sep 142012
 

Vijf maanden geleden werd deze gezaaid. Een dikke stam, een massa bladeren waren het vervolg. Ruim één meter hoog en meer dan één meter breed is deze koolsoort uiteindelijk geworden!
En de oogst? Wel, die is waarschijnlijk nog geen 10% van het totale volume van de plant. Van een slecht rendement gesproken! Gelukkig maakt het plezier bij de bereiding en de unieke smaakbeleving veel goed!
Is er iemand die weet wat ik vorig weekend voor het eerst  kon oogsten van deze gigantische koolplant uit de moestuin? Lees het verderop in dit artikel

Beschik je over

 • een beetje ervaring met koolgewassen telen en is bloemkool of broccoli telen voor jou niet onoverkomelijk
 • de nodig kennis, ervaring en technieken om de schade door koolvlieg en rupsen te beperken
 • een voedzame grond die goed voorzien is van een hoge basisbemesting en in het voorjaar goed voorzien van compost
 • een voldoende grote moestuin
 • een groot perceeltje dat je langere tijd kan missen
 • voldoende geduld om te wachten op de oogst

Dan kan je een groente telen die

 • heel lang moet groeien vooraleer je kan oogsten
 • de eerste pas oogstbaar zijn na 4,5 maand
 • een plant er die telkens weer anders uitziet, er zijn geen twee dezelfde kolen
 • nooit problemen geeft met toestanden als “vijf kolen op één dag, wie gaat dat opeten”, want het oogsttraject loopt op tot wel twee manden
 • zeer fors uitgroeit, en waarvan enkele groenten de neiging hebben terug te keren naar de “oerkool”
 • heel veel plaats opeist, en dus onmogelijk in de vierkante moestuin passen.

Deze groente is torentjesbloemkool of Romanesco. De koolsoort houdt ergens het midden tussen broccoli en bloemkool wat betreft de ervaring in de keuken. Maar heeft toch wel het uiterlijk van een bloemkool, maar dan één die drie keer zo groot en zo breed is. Het lijkt wel of de torentjesbloemkool nog heel dicht bij de oorspronkelijk oerkool staat. Sommige planten vertonen echte wildgroei, waarbij ook kleine blaadjes in de kool groeien. Je krijgt de indruk dat het veredelingswerk van deze soort nog niet echt af is. Er zijn  altijd wel een paar exemplaren bij die het echt te bont maken en eigenlijk niet geschikt zijn voor de (restaurant)keuken.

Wat de teelt betreft ga je dus te werk zoals bij het kweken van bloemkool, enkel de plantafstand wordt best 15 cm ruimer genomen dan je gewoon bent.

Als je torentjesbloemkool wil telen, kies dan geen hybrideras, maar een zaadvast ras, anders is het voordeel van de grote verscheidenheid in vorm en oogsttijdstip verloren. Torentjesbloemkool vind je niet zo snel in het groenteschap. Doordat de tuinder eigenlijk maar weinig volume kan oogsten van een teelt die heel lang duurt en heel wat voeding en water vraagt is de grootschalige teelt voor hem economisch niet altijd zo rendabel. Zelf telen dus. De smaak is te vergelijken met bloemkool, maar kent toch zijn gelijke niet. Kon ik kiezen tussen broccoli, bloemkool of torentjesbloemkool op de tafel dan schepte ik zeker en vast uit de pot van de Romanesco!

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  27 reacties aan “Deze moet je in eigen moestuin telen. Lekker, gezond en toch moeilijk verkrijgbaar.”

Reacties (26) Pingbacks (1)
 1. ik heb rupsen op mijn bloemkoolbladeren wat kan ik er aan doen

  • Dag Erwin,

   Als de rupsen er al zitten en je wil niet spuiten, ze manueel vangen.
   Als je wel wilt spuiten kan je spuiten met een biologisch middel nl conserve.

   niet biologisch: okapi, karate zeon etc

   maar wat ik zeker wil vermelden: vorig jaar heb ik een insectengaas gekocht en daar mijn kolen, prei, wortelen, knolselder etc ondergezet en dit heeft ervoor gezorgd dat ik van geen enkel insect of rups last gehad heb. Maar dit is natuurlijk een preventiefmiddel waar je nu niets aan hebt.

   groetjes

   Piet

 2. Kan het dat je nu al knolvoet hebt in je bloemkool
  Kool staat in de Kas.
  geplant in november 2013.

 3. Grappig. Een paar jaar geleden kreeg ik van iemand die in Rusland was geweest een zakje zaad. Omdat ik geen Russisch ken en verder nogal slordig omga met zaai- en pootgoed is het me niet gelukt om wat van dat lekkers te oogsten. Maar ik ga het volgend jaar beslist weer proberen.

  • Katrien,
   dan is jouw zaad nu al heel wat jaartjes oud, het zou me verbazen als er nu nog iets uit zou komen…. maar je weet het natuurlijk maar nooit!!

   veel geluk ermee..
   pLUT0

 4. Nou Ton, dat zou leuk zijn dus ik hoop dat het lukt met de stekjes. Ik hou me graag aanbevolen voor 1 exemplaartje.

  vr.gr.

 5. Vorig jaar heb ik van een teler uit België enkele stekjes van eeuwige kool (moes)gekocht. Ik probeer dit jaar ook stekjes te kweken. Als het lukt meld ik me op deze site om het beschikbaar te stellen

 6. ik koop al mijn groenten, als ik al niet uit eigen tuin eet, op de markt, en daar is romanesco in het seizoen altijd te krijgen, tenminste bij mijn vaste groentenkraam!!

 7. Leuk dat de redactie een keer aandacht besteed aan een opmerkelijke plant nl. de Romanesco. Een geelgroene koolsoort die het midden houdt tussen bloemkool en broccoli. De teelt is net zo makkelijk als bloemkool en heeft een iets pittiger smaak. Romanesco wordt geteeld voor de herfstperiode maar is ook heel goed in te vriezen. Zaaitijd april/mei volgend jaar.
  Bij Van der Wal in Hoogeveen (Ned.) is het zaad te koop en voor de prijs hoef je het niet te laten, nog onder de euro voor een zakje van 1,5 gram. Proberen dus en succes!
  http://www.tuinwinkelvanderwal.nl
  M.vr.gr. Sander Hosek

 8. Hallo,

  Ik die kool ook zo gevoelig voor kwabbel als bloemkool.

  Groetjes

  Piet

 9. Ik heb deze kool bij de Lidl gekocht, maar vind de smaak niet echt bijzonder. Slappe bloemkool/broccoli smaak.

  Waarschijnlijk zal die wel beter smaken als je hem zelf kweekt..

  • zou me eigenlijk verwonderen,

   Ik vind nu niet dat zelf gekweekte kolen een andere smaak hebben dan in de winkel.

   Het grootste verschil zit hem vooral in zaken die in het commerciele circuit niet rijp geoogst worden en in de tuin wel.
   Het grootste smaakverschil vindt je dus vooral bij meloenen, tomaten, zachte fruitsoorten.

   Maar dat is natuurlijk mijn mening, want niet betekend dat ik deze koolsoort die ik niet ken niet ne keer ga proberen te zaaien

   Groetjes

   Piet

   • Nou Piet, ik vind bijna alles wat uit de tuin komt lekkerder dan als we het in de winkel kopen.. 🙂

    Vooral ook aardappelen en komkommers vind ik zo anders en vol van smaak vergeleken met die uit de winkel komen. Geld ook voor boontjes, mais,wortel,bieten,ui,boerenkool,aardperen en nog veel meer..

    Sinds wij onze moestuin hebben eet ik weer komkommers omdat er wel smaak aan zit en er veel minder water in zit.

    En als we boerenkool uit onze tuin eten dan stinkt die tijdens het koken helemaal niet en hoeft ook veel korter gekookt te worden dan de boerenkool uit de winkel (we doen boerenkool ook wokken, dan is het na 2 min al klaar en geeft een zeer zachte lekkere smaak)

    Maar dat kan ook komen doordat er andere soorten worden gekweekt dan die in de winkel verkrijgbaar zijn..

  • De smaak is inderdaad bloemkool/broccoli, maar toch anders.

 10. Ze verkopen de romanesco nu bij de nederlandse Lidl.
  ook rond de kerst hebben ze hem dan wel eens liggen.

  Groetjes Manja

 11. die plant vraagt wel veel plaats

 12. Waar kan ik dat zaad kopen?

 13. nog nooit gezien

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)