Witloofwortels telen zonder groentetuin.

Witloof kroppen kweken kan zelfs zonder groentetuin

is een bekend en veel gelezen artikel op www.plantaardig.com. Nu zorgt Tuinman Peter voor een  vervolg, of beter gezegd, een proloog bij dit artikel.

Witloofwortels telen kan ook zonder groentetuin!

witloof-potjes-collage-met-tekst

Waarschijnlijk weet je wel dat je geen mooie, witte witloofkroppen kan telen zonder eerst in de zomer witloofwortels te telen of in het najaar witloofwortels te kopen.

Na het lezen van het populaire artikel “witloofkroppen kweken zonder groentetuin” op Plantaardig.com en de reacties daarop door de jaren heen, kan ik niet anders dan een artikel schrijven over een weinig gekende methode om wortels te telen. Om zo ook twee zeer veel terugkomende vragen op te helderen. Namelijk : “Waar koop ik witloofwortels?” en “Ik zag in een tuincenter witloofplantjes staan, volgens mij geen goed idee?”

Het is duidelijk dat veel lezers een probleem hebben om witloofwortels te bekomen of te telen. Witloofwortels nemen nog al wat plaats in om te telen en sommigen hebben een te kleine of geen moestuin of een kleine balkontuin. Al een paar keer heb ik op een voordracht voor de vereniging ‘De Volkstuin’ mijn andere kijk op het telen van witloofwortels voorgesteld. Maar omdat de meeste leden van De Volkstuin een groentetuin hebben werd ik wel eens op een binnensmonds gemonkel afgerekend…..

Bij deze dus mijn alternatieve teeltmethode, witloofwortels telen op een andere manier. Daarbij gaan we er dus van uit dat we te weinig  of geen grond ter beschikking hebben om de hele zomer lang daar witloofwortels op te telen. In een kleine moestuin kan immers door het telen van witloofwortels te veel grond gedurende te lange tijd bezet zijn.

(Na de beschrijving stap-voor-stap volg een tiendelige fotoreportage stap-voor-stap)

Zaaien.
In de periode tussen begin mei en zelfs einde juni, zaai ik een zaaikistje met witloof, dit is alvast een flinke besparing op zaden. Er zal immers niets verloren gaan door een minder goede opkomst in de groentetuin of door het dunnen van de plantjes.

Verspenen
Wanneer de plantjes groot genoeg zijn om te verspenen, neem ik bloempotjes van ongeveer 10.5cm. Bij mij zijn dit de potjes van de zomerbloemen voor de bloembakken die anders toch bij het afval terecht komen. Ik vul die met een goede potgrond met een beetje klei in het mengsel, dit is een kwalitatieve geraniumpotgrond. Daarna begiet ik de potjes flink en laat ze tien minuten rusten. Dan is  de aarde klaar om in te verspenen.

We verspenen één tot maximum drie plantjes  per potje. In mei mag je drie plantjes nemen, in juli slechts één. Als  je vroeg zaait heb je voldoende tijd om de wortelgroei vlot  te laten verdergaan, en dan kan je drie plantjes in één pot verspenen.  Eén wortel in een pot zorgt voor een snellere groei op een kortere tijd.  Voor iemand die uitsluitend dikke kroppen wenst te oogsten is 1 plant per pot de standaard, zo bepaal je zelf de latere dikte van het geoogste loof.
Deze verspeende plantjes kweek ik verder op als andere groenteplantjes.  Na vier tot zes weken is de potkluit goed doorworteld en zijn de planten al flink gegroeid.

Je kan ook plantjes gebruiken uit het tuincenter, die zijn dan voorgekweekt in persblokjes.

Open zetten
In dit stadium kunnen we niet verder dan de potjes ruimer te plaatsen om de planten meer licht te geven.

Dit kunnen we op 2 manieren:

1. We nemen een plantentray met de bijhorende maten volgens de gebruikte bloempotjes en we gaan openzetten. De potjes blijven in de tray maar we laten telkens één plaats open. Regelmatig gaan we de potjes lostrekken van de vaste aarde of de bloembak om de doorgroeiende penwortel los te breken. Hierdoor blijft de volledige wortelgroei binnen het bloempotje. We kunnen de planten op deze manier verder verzorgen, dan hebben we in oktober, november volgroeide witloofwortels in een potje.

2. We nemen de bloempotjes en gaan ze in de groentetuin in rijtjes een klein beetje ingraven, zodat de wortels door de drainagegaten kunnen groeien. Om de 2 weken gaan we de ingegraven potjes een kwartslag draaien om de penwortel te breken om de wortelgroei te dwingen in de pot. In november zijn de planten ook klaar!

Voordelen
Bij methode 1 kun je witloofwortels kweken in een stadstuin. Bij methode 2 kun je witloofwortels kweken als een nateelt en kun je uw beschikbare oppervlakte beter benutten. Dan heb je pas in juli of augustus meer ruimte nodig. Zo heb je een perfecte nateelt en verlies je niet van in het begin de grond aan de teelt van witloofwortels.  Handig toch!

Rooien van de wortels
Indien vroeg gezaaid kun je de potjes loswrikken met de spitvork begin oktober om na 2 tot 3 weken het loof af te snijden en in te tafelen. Bij een latere oogst (november) mag je losmaken, afsnijden en intafelen op één en dezelfde dag. Ikzelf forceer witloofwortels steeds na nieuwjaar dan heb ik minder groenten recht uit de tuin

De kroppenteelt
Voor de forcerie (kroppenteelt) blijft alles dus gelijk aan een ‘normale’ teelt, met als verschil dat de wortels in een potje zitten met aarde. Plaats je deze potjes in een waterdichte bak dan kun je tijdens het forceren in het donker uiteraard verder water geven. Als de oogst klaar is neem je gewoon potje per potje mee naar de keuken en je hebt ‘super vers’ witloof. Je snijdt de oogst af, en het potje kan bij het restafval.
Je kan meer info opdoen over het kweken van de kroppen op de wortels in een donkere ruimte in  het artikel Witloofkroppen telen zonder groentetuin.

We hebben op deze manier zelf onze eigen witloofwortels gekweekt op een zeer beperkte ruimte in de tuin of op een terras én we hebben babywitloof gekweekt. Wat een luxe.

Je kunt dit met gewoon witloof, met haverwortel en je kunt dit ook met rood witloof.

Fotoreportage : stap voor stap witloofwortels telen in bloempotjes

een koolgewas  maar het kon evengoed een veld witloofwortels zijn in wording
Foto 1 : De teelt start met het zaaien van witloof in zo’n klein potje om dan later te verspenen.pas verspeend!
Foto 2 :  De witloofplantjes zijn pas verspeend vanuit het zaaikistje naar de bloempotjes van 10,5 cm.

Witloof uit perspotjes, pas geplant!
Foto 3 : Witloofplantjes uit het tuincentrum werden zopas in bloempotjes geplaatst.

een mooi opengezet wachtveldje (Kopie)
Foto 4 : Deze witloofplanten zijn al wat ruimer gezet.

De groei van de witloofkroppen begint!Meer dan één witlofkropje per potje!

Foto 5 en 6 : De groei herneemt, je ziet duidelijk dat er meer dan één wortel in een potje zit!

Mooi doorgeworteld
Foto 7 : Tijdens de forcerie (kroppenteelt) groeien de vezels goed door het potje.

halfwas (Kopie)

Foto 8 : De witloofkropjes zijn halfwas.

bijna oogstklaar (Kopie)

Foto 9 : Straks oogsten!

Veel succes met de teelt van de eigen witloofwortels dit jaar. ‘Geen moestuin’ is nu geen excuus meer…
Tuinman Peter

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

30 reacties op “Witloofwortels telen zonder groentetuin.”

  1. Het is voor het eerst dat ik witloofwortels aan het kweken ben. Ik heb gezaaid, de plantjes komen sporadisch naar boven, maar ze groeien niet.
    Wat is hiervan de oorzaak?

    1. Het is nog maar begin mei, het is volledig normaal dat de plantjes nog mini zijn. Vanaf einde mei zal dat wel veranderen. Groeten Tuinman Peter

  2. vandaele piet avatar
    vandaele piet

    Dag Peter,

    Ik heb een ruime tuin en geen behoefte aan witloof kweken in potten maar toch spreekt de zaaimethode mij aan. Heb je al geprobeerd om gewoon te zaaien in een tray en deze dan weer uit te planten in vollegrond? Zoja lukt het en heb je mooie rechte wortels of zijn ze allemaal vertakt.
    Nu heb ik regelmatig als ik buiten zaai dat de opkomst niet mooi gelijk is (te droog, te nat), tevens heb je veel zaad die gewoon niet bovengeraakt en kan je via zaaien in tray zeker veel zaad uitsparen. Als ik dan al eens verspeen (verdikken waar planten te weinig staan) is het gevolg dat deze wortels zeer sterk vertakt zijn, dit is niet handig bij het intafelen maar naar kropvorming geen probleem. Misschien door te zaaien in een tray zou dit probleem opgelost zijn. Natuurlijk mits vroeg genoeg uitplanten voor de penwortel tegen de onderkant stoot.

    groetjes

    piet

    ps door artikel hier op plantaardig.com zaai ik geen uien meer in vollegrond maar altijd in kistje en dan later uitplanten. Dit levert grotere uien op, veel minder zaad nodig, en veel minder problemen met onkruid.

    1. François avatar
      François

      Beste Piet,

      Ik heb het zaaien in bloempot 3 jaar geleden geprobeerd. De planten zijn goed aangeslaan, even gemakkelijk als bvb sla of andijvie. Hoe de wortels verder uitgegroeid zijn kan ik helaas niet vertellen want de woelmuizen hebben alle wortels opgegeten lang voor ze oogstrijp waren, enkel de kippen hebben er iets aan gehad vermits we hen dan maar het loof van de aangevreten planten gegeven hebben. Maar uit ervaring met schade aan andere teelten door woelmuizen waarbij ik vastgesteld heb dat ze bij voorkeur mooie rechte wortels opeten denk ik dat zaaien in diepe potten en tijdig uitplanten wel voor mooie rechte wortels zou kunnen zorgen.

    2. Beste Piet, ik denk toch, zelfs als je witloofplantjes jong uitplant vanuit pluggen dat je vertakte wortels krijgt. Maar, proberen kan het tegendeel bewijzen. Groeten Tuinman Peter

      1. piet vandaele avatar
        piet vandaele

        zal het misschien volgend jaar eens proberen in een tray, als ik het doe post ik hier zeker het resultaat

        groeten

        piet

      2. pim maas avatar
        pim maas

        beste mensen, in mei zaai ik witlof in perspot potjes alvorens ze in de tuin uit te planten, ik vind dat het voorzaaien zo beter te controleren is. de jongen plantjes worden op een bed waar een jaar lang geen mest is opgebracht uit geplant. penwortels ken ik niet, ze zijn altijd zwaar vertakt, wat voor mijn geen probleem voor de kwaliteit van de krop lijkt, wel voor de ruimte in de bak, de bak is een grotte, franse zwart plastice vuilnis bak met bijbehorende deksel,dit werkt prima. ik woon in het zuidelijk deel van frankrijk waar witlof soorten worden gezaait welke tot eind maart in de grond kunnen blijven. met twee van deze bakken hebben we vijf maanden witlof.

        ps. weet iemand waarom de witlof de ene keer bitter is en de andere keer weer heerlijk zoet?

        groeten

        pim maas

      3. Pim, het kan zijn dat de ene kropkweek iets droger of natter is uitgevoerd dan de andere, dit is al voldoende om een andere smaak te hebben. Wanneer je spreekt over verschillende rassen zal dit uiteraard ook een smaakverschil bezorgen. Vroeg op het seizoen(verse wortels met veel energie), later op het seizoen(oudere wortels met al een deel verbruikte zetmeel en suikers) bezorgen uiteraard ook een andere smaak. Zo zie je maar elke keer kun je een andere smaak krijgen. Groetjes Tuinman Peter

      4. vandaele piete avatar
        vandaele piete

        Dag Pim,

        Die perspotjes zijn een fantastisch idee. En vanaf ze opgekomen zijn ga ik ze uitplanten. Hopelijk is de wortel dan nog niet kapot en krijg ik toch penwortels. Met het voorzaaien in een tray lukt dit niet omdat er eerst moeten voldoende wortels zijn om het kluitje eruit te krijgen. Dus in mei ga ik van start en eind dit jaar horen jullie het resultaat.

        groeten

        piet

      5. vandaele piet avatar
        vandaele piet

        Hoy,

        Dit jaar de perspotjes geprobeerd. Ik heb gezaaid in perspotjes en vanaf dat er twee blaadjes te zien waren heb ik de perspotjes uitgeplant. Echter dan zag ik dan al dat de wortel door de perpotjes zat en ik eigenlijk te laat was om perfecte wortels te hebben. Nu zijn de eerste wortels gerooid en het resultaat valt mee. Ze zijn meer vertakt dan ter plaatse gezaaide wortels maar minder vertakt dan de plantjes die ik verplante om hier en daar te verdikken. De wortels zijn heel uniform van grote met een mooie kop. Dus eigenlijk een geslaagd experiment want bij buitenzaai had ik soms problemen met slechte opkomst en nu stonden ze perfect alleen zijn ze een beetje vertakt. volgende jaar ga ik zaaien in perspotjes en deze ne keer uitplanten voor dat ze twee blaadjes hebben, misschien zelfs voor opkomst. Resultaten post ik hieronder.

  3. Jolien avatar
    Jolien

    Beste Peter, bedankt voor de duidelijke beschrijving.
    Ik heb nu zo’n 50 potjes met mooie witlofplantjes staan, maar heb nog een paar vragen:
    – moeten de plantjes bemest worden? De potjes zijn vrij klein en bevatten lijkt me weinig voeding meer.
    – ze drogen ook snel uit, dus ik geef veel water. Is dat goed?
    – ze staan op het dak van het kippenhok, dus kunnen niet door de gaten van het potje in de aarde wortelen. Is dat okay?
    – normaal haal je de wortels uit de grond en laat ze an twee weken liggen tot het loof afsterft. Nu laat je ze in het potje. Hoe zorg je er dan voor dat de voeding van het loof in de wortel gaat. Of hoeft dat nu niet?
    – hoe kan ik het beste zorgen voor een gespreide oogst? De wortels die ik nog even wil bewaren koel en donker zetten?

    Bedankt voor je reactie alvast

    1. We zijn nu nog in de periode van de wortelkweek(opslaan van reservevoedsel), in deze periode moeten de witloofplantjes in pot rijkelijk worden begoten en moeten ze elke maand worden bemest met een organische meststof. Tot minimaal eind augustus, beter begin oktober. Voor het besterven hoeven we de wortels niet uit de potjes te halen. Losmaken van de eventuele doorgewortelde grond en minimaal 2 weken in de schaduw, horizontaal leggen en geen water geven. Na deze periode afsnijden en intafelen met pot en al en terug water en donkerte geven. Na enkele weken oogsten. Groetjes Tuinman Peter

      1. Jolien avatar
        Jolien

        Mooi, dat is duidelijk. Dat horizontaal leggen had ik nog niet begrepen. We gaan zo door. Bedankt

  4. duque ivo avatar
    duque ivo

    beste
    op 11-04 heb de plantjes in de potjes gezaaid mijn vraag is hoelang moet ik wachten voor alleer ik het loof mag afsnijden om deze donker te zetten?
    moet men ook de wortel laten besterven voor dat deze donker worden gezet ?

    1. Zeer vroeg gezaaid, je moet de wortels laten groeien tot einde augustus. Bij deze periode van het jaar, 2weken laten besterven en indien mogelijk in de schaduw op de koelste plaats in de tuin(mag ook in de koelcel). Na deze 2 weken, afsnijden(voor koeling in de koelcel mag je snijden op voorhand), intafelen met pot en al, licht afstrooien met zeewierkalkpoeder, gieten lang onder en voortrekken in het donker. Zo vroeg op het jaar zal de sluiting van de krop nog niet optimaal zijn(later in september en oktober wordt dit beter) maar ‘whoe cares’ als je maar zo vroeg van je eigen witloof kunt oogsten.
      Groetjes tuinman Peter

  5. François avatar
    François

    Ik ga het zeker zo eens proberen. Meteen zaaien in volle grond is bij mij dikwijls lastig door de onkruidgroei en het is een lastig/vervelend werk om onkruid weg te doen van tussen kleine zaailingen. Maar dus blijkbaar gewoon telen als sla, zaain in pot en uitplanten in volle grond.

  6. Bart avatar
    Bart

    Peter,
    15 april een bakje witlof gezaaid. Bakje staat in de koudekas maar binnen een week stonden de plantjes er al uit. Ben benieuwd of ik niet te vroeg heb gezaaid.

    1. Je kunt natuurlijk vroeg willen zaaien, te vroeg zaaien geeft een grote kans op doorschieten in de loop van de zomer, dit kan erger worden door een eventuele groeistilstand tijdens de wortelkweek. Er zijn zelfs mensen die zeggen, witloof mag de maand mei niet zijn, dus zaaien vanaf juni. Dit is wel een beetje voorbarig. Ik zou zeggen: zaaien vanaf half mei. Groetjes Peter

  7. Ik wil dit jaar voor het eerst proberen om ook witlof te kweken. Ga ook zekers naar deze methode kijken, bedankt!

  8. Margriet avatar
    Margriet

    Wat een goed en leuk idee om de witlof op deze manier te telen.
    Ik heb zelf ook een moestuin,die is niet zo heel erg groot,en natuurlijk wil ik zoveel mogelijk oogsten.
    Door op deze manier de witlof te telen hou ik een bed over om iets anders te telen,wat niet in potten kan worden geteeld.
    Ik ga deze manier van witlof telen dit jaar zeker proberen!

  9. monique seynen avatar
    monique seynen

    Wat een goede methode !! Vorig jaar ter plekke gezaaid, maar dat was geen succes, aan het einde van het groeiseizoen wel 5 bruikbare wortels. En inderdaad, je bent ook nog een behoorlijk stuk groentetuin kwijt, terwijl ik dit in mijn achtertuin bij huis kan doen. Ik ga het dit jaar zeker proberen. Dank je wel Peter, voor deze tips.
    Groet, Monique

    1. Zo zie je maar dat elke groente tuinder anders omgaat met zijn bruikbare ruimte. Groetjes Peter

  10. Dag Teuntje, dank voor uw positieve reactie. Dit artikel (wortelteelt) in combinatie met het andere artikel (kroppenteelt) op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/witlof-kweken-kan-zelfs-zonder-groentetuin/
    zal vast en zeker voor een leuke oogst smaakvol witloof zorgen.

  11. Teuntje avatar
    Teuntje

    Dank voor deze duidelijke uitleg over het kweken van witlof.
    We gaan aan de slag hiermee.

  12. harry moors avatar
    harry moors

    als dit geen onzin is ,weet ik het niet

    1. Het is een beproefde en uitgeteste methode door Peter. Het spreekt voor zich dat witloofwortels telen in vollegrond het ideaal is. Maar als u het artikel leest begrijpt u waarom deze methode hier gepubliceerd werd. Niet omwille van een betere en hogere opbrengst, maar als alternatieve methode voor wie de plaats en/of grond ontbreekt.

  13. Martin avatar
    Martin

    Aan de foto’s te zien lijkt het mij niet de ideale methode om mooie egale witloofkroppen te forceren. Dan toch maar liever de wortelen in volle grond telen.

    1. Dag Martin, deze methode is niet voor iedereen. Als je een ruime groentetuin hebt met een ruim witloof zaaibed dan hoeft deze methode niet. Er zijn echter meer mensen die te weinig plaats hebben voor deze wortelteelt en mijn methode kan hiervoor een hulp zijn. Groetjes Peter

  14. Maria avatar
    Maria

    Een prachtig verhaal maar ik begrijp het een en ander niet. Verhaal 1 begrijp ik de functie niet van open plekken in de tray. Welke plantjes koop je dan bij het tuincentrum: witlofplantjes? Wat doe je trouwens met het ‘eerste ‘ groen? Wat is intafelen? Je schrijft: Plaats je deze potjes in een waterdichte bak dan kun je tijdens het forceren in het donker uiteraard verder water geven. Hoe moet ik me dat voorstellen? Je plaatst ze in een teiltje maar hoe kom je aan een donkere ruimte? Zwart doek er over?

    1. Dag Maria: Foto 4 toont hoe je de potjes openzet zodat de plantjes meer licht rondom krijgen. Je start veel te dicht(om plaats te sparen) en later geef je de plantjes meer ruimte om verder te groeien. In het tuincentrum kun je tegenwoordig voorgezaaid witloof kopen in perspotjes. Wat bedoel je met het ‘eerste groen’? Intafelen is een Belgische term voor het inkuilen van witloofwortels om kroppen te kweken. Hoe moet ik dat voorstellen? Je neemt een waterdichte bak of hoge waterdichte bloempot en je giet daar ongeveer 2cm water in, vervolgens plaats je daar de afgesneden, geoogste witloofwortels in met potje en al, potje naast potje en je overdekt alles lichtdicht, eerst met een deken(om het condensvocht af te voeren) en vervolgens met zwarte plastiek. Na enkele weken volgens de omgevingstemperatuur kun je oogsten. Smakelijk. Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.