Vroeg groenten telen zonder kas.

Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder.

folie of vliesdoek?Wie al vroeg in het voorjaar groenten wil zaaien of planten kampt met twee problemen : te koud en te nat. Dat mochten we dit jaar nog meer dan anders ervaren.

Is het zonder kas dan moeilijk om de groenten te vervroegen en te beschutten tegen regen en kou? Toch niet. De moestuinder gebruikt de twee afdekmaterialen –(gaatjes)plastiek en vliesdoek- op een creatieve manier.
Getuige daarvan zijn deze foto’s genomen op het volkstuincomplex van Gentbrugge, vorig jaar op 1 april.

Er is vast nog meer van dit in de moestuinen van de de Lage Landen. Gebruikt u ook folie of doek op een speciale manier in uw vroege moestuin? Stuur dan een foto van uw creatie, die nu in uw tuin staat, naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Dan komt uw foto hier te staan. Alvast bedankt voor uw bijdrage.asperge folie ruggen
1.
De aspergerug is afgedekt met zwarte plastiek, dit geeft extra warmte en vervroeging.

zaaien onder folie
2. Zaai je vroeg in het voorjaar spinazie of sla dan je het zaaibed afdekken met folie.

tunnel aardbeien
3. Een tunnel kan je maken met gebogen PVC buizen en plastiekfolie. Bij aardbeien een veel toegepaste methode. Plaats dan het tunneltje begin maart.tunnel flodderfolie gaatjesplastiek
4. Vroege geplante sla kan je ook in zo’n zelf gemaakt tunneltje planten. Gaatjesfolie (flodderfolie) zorgt er in dit geval voor dat we dan niet iedere dag moeten luchten.

vliesdoek agryldoek moestuin
5. Alhoewel het niet gebruikelijk is, kan je met vliesdoek ook een tunneltje maken. Vliesdoek (agryldoek) wordt veelal gebruikt voor een vlakke afdekking.

minkas groentetuin
6. Deze met plastiek afgespannen houten kaders vormen een mooie miniserre en zijn makkelijk op te bergen na gebruik.

Lidl kas serre
7. Deze kasjes zijn iedere jaar te koop bij een bekende Duitse discounter. Hier gebruikt men ze om de aardbeien te vervroegen.

zwart gronddoek opwarmen vervroeging
8. Zwarte doek zorgt ervoor dat de grond droger blijft en sneller opwarmt. In deze grond zullen de zaadjes of plantjes een snellere start nemen.

koude bak ramen
9. Nog een manier om de afvalberg te verkleinen : recyclage van de ramen in de moestuin.

Info
Voor de bescherming van de vroege zaaibedden en jonge plantjes wordt meestal vliesdoek of (gaatjes)folie gebruikt.
Vliesdoek is duurder en gevoeliger voor scheuren. Maar heeft toch wel wat voordelen, toch zeker als je de afdekking rechtstreeks op de plantjes plaatst. Zo veroorzaakt het minder schade aan de plantjes bij winderig weer. En is er minder gevaar voor verbranding als het dan toch eens een paar dagen warmer wordt. Je kan het dan ook tot veel later in het seizoen op het gewas laten liggen dan folie. Het zou ook enkele dagen voorsprong geven t.o.v. plastiek.
Plastiekfolie is steviger en goedkoper. En het is veel beter geschikt om er kleine tunneltjes of andere constructies mee te maken. Het klimaat onder folie is iets vochtiger dan bij vliesdoek.

Er is vast nog meer van dit in de moestuinen van onze Lage Landen. Gebruikt u ook folie of doek op een speciale manier in uw vroege moestuin? Stuur dan een foto van uw creatie, die nu in uw tuin staat, naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Dan komt uw foto hier binnen de 24 u te staan. Alvast bedankt om dit bericht te helpen groeien.

12/04 Een bijdrage van Lenn, hartelijk dank daarvoor!

Beste,

Ik heb al veel van jullie site opgestoken! proficiat trouwens.

ik wil daarom een kleine bijdrage leveren. Ik heb het nieuwe artikel ‘vroege groenten telen zonder kas’ gelezen en wou daar een methode bij toevoegen die jullie ongetwijfeld ook kennen. Tenminste als jullie het met mij eens zijn dat deze methode er bij past. Ik spreek over een soort ‘mini serre’ door middel van een doormidden gesneden fles, die dan over de sla, kool of eens andere groenten word gezet. Vervangt makkelijk een serre. Ik heb zelf een serre maar gebruik deze methode toch nog als ik nu sla buiten plant. Zo groeien de plantjes de eerste weken nog beter en heb ik sneller sla.

Hopelijk ben je iets met de foto’s in de bijlage!


mvg  Melotte Lenn, helchteren

    03/04/2011, een bijdrage van Michiel Dobbelaere uit Oost-Duitsland

(http://dezelfvoorziener.blogspot.com/)
Bedankt voor deze originele tip!

Klik op de foto voor een vergroting!

Michiel schrijft :Hallo,
deze kas uit gerecycleerde dubbelglas ramen wordt na de ijsheiligen afgebroken. Bij strenge nachtvorst wordt zij extra toegedekt met dekens en plastiek. Zo is het bij mij (Oost-Duitsland) mogelijk om vroeg voor te zaaien en verpotten. Komkommers kunnen ook al vroeg in deze bak geplant worden. Nadat de kas is afgebroken kunnen ze verder klimmen langs het gaas dat voorlopig nog aan de ‘nok’ van de serre opgerold hangt.


Reacties

40 reacties op “Vroeg groenten telen zonder kas.”

  1. […] Relevante link Plastiekfolie en vliesdoek voor de vroege moestuinder. […]

  2. marc roemans avatar
    marc roemans

    Als je het zaaibed rechtstreeks afdekt met gaatjesplastiek, wanneer moet je dan de plastiek verwijderen, moet je verluchten en wanneer, beschadigt het plastiek en de condens de jonge scheutjes niet?

    1. Dag Marc,
      als je dit doet in het vroege voorjaar kan je de plastiek vrij lang laten liggen.
      als je dit doet later op het jaar (voor de voordelen van minder uitdroging), dan doe je het plastiek best weg als de plantjes gekiemd zijn (’s avonds). In de late lente en zomer wordt het te warm onder de plastiek.
      Bij gebruik in het voorjaar kan je de plastiek langer laten liggen. Het plastiek mag niet te los liggen, dan is er geen schuurschade of andere schade. Het plastiek mag ook niet helemaal strak staan, want dan hebben de plantjes geen plaats. Lichtjes los dus, zonder dat de plastiek kan gaan ‘klapperen’. Meestal is het begin mei tijd om de plastiek weg te doen. Anders wordt het te warm eronder.

  3. […] het artikel Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder om te zien hoe ander moestuinders gebruik maken van afdekking om teelten te […]

  4. […] hoe je folie en doek kunt inzetten bij het vervroegen in de moestuin kan je in dit artikel lezen. —>Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder met heel veel foto’s en […]

  5. […] toe te passen. Op GroentenInfo verscheen al een artikel over allerlei soorten afdekking met plastiekfolie en vliesdoek. Dat kan je perfect gebruiken om ideeën op te doen om dit voorjaar raapstelen te […]

  6. Marina jansen avatar
    Marina jansen

    Ik heb een vraag aan jullie allemaal , wie kan mijn vertellen over de combinatie van ACE tomaat F5,
    ik een kweek tunnel die je kunt kopen bij een duitse winkel in Tiel.
    die vlak naast in de zelfde tuinafrastering staat als mijn MEIDOORN BOOM.
    Kunnen deze 2 planten wel samen bij elkaar staan.
    ik heb vorig jaar de tomaten cherry, gepoot aan de andere kant van mijn tuin achter het huis, toen ging dat wel goed,alleen op het einde van de seizoen kreeg ik last van heel veel kleinen mini naakt en met huisje op hun rugje van een slakken.

    Wie kan me helpen hier mee.!!!

    Met Vriendelijken Groet Marina Jansen, uit Ochten ( Neder-Betuwe )

    1. Michel avatar
      Michel

      Hallo Marina,
      ben je wel op de juiste website?
      Of heb ik jouw vraag verkeerd begrepen?
      Groetjes.

      1. Marina jansen avatar
        Marina jansen

        ik weet niet of ik het wel op de goede pagina gezet heb ..???
        maar ik wil mijn tomaten zaaien en laten groeien onder een tunnel met geperforeerde plastic zeil,maar omdat ik al een aantal jaren een meidoorn boom heb,weet ik niet of ze wel bij elkaar kunnen staan , en niet dat de ene plant dood gaat of de boom zal sterven.
        dat was mijn vraag voor ik de zaad gaat zaaien.
        Groetjes marina jansen…

      2. Michel avatar
        Michel

        Hallo Marina,
        sorry. Ik was een beetje verward door die F5 tomaten en dacht dat het om een computerspelletje ging.
        Ik zou wel enige afstand laten tussen tomaten en meidoorn. Tomaten hebben veel licht nodig en een meidoorn kan toch tamelijk uitgroeien en uit de wortels nieuw uitslaan tenzij je alles goed in de gaten houdt. Een 3tal meter zou ik wel aanhouden. De meidoorn laat zich door de tomaten niet verdringen.
        Trouwens, neem je tijd met tomaten zaaien. Je kan nu al voorzaaien in schaaltjes en daarna verpotten om dan einde mei uit te planten.
        Veel succes.
        Michel

  7. Hallo iedereen, ook in naam van Els, dank voor jullie tips. Zij stuurde het dankwoord verkeerdelijk via de automatische mail, vandaar …..

  8. els.cavents avatar
    els.cavents

    Beste,
    Een hele leuke website !!
    Graag had ik eens een vraagje gesteld? Ik heb een kleine glazen serre en elk jaar plant ik er tomaten in. Tot zover alles goed, maar ondanks dat ik alles dagelijks giet is de grond in de serre zo droog dat het water er gewoon afparelt. Is de grond niet goed ? Hoe kan ik dit voorkomen ? Moet ik misschien nieuwe aarde in de serre brengen? Kan U mij hierbij helpen?
    Mijn tweede vraag gaat over mijn moestuin. Mijn tuin is gelegen naast een groot weiland . Ik kan dan ook niet bijhouden om het gras uit mijn moestuin te weren. Hoe los ik dit op? Wat kan ik doen met het uitgetrokken gras ? Mijn composthoop puilt al snel uit met uitgetrokken gras. Heeft U een goed voorstel?
    Alvast bedankt
    Groetjes
    els

    1. Chris avatar
      Chris

      hallo els,
      ik had hetzelfde probleem. In de serre heb ik omgekeerde flessen in de grond gezet en daar giet ik water in. Het komt direct in de grond en bij de wortels terecht, er is dan ook geen verdamping.
      Alle onkruiden en grassen geef ik aan de kippen, dat zijn echte opruimers. Je moet er wel voor zorgen dat ze niet in de moestuin terecht komen, of die is ook opgeruimd!
      Chris

    2. els,
      ik zou op de grens tussen wei en moestuin een dichte afscheiding maken(40 cm in de grond,60 cm erboven)
      hierdoor hou je graswoekering tegen en ook een groot gedeelte van overwaaiend zaad.succes.
      groeten,
      hennie

    3. Michel avatar
      Michel

      Plaats een dikke laag hooi tussen de planten, ook in de kas. Laat ook het uitgetrokken gras gewoon liggen. Daarmee hou je het onkruid tegen en blijft de grond vochtig. In de kas kan je dan 1xper week gieten. Buiten hoeft dat helemaal niet meer. En als je kippen hebt, laat ze gerust in je tuin scharrelen wanneer je planten groot genoeg zijn. Hier en daar kunnen ze wel een blaadje snoepen maar schade richten ze niet aan. Ze maken de hooilaag klein zodat die sneller verrot. Volgend jaar kan je dan ook je spade en hark gebruiken als tuindeco.

      Groetjes,
      Michel

  9. wyns willy avatar
    wyns willy

    wanneer mag ik al vroege tomaten zaaien voor later in een serre uit te planten en hoe plant ik best mij tomaten
    in groeven of gelijk met de grond

    1. Je kan zaaien vanaf half februari en ook nog in maart. Tik eens rechtsboveaan deze pagina (helemaal bovenaan) “tomaten zaaien” in en lees maar…
      Wat mij betreft, ik plant ze liever gelijk met de grond.

  10. gerrie avatar
    gerrie

    ik vind het een goede site met heel veel nuttige tips
    Ik zelf heb groenten, bloemen, aardbeien en kruiden in hoge zelfgemaakte bakken staan. En het gezegde “het groeit hier als kool” is voor mij uitgekomen.
    In een hoge tunnelkas zaai of plant ik het voor, zoals verschillende kolen w.o. ook koolrabi.
    Paprikas pepertjes; meloen, pompoen, komkommer, tomaten, courgettes worteltjes dus je ziet het is het proberen waard
    ps. de prei en uien staan buiten ook in de bakken inmiddels hebben we ook de bloemkool al gegeten. En dit alles is voor mij het eerste jaar.
    Groetjes gerrie.

    1. Dag Gerrie
      tof dat het vanaf het eerste jaar zo goed lukt! Ik ben benieuwd naar jouw kweekmethodes in de zelfgemaakte bak. Wil je daarvan een foto sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Dan zet ik die hierbij. Misschien dat sommige lezers die ook wel willen maken?

  11. […] folietunnel, zo noemt Astrid haar zelf gemaakte constructie die ze inzond als tip bij het artikel Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder. Ik vond het zo leuk, origineel en handig dat ik u deze tip zeker niet wilde […]

  12. eurlings avatar
    eurlings

    ik vind het een leuken site en wil op de hoogte blijven door jullie nieuwa brief

  13. Vorig jaar hoopte ik mijn aardbeien te vervroegen. En zette er voor het eerst elektriciteitsbuizen met gaatjesplastic erover en met losse stenen om het plastic op de plaats te houden. Ze stonden al volop te bloeien, veelbelovend dus. Maar de druppels condens vielen op de planten en verbrandde alles. Moet je dus alles open zetten telkens als de zon schijnt? Dat is een klus zeg.
    Zelf gaf ik geen water, het regende regelmatig. Meestal in de nacht
    We hebben kleigrond.

    1. Inderdaad, vanaf de bloei is het best de kleine tunneltjes overdag te luchten. Voordien hoeft luchten eigenlijk niet. Luchten, dat wil zeggen, dat je één kant van de plastic omhoog schuift. Als het niet vriest ’s nachts hoef je die zelfs niet dicht te doen. Maar het ideaal is ’s morgens openen en in de late namiddag al weer sluiten om zo wat warmte te sparen voor de nacht. En eventuele nachtvorst, waarvan nu gelukkig gespaard blijven, buiten te houden.
      Kijk ook op
      http://www.plantaardig.com/groenteninfo/aardbei/aardbei2vervroeging.htm

      1. Dan is het voorbeeld van Astrid een heel goed idee, dat is gemakkelijk te verplaatsen. En niet meer een klus, zoals ik gedaan had, vorig jaar.
        Misschien nog een handvat maken op de bovenlat, gewoon een stukje opgevouwen stof vastschroeven met een metalen ringetje tussen stof en schroef..

  14. ger thuis avatar
    ger thuis

    geen reactie, eigenlijk een vraag.
    heb altijd 4 soorten tomaten in een kleine aamleunkas
    met een komkommer. gaat altijd prima!
    nu ben ik van plan ook prei als proef in de kas in de kas te zaaien en daarna, ook in de kas uit te planten!Zou dat goed gaan, of is dat een verkeerde combinatie? gr, ger thuis

    1. Prei in de kas telen is een teelt die tuinders wel eens doen als vervroeging. Je plant prei in de kas in maart en oogst in juni. Later prei in de kas telen is niet zo ideaal, de prei zou het te warm hebben. Met als gevolg een te lang gerekte groei en te dunne prei.

  15. Vincent avatar
    Vincent

    Die foto mbt recycling is ook een goede. Een week geleden hebben een vriend en ik 26 platen dubbel glas (!) gratis (!!!) opgehaald, afmeting 56 cm bij 122 cm. Daar kun je mooie kasjes / koude bakken maken voor op de tuin!

  16. […] die groenten in de koude bak en van onder plastiekfolie hebben ten opzichte van de openluchtteelt. Plastiekfolie en  vliesdoek hebben dit voorjaar duidelijk hun nut bewezen. Bekijk hier de foto’s en het commentaar, en doe zo […]

  17. a.luppens avatar
    a.luppens

    Om jaren plezier van je plastiek te hebben moet je via een tuinder of grossier U.V.-bestendige plastiek zien te krijgen. De gaatjes maken door een holpijp in de de plastiek slaan, dit wel verdelen door plastiek te vouwen en in de lengte de gaatjes er in te slaan.
    Is wel een werk maar je hebt er jaren baat bij.
    Succes!

    1. Teunis avatar
      Teunis

      Waar dienen die gaatjes voor ?.
      Is dat voor condens tegen te gaan? Zo ja, bij regen krijg je dan toch water in de kas?

      Groetjes,
      Teunis.

    2. a.luppens avatar
      a.luppens

      Dit is voor condens en beluchting, regen valt wel mee, niet te grote gaten: 16-18 mm.
      Gegroet a.luppens

  18. T.Rozenberg avatar
    T.Rozenberg

    Ik wil ook een plastic tunnelkasje bouwen van stevig plastic maar mijn vraag is waar kun je dat in nederland per meter kopen.

    Groeten Teunis.

    1. Margaretha avatar
      Margaretha

      Ik denk dat u het bij de Welkoop kunt proberen want daar hebben ze alles voor de moestuin. Gamma heeft ook afdekplastic maar dat is heel erg dun dus zal snel scheuren. Hoop dat u hier iets aan hebt.

    2. saskia avatar
      saskia

      Beste Teunis,

      Bij pontmeijer kun je gewapende folie kopen.

  19. Herman avatar
    Herman

    Beste Lenn,
    De methode met de 5 liter plastic fles is idd zeer effectief.Ik heb ze in 2009 reeds toegepast op slaplantenteelt in mijn koude bak en ook in vollegrond,
    zie volgend artikel http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/zelf-kropsla-telen-van-zaad-tot-krop-deel-2-2009/ .
    Eigenlijk kwam het idee van een lezer “Jan” die in de eerste reactie van deel 1 van hetzelfde artikel de tip reeds ter sprake bracht.

    Eén vraagje :
    Is er een speciale reden waarom je de flessen in twee snijd?Ik gebruik ze op volle hoogte,dan zijn ze ook makkelijk bruikbaar om bvb vroeg grote tomatenplanten
    toch reeds uit te planten en ze tegen de laatste koude nachten te beschermen.

    Wie tomaten ent kan de flessen ook gebruiken om de enten
    op te kweken.In dat geval voorziet men een vochtige zandbodem waarop de flessen,ditmaal met de dop erop,
    geplaatst worden.Om na een vijftal dagen een beetje te verluchten,eenvoudigweg de dop er een tijdje afdoen.

    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

    1. beste herman,

      ik snij bij sla de flessen in 2 omdat ik ze dan dubbel kan gebruiken. al heb je toch gelijk dat ik ze best volledig gebruik en bovenaan afsnijd zodat ik ze zowel bij grote als kleine planten kan gebruiken. maar ik heb niet zo veel van die grote 5 liter flessen van op de foto. vandaar het door midden snijden. wel snij ik er aan de andere helft er dan een gat in voor wat te verluchten. tenzij bij het enten zoals je al zij.

      voor het enten van tomaten zijn flessen inderdaad ideaal.

      mvg lenn

    2. Franky avatar
      Franky

      Beste Len en Herman en de “ik weet niet hoeveel” moestuin liefhebbers,

      Die 5 liter flessen gebruik ik in m’n serre om m’n tomaatplanten water te geven. Ik snij de onderkant van de fles en plaats de fles met het dop erop in de aarde op een 10 tal cm. van de voet van de plant…Ik maak een klein gaatje in de hals van de fles; een 5 tal cm. boven de dop…een klein gaatje zodat de fles langzaam leegloopt. Zo spaar je water maar ben je er zeker van dat de plant voldoende water krijgt…

      Groeten en veel tuinplezier toegewenst…Franky

      1. Margaretha avatar
        Margaretha

        Hallo Franky, dank voor de prachtige tip maar hier in Almelo zijn zulke 5 literflessen niet te koop, heb ze in ieder geval nog nooit gezien. Zou ze ook graag voor de sla plantjes gebruiken.

      2. Franky avatar
        Franky

        Hoi Margaretha…
        Een gewone emmer kan ook een oplossing zijn…Die gebruik ik ook bij m’n pompoenen…Ik vul een groote emmer – eentje van 25 liter – met verse koeimest…en die vul ik dan dagelijks bij met water. En daar plant ik dan m’n pompoenplant naast…
        Groetjes Franky

  20. Zopas een zeer nuttige lezersbijdrage met foto’s van Lenn aan het artikel toegevoegd, zie het bericht Vroeg groenten telen zonder kas
    Bedankt Lenn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.