Vijgen in eigen tuin, een heerlijkheid!

6-11-2013

Vijgen, zelf kweken en ook nog rijp kunnen oogsten, niet voor iedereen weggelegd. Vijgen, de ene gaat ervoor uit de bol en de andere vindt er niets aan. Vijgen in de tuin, een hype.  Zeer mooi om te zien, prachtige bladeren, welgevormde takken, vruchten waar je kunt op verlekkerd zijn.

Rijp kunnen oogsten is de kunst,  proeven is dan de hemel. Hieronder lees je hoe ook jij tot een succesvolle hemels oogst van vijgen kan komen.

Vijgen zijn planten uit het zuiden, ze groeien er bij lange warme dagen met hoge temperaturen. Bij ons moeten ze het doen met veel minder, maar het kan. Vooral wanneer je een mooie zomer krijgt zoals dit jaar. Met de hulp van een standplaats op het zuiden en met een warmte absorberende muur kan veel. De warmte die deze muur tijdens de dag opslaat wordt tijdens de avonduren terug afgegeven met goed resultaat tot gevolg. De vruchten zijn dan 2 weken vroeger rijp (net dat ietsje wat je anders tekort komt).

Een vijg moet je plukken net voor ze rot wordt. Door en door rijp, dan is ze op zijn best. Vers ontdaan van de pel recht uit het vuistje met een glaasje van de beste champagne. Confituur ervan gesmeerd op een toastje samen met een stukje wildpatté, waaaw, het kan niet op.

Een gouden tip voor een vroege oogst.
Een vroege en goede oogst begint al  in de herfst van het jaar ervoor. Vijgen vormen al in het  najaar kleine embryo’s, vruchtbeginsels, vijgen voor de volgende zomer. Wanneer tijdens de winter deze embryo’s bevriezen is de vroegste oogst opgedroogd. Tijdens een periode van stevige vorst moeten we de volwassen planten ( en vooral de vruchtbeginsels) dan ook beschermen. Omwind de planten met vliesdoek en steek tijdens het omwinden de plant tussen de takken vol met een baaltje stro. Dat extraatje kost niets (2€ van het baaltje) en je vijg komt de winter veel beter door. Geen bevroren takken, vol met aleen maar kapot gegane  embryonale vijgen (de vroegste oogst), maar wel straks schalen vol met de oogst.

Dit is de ontbrekende schakel om tot een rijke oogst te komen!

Hopelijk wordt de zomer van 2014 net zo als de voorbije zodat we weer kunnen smullen (over de lente en de voorzomer van dit jaar  geen woord….).

Nu nog de 3 foto’s en de groetjes van Tuinman Peter.

DSC02100 (2)

DSC02122

pizap.com13796154389961

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

3 reacties op “Vijgen in eigen tuin, een heerlijkheid!”

  1. bossuyt avatar
    bossuyt

    beste
    ik heb een vijgeboom met veel vruchten in volle grond
    hoe moet ik die snoeien??
    bestaat er iets om de vijgen uit den top van de boom te plukken??
    vriendelijke groeten
    gaby

    1. Er bestaat een fruitplukker op een zeer lange uitschuifbare steel(Gardena)
      Snoeien van vijgen. Zeker nooit alleen de stengeluiteinden wegnemen omdat daar de vruchten voor het volgende jaar in embrionale toestand aanwezig zijn. Je moet steeds snoeien op een lager geplaatste zijtak(dan heb je nog steeds een stengeltop met vruchten). Zo kun je de hoogte van de struik beperken. Groeten Tuinman Peter

      1. Beste, uitbuigen kan de hoogte ook verminderen,dit is takken naar de grond toe trekken en aan anker binden. Groeten Tuinman Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.