Aardbeien: doordragers in pot

groenten in potten, de serie De voornaamste opdeling bij aardbeien is deze tussen junidragers en doordragers (naast bosaardbeien en gezaaide aardbeien). De oogstperiode bij de junidragers is beperkt tot een 4-tal weken waarbij de bloei zowat gescheiden verloopt met de oogst. Deze teeltwijze het meest gekend.
De oogst van de doordragende rassen loopt uit over een periode van 4 tot 5 maanden waarbij er zowel bloemen als rijpe vruchten aan de plant hangen. Dit betekent dat er tijdens die lange periode best voldoende aandacht aan de planten besteed wordt.
Bloemen verwijderen, vruchten snoeien, uitlopers afknippen en soms ook wel wat blad verwijderen behoren tot de gewasverzorging van doordragende aardbeirassen. Dit lukt allemaal beter als je deze aardbeien in pot teelt. In vollegrond is de gewasverzorging moeilijker bij te houden en de kans op rotte vruchten neemt toe omdat ze op de grond of stro liggen. Bij de teelt in pot hangen ze vrij.

Aardbeien zijn vrij makkelijk in pot te telen.

Grondmengsel
Neem emmers of potten met een inhoud van 8 tot 10 liter, die voldoende drainagegaten hebben. Vul deze met een zeer goed doorlaatbaar grondmengsel, dit betekent een grote hoeveelheid witveen ( 50 % turfstrooisel, of als milieuvriendelijk alternatief kokosvezels) (liefst 50 %), de rest bestaat dan uit zwartveen.

Kies je een grondmengsel dat weinig witveen bevat dan blijft dit substraat te lang nat en bevat het te weinig zuurstof. En van natte voeten houden aardbeien niet!

Planten
Plant vier tot vijf planten per pot van 10 liter, ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Het is dus fout om aardbeiplanten in het midden van de pot te zetten. Dan liggen de vruchten op de bodem en zijn ze moeilijker te oogsten

Aardbeien in pot telen, doordragers
foto 1 De aardbeien worden zoveel mogelijk langs de zijkant van de pot geplant. Hier staan in principe wel een aantal planten te veel, waardoor de bladgroei later te weelderig en te dicht zal zijn (bladpluk zal hier nodig zijn). Vijf is een maximum voor deze grootte van pot.

Gewasverzorging
De eerste reeks bloemtrossen die verschijnen (normaal eind april-begin mei) als de planten og klein zijn worden verwijderd om sterke planten te bekomen. Vanaf einde mei, maar dit jaar heel wat vroeger, de volgende bloemen laten uitgroeien. Uitlopers worden gedurende het hele groeiseizoen regelmatig verwijderd.Aan het uiteinde van de tros staan veel kleine vruchtjes. Als de eerste vijf vruchten geoogst zijn kunt u beter de tros wegnemen, dit stimuleert de vorming van nieuwe trossen. De vruchten op de uiteinden van de tros zijn ook gevoelig voor rot.

Doordragers aardbeien in potten
foto 2 Deze aardbeipot komt voor het tweede jaar in groei en bloei. De vorming van jong blad en bloemen gebeurt haast gelijktijdig. Geef doordragers echter eerst de kans om bladeren te vormen. De eerste bloei wordt dan ook verwijderd.

Bloemen verwijderen doordragers
foto 3 Verwijderen van de eerste bloei.

Bloempot in de aardbeipot

foto 4 Een mogelijkheid om er voor te zorgen dat de aardbeiplanten naar buiten toe groeien is het plaatsen van een bloempot zonder bodem, zodat alleen een smalle rand met de aarddbeiplanten overblijft. Dit is dan ook een gemak om water te geven zonder bladeren, bloemen vruchten nat te maken.

Bemesten
Vergeet niet om regelmatig bij te bemesten. De continue groei van bladeren, vruchten en bloemen vergt immers heel wat energie. Bij dit systeem zou je wekelijks een soeplepel organische meststof met een relatief grote hoeveelheid kalium kunnen strooien op de grond die zich binnen de zwarte ring bevind. Dit is bijvoorbeeld een meststof met ongeveer de verhoudingen 6-4-12. Doordat op diezelfde plaats ook steeds water gegeven wordt zal de meststof ook goed verteren en in de grond dringen. Je kan, voor een snellere werking, ook wekelijks vloeibare meststof oplossen in het gietwater.

Aardbeien maken eerst voldoende blad
foto 5 Na het verwijderen van de eerste bloei groeien er nog heel veel bladeren bij. Er mag, bij een te gulzige groei ook wel eens wat blad geplukt worden. Dit bevordert de kwaliteit van de bloemen.


foto 6 Wil je grotere aardbeien van doordragers, dan kan je de trossen van deze aardbeipot snoeien op vijf vruchten. Uitlopers worden best regelmatig verwijderd, je kan ook enkele van die uitlopers stekken om jong plantmateriaal te bekomen.

Enkele veel gebruikte rassen bij doordragers
‘Rapella’ – Dit fors groeiend ras geeft redelijke grote vruchten die goed smaken. Gevoelig voor bodemziekten
‘Ostara’ – Gemakkelijk te telen met een hoge produktie, goed van smaak. Rijpen in het najaar goed door. Te oogsten tot eind oktober.
’Selva’ – Grote, matig smakende vruchten, behoeft weinig trossnoei en is makkelijk te telen

Ik weet dat heel wat liefhebbers allerlei systemen en potten gebruiken om aardbeien te kweken. Heb jij een goed werkend teeltsysteem om aardbeien in pot te telen (ook voor junidragers) en wil je dit delen met de vele lezers van de nieuwsbrief? Stuur dan een berichtje met eventueel foto’s naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Dit artikel maakt deel uit van de serie en rubriek Groenten In Potten.


Reacties

25 reacties op “Aardbeien: doordragers in pot”

  1. Beste Heer/Mevrouw
    Ik ben al 80jaar.maar wil toch aardbeienplanten in potten, ik heb ze zelf gezaaid, met pitjes van aardbeien
    Ik heb nu heel leuke planten. Hoe moet het nu verder ze
    zitten in potjes. wil je mij Helpen.
    Groetjes Piet

    1. Beste Piet,

      Het is niet gebruikelijk om de pitjes van aardbeien te zaaien. Zo gaat de soortechtheid verloren. Het resultaat is onzeker. Maar je kan het proberen. Plant de plantjes uit in vollegrond. Of vul potten van bijna 10 liter met kwaliteitspotgrond en plant daar vier tot vijf planten in.
      Succes, Luc

  2. Wille Paul avatar
    Wille Paul

    Beste
    Ik ben begonnen met het kweken van aardbeien in potten, Moet ik deze in de winter binnenhalen en moet dat op een donkere plaats, moet ik ze nog water geven en zo.
    Beste dank.

    1. Paul, aardbeien zijn in principe bij ons volledig winterhard. Risico vanaf -15 en wind. Dus bij ons zijn ze meestal volledig winterhard. Binnenhalen en donker zetten is zeker niet nodig. Junidragende aardbeien hebben juist een koude periode nodig om in de lente vlot tot ontwikkeling te komen, bij doordragers is dit minder belangrijk. In de winter koel zetten en zeker buiten, dan hebben ze geen vocht tekort. Groetjes Tuinman Peter

  3. D.Kortlang avatar
    D.Kortlang

    Hallo.

    Ik heb pas geleden aardbeienplanten in de tuin gehad. Gewoon spontaan.
    Nu heb ik van iemand de tip gekregen dat ik ze in pot moest zetten zodat ik ze mee kan nemen naar mijn nieuwe huis. Dus voor op het balkon.
    Ik heb ze dus pas geleden in pot gezet.
    De bladeren hangen er niet gelukkig bij maar dit was al het geval voor ik ze heb over gezet.
    Er komen wel nieuwe bladeren of stekjes of zo iets.
    Ik weet niet hoe je dat noemt.
    Nu is mijn vraag? Hoe nu verder?
    Moet ik het minder gelukkige blad er af halen?
    Ik ben een leek in dit soort dingen maar wil het graag leren en er wat van opsteken.
    Vriendelijke groet

  4. frannie avatar
    frannie

    ik heb vliegjes in mijn aardbeien planten ze staan in bakken in een serre hoe kan ik die vliegjes weg doen

  5. H.J.Prummel avatar
    H.J.Prummel

    Ik wil graag advies over mijn aardbeiplanten Het merk is Fragaria-Ostara Ik heb ze gepoot in bloembakken, nu is de oogst voorbij en is mijn vraag, kan ik nu alles afknippen? En moeten ze voor het volgend jaar ook nieuwe grond hebben. Graag wil ik dat van U weten met een vr gr

    1. Best wachten met knippen van blad tot het vroege voorjaar. Dan zal door de vorst en het winterweer al veel blad bruin en vergeeld zijn. Nu knippen maakt de planten zwakker zo vlak voor de winter. Als het goede grond was en de opbrengsten dus ook goed, dan kan je ze, mits bijbemesting in het vroege voorjaar, nog wel een jaartje in die grond laten. Laat ze dan wel niet de hele winter blootgesteld aan overvloedige regen en vorst. Een beetje beschutting is aangewezen omdat ze in pot staan. De grond kan verzuren en als het streng vriest kunnen de planten beschadigd worden door een bevroren potkluit. Als er taxuskever in de omgevng is, kan je best wat opletten. Dan kunnen die daardoor aangetast worden. Omdat de kever in augustus zijn eitjes afzet en de larven de hele winter aan de wortels kunnen eten. Wil je op 100 % zeker spelen, dan is verpotten in het vroege voorjaar de beste optie.http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-taxuskever-bij-aardbeien/

  6. vranckx avatar
    vranckx

    graag had ik geweten welke bloemekes ik moet verwijderen en hoeveel voor de eerste maal is het zoals bij tomaten dat je de dieven er moet uit halen of zijn het juist de eerste bloemekes in de top die weg moeten of telkens weer ?

    1. De eerste reeks bloemtrossen die verschijnen (normaal eind april-begin mei) als de planten og klein zijn worden verwijderd om sterke planten te bekomen. Vanaf einde mei de volgende bloemen laten uitgroeien. Aan het uiteinde van de tros staan veel kleine vruchtjes. Als de eerste vijf-zeven vruchten geoogst zijn kunt u beter de tros wegnemen, dit stimuleert de vorming van nieuwe trossen. Dus telkens opnieuw de trossen opnieuw wat kleiner maken. Voor grotere aardbeien en goede groeikracht de hele zomer lang.
      mvg
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  7. Ik heb aardbeien in potten overwinterd buiten in de tuin,met het gevolg dat meer dan de helft gesneuveld is.
    Dus bij strenge vorst in de de kas zetten.

    1. Inderdaad Jan, dat zou er in dit artikel moeten bijstaan, elders op de site bij aardbeien staat dat wel. Hoe dan ook, heel veel planten in pot zijn extra gevoelig voor vorst.
      De potkluit is vervroren, de plant kan geen water opnemen en de plant vriesdroogt. Zelfs een buxus kan er zo onderdoor gaan.

  8. Pascale avatar
    Pascale

    Deze techniek wil ik graag uitproberen.

    Een ding is mij niet duidelijk: moet de grond vervangen worden? Zo ja, hoe vaak?

    Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    Pascale

  9. Beste

    Het is inderdaad gevaarlijk dat de planten te nat gaan staan in deze periode van het jaar. Daarom dat het grondmengsel zo belangrijk is. Het moet een luchtig grondmengsel zijn met veel vezels (witveen), maar ik denk dat het met uw beschreven mengsels wel goed zit.
    Je zou best de planten beschutten tegen de (overvloedige) regen én tegen de al te strenge vorst.
    Het is goed als de planten een koudeperiode gehad hebben voor ze in de serre komen. Eventueel binnenkort nog een weekje buitenbrengen als het droger/koeler wordt. Als je een afdak hebt, of een oostzijde van een gebouw (kas) kan je de aardbeien dan best daar zetten, uit de regen dus.

    Als het ook overdag vriest moeten aardbeiplanten in potten in de serre.
    Ook ik ben alvast heel benieuwd naar resulaten in verband met jouw grondmengsels.

    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  10. nozem avatar
    nozem

    Ik heb het beschreven systeem toegepast met Ostara, begin september. 4 x 4 planten per pot van ong. 8 liter.
    De bloemen tot hiertoe al altijd verwijdert en de uitlopers afgelegd zodat ik nieuwe plantjes heb. Als potgrond heb ik 4 verschillende mengsels gebruikt, allen op basis van geraniumgrond met aardbeienmeststof en wortelturbo. 1 met geraniumgrond; 1 met+ 10% zand+ klei; 1 met+15% koe-kip-paardemest+ klei(om baksteen te maken); 1 met+15%mest+10%zand+klei. Tot hiertoe merk ik geen verschil.
    Vraag aan Luc: Op het label van de planten staat:” opgepast met water”. Slaat dit op teveel of te weinig? Zet ik ze best in de serre om te overwinteren? Hoe dikwijls dan water geven?

  11. […] vertellen hoe het vergaan is met de doordragers in pot die besproken worden in het artikel over Aardbeien, doordragers in pot. Ook hier was de taxuskever een spelbreker zoals je kan zien op de […]

  12. Jozef Derijcke avatar
    Jozef Derijcke

    Ik heb enkele aardbeiplanten Ostara die bloeien weelderig, enkele andere planten naam onbekend groeien ook weelderig maar geven geen vruchten enkel uitlopers. In tegen stelling tot Ostara die geven geen uitlopers mijn vraag is hoe kan ik Ostara dan wel vermeerderen,
    graag een hulp
    met dank Jozef Derycke

    1. Beste Jozef

      indien je nu van één plant alle bloemen zou verwijderen, dan zou de vorming van uitlopers sterk gestimuleerd worden. Maar ik begrijp dat je niet zoveel planten hebt.
      vriendelijke groeten
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

      1. hendrik avatar
        hendrik

        je kan de planten ook scheuren, ofwel in oktober of maart, indien maart genoeg bloemen verwijderen om plant te laten aansterken. ik heb ostara in pot voor de vruchten en in volle grond voor de uitlopers.

  13. Beste Henk
    lijkt mij niet gegrond die bewering.
    Nog nooit van gehoord.
    groeten
    Luc

  14. m,.
    een vraag aub
    Ik hoorde dat aardbeienplanten vroeg of gewone tijd ,niet! naast doordragende aardbeienplanten mogen staan, graag advies en suggestie indien mogelijk
    hart dank vr gr
    succes met plantaardig enz grandioos om te lezen steeds weer leerzaam dank henk hebers.

  15. Witte bloempjes ?? Ik heb hier al twee jaar aardbeien met rose bloepjes. Schijnen bosaardbeien te zijn. Alhoewel… aardbeien ? Je zou toch denken dat elk bloempje een aardbei zou moeten worden. Nou… mooi niet. 50 bloempjes, 1 aardbei(tje)of zo. Dan zit er toch iets fout ?

    1. Roel avatar
      Roel

      Dat is de lipstick, een sieraardbei. Een sieraad in je tuin maar draagt geen vruchten.
      Hij woekert niet en vermeerderd zich door afleggen.

  16. Vanaf heden te koop aardbeienplanten in hangpot terra pot kleur maat 23 cm.
    Ook sixpack vanaf heden te koop.
    Voor de verkoop van verse aardbeienplanten kunt u vanaf eind juli begin augustus bij ons terrecht.
    Ook particulieren verkoop,
    een ierder is bij ons welkom, openings tijden maaandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.
    voor in inlichtingen kunt u bellen met Ad Konngs Tel.06 50 20 34 92

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.