Hoe zit dat nu eigenlijk met de plantdatum van aardbeien?

 

Heb je net op GroentenInfo gelezen dat je aardbeien best plant zo ergens in augustus. Dan kom je dan één van deze dagen in het tuincentrum, en  zie je daar aardbeienplanten in potjes staan. Of misschien, zoals ik vorige week, aardbeiplanten uit de koelcel, verpakt als in turfmolm, in het rek van de bloembollen. Deze laatste zijn dan zogenaamde frigoplanten.

InlineRepresentationa579bfd4-22f6-44a3-bdf7-77a57f5015fa[4]

Hoe zit dat nu? In augustus planten of in maart? Of…?

In dit artikel wordt er uitgelegd waarom aardbeien van oudsher in augustus geplant werden. En dat er nu ook de mogelijkheid bestaat om in het voorjaar te planten. Maar wat is nu het beste?

Dit zijn de keuzemogelijkheden.
1. Aardbeien planten in augustus.
2. Aardbeiplanten in potjes, planten in het voorjaar.
3. Koelcelplanten (frigoplanten) planten in het voorjaar.

1. Waarom de juni-dragers in augustus planten?

Aardbeien vormen uitlopers vanaf juni. In augustus zijn deze uitlopers volgroeid. Misschien heb je in juli de uitlopers in potjes gestoken, misschien heb je ze gestekt, of heb je gewoon de grond onder de uitlopers losgemaakt. In alle drie de gevallen zullen de plantjes op de uitlopers in augustus voldoende wortels gemaakt hebben om te verplanten. Het verplanten is nodig opdat de jonge plantjes verder van elkaar zouden staan, op voorbereide grond,  en zo in betere omstandigheden kunnen doorgroeien. Wie zelf zijn planten kweekt, zal dus altijd in augustus planten. Zie ook artikel “zelf aardbeiplantjes opkweken”.

Aardbeien maken bloemen in het najaar. Je leest het goed! De rassen van de aardbeien (junidragers) zullen bloemen (en bloemtrossen) aanmaken in de herfst. Het hele proces start zo ergens eind augustus en gaat door tot de eerste vorst invalt. Het is duidelijk dat de groei van de planten in deze periode best niet verstoord wordt door te verplanten. En dat het goed is dat de planten tijdens deze periode de beste groeiomstandigheden hebben om een goede bloemaanleg te hebben. Verplante aardbeien die goed aan de groei zijn, zijn hier in het voordeel. (zie voor meer info het artikel groei en bloei bij aardbeien)

Aardbeien hebben een koudeperiode nodig. Het is niet zo dat aardbeien een koudeperiode nodig hebben om bloemtrossen aan te maken. Ze hebben echter wel een koudeperiode nodig om in het voorjaar voldoende te kunnen uitgroeien. Aardbeien die te weinig koude gehad hebben blijven in het voorjaar kort. Dat wil zeggen: de bladstelen blijven kort en de lengte van de bloemtrossen blijft beperkt (zie deze foto). Verder zal de kwaliteit van de bloemen minder goed zijn. Gebrek aan koude is ook de oorzaak van winterbloemen (artikel) .

Aardbeien hebben in het voorjaar een stevig wortelstelsel nodig. Als straks uw aardbeiplanten volop in blad staan en beladen zijn met vruchten, breken ook al mooie zomerse periodes aan. De plant heeft op dat moment veel water nodig. Dit is dan om de verdamping via de bladeren op gang te houden en om de vruchten te doen bijkomen. Enkel het beste wortelstelsel is hiervoor goed genoeg.

Besluit :aardbeien geplant in augustus, in goede omstandigheden, op goede grond en goed verzorgd, leveren vanaf het eerste jaar de meeste aardbeien. Wie zelf zijn planten kweekt zal altijd in augustus planten. Zie voor meer info aardbei, de teelt.

2. Nu ook in het tuincentrum: aardbeiplanten in pot of koelcelplanten.

Kan je deze dan wel kopen? Het antwoord is ja! En dat vooral voor de mensen die niet voldoende zorg kunnen besteden aan hun pas geplante aardbeien in de zomer en de herfst. Je zal wel een toegift moeten doen op de groeikracht en de productiecapaciteit van de plant.

3. Waarom aardbeien (junidragers) planten in het voorjaar?

Aardbeien houden niet van natte grond. Hebt u een tuin die tijdens de winter gemakkelijk te nat wordt. Dat wil zeggen dat de grond slijkachtig kan worden of dat er zelfs stilstaand water (plassen) mogelijk is. In dat geval plant u beter in het voorjaar.

Aardbeien houden niet van extreme hitte en droogte. Het is niet altijd makkelijk, planten in augustus. Het is te warm, te droog, … De plantjes hebben echt wel zorgen nodig bij het planten in augustus. Zomaar wat aardbeien planten en pas de volgende zaterdag terug naar de tuin, dat zit er niet in, bij planten in augustus. De bladeren van pas geplante aardbeien met losse wortel zullen heel regelmatig moeten bevochtigd worden.

Aardbeien kunnen ook last hebben van rupsen, bladluizen en (wortel)schimmels. Wie aardbeien plant in het najaar ziet de kans dat insecten en ziekten de planten aantasten vergroten.  Door in het voorjaar te planten sla je een hele periode over.

3. Nu aardbeiplanten in pot kopen?

Gisteren zag ik ze nog in het tuincentrum. Aardbeiplanten in pot (van zo’n 10 cm)
De plantjes waren al flink gegroeid. Ze hebben al enkele groene bladeren. Ze zijn dus duidelijk voor op de aardbeiplanten in de tuin, die nu pas uit hun winterrust komen. Ze komen niet uit de open lucht, maar uit de serre (kas).

Afharden.
Koop je deze plantjes, dan zal je ze toch best wat afharden. Vriest het niet ‘s nachts dan kan je ze nog een tiental dagen in de potjes laten, gewoon buiten. Is er nachtvorst deze eerste tien dagen, zet ze dan ‘s nachts binnen. Natuurlijk zijn aardbeibladeren vorstbestendig. Maar niet deze jonge, tere blaadjes. Ze moeten eerst afgehard zijn voor ze tegen de vorst kunnen. Daarna kan je ze in de tuin planten.

Tijdig kopen.
Koop deze plantjes ook niet te laat. Hoe minder blad hoe beter. Bloeien ze al, dan ben je eigenlijk te laat. Hoe kan je verwachten dat deze planten, met hun beperkt wortelgestel een goede opbrengst geven?

3. Nu frigoplanten (koelcelplanten) kopen.

frigoplanten  aardbei-planten

Foto’s : aardbeiplanten (frigoplanten) uit het tuincentrum per vijf verpakt, in plastiek zak met turfmolm. Is de groentetuin nog niet klaar, dan kan je ze eerst nog inpotten.

aardbeiplanten-frigoaardbeien-planten

 

Dit geniet eigenlijk wel de voorkeur voor wie aardbeien wil planten in het voorjaar. Deze planten zijn gerooid rond nieuwjaar en hebben een tijdje in de koelcel doorgebracht. (zie deze webpagina over frigoplanten) Een koudeperiode hebben ze dus zeker voldoende gehad. In het vroege voorjaar kan je ze onmiddellijk in de moestuin uitplanten. Ze hebben bijna geen blad, maar wel veel wortels. Als je ze in maart plant dan groeien ze zowat met het seizoen mee. Ongeveer zoals de aardbeiplanten die al in augustus geplant zijn en  vanaf half maart stilaan hergroei vertonen.
Als nadeel ten opzicht van de augustusplantingen kan je opmerken dat  ze nog een wortelstelsel moeten ontwikkelen. Is het later op het seizoen en al vrij warm als je de frigoplantjes koopt, zet ze dan eerst in potjes. Dit maakt dat je ze beter kan verzorgen.  Is het geen probleem om dagelijks de frigoplantjes wat te bevochtigen, dan kan je ze ook in warme periodes rechtstreeks in de tuin uitplanten. Voor meer info, zie dit artikel ”koelcelplanten, verlate teelt”.

Let op : alle info hierboven is geschreven in de veronderstelling dat je junidragers koopt. Doordragende rassen koop je zelfs beter in het voorjaar. Ze produceren immers pas later op het seizoen en zo hebben ze veel meer tijd om een stevig wortelstelsel te maken. De eerste bloemen kunnen ook geen kwaad, want deze nijpen we gewoonlijk toch uit. (zie artikel “doordragers in pot”.

Lees ook  Waar koopt u aardbeiplanten (lezers helpen lezers)


Reacties

50 reacties op “Hoe zit dat nu eigenlijk met de plantdatum van aardbeien?”

  1. Kun je de aardbeienplanten ook vermeerderen door scheuren?

  2. […] Aardbei de teelt Aardbei vervroegen van de teelt Aardbei teeltzorgen na het eerste oogstjaar Aardbei zelf plantjes opkweken Aardbei groei en bloei verlate teelt Aardbeien zaaien! Aardbeien planten in het voorjaar? […]

  3. Ik heb verleden jaar aarbeien in een ton gekweekt met een niet slechte opbrengst. We hadden elke dag wel aardbeien. Dit jaar ga ik twee tonnen bij zetten. Corona, Elsanta, Ostara en Sonata. Plantjes van de Lidl dus we gaan zien wat het wordt. Eerste scheut stek ik en houd ik dan het ganse jaar appart in een pot zonder bloemen om volgend jaar dan de oude 2 jarige ton te kunnen her beplanten 60 planten per ton ongeveer. Kunstmest word met het bewateren mee gegeven (buis binnen in de ton)en zo heb ik op een kleine plaats veel aarbeiplanten. Het hoeven geen hangers te zijn en je hebt geen bodembedekking nodig en zeker geen onkruid wieden

  4. Lynn avatar
    Lynn

    Hallo

    Bij deze even een vraagje. Ik heb van mijn schoonmoeder aardbeiplantjes gekregen enin maart dit jaar geplant. Nu heb ik heel veel uitlopers, heb er potjes onder gezet en merk dat de wortels vast zitten in het potje.
    Aangezien wij op een appartement zitten en ze dus niet in volle grond kan zetten, mag ik deze dan al in een nieuwe pot zetten?

    Alvast bedankt

    Mvg

  5. Nicole De Knop avatar
    Nicole De Knop

    Hallo, Ik heb voor de 1ste keer aardbeienplanten gekocht en nu blijkt dat ik ze pas in augustus mag planten. Wat doe ik er nu mee ? Mvg.

    1. Nicole, waarschijnlijk staan ze in potjes? Dan kan je ze nu ook planten. Zijn het doordragers? Dan is nu de beste plantperiode. Zijn het junidragers? Dan plant je die beter in augustus om de redenen die je hier en elders op de site kan lezen. Maar nu kan ook.
      Groeten,
      Luc,
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  6. Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
    Ik ben geen ervaren aardbei-teler maar wil wel graag aan aantal dingen met u delen. Behalve als ik een nieuw ras wil kweken komen nieuwe stekken bij mij altijd van eigen planten. In augustus – september zet ik de éérste plant die aan een uitloper is gegroeid in potten (plantcontainers) met een diameter van ca. 20 cm en een hoogte van ca. 18 cm. Hierin blijven ze hun hele leven staan dus 2 seizoenen. De pot met jonge stek gaat op het aardbeien perceel in grond met de rand ca. 3 cm boven het maaiveld. De potten staan in een rij waarboven gazen korven tegen vogelvraat geplaatst kunnen worden. De korven kunt u zien op de site http://sjeftuintips.wordpress.com/ onder tip 51. Verder bedek ik de grond met stro, gras, snippers of ander mulch-materiaal. Mij is al eens verteld dat aardbeien elke 3 jaar op een nieuw perceel geteeld moeten worden. Als de plant vervangen gaat worden komt de nieuwe stek in frisse grond te staan zodat ik niet van perceel hoef te wisselen. Op dit moment heb ik 3 rassen te weten Elsanta, Korona en een voor mij onbekend ras wat ik van een buurvrouw heb gekregen en die het goed doet. Ik zie hier in de discussie ook andere rassen staan dus wie weet. Als er in korte tijd veel geoogst moet worden gaat wat we niet aan kunnen tijdelijk in de vriezer om later soms in combinatie met andere vruchten tot jam verwerkt te worden. Het is niet wereldschokkend wat ik te vertellen heb maar misschien heeft iemand hier wat aan.
    Groetend,
    Wim

  7. evelien avatar
    evelien

    hallo ik heb een vraagje hoe groot moeten de aardbeiplantjes ongeveer zijn voor dat ik ze elk appart in een grote pot kan planten.
    ze zijn nu ongeveer 5 cm groot zonder potje.
    nu staan ze nog elk in een klein potje.
    mvg van evelien coppens en tot wederhoren.

    1. Je kan er er meerdere planten in een grote pot. Bijvoorbeeld drie-vier planten in een pot van 10 liter. Gebruik kwaliteitspotgrond, omdat aardbeien niet houden van te natte potgrond en dus zuurstofgebrek bij de wortels. Het gaat niet zozeer over de grootte van de aardbeiplanten om ze over te potten, maar wel over de hoeveelheid wortels in het kleine potje. Kan je de plantjes er uit halen, zonder dat de aarde van tussen de wortels valt, dan kan je verpotten.

  8. swag avatar
    swag

    Hoe lang duurt het voordat een aardbeienplant volgroeit is en hoe is dit eventueel te versnellen?
    MVG

  9. marian avatar
    marian

    hoeveel jaar gaat een aardbeiplant mee?

    1. Twee jaar is ‘rendabel’. Het tweede jaar zijn de vruchten al talrijker en dus kleiner. Sommigen doen er langer mee, maar dan heb je te veel kleine aardbeien en een onoverzichtelijk gewas.
      groeten,
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  10. […] kwam al eens aan bod in een artikel, de plantdatum van aardbeien. Er is inderdaad wat verwarring daarrond. Tuincentra verkopen volop aardbeiplanten in het voorjaar. […]

  11. schoonis frans avatar
    schoonis frans

    graag zou ik nieuwe aardbei planten kopen.

    graag een adres uit de omgeving van 2491balen.

    grts.frans.

    1. dag Frans.

      op de dinsdagmarkt te Mol daar kun je er kopen en ik meen in iedere aveve winkel.
      met vriendelijke groeten.
      fil.

  12. Marty avatar
    Marty

    Hallo, ik heb aardbeienplanten die mooi gebloeid hebben, maar er komen geen vruchten aan! Hoe kan dit?

    1. Dag Marty
      het was een moeilijk jaar voor de aardbeien. De zetting was minder goed door het koude weer en er zijn ook bloemen vernield door nachtvorst rond 10 mei. Maar geen enkele aardbei? Dat is zeer vreemd. Welke soort (ras) is het? Had je met diezelfde planten vorig jaar wel aardbeien. Ik begin haast te denken dat het één of andere soort sieraardbei is? Stuur eens een foto van de uitgebloeide bloemen naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  13. ik heb aardbeiplantje’s gekoccht op de markt ( zo 15 cm. groot en ik zou die nu niet buiten zetten , maar proberen om ze tot de oogst binnen te laten staan we hebben toch plaats genoeg nu , da’s toch mogelijk of niet ??

    1. Wat bedoel je met “binnen” Rosette? In de serre, dat kan wel, nu toch nog met het huidige slechte weer. Als het mooi weer wordt staan ze toch beter buiten omdat het in juni in de serre te warm wordt. Binnenshuis helemaal verder kweken zou ik niet doen. Staan die plantjes in een klein potje? Dan zal je ze toch moeten in een grotere pot overpotten.
      Stuur anders eens een foto naar lezersbijdrage@plantaardig.com , dat zou veel ophelderen voor een beter advies.

  14. vastenavond sonja avatar
    vastenavond sonja

    mijn aardbeien zouden weg moeten op de plaats waar ze nu staan,kan ik ze nu nog verplaatsen anders moet ik ze wegsmijten

    1. Best is te wachten tot na de strengste vorst. Dan kunnen ze onmiddellijk verder groeien.
      Als je nu verplant zal je wat geluk moeten hebben met het weer.
      Planten die niet goed ingeworteld zijn kunnen meer uitdrogen door de vrieskou. Verplant je ze nu, bescherm ze dan van zodra de grond vervriest. Dan drogen ze minder uit. Veel kans dat het dan goedkomt.
      Dus, nu als het niet anders kan, of eind februari, begin maart zonder risico.
      mvg
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  15. jesse avatar
    jesse

    ik had eerst maar 16 aardbeien plantjes gekocht maar nu heb ik er 58 door de uitlopers want eerst krijgt een aardbeien plantje 2 uitlopers een die uitlopers krijgen ook weer uitlopers een af een toe krijgt die uitloper ook weer een uitloper alleen maar omdat ze in mijn plantenkas groeien dus das mijn tip bouw een mini-plantenkasje van plastic ramen een houten planken die je bij een bouwmarkt kan kopen een zet daar in ongeveer mei je aardbeienplantjes neer een hou er genoeg afstand tussen dat was mijn tip doei

  16. P.C. de Keijzer avatar
    P.C. de Keijzer

    Beste,

    Ik heb geen reactie, maar een vraag.
    Vorig najaar heb ik wat uitlopers van m,n buitenaardbeien in potten geplant en deze in polyestergoten in m,n kas gezet.
    Ze waren dit voorjaar wel wat vroeger dan buiten, maar de opbrengst viel toch tegen en nu sterven ze af, er komen nog wel veel uitlopers aan.
    Nu m,n vraag: Is het mogelijk om aardbeien in een kas te telen, wanneer moeten ze dan geplant worden, welk soort moet ik hebben en waar zijn ze te koop?

    mvg

    P.C. de Keijzer

    1. jesse avatar
      jesse

      ja je kan aardbeienplanten in je kas kweken maar het mag er niet warmer in worden dan 35 graden een je kan ze in februarie maart inje kas planten het moet er warmer dan 10 graden zijn een de grond moet ook warm genoeg zijn als je denkt de grond is nog te koud laat je de aardbeien nog een paar dagen of weken in de potjes een je gebruikt gewoon de aardbeienplantjes soorten die bijna iedereen gebruikt een je kan ze bij groenrijk kopen … eigenlijk zowat overal dat was mijn antwoord doei.

  17. Beste,

    Bedankt voor het handige artikel!

    Neem al vast ook eens een kijke op http://www.tuinmarktplaats.be , dit is een site waar je gratis zoekertjes kan plaatsen voor al uw tuinartikelen

    mvg

  18. Inge avatar
    Inge

    Beste,

    Ik heb in de aldi een aardbei plantje gekocht.
    Het heeft nu 2 blaadjes en staat in een potje met grond.

    Moet ik het daar nog lang in laten staan? en wat daarna?

    Toffe site trouwens met veel leuke tips!!

    Groeten Inge

  19. Leentje avatar
    Leentje

    Okee, bedankt Luc. Morgen plant ik ze uit. Ik woon in Zuid-Limburg, dus het is hier al iets warmer dan in de rest van land.

  20. Leentje avatar
    Leentje

    Beste Luc,
    Het zijn Elsanta, Ostara,Darselect en Lambada. Ik heb van elk 3 plantjes gekocht die elk al bloeien en zelfs al vruchtjes vormen. Ik wil ze uitplanten in een pot of grote bak. Kan ik dit nu al doen en van welke kan ik best de bloemen/vruchten verwijderen?
    Alvast bedankt!

    1. R de Haar avatar
      R de Haar

      Beste Leentje, aleen Ostara is een doorbloeier daar kun je dus de bloemen uithalen. Je moet ze nu echt plnten anders wordt het erg laat Groetjes Ron

  21. Ik heb nu 15 Korona plantjes gekocht en ben nog van plan Elianny en Vima Zanta te kopen. Iemand ervaring met deze aardbeien?

    1. Marco Brouwer avatar
      Marco Brouwer

      Ik heb ervaring met Vima Zanta, in maart 2009 als frigro aardbeiplant besteld bij kwekerij E.Duivenvoorden uit Lisserbroek via internet.
      Erg gezonde planten goed groeiend en veel heerlijke grote aardbeien
      makkelijk te plukken echt een aanrader.

      1. Dag Marco, bedankt voor je reactie. Ik heb Elianny (A) en Vima Zanta (A+) besteld bij Duivenvoorden (heel fijne kerel) op 21 maart en geplant op 5mei en deze groeien echt heel goed. Ben benieuwd voor de smaak.

    2. tinie avatar
      tinie

      ik heb afgelopen jaar korona gezet,heel grote oogst,maar kon ze niet langer goed houden,dan 2 dagen,rotten heel snel

      1. R de Haar avatar
        R de Haar

        Beste Tinie, het klopt dat dit jaar de aardbeien snel overrijp worden en rotten. Dit komt naar mijn idee door het zeer natte weer waarin de rijping plaatsvond. De aardbeien zitten dan zo vol vocht dat ze hier erg gevoelig voor zijn. Ikzelf heb geprobeerd om ze wat minder rijp te plukken, dat hielp welwat maar na 3 dagen was het weer het zelfde liedje. De oplossing was veel weggeven en behoorlijk wat potten aardbeienjam. groeten Ron

  22. Heb je enig idee welk ras je gekocht hebt? Zijn het doordragers, die het ganse seizoen bloeien? Of zijn het zogenaamde junidragers? Dat kan je op dit moment alleen weten als je de naam van het ras kent. Als het junidragers zijn en je haalt de bloemen uit, dan is het gedaan voor dit jaar. Zijn het doordragers dan is het goed als je nu de eerste bloemen uithaalt opdat de planten sterker zouden worden.

  23. Leentje avatar
    Leentje

    Ik heb aardbeienplantjes gekocht die al volop bloeien. Het is nu begin april. Heb ik het goed begrepen dat ik de bloemen eruit moet knippen? Ze komen in een pot.
    Bedankt alvast voor uw antwoord.

  24. th uit beringe avatar
    th uit beringe

    Beste redactie , zet 5 of 6 planten apart ,of meer , bloem er uit houden , daar komen genoeg jonge scheuten aan , ook die planten in aug planten , volgende jaar planten genoeg , raadzaam ieder jaar nieuw poten , dan krijg je een mooie opbrengst !!!!

    1. GroentenInfo avatar
      GroentenInfo

      Dat is een heel goede manier om aardbeiplanten te kweken, zo putten de vruchten de plant niet uit en zijn de planten veel sterker!

  25. R de Haar avatar
    R de Haar

    Beste redactie, inderdaad moet je de bloemen die verschijnen eruit knippen dit heeft echter geen effect op de bloemzetting voor het komende seizoen. Afgelopen seizoen heb ik een prachtige oogst gehad.

  26. stekjes avatar
    stekjes

    Mijn plantjes waren hun eigen weg gegaan ik had ze in een kist daar waren ze uit gaan stekken dus nu heb ik ze verplant nu maar afwchten.

  27. R de Haar avatar
    R de Haar

    Ik zet frigo-aardbeien altijd in augustus en ben daar erg tevreden over. Bovendien zijn ze stukken goedkoper als de aardbeien in potjes. Ook stekken plant ik in augustus . Wel is het zo dat als je stekken wilt overhouden, je geen stro tussen de aardbeien moet strooien, omdat dan de uitlopers niet kunnen vastgroeien. Ik bestel mijn stekken altijd bij een kwekerij die ze dan opstuurt per post. Ondanks de verzenkosten zijn ze veel goedkoper dan in tuincentra, als frigoplanten daar al te krijgen zijn.

    1. Beste,
      als je frigoplanten zet in augustus heb je dan niet hetzelfde jaar nog bloemen?
      Want dat is nu net de eigenschap van frigoplanten : ze groeien en bloeien in hetzelfde jaar, tussen planten en bloei zitten ongeveer twee maanden.
      Of haal jij de bloemen van het eerste jaar weg?

      1. verhulst avatar
        verhulst

        ik heb de plantjes ongeveer 3 weken staan en volop bloemen,die knijp ik er uit,dan heb ik in mei/junie veelaardbeien,dat heb ik vorig jaar ook gedaan,nu heb ik wat oudere planten afgeklipt en weer geplant,ben benieuwd wat het word,staan er mooi groen bij

        gr.tinie

    2. Toevallig bij “Kwekerij E. Duivenvoorden” goedkoper gekocht?

      1. T.Rozenberg avatar
        T.Rozenberg

        Karl wat is het adres van Duivenvoorde waar ik aardbeiplantjes kan kopen.

        Groeten,

        Teunis.

      2. Ik weet niet of ik het hier mag opzetten maar als het niet mag gelieve het eraf te doen.

        http://www.kweduivenvoorden.nl/

        Adres
        Kwekerij E. Duivenvoorden
        Turfspoor 57
        2165 AW Lisserbroek
        Tel: 0252-410701
        Mob: 06-51318630
        E-mail: aardbei@xs4all.nl

  28. pollandia avatar
    pollandia

    Omdat slakken aarbeien erg lekker vinden doe ik het koffieprut tussen de planten en ook enkele potjes met bier, nooit geen last meer van slakken en nog millieuvriendelijk ook ,gr janny .

    1. lutgarde gielissen avatar
      lutgarde gielissen

      dank u voor de tip over de slakken, ga ik zeker uitproberen.
      Groetjes Lutje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.