www.plantaardig.com
 

wpe1.jpg (2711 bytes)STARTPAGINA
Aardbei de teelt
Aardbei  vervroegen van de teelt
Aardbei  teeltzorgen na het eerste oogstjaar
Aardbei zelf plantjes opkweken
Aardbeien zaaien!
Aardbei groei en bloei verlate teelt Aardbei teelt, kwaliteit, gebruik recepten

aardbeitje.gif (580 bytes)Aardbeien uit eigen tuin : groei en bloei.aardbeitje.gif (580 bytes)

 

Samenvattende tabel onderaan dit artikel : klik hier

Dat wij ieder jaar in juni naar hartelust aardbeien kunnen eten vinden wij meer dan normaal. Want als ze bloeien begin mei, dan kunnen wij toch aardbeien oogsten einde juni, of niet soms?
Toch begint de vorming van deze bloemen bijna een jaar vooraf!
Doordat wij de laatste jaren meer inzicht verkregen hebben groei- en bloeifysiologie werd het ook mogelijk om aardbeien te verlaten en aldus ook nog aardbeien te oogsten in de maanden juli tot en met december.
Door het afdekken of het kweken van aardbeien onder glas of plastiektunnels kunnen wij ook aardbeien oogsten vanaf maart tot en met mei.

Kortom het is door vervroeging of verlating van de aardbeiplanten mogelijk om aardbeien te oogsten vanaf begin maart tot eind december.

Om de fysiologie van de aardbeien beter te begrijpen overlopen we even het normale groeiseizoen van de aardbeien. Door dit groeiseizoen na te bootsen op verschillende manieren kunnen we dan ervoor zorgen dat we bijna het jaarrond aardbeien kunnen oogsten.

Om de cyclus goed te begrijpen starten we in augustus van het jaar voorafgaand aan de oogst. Augustus is immers traditoneel de plantmaand voor aardbeien en dit heeft zo zijn redenen.
Planten die van de moederplant afgenomen werden en al wat wortels hebben worden dan buiten opgeplant.

aardbeitje.gif (580 bytes)Omstreeks half augustus volstrekt er zich een belangrijke fase : doordat de dagen korter worden wordt de bloemvorming bij de aardbeiplant geïnduceerd. Dat wil dus zeggen dat de plant geprikkeld wordt om bloemen te gaan aanleggen. De eigenlijke aanleg van de bloemen bij de aardbeiplant gebeurt dan in de maanden september, oktober en november. Wat de klimaatsomstandigheden dan zijn speelt eigenlijk geen enkele rol. Het is vooral de prikkel van de korter wordende dagen die nodig is.
Eveneens in dezelfde periode vertoont de plant zelf een geremde groei, dit wil zeggen, een groei waarbij de plant bijna geen uitlopers meer vormt en de bladeren die er nog bijkomen zijn ook kort en gedrongen, men spreekt van een rozetvormige groei.

aardbeitje.gif (580 bytes)De aanleg van de bloemen gebeurt inwendig in de plant, enkel als je de plant zou doorsnijden en de plant onder de microscoop zou bekijken, dan zie je de inwendige bloempjes.

aardbeitje.gif (580 bytes)Vanaf november, december als de temperaturen lager worden stopt de bloemaanleg en gaat de plant in volledige rust. Dan is er ook geen bladgroei meer. Bemerk dat de bladeren van de plant tijdens de winter wel groen blijven, behalve als er een zeer strenge winter komt opzetten. Dan vriezen de bladeren wat bruin, maar op zich is dat eigenlijk geen probleem.
Bemerk dat de productie van de aardbeien al bepaald is voor de winter, want het aantal bloemen is reeds bepaald in de maand november.

Besluit : in het najaar gaat de plant over naar de geremde groei en worden de bloemen inwendig gevormd.


aardbeitje.gif (580 bytes)Na de winter, als de de eerste warmte zich aandient, zo vanaf maart begint de plant bladgroei te vertonen en een weinige tijd later zullen ook de bloemstengels uitgroeien.
Bemerk dat als de plant te weinig koude gehad heeft, zoals dit wel eens kan voorkomen bij de teelten onder glas of plastiek de bloemstengels en de bladstengels te kort zullen zijn. Ook de bloemkwaliteit zal slechter zijn.

aardb2.jpg (24117 bytes)

Op deze foto zie je duidelijk het verschil : links een plant die koud overwinterd werd, rechts een plant die in een serre overwinterd bij een minimutemperatuur van 11°C.  De rechtse plant blijft veel korter, zowel de bladeren als de bloemstengels. De bloemen zijn ook van een mindere kwaliteit.

Besluit : de lagere temperaturen tijdens de winter zijn nodig om een voldoende bloem- en plantstrekking te bekomen.

Maar: uit proeven is gebleken dat een zeker tekort aan koude kan opgevangen worden door het maken van een langedagbehandeling. Dit wordt dan ook veel toegepast bij tuinders die professioneel aardbeien onder glas kweken.

aardbeitje.gif (580 bytes)Vanaf de maand mei is er dan de bloei.
Dan worden de dagen ook langer en zien we dat de planten gemakkelijk overgaan tot de vorming van uitlopers, dit zijn ranken die aan de planten groeien waar nieuwe plantjes aan groeien.
Deze uitlopervorming gaat nog verder tot en met de maand juli.

aardbeitje.gif (580 bytes)Daarna zien we de groei van de planten geleidelijk aan vertragen, worden de dagen korter en is opnieuw het moment aangebroken om bloemen te gaan aanleggen, inwendig wel te verstaan.

Besluit : aardbei heeft de prikkel overgang korte -lange dag nodig om gestimuleerd te worden tot uitlopervorming.

Tabel : de groei en bloei bij het normale verloop van een aardbeiteelt

maand groei bloei
15 augustus de plant gaat over naar geremde groei door de korter wordende dagen start de aanleg van de bloemen voor het volgende seizoen
september geremde groei : de plant groeit nog maar rozetvormig: de bladeren blijven zeer dicht op elkaar en groeien langs de grond. inwendige bloemaanleg : hier worden de bloemen aangemaakt die in het vorrjaar zullen bloeien.
oktober geremde groei inwendige bloemaanleg
november geremde groei inwendige bloemaanleg
december de plant gaat in voledige rust de bloemaanleg is gestopt
januari rust rust
februari rust rust
maart rust rust
april de hergroei van de bladeren start de bloemstengels worden zichtbaar
mei verdere groei bloei
juni er worden uitlopers gevormd onder invloed van de langer wordende dagen bloei en oogst
juli er worden verder uitlopers gevormd en de uitlopers gaan ook wortels aanmaken als ze op de grond liggen einde oogst


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.