Categorie: Bloemkool

  • Deze moet je in eigen moestuin telen. Lekker, gezond en toch moeilijk verkrijgbaar.

    Vijf maanden geleden werd deze gezaaid. Een dikke stam, een massa bladeren waren het vervolg. Ruim één meter hoog en meer dan één meter breed is deze koolsoort uiteindelijk geworden! En de oogst? Wel, die is waarschijnlijk nog geen 10% van het totale volume van de plant. Van een slecht rendement gesproken! Gelukkig maakt het…

  • Bloemkool telen zonder groentetuin?

    Na het succes met het telen van broccol in pot was het dit jaar de beurt aan de bloemkool om te groeien op het terras. Alhoewel er veel gelijkenissen zijn, is de teeltwijze toch net iets anders. Bloemkool vraagt meer aandacht wat betreft water geven en voeding. En er waren, zoals nogal gebeurt bij het…

  • Weeuwenteelt van bloemkool

    “De laatste twee dagen van september en begin oktober worden de eerste weeuwenbloemkolen gezaaid. Dit zijn de hele vroege zaaiingen. Om de vroegheid nog beter te maken moeten deze overwinterd worden in stenen bloempotten van dertien centimeter. Uit proeven, jaren na elkaar uitgevoerd door het proefstation te St.-Katelijne Waver, blijkt dat de planten opgekweekt in…

  • Klemhart bij bloemkool of broccoli

    De late nachtvorst tijdens de eerste helft van april heeft dit jaar het fenomeen van hartloosheid of klemhart, dat meestal sporadisch optreedt versterkt. Bekijk de foto’s en lees over de oorzaken van dit eigenaardige fenomeen bij met name bloemkool en broccoli. Lees verder

  • Vorst op komst: controleer de winterbloemkool!

    Hobbytuinder Gerrit-Jan Ramaker uit het Noord-Hollandse Slootdorp keek verrast op toen bleek dat de eerste kooltjes op zijn tuin al groot genoeg waren om te snijden.

  • Broccoli en bloemkool halveren kans op prostaatkanker (Het Laatste Nieuws)

    Regelmatig komen de koolgewassen in het nieuws omwille van hun kankerwerende eigenschappen door hun hoog gehalte aan antioxidanten. Broccoli en bloemkool halveren kans op prostaatkanker” Mannen moeten massaal aan de broccoli en de bloemkool want het eten van deze groenten kan de de kans op prostaatkanker met de helft verminderen. Er wordt al lang gedacht…

  • Tijd voor winterbloemkool 2008

    Dit schrijven van Wil deed mij eraan denken dat het tijd is om winterbloemkool te zaaien. Op de website vind u er alles over in het artikel winterbloemkool kweken. Nu zaaien, in augustus planten en volgend jaar voorjaar oogsten. Het teeltschema staat hier. De moeite waard om uit te proberen, zeker nu de winters zachter…

  • De koolvlieg ontwaakt vroeg

    Nu het warmer wordt moeten we zeker rekening houden met de koolvlieg die wakker wordt. Plant u binnenkort broccoli, bloemkool, rode kool, witte kool, savooikool, spruitkool neem dan uw voorzorgen. Bloemkool en broccoli lijken wel de lievelingskolen van de koolvlieg. Levenswijze en schadebeeldDe koolvlieg overwintert als pop in de bodem. Bij een bodemtemperatuur van ongeveer…

  • Bloemkool, de weeuwenteelt is de vroegste.

    Weeuwenteelt is een oude term voor een vroeger algemeen gangbare manier om in de lente primeurgroenten te kunnen oogsten. Jaren terug was er  minder gelegenheid om ’s winters in een verwarmde ruimte te zaaien. Er werd voor de winter gezaaid, om nog voor het putje van de winter bijna uitgegroeid plantmateriaal  te bekomen. Zo werd…

  • De vroegste bloemkool telen.

    De vroegste teelt van bloemkool, ook wel weeuwenteelt genoemd kan onder koud glas opgekweekt worden. Deze vroege bloemkolen worden in januari-februari in de kas of plastiektunnel uitgeplant. Heel dikwijls wordt vanaf eind februari tot half maart buiten geplant in de streken waar het klimaat en de grondsoort dit toelaat. Over de weeuwenteelt is al een…

  • Groene bloemkool groot succes in Oost-Europa

    Onlangs stond hier een artikel over de voortreffelijke smaak van groene bloemkool. Ook in Polen is men blijkbaar gevallen voor de groene bloemkool. De introductie in de supermarkten was er een groot succes. Ook de telers zien de groene bloemkool wel zitten. “De teelt is afgelopen zomer naar tevredenheid verlopen. Volgend jaar wil ik ook…

  • Blad bloemkool favoriet bij kippen.

    Het verhaal van de groene bloemkool van november ll. kent nog een vervolg. De laatste kooltjes die niet geoogst werden voor het begon te vriezen hebben de temperaturen tot -3°C overleefd. Daartoe werden de kooltjes afgedekt met enkele bladeren van de plant zelf. (zie foto) Zo kan er half december nog steeds verse groene bloemkool…

  • Aanvoer bloemkool loopt op zijn einde.

    Dat de groei van bloemkool dit najaar uitzonderlijk snel ging kon u al vernemen in het artikel over groene bloemkool. Vandaag bericht het Nieuwsblad over de vervroegde oogst van de herfstteelt. De prijs van bloemkool in onze supermarkten schiet dit jaar vroeger dan gewoonte de hoogte in. Een gevolg van het feit dat het warme…

  • Late groene bloemkool smaakt voortreffelijk.

    Rond 20 november groene bloemkool oogsten in open lucht zal niet ieder jaar lukken. Dankzij het zachte najaarsweer kon het dit jaar wel. Zaaien gebeurde op 22 juli, bijna twee weken later dan de aanbevolen uiterste zaaidatum. De niet al te grote planten werden uitgeplant half augustus.Pas na één november waren de eerste tekenen van…

  • Bloemkool weegt vijf kilogram.

    De Standaard Online: “Bejaarde Brit kweekt monsterbloemkool ” Een 78-jarige Britse ex-mijnwerker die een jaar geleden van de dokter te horen kreeg dat hij meer groenten moest eten, heeft zich sindsdien op het tuinieren gestort en is nu de trotse eigenaar van een reusachtig grote bloemkool. Er wordt in het artikel gemeld dat de bloemkool…

  • Mini bloemkool wordt gepromoot

    Vanaf dit voorjaar stijgt het aanbod minibloemkolen onder het Flandria-label. Hiermee speelt men in op de maatschappelijke trend van het groeiende aantal alleenstaanden en kleinere gezinnen. Dergelijke gezinnen vinden gewone bloemkolen vaak te groot.De minibloemkolen zijn geen echte primeur. De tuinders teelden deze kleinere exemplaren in het verleden al, maar toen konden ze het Flandria-keurmerk…

  • Winterbloemkool Zeeland heeft weinig geleden

    Even een vervolg op het artikel van 5 maart. “De winterbloemkool in Zeeland heeft weinig schade opgelopen door de late vorst in maart. In Zeeland zakte de temperatuur in de nacht van 3 op 4 maart naar -10. De vroegste rassen zullen hierdoor iets verlaat zijn en wat minder nieuw blad produceren…..” Lees het volledige…

  • De vroegste bloemkool : een ambachtelijke teelt

    Klik op de foto’s voor een vergrote weergave Een tiental dagen later dan normaal zijn de tuinders begonnen met de allervroegste bloemkoolteelt, de weeuwenteelt, uit te planten. De grote planten, ze zijn immers gezaaid in oktober vorig jaar, laten geen machinale planting toe. Nadat de plantgaten gemaakt zijn worden de planten één voor één opgenomen,…

  • Winterbloemkool tijdens de strenge vorst.

    klik op de foto’s voor een vergrote weergave Winterbloemkool heeft uiteindelijk toch nog wat te lijden gehad van de strenge vorst. Zeker als de vorst zo laat komt is de kans op schade aanzienlijk groter. Bij de meeste planten is de koolvorming immers al aan de gang. Op deze foto zie je duidelijk dat vervriezen…

  • Groene bloemkool onder glas met kerstmis?

    Nu is het te laat om er nog mee te starten, maar naast de traditionele bladgroenten die nu nog in de kas staan kan het leuk zijn om te proberen in de kerstperiode bloemkool te oogsten. Daarom heb ik nog even een artikel van F. Benoit & N. Ceustermans opgediept. Het artikel is bestemd voor…

  • Witte roest bij koolgewassen

    klik op de foto’s voor vergrote weergave Tijdens dit zacht najaar groeien de schimmels op een rustige, maar toch vlotte wijze verder. Met name de groep van de wierzwammen (Oömycetes) waartoe ook de valse meeldauw toe behoort houdt van een vochtig najaar. Een minder gekend lid van deze groep is witte roest (Albugo candida). Ook…

  • Bladverdorring in bloemkool “tweede vrucht”.

    Wie in West-Vlaanderen rondtoert tijdens deze dagen heeft het zeker al gemerkt : de oogst van de bloemkool tweede vrucht (*) is volop aan de gang. Het uitzonderlijk zachte weer zorgt ervoor dat de groei van de bloemkool in een stroomversnelling komt. Vorige week was de groei er met het schrale, droge weer helemaal uit.…

  • Groeistoring bloemkool door slecht weer

    Gefreesde grond zal na een felle regenbui snel dichtslaan en een slechte structuur vertonen.Dit blijkt nog eens uit dit bericht op zibb.nl /tuinbouw “Volgens Vlaar is er duidelijk verschil in percelen die gefreesd of geploegd zijn. In de geploegde velden zakt het water sneller weg dan in de gefreesde velden waar momenteel de groei helemaal…