Pas verschenen : Aardbeien zaaien. De moeite waard?
Uitgebreide teelthandleiding (10 blz, 20 foto’s) :
aardbeien zaaien en opkweken.

Aardbeien zaaien? Als je het hebt over bosaardbeien (Fragaria vesca) dan is dat zo gek nog niet. Maar grootvruchtige aardbeien zaaien? “En toch staan sinds een paar jaren zaden van grootvruchtige aardbeien te koop in de catalogussen van enkele zaadhuizen. F1 Hybriden dan nog wel. Het maakte mij in ieder geval nieuwsgierig. Waarom zou je kiezen voor de lange weg van het zaaien, als je ook gewoon plantjes kan kweken uit uitlopers. Zou dit iets zijn voor de liefhebber? Zou dit een makkelijkere teelt zijn, met betere resultaten? Ik besloot dan ook de proef op de som te nemen en kocht deze winter een pakje zaad van een aardbei F1 hybride.

Lees er alles over in de uitgebreide (10 blz, 20 foto’s)) handleiding over het telen van gezaaide aardbeien.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  2 reacties aan “Aardbeien zaaien?”

Reacties (2)
 1. Beste,

  Op het einde van dit artikel spreek je over een vervolg dat nog moet komen. (Oogst in het 2de jaar) maar ik vind dit niet terug. Kun je kort vertellen hoe de oogst was in het 2de jaar en tot hoelang de plantjes vruchten gegeven hebben in het eerste jaar?

  Alvast bedankt!

  • Dag Brecht

   Hierbij het wat tegenvallende vervolg op het artikel F1 Aardbeien zaaien
   Door een herschikking van de groentetuin heb ik gezaaide aardbeiplanten in het voorjaar moeten verplanten, en dat hebben ze blijkbaar niet goed verdragen. Ik had ze verplant op zwart worteldoek en de hergroei viel eigenlijk niet goed mee. Ook verschillende uitlopers die het eerste jaar al onstaan waren had ik dus uitgeplant op het worteldoek. Ook daarvan was de hergroei niet goed en de oogst eerder tegenvallend. Er was duidelijk een aantasting in het spel van Phytophtora, stengelbasisrot. Na het tweede jaar waren er geen uitlopers en was de ziekteaantasting dusdanig dat verder gaan met de teelt geen enkele zin had.
   Dit kan wel als reden hebben dat er een viertal jaar voordien op deze grond ook aardbeien stonden.
   In ieder geval kan je besluiten dat deze soort vrij gevoelig is aan stengelbasisrot.
   Ik zou dus eerder aanbevelen om gezaaide aardbeien te telen op verse grond, waar de vorige jaren geen aardbeien stonden en als het niet echt nodig is, niet te verplanten.
   Ik had dus gehoopt om met deze gezaaide aardbeien voor een langere tijd vegetatief, dus met uitlopers, de soort voort te zetten, maar dat is tegen gevallen.

   Daarom moeten we verder op zoek, door de teelt eens uit te proberen op verse grond, maar hopelijk zijn er nog mensen die ervaring hebben met de teelt en kunnen zij de volgende stelling

    bevestigen, of juist tegenspreken? :

   je kan gezaaide F1-aardbeien slechts beperkte tijd overhouden en ze lenen zich niet goed om vegetatief verder te telen, waardoor je eigelijk steeds opnieuw moet zaaien

    Waar of niet waar?

   groeten,
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)