Vandaag een lezerstip van Corrie.

aardbei-bak-piepschuim3

Inleiding.

Aardbeien zijn planten die vrij gevoelig zijn voor wortelziekten. Wie gezonde aardbeien wil telen moet zeker en vast een vierjarige vruchtafwisseling respecteren en ervoor zorgen dat de aardbeien ‘s winters geen wateroverlast ondervinden, zelfs niet gedurende korte tijd. Verder zijn bepaalde voorvruchten, zoals aardappelen, niet ideaal bij de teelt van aardbeien. Het beste zou zijn als we telkens een stukje grond zouden hebben waar nog nooit aardbeien gestaan hebben en het jaar voordien ook geen andere groenten. Professionele telers planten dikwijls aardbeien op omgeploegd grasland. Om dezelfde reden worden er in de professionele teelt steeds meer en meer aardbeien geteeld in diverse soorten containers of zakken, in een substraat van potgrond.

Voor de hobbytuinder, is het soms teleurstellend te zien dat soms nog vlak voor de oogst verschillende aardbeiplanten verwelkingsverschijnselen vertonen. Dit zijn dan de symptomen van Verticillium (verwelkingsziekte) die al lange tijd in de wortels van de plant sluimerde, maar pas in het late voorjaar volop tot uiting komt. Zwaar beladen planten die ook nog eens veel moeten verdampen geven dan plots de geest.

Lezerstip
Ook Corrie en nog enkele andere tuinders bij haar op het volkstuincomplex ondervonden steeds opnieuw wortelproblemen bij aardbeien. Daarom telen zijn nu aardbeien in piepschuimbakken (Nl :tempex, B: isomo) bakken.

Hierbij de tip die Corrie mij toestuurde.

Hallo allemaal

Ik heb vorig jaar de mooiste, de meeste en grootste aardbeien ooit in mijn moestuin gehad.

Wat was het geheim?

Grote plastic of tempex bakken met een paar gaatjes onderin (om het overtollige water te laten weglopen), en per bak drie aardbeienplantjes planten in doodgewone potgrond.
Meer niet. Ja, natuurlijk de zon en veel water geven.

Wij hebben in onze tuin een hok gemaakt van gaas om het fruit te beschermen voor vogels en daar stonden de bakken heerlijk te genieten in het zonnetje. Voordeel is ook dat je zo goed als geen onkruid hebt en je hoeft er ook geen stro in te doen.
Vele anderen in ons moestuincomplex hebben deze methode ook en zijn zeer tevreden over het resultaat. Een paar hebben zelfs een stellage gemaakt waar de bakken op staan zodat ze tijdens het plukken niet meer hoeven te bukken.

Wij hadden dus ook al jaren geen goede opbrengst.Dat is nu echt helemaal verleden tijd. We zetten 35 plantjes en we kunnen in de zomer elke dag naar de tuin om weer een bak aardbeien te plukken.

Toen we deze methode doorkregen van Jan (een duizendpoot op onze tuin) gaf hij aan dat het gemakkelijker is om elk jaar nieuwe plantjes te kopen  bij ons 35 cent per stuk, dus te doen)
Op die manier heb je elk jaar "schone" planten. Wij (mijn vriendin en ik) hebben dat tot nu toe gedaan maar dit jaar hebben we er ook een paar van volgend jaar weggezet, kijken wat het doet.
Verder gaf hij ook aan dat je niet ieder jaar alle potgrond hoeft te vervangen, dat wat je het vorige jaar gebruikt hebt kun je weer gebruiken, met extra kalk erbij en Culterra, en wat nieuwe potgrond en dit alles goed mengen.

Deze tip wil ik jullie dan ook niet onthouden. Misschien hebben anderen ook wat aan deze tip. Succes!

Vriendelijke groeten  Corrie Laurenssen

Foto’s
Ben vandaag voor jou nog even naar de tuin geweest om de foto’s te maken. De foto met de bakken op de grond zijn van mij en staan in het fruitgedeelte, dit is een hok met gaas eromheen en een deur zodat de vogels er niet bij kunnen. De andere foto’s zijn van  een verhoging met ruimte eronder om gereedschap weg te leggen (tafelhoogte),met buizen waar een net overheen kan. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

aardbei-bak-piepschuim1

 

aardbei-bak-piepschuim3

aardbei-bak-piepschuim2

  39 reacties aan “Aardbeien telen in bakken (lezerstip)”

Reacties (39)
 1. Geachte Heer,Mevrouw,
  Waar verkopen ze ,of wie verkoop dennenaalden grond,
  Of vraag je het aan de bos,
  gr Roger

 2. Beste lezers,
  Ik woon op Curaçao, en wil graag aardbeien telen /
  Bij wie / of waar / kan ik zaad bestellen
  Wil graag ervoor betalen
  graag een spoedige reactie
  vr gr Arthur

 3. hoeveel water geef je de aardbeiplantjes in pot bij het overwinteren in de koude kas ?en moet er nog extra bescherming komen in de koude kas bij hevige vorst ?
  helpt het indien de potten geisoleerd van de grond staan vb.op isolatieplaat

  • Mijn ervaring – en ik heb al van alles geprobeerd –
   is de planten buiten te laten overwinteren in de volle grond.
   Geen water geven en geen extra bescherming.
   Plant de planten in maart in de kas met een flinke kluit grond.
   Ga dan water geven en je krijgt mooie aardbeien.

   Aardbeien wel voor 15 augustus buiten uitplanten omdat dan de bloem begint zich aan te leggen in de plant.

 4. Ik heb frigoplanten (Malling Opal) gezet in emmers van 20 Ltr. De grond is een mengsel van 4 delen potgrond speciaal van Naturado en 6 delen turf ook van naturado. Bij ieder plantje heb ik na enkele weken 2 OSMOCOTE mest-kegels bij gestoken. De plantjes groeien geweldig goed, maar er is volgens mij een probleem. De aardbeien kleuren van groen naar rood, en niet van groen naar wit en vervolgens naar rood. Verder liggen de zaadjes van de aardbei prominent bovenop en voelen hard aan zoals bij schuurpapier, en zijn ze visueel niet aantrekkelijk. Maar het binnenste is wel heerlijk zurig zoet. Wie weet wat hier het probleem is?
  Hgr. Goverina

 5. Hallo, ik heb zeer goede resultaten voor het kweken van aardbeien in potten met het grondmengsel dat in het boek “Square foot gardening” van Mel Bartholomew gebruikt wordt. Het bestaat uit een derde tuinturf, een derde compost en een derde vermiculite. De compost moet virus en onkruidzaad vrij zijn. De vermiculite is een geexpandeerde mica (mineraal) die de grond los houdt en het water enorm goed vast houdt. Het is in feite een isolatie materiaal dat veel wordt bijgemengd door telers van orchideeen om water vast te houden.
  Dit mengsel is goed om jaren achtereen te gebruiken znder teruggang van kwaliteit. Regelmatig de compost bijgeven als messtof.
  Vermiculite is nogal moeilijk te vinden maar is goed te krijgen voor een redelijke prijs ( € 16,00 per 100 liter) bij de firma Brinkman Agro B.V. bij ons in Zoetermeer.
  Het boek is te koop bij BOLCOM voor rond de € 18,00 en heeft veel nuttige informatie over tuinieren op de vierkante meter, het is in het engels en je kan een voorproefje lezen op het internet door op de naam van het boek te klikken in Google
  vriendelijke groet, Maarten

 6. Een zeer handige tip, maar hoe zit dat met de voeding, die is in potgrond namelijk na 6 weken al op.

  Met vr. groet,

  Regina

  • Hallo Gina,

   Als je bij je potgrond gedroogd koemest (verkrijgbaar in tuincentra) doet word dit een stuk rijker aan voedingsstoffen voor het gewas. als je dan nog giet met een extract van dat koemest krijgt het gewas meer dan eten genoeg.
   groetjes
   Bonny

 7. Met grote interesse het bericht van Corrie Laurenssen gelezen. Ik zit zelf ook met de verwelkingsziekte in mijn tuin. Te vaak op dezelfde plaats aardbeien geteeld. Ik wil nu in tempex bakken telen. Mijn vraag is: waar kan ik deze bakken krijgen en wat is het formaat daarvan.?

  Met vr. gr. joopmous@gmail.com

 8. http://www.kweduivenvoorden.nl/modules/content/?id=21

  klik op bovenstaande link en uw kunt daar goede aardbeiplantjes kopen, straks en in het voorjaar uit de koeling.
  Heb hier goede ervaringen mee en beslist niet duur.
  Sukses

 9. Die dennennaalden werken in Nederland ook prima, doordat ik dat al eens eerde gehoord of gelezen heb en wij een sparrenbos achter ons huis hebben doe ik dot ook al jaren en het bevalt inderdaad prima!
  Groet, Marijke

 10. Mijn zomerkoninkjes doen het al jaren prima, alleen omdat het hier in midden portugal wat eerder warm is en de zomer ook iets vroeger is oogsten wij iets vroeger.
  Maar ik kreeg van een Portugees de tip om de planten al vroeg in het jaar te dekken met dennennaalden (in plaats van en wegens gebrek aan stro).
  Nu dit jaar met geweldig resultaat schimmelvrije mooie niet aangetaste vruchten geoogst. Door de dennennaalden is de grond en de wortels mooi afgedekt tegen de warme zon, dat scheelt weer in bevloeien en dus minder kans op rot. Wat ik wel doe is om de 4 jaar een ander deel van mijn land gebruiken voor de aardbei teelt. hebben zo’n 1000 planten en haast geen uitval.
  groet, Rien

 11. Henk,
  Je schrijft dat je geen goede ervaringen hebt met potgrond en nu tuinturf gebruikt.
  Is dat de gewone geperste turf, die je in grote balen in de tuincentra aangeboden ziet. Vooral in de herfst als zogenaamde bescherming voor bloembollen tegen vorst.
  Als het dit product is, is dat dan niet te zuur ?
  Groeten,
  Gerard

  • de ervaring die ik heb met potgrond is dat hij helemaal dichtslibt.
   met gewone tuinturf heb ik hiervan geen last.
   wel meer mest geven omdat in tuinturf geen voeding zit.
   mijn ervaringen zijn goed.
   henk

   • In de professionele substraatteelt van aardbeien wordt inderdaad een 50/50 mengsel gebruikt van witveen(turfstrooisel) en zwartveen (potgrond). Dit is veel luchtiger dan gewone potgrond die meestal vrij veel zwartveen bevat en dikwijls te nat wordt. Je kan meer lezen over de kwaliteit van potgrond in dit artikel

 12. Hallo corrie,

  dankzij jouw lezer tip, aarbeien in bakken kweken, heb jij mij op het ideegebracht om mijn overige moestuin ook in bakken te kweken.

  ik heb namelijk een grote kamer met aan 1 kant van de kamer alleen maar ramen. in deze ruimte heb ik al mijn stekkies gekweekt. eerst in kleine kweekpotjes daarna heb ik via de kwekerstip van corrie enkele in bakken verder laten groeien. Ik kweek nu groenten in bakken, maar binnen, omdat ik gemerkt heb dat ik geen last heb an onkruid, ongedierte en de kamer heeft een temperatuur die vergelijkbaar is met een kas. Dus ik heb 1 bak met 6 stekjes van paksoi plantjes, 3 bakken met ieder 3 chinese kool. in emmers van 10 liter heb ik 1 tomatenplant. ieder emmer bevat nu een plant, paprika en courgette plant. ik heb mijn kamer deels omgedoopt tot kas en hobby ruimte. Ik ben nu bezich om stok snijbonen binnen te kweken.

  in eerste instantie zouden de stekkies buiten worden geplant, maar ik dacht als aarbeien in bakken gekweekt kunnen worden en bij slechtweer verplaatst kunnen worden, kan dit ook bij andere plantjes. dus bij warm weer gaan de bakken naar buiten, bij te vochtig en slechte dagen worden ze binnen gehaald waardoor ik toch nog een oogst binnen kan halen.

  zodra de foto’s zijn gemaakt plaats ik het via deze forum

  Diana

 13. Beste Henk,
  In de volle grond zet ik mijn Korona aardbeien in de rij op 40cm.
  Hoe werkt het in jou aarbeienbakjes?
  Wat zijn de afmetingen ervan?

  Met vriendelijke groet,
  Nanne de Jong

 14. speciale aardbei bakken met afgeronde randen opdat de stelen niet knakken.
  wegens beeindiging af te halen voor 1 Euro per stuk.

  • beste henk,
   graag wil ik je woonplaats weten.
   groetjes,
   hennie

   • beste Hennie,
    onze woonplaats is HERVELD Gelderland midden in de Betuwe NL.
    als je interesse hebt geef mij je mail adres dan mail ik een foto van de bakken.
    groeten Henk

   • Hallo,
    Wil je een foto mailen van de bakken.
    Ik woon in de Alblasserwaard.Dus dat is niet al te ver.
    Wat zijn de afmetingen en het materiaal ?
    Groeten
    Gerard

   • Stuur je de foto naar lezersbijdrage@plantaardig.com dan wordt de foto hierbij geplaatst.

  • Beste lezers,
   de aardbeibakken die ik nog heb zijn speciaal gemaakt voor de aardbeiteelt op een stellage.
   Het voordeel is dat de randen waar de trossen hangen afgerond zijn zodat de stelen niet knakken.
   Zelf plant ik 6 planten per bak die ik op een houten stellage voor 5 bakken zet.
   De winter brengen ze bij mij in de koude kas door zodat we heel vroeg aardbeien oogsten.
   Momenteel (half mei ) zijn de meeste geplukt en zet ik de hele stellage buiten om nieuwe plantjes te krijgen voor volgend jaar.
   Omdat ik geen goede ervaring heb met potgrond plant ik in gewone tuinturf.
   In de lente als de temperatuur in de kas omhoog gaat mest ik wekelijks met vloeibare mest en verder alleen water (dagelijks een paar keer naar gelang groei en temp.
   Omdat ik op leeftijd ben en mijn bedrijf ga verkopen biedt ik deze bakken aan voor Euro 1.- per stuk afgehaald in Herveld.
   Interesse ? mail mij: henk-alie-diepeveen@hetnet.nl
   met vriendelijke tuingroeten,
   Henk

   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/aardbei-bakken-stelling.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/aardbeibakken.JPG[/img]

   • graag wil ik wat van die aardbei bakken kopen van u mijn 06 is 0614449408

  • Geachte Henk, met veel belangstelling heb ik uw aanbod van de aardbeibakken gelezen. Ik woon echter in België en kan omwille van de afstand de bakken niet ophalen. Mijn vraag is nu: weet u welke firma deze bakken verdeelt? Mogelijk kan ik dan in België op zoek gaan.

   Mijn hartelijke dank voor uw antwoord en mag ik u bij het stopzetten van uw bedrijf owv leeftijd, alle geluk en rust toewensen na waarschijnlijk een druk maar veel voldoening gevend ‘telersleven’.
   Ik vind uw aanbieding bijzonder sympathiek!

   Vriendelijke groet,

   riet van looy

  • Hallo
   Heb je deze nog te koop?
   Ik hoor het graag.

   Mvg. Liesbeth

 15. Begin maart alle stekken tussen de aardbei planten weggehaald ,deze in bakken en hangpotten geplant ,experiment , nu staat alles in bloei en ziet er prachtig uit ,een groet uit de polder.

 16. Wij op onze tuin hebben nooit problemen met aardbeien maar……….
  neem nooit Elsanta.
  De aardbeien in de winkel zijn bijna altijd Elsanta en er is geen aardbei die meer gespoten wordt.
  Ze is gevoelig voor verwelkingsziekte en roodwortelrot.
  Plant je ze als koelplant dan heb je binnen 6 weken aardbeien.
  Plant je ze in augustus dan houdt je bijna geen plant over als het pluktijd is.
  Ze sneuvelen allemaal aan verwelking en vallen een voor een weg.

  Wij kopen ieder jaar verse planten van het ras Korona.
  Ik zet er 5 – 10 apart voor loten te winnen waarbij ik de bloem verwijder.
  Dat zijn dan wel ziektevrije planten van een plantenvermmeerderaar.
  Op ons complex worden gezamenlijk planten besteld die dan 25 cent kosten, het zijn er dan wel enkele duizenden.
  Dat zijn mijn ervaringen met aardbeien.
  Groetjes Cor

  • Beste Cor,
   Waar koop je Korona planten ? Zijn het lekkere aardbeien ?

   • Het ras Korona of Corona is een redelijk bekend ras.
    Wij hebben het geluk dat in de directe omgeving enkele grote aardbeiplanten vermeerderaars zitten.
    Kom je om 50 planten dan hebben ze geen tijd maar bestel je er 2000 dan staan ze voor je klaar.
    Het ras Korona is een lekkere grote zoete aardbei.
    Pluk je ze echt rijp dan zijn ze kwetsbaarder als andere rassen omdat ze best groot zijn.
    Mooie grote bossen waarvan er praktisch geen wegvallen door ziekte.
    Ik plant de helft koop planten en de andere helft zelf vermeerderde, ik zie weinig verschil.
    Soommige verzendhuizen hebben meerdre rassen maar die zijn vaak te duur.
    Groetjes Cor

   • Hallo Cor, bedankt voor jouw tips,
    ter aanvulling voor wie op zoek is naar leveranciers van aardbeiplanten, het artikel
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/waar-koopt-u-aardbeiplanten-lezers-helpen-lezers/

  • Waar kan ik aardbeienplantjes kopen voor zo’n lage prijs. Bij ons bij tuincentra betaal je een kapitaal voor zulke planten.

   Ik woon in de alblasserward, in Papendrecht.

   Gaarne uw reactie.

   Met vr. groet,

   Herman

 17. hallo corrie ik verbouw mijn aardbeien in de volle grond,
  maar van ziekte in de wortels heb ik nog nooit last gehad ,
  alleen van slakken die meestal al voor mij aan waren om er van te snoepen.
  in daarom vind ik het een goed idee om ze in bakken te verbouwen.
  1 vraag waar zijn de tempex bakken te verkrijgen .
  ik wens je nog veel snoepplezier van de aardbeien.
  mvg,klaas

  • Het idee van Corrie om aardbeien te telen in isomobakken vind ik geweldig. Wil Corrie de lezers meedelen wat de afmetingen zijn van het bakje en hoeveel planten erin geplant worden ? Op voorhand dank !!
   Guy
   guidodc@telenet.be

   • Hoi Guy,

    Ik haal deze isomobakken bij de vishandel. Bakken zijn 40 cm bij 71 cm , en een vijftien cm hoog. Daarin kan je kris kras een zestal plantje zetten.

    Groetjes
    Bonny

  • Die tempex bakken kan je altijd krijgen in Chinese winkels waar import asiatische producten worden verkocht,die worden namelijk in Tempex dozen naar Europa verstuurd per luchtpost(zoals Tahoe en nog andere producten)
   De Chinese winkels zitten altijd met die verpakkingen probleem..ik haal ze al 3 jaar bij hun vandaan bij het voortrekken van plantjes omdat ik maar een kleine kas bezit met een stellage om die bakken op te leggen.

 18. Leuk maar Wordt dat niet een beetje kostbaar met al die zakken potgrond?

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.