpoint over de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) courgettes, komkommers en meloenen.
Dé tip is : zaai niet al uw courgettes en komkommers nu, maar zaai er ook nog eens een paar in juni! Dit zorgt ervoor dat je ook in augustus en september een jong en productief gewas hebt. Hetzelfde voor komkommers. Beide planten verouderen snel. Enkele planten later zaaien zorgt voor verjonging op het einde van het seizoen.
24 april Het gebruik van antiworteldoek of gronddoek vindt meer en meer ingang bij de volkstuinder. Op GroentenInfo hadden we het er al dikwijls over. Sla, ajuin, peterselie, koolgewassen, het is allemaal mogelijk (zie http://bit.ly/JnEYRF )
Maar aardappelen onder gronddoek telen, daar had er nog niemand iets over geschreven. VZW de Akkerwinde, volkstuinen te Oostende schreef er iets over. Van de voordelen die in het artikel opgesomd worden, zou ik er bij één een bedenking willen zetten, namelijk “meer planten per m²”. Het lijkt mij dat ze dan minder goed kunnen opdrogen en de kans op aardappelziekte verhoogt.
Jammer dat ik het niet meer kan uitproberen, ze zijn al geplant.
Is er iemand die dat al gedaan heeft, aardappelen telen onder gronddoek? Wat waren de de ervaringen?
http://www.buurttuintjes.be/aardappelen-telen-onder-doek-waarom-niet/

Volkstuinen Oostende
www.buurttuintjes.be
Deze voordelen zijn de volgende: *je wint plaats, daar je de aardappelen geschrankt kan planten, dus meer aardappelplanten per oppervlakte *de zwarte worteldoek houdt beter het vocht op en de warmt blijft beter in de grond behouden *je moet je aardappelen niet ophogen, wat resulteert in tijdswinst
23 april Zopas een voordracht gegeven over tomaten telen in Diksmuide. En een klassieker kwam ook hier terug.
– Hoe zit dat nu met de tabaksplant, helpt die echte tegen witte vlieg? –
Volgens twee aanwezigen, dit keer wel! Zij vertelden “Tabaksplanten trekken witte vlieg aan, waardoor die niet naar de tomaten gaan
Wel goed bijhouden, zoals bladeren verwijderen, het is een flinke groeier en zou al snel veel plaats in beslag nemen.”
Ooit heb ik het al anders gehoord, zoals “een kweekplaats voor witte vlieg”. Zou kunnen te maken hebben met de grootte van de plaag, als de tabaksplant vol zit…
Zelf ben ik de onmogelijkheid dit uit te proberen, wegens kas/serre te groot. De laatste tijd raad ik vooral de gele vangplaten aan tegen witte vlieg.
Nog iemand ervaring met een tabaksplant in de kas/serre als preventie van witte vlieg? Of met witte vlieg tout court? Dat witte witte vlieg ook niet ieder jaar en ook niet overal voorkomt werd door de aanwezigen bevestigd. Maar als die er is, dan is het een echte “plakker” en “bevuiler” letterlijk en figuurlijk.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wittevlieg.htm

Witte Vlieg
www.plantaardig.com
23 april Pas terug van mijn voordracht over tomaten telen bij http://www.volkstuin-diksmuide.be/
En een klassieker kwam ook hier terug.
– Hoe zit dat nu met de tabaksplant, helpt die echte tegen witte vlieg? –
Volgens twee aanwezigen, dit keer wel! Zij vertelden “Tabaksplanten trekken witte vlieg aan, waardoor die niet naar de tomaten gaan
Wel goed bijhouden, zoals bladeren verwijderen, het is een flinke groeier en zou al snel veel plaats in beslag nemen.”
Ooit heb ik het al anders gehoord, zoals “een kweekplaats voor witte vlieg”. Zou kunnen te maken hebben met de grootte van de plaag, als de tabaksplant vol zit…
Zelf ben ik de onmogelijkheid dit uit te proberen, wegens kas/serre te groot. De laatste tijd raad ik vooral de gele vangplaten aan tegen witte vlieg.
Nog iemand ervaring met een tabaksplant in de kas/serre als preventie van witte vlieg? Of met witte vlieg tout court? Dat witte witte vlieg ook niet ieder jaar en ook niet overal voorkomt werd door de aanwezigen bevestigt. Maar als die er is, dan is het een echte “plakker” en “bevuiler” letterlijk en figuurlijk.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wittevlieg.htm

Witte Vlieg
www.plantaardig.com
23 april Als je wat handig bent, dan is dit superleuk! Prachtige instructievideo en zeer bruikbare moestuinbox. Plaatse deze waar je wil van de schaduw naar de zon en uit de regen. Zopas verschenen op youtube

Moestuin op wielen 14 april 2012.mp4
www.youtube.com
Moestuin op wielen maken. Bekijk de video en maak zelf een moestuin op wielen. Benodigdheden : een europallet, planken, handzaag, boormachine, wieltjes, potgrond en plantjes.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.