Hoe teel je sla op gronddoek?

DSC00161

Herman de Moor experimenteerde vorig jaar met het telen van sla op gronddoek. Geïnspireerd door enerzijds de tips en het artikel (“Ajuin telen op worteldoek”) van Adelin en anderzijds de korte beschrijving met foto van dit systeem in de Groente & Fruit Encyclopedie (pagina 80-81).

Het werd meteen een succesverhaal!

In dit artikel geeft hij een volledige teeltbeschrijving van deze speciale teeltmethode van kropsla, eikenbladsla en krulsla. 
Deze unieke teelttechniek, is zeker en vast toepasbaar voor iedere hobbytuinder!

Inleiding

Sinds vele jaren teel ik, gans het jaar door, verschillende soorten sla in koude bak en volle tuingrond.

De eerste teelt (februari-maart) bestaat uit aangekochte plantjes voor teelt in de koude bak. Terzelfdertijd werd ook reeds sla gezaaid in de koude bak waarvan de uitgedunde planten werden uitgeplant in de volle tuingrond of koude bak, afhankelijk van het weer (zie ook artikel het nut van de koude bak).

Ook wordt er vroege sla geplant onder een kleine tunnel met zelf opgekweekt plantmateriaal (zie artikel zelf kropsla zaaien en opkweken)

Zodra het weer dit toeliet (vanaf begin mei) werd er vervolgens sla gezaaid in volle grond waarna, na uitdunnen, een nieuw bed met uitgeplante sla gemaakt werd.

Deze methode herhaalt zich, gans het jaar door, tot wanneer zaaien buiten echt niet maar kan.

Voordeel hiervan is dat men, met één maal zaaien, eigenlijk twee oogsten heeft die qua oogst-tijdstip ongeveer 2 weken verschillen. Dit omdat uitplanten steeds wat groeivertraging veroorzaakt.

Bovendien zaai en verplant ik naast gewone kropsla tussendoor ook andere slasoorten zoals krulsla (Lollo’s) en eikenbladsla, die minder vlug opschieten of oprotten zoals dat bij kropsla wel eens het geval kan zijn tijdens bepaalde weersomstandigheden. Krulsla en eikenbladsla zijn over het algemeen ook minder gegeerd door bladluizen.

Motivatie

Naar aanleiding van verschillende reacties en tips van lezers die gegeven werden bij het  artikel van Adelin, ajuin planten op worteldoek, besloot ik een worteldoekbed aan te leggen voor het telen van uitgeplante slaplantjes afkomstig van mijn originele zaaibedden.

7  voordelen van een groentebed op worteldoek

  • steeds een plantklaar bed beschikbaar voor uitplanten van verschillende soorten sla, zo kan je telkens een kleine hoeveelheid planten als het moment gunstig is
  • geen onkruidgroei, niet meer schoffelen.
  • veel minder uitdroging van de grond, minder water geven.
  • minder vervuiling door opspattend slijk en minder zand in de krop
  • veel minder last van rot onderaan de krop
  • geen grondbewerking in de loop van het seizoen nodig
  • de grond onder het worteldoek blijft de hele tijd uitstekend van structuur

Dit artikel behandelt dus uitsluitend het uitplanten van slasoorten op worteldoek. Een ander artikel toont de methode om een degelijk worteldoekbed aan te leggen. (klik hier)

Het worteldoekbed

Door gebruik van 2 meter brede zwarte (anti)worteldoek, werd over een lengte van ongeveer 5,40 meter (tussen de betonnen looppaden) het groentebed opgebouwd.

groentebed op grondoek, klaar om uit te planten

In het doek werden, met tussenafstand van 30 cm, zowel tussen als in de rijen, gaten van 8 cm doormeter gebrand wat mij 80 beschikbare plantgaten opleverde.

De verschillende inplantingen (een zestal gedurende het volledige teeltseizoen), gebeurden telkens  met een veelvoud van 5 planten. Er zijn namelijk in totaal 16 rijen van 5 gaten beschikbaar.

Teeltverloop

– 20/06/08      Eerste planting van kropsla + krulsla(Lollo Rossa)

Over de grondbewerking en de bemesting bij aanleg van een groentebed op worteldoek lees je meer in dit artikel.

Werkwijze bij sla planten op worteldoek?

Met behulp van een narcisplanter wordt een zo diep mogelijk gat gemaakt. Een deel van de aarde wordt fijn gemaakt en terug in het plantgat gedeponeerd. Met een plantschopje wordt de ronde gladde zijwand van het plantgat verder losgemaakt onder het doek, zodat het inwortelen van het slaplantje gemakkelijker in de breedte kan gebeuren.

Met het plantschopje worden de slaplantjes, één per één, zorgvuldig, met zo groot mogelijke aardkluit, weggenomen uit het originele zaaibed en mooi ingeplant in een plantgat van de worteldoek. Men zorgt ervoor niet te diep te planten. De foto toont 15 kropsla (Limax) en 5 krulsla (Lollo Rossa) planten van de eerste uitplantbeurt.

sla op gronddoek in de tuin

Onmiddellijk na uitplanten wordt voorzichtig wat water gegeven in het plantgat.  Gezien de weersomstandigheden was afdekken van het bed hier niet nodig. Later in het seizoen zal dit wel nodig zijn.

– 04/07/08     3de uitplantbeurt van kropsla.

Sinds de 1ste uitplanting was er nog een tussentijdse (2de) uitplanting van 2 x 5 kropsla-planten.sla en lollo rossa op worteldoek in de tuinkropsla op worteldoek in de tuin

Bescherming na het uitplanten.

Bij de 3de uitplanting (3 x 5 Limax kropsla-planten) wordt er, na het planten, gedurende een drietal dagen afgedekt; op de foto zijn de balken(18 cm) reeds geplaatst aan de zijkant van het bed.

Voor het afdekken gebruik ik gewone schaduwdoek. Over de balken worden een drietal planken gelegd om doorzakken van het doek te voorkomen. Met enkele buizen of dergelijke wordt het doek vastgehouden. Op de foto ziet men nog duidelijk de slaplanten doorheen het doek, dat nog voldoende licht moet doorlaten. Dus geen fijnmazig doek gebruiken. Het afdekken met schaduwdoek blijkt een perfect middel te zijn om, zelfs in volle zomer én bij zonnig weer, toch een geslaagde planting te bekomen. De test toonde aan dat de plantjes absoluut niet verwelkten, zelfs niet bij felle zon. Een drietal dagen later, bij verwijdering van het doek waren ze perfect in de groei en hadden niet in het minst te lijden gehad van de felle zon (zie verder).

kropsla beschermd door schaduwdoek (moestuin)

– 13/07/08     De toestand tot en met de 3de planting.

slasoorten op gronddoekDe foto illustreert duidelijk de perfecte staat van de 3de inplanting, 9 dagen na het planten en dit in volle zomer. Sinds aanplanting is er slechts een paar maal water gegeven aan de planten. De 1ste en 2de inplantingen doen het ook uitstekend.

 

 

 

– 30/07/08     4de planting van 4 x 5 kropsla.

De foto is genomen onmiddellijk na inplanten, aangieten en afdekken met schaduwdoek van 20 bijkomende kropsla-planten. Die dag is er doorlopend felle zon, dus een prima test voor het nut van het gebruik van schaduwdoek.

slasoorten beschermd door schaduwdoek

– 01/08/08      Bij wijze van test, controle de volgende dag.

slasoorten pas geplant. Na precies één dag blijkt, bij het verwijderen van het schaduwdoek, dat de plantjes niet verslappen. De manier van afdekken blijkt dus heel doeltreffend te zijn. Ik besluit het doek terug te plaatsen gedurende een paar dagen.

– 03/08/08     5de en laatste inplanting van dit seizoen

Deze laatste plantbeurt bestaat uit het inplanten van 15 kropsla-planten in de overblijvende plantgaten van het worteldoek.  Bovendien worden er nog een tiental kropsla-planten ingeplant in reeds vrijgekomen  plantgaten van de allereerste plantbeurt. Op latere datum zal blijken dat een tweede inplanting in reeds gebruikte plantgaten geen probleem stelt i.v.m. beschikbaarheid van voedingsstoffen.

Men kan dus rustig, zolang het seizoen niet te ver gevorderd is, een 2de maal inplanten in reeds eerder gebruikte plantgaten.

Conclusies

* Het gebruik van worteldoek voor de teelt van ingeplante slasoorten is echt de moeite waard en laat toe van ononderbroken sla beschikbaar te hebben.  Als men bovendien combineert met verschillende slasoorten zoals krulsla en eikenbladsla, wordt de spreiding van de oogst nog groter.

De rode versies van krulsla en eikenbladsla geven goede resultaten in volle zomer terwijl de groene versies in de vroege lente of in de herfst opmerkelijk beter  presteren dan de rode. De groenbladige hebben minder licht nodig om goed te groeien. Dit is uiteraard een feit dat onafhankelijk is van de teelt op worteldoek.

* Deze methode met worteldoek zou in principe ook van toepassing zijn op andijvie,suikerbrood, radicchio en vele andere groenten, maar werd hier niet getest.

In een volgend artikel deel ik mijn ondervinding, i.v.m.  het oordeelkundig aanleggen van het worteldoekbed, met de lezers. Daar zal in detail, met foto’s, besproken worden hoe ik tewerk ging om een goed vlak bed te bekomen voorzien van mooie gaten.


Reacties

31 reacties op “Hoe teel je sla op gronddoek?”

  1. jean-maurice avatar
    jean-maurice

    mnr;Herman,hoe kan meer contact met u krijgen?

    1. Herman De Moor avatar
      Herman De Moor

      Beste jean maurice,
      Ik had uw eerste reactie van hierboven niet echt als een vraag gezien maar eerder als een bevestiging van het nut van mijn worteldoek-methode voor het telen van slasoorten.
      Als je dus bijkomende vragen hebt rond dit onderwerp mag je die gerust in een bijkomende(nieuwe) reactie stellen.Dan kunnen ook andere lezers daar eventueel nog nut aan hebben.
      Met vriendelijke groeten,
      Herman De Moor

  2. jean-maurice avatar
    jean-maurice

    Herman,dit is de beste methode’s die ik gezien hebt

  3. robby avatar
    robby

    Met een oude bollenplanter, heet gemaakt met een gasbrandertje .
    Gaat van alleen, succes
    Rob

  4. Maria Evers avatar
    Maria Evers

    Ik vind het geweldig om te telen met (anti)worteldoek. Vorig jaar heb ik een aardbeienbed aangelegd. Ondanks de droogte had ik geweldige aardbeien en praktisch niets te wieden. Momenteel is mijn tuin te groot om alleen te bewerken en heb ik een groot, schoongemaakt stuk bedekt met het doek (5×8) waardoor er geen nieuw onkruid groeit en de kwaliteit goed blijft, tot ik weet wat ik met dat stuk ga doen. Het probleem bij onze tuinen (Nieuwe-Tonge) is dat ze eigenlijk wel erg groot (ruim 400 m2) zijn voor een persoon.
    Ik zou wel een makkelijke techniek willen weten om mooie gaten in het doek te maken.

  5. […] Meer info over telen op worteldoek in het artikel van Herman […]

  6. Hier sjef ik heb in 2009 het artikel gelezen, van telen op worteldoek.
    Ik heb dat gedaan in de tunnelkas en dat is mij goed bevallen, het heeft ook nog een groot voordeel de naaktslakken hebben niet veel tijd om de sla aan te vreten,en gebeurt dat toch dan beetje slakkenkorrels aan de zijkant van het doek.
    Ik ben ook aan het telen van paprika en tomaten in grote bloempotten,dat is nu allemaal op gesteld en in gereedheid gebracht, maar daar laat ik als het zover is wat foto’s zien van mijn werkwijze.
    Ook leg ik pootaardappels onder worteldoek dat heb al een jaar gedaan en het werkt perfect.
    Je heb een voordeel niet aanruggen, het werkt het zelfde als met sla dus totziens met de foto’s.

  7. hallo lucille

    laat ons de resultaten weten.
    zodat wij ook weten of we u hebben kunnen helpen.

    graag een seintje. m v g.fil.
    29/01/10.

  8. Hi Fil,

    Dank je wel,
    Ik zal uw adviezen raadplegen

  9. voor lucille ngadino

    voor uw probleem betreffende (gronddoek) ga naar
    info@gronddoekhandel.nl

    daar kun je uw probleem oplossen.
    m v g fil

    29/01/10

  10. p. van der Heijden avatar
    p. van der Heijden

    Beste Lucille,

    Probeer zeker eens bij http://www.gronddoek.com
    Scherpe prijzen, maar ik weet natuurlijk niet wat de transportkosten zijn.
    Als je deze man , Erik, belt doe hem mijn groeten maar…. zeg maar dat u het heeft gehoord van pLUT0.
    ’t is zeker de moeite waard.

    succes ermee… groetjes pLUT0

  11. beste lucille

    tik eens antiworteldoek in bij google ik denk dat ge daar wel terecht kunt om uw probleem betreffende de worteldoek op te lossen

    met vriendelijke groeten fil.

  12. Hi,
    Ik ben op zoek naar een product om plantgaten te maken in de bodem. het gaat namelijk om een terrein van 2 ha plantgaten te maken. bestaat er een product dat dit proces versneld of vergemakkelijkt kan worden. en liefs op kleigrond.
    Waar kan ik gronddoek kopen..is er een fabriek waar ik dit kan aanschaffen voor 2 ha.
    Ik ben woonachtig in Suriname.
    Vriendelijk groet,
    Lucille

  13. Herman avatar
    Herman

    Beste erol,
    Gronddoek(antiworteldoek) zul je allicht niet vinden in een kant en klare versie voor teelt van bepaalde groenten.De afstand tussen de gaten is voor de verschillende teelten nogal verschillend.Er zal dus niets anders opzitten dan de gaten zelf te branden bvb
    zoals beschreven in bovenstaand artikel.
    Vriendelijke groeten,
    Herman…

  14. erol avatar
    erol

    kan ik kant en klare gronddoek kopen voor de teelt van sla

  15. […] aantasting deed zich zowel voor bij sla geteeld op gronddoek als op blote grond. Ter plaatse gezaaide sla wordt niet […]

  16. Herman avatar
    Herman

    Hallo Marc,
    Tenzij de fleecedoek(vliesdoek) een zwaardere versie zou
    zijn dan deze waarmee men beschermt tegen de koude en de insecten,zie ik eerlijk gezegd niet in hoe dit de
    anti-worteldoek zou kunnen vervangen.Dit omwille van het gebrek aan stevigheid.Vliesdoek is héél fragiel en
    zou dus zeker niet geschikt zijn als grondbedekking.
    Het product leent zich zeer gpoed om plantgaten in te snijden met een schaar maar voor de rest gewoon niet
    geschikt als gronddoek.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman..

  17. Marc v.d. Zwaluw avatar
    Marc v.d. Zwaluw

    Herman…,
    ik bedoel inderdaad vliesdoek zoals jij het omschrijft. Tegen
    kou en insecten-werend.
    Groetjes Marc

  18. Herman avatar
    Herman

    @ Marc,
    Beste Marc,
    Bedoel je met “flacdoek” misschien fleecedoek(vliesdoek)
    zoals die gebruikt wordt voor bescherming van gewassen tegen de(vries)kou of om insecten te weren?
    Kun je iets verduidelijken over welk doek het gaat?
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  19. Herman avatar
    Herman

    Beste Cyriel,
    Interessant wat je daar allemaal uitlegt.Zo leren we allemaal iets bij.Vele wegen leiden dus naar Rome toch?
    Van harte bedankt voor jouw inbreng.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  20. Cyriel Vanderwegen avatar
    Cyriel Vanderwegen

    Groentebed op worteldoek
    Ik pas deze methode al zeker twintig jaar toe, met uitstekend resultaat (behalve inderdaad de slakken).
    Wel opletten bij knolselder: de gaten moeten groter zijn, want anders groeien de knollen zich vast in het worteldoek!
    Vastzetten van het worteldoek doe ik aan de rand, met zelf van zwaar ijzerdraad gemaakte U-vormige beugels van 20x20x20 cm, die door twee met de soldeerbout gemaakte gaten in de grond worden gestoken. Zeker bij het begin van de teelt, maar ook op winderige plaatsen verzwaar ik het worteldoek met enkele zware tegels of stenen.
    Bij het zaaien op rijen pas ik deze methode ook al jaren toe: ik zaai een rij, dan leg ik een strook worteldoek van de gewenste breedte (op breedte “gesneden” met de soldeerbout – een ideaal werkje voor de winter) en weer vastgezet met beugels aan de twee uiteinden en tussenin verzwaard met tegels.
    Dan wordt weer een rij gezaaid, enz…
    Vroeger gebruikte ik gazonmaaisel tussen de groentenplanten, maar dit kan niet van bij het zaaien (vogels harken alles over de zaailingen!). Bij gebruik van worteldoekstroken kunnen deze desgewenst bij voldoende grootte van de plantjes vervangen worden door gazonmaaisel edg, met het oog op de humusinbreng in de grond.
    Tegen de slakken is het zinvol wat slakkenkorrels te strooien voor het aanbrengen van het worteldoek.
    Ik heb de methode met gaten in worteldoek met succes gebruikt bij sla, aardbeien, kolen, selder, kortom alle planten die eerst voorgezaaid en daarna uitgeplant worden, ook bij tomaten, paprika, aubergines edg in tunnel of kas. In die laatste geval is het zinvol geen ronde plantgaten te maken, maar grote kruisvormige insnijdingen (met soldeerbout, nooit knippen, want doek blijft rafelen), zodat naast de plant een grote bloempot kan ingegraven worden (houdt het worteldoek op zijn plaats en zorgt ervoor dat het gietwater bij de plant blijft.
    Veel succes met deze zeer arbeidsbesparende methode.

  21. Marc v.d.Zwaluw avatar
    Marc v.d.Zwaluw

    Beste Herman,
    kan ik in plaats zwart doek ook flacedoek gebruiken ? Ik ben van mening dat de aarde daardoor wat beter op temperatuur komt en blijft.

    Bij voorbaat dank voor je reactie
    Marc.

  22. Herman avatar
    Herman

    Beste Didier,
    Op de site staat een “rekenblad 2” voor omzetting naar enkelvoudige organische meststoffen.Hier is de link :

    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/maak-zelf-uw-samengestelde-organische-meststof/

    Je kan aldus de 80 gr blauwe korrel vervangen door :

    – 46 gr/m2 bloedmeel of hoornmeel
    – 60 gr/m2 beendermmeel
    – 68 gr/m2 Tuinkali(vinasse)

    De Tuinkali kan je vervangen door 45 gr/m2 patentkali
    die bovendien ook 10% Mg bevat(goed voor bladgroenten).

    Voor wie liever geen enkelvoudige meststoffen gebruikt,
    bestaan er ook reeds organische samengestelde meststoffen op basis van beendermeel,bloedmeel,verenmeel,enz. Bvb DCM mix 7-6-12
    of Viano 5-6-13 .Hiervan neem je dan dubbel zoveel als
    de hoeveelheid blauwe korrel maw 160 gr/m2.De 45 gr
    patentkali mag je dan ook halveren.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  23. Beste Herman;
    Bij de basisbemesting gebruikt u 80gr/m² 12-12-17 daar ik alleen organisch bemest vind ik nergens de samenstelling.
    Is dan enkelvoudige organisch bemesting(bloedmeel;beendermeel)enz. toe te passen?
    Dank bij voorbaat;
    Van hove didier.

  24. fil (seira tango) avatar
    fil (seira tango)

    roland
    ik heb elders dit geval al eens beschreven
    spitten bemesten dan loop ik mijn gespitte grond een beetje aan met een multiplex plaat .daarna mijn doek er over en gaten branden met een klein kampingbranderke vrij simpel.vraagt alleen een beetjehandigheid.

  25. […] artikel vormt één geheel met het artikel "slateelt op worteldoek". Daar vindt u ook de talrijke voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van gronddoek in […]

  26. Johan De Greef avatar
    Johan De Greef

    Dag Herman,

    Ik zie dat je nog altijd zelf je groenten kweekt.
    Heb eens rondgekeken op je webside, echt knap werk man.
    Groetjes van jullie vrienden uit Sint-Martens-Bodegem.

  27. Herman avatar
    Herman

    Beste Roland,
    Het nieuwe artikel dat kortelings op de site komt zal al die vragen zeker beantwoorden.De gaten worden gebrand
    met een goed verhitte buis bmv een roofing brander.
    Nog een beetje geduld dus.
    In het artikel hierboven staat er reeds een link
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tuin-moestuin-groentebed-worteldoek-aanleggen naar het titelblad van dit nieuwe artikel waar er tevens de mogelijkheid is om,door je in te schrijven,verwittigd te worden van zodra het artikel beschikbaar is.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  28. De Smet Roland avatar
    De Smet Roland

    Herman,ik vind het een goed idé voor sla op
    wortel doek, vroeger heb ik het eens gebruikt
    voor selder.Mijn vraag is, hoe maakt ge er zo mooie gaten in, gebrand ? maar hoe.
    Dank op voorhand.
    Roland.

  29. Herman avatar
    Herman

    Beste Jan,
    Wat ben je er vlug bij zeg…
    Al je vragen worden beantwoord in het volgende artikel dat eraan komt en dat in detail aantoont hoe je een
    worteldoek mooi plaatst en de bemesting doet voor het ganse seizoen.Mijn doek was gekocht bij Makro,2,07m breed,50 m lang voor ongeveer 50 euro’s(niet duur dus).Als het artikel op de site komt zal alles wel duidelijk worden.Efkes geduld nog.De resultaten heb je alvast kunnen zien.De moeite waard om eens te proberen!!
    Met vrie ndelijke groeten,
    Herman…

  30. jan walta avatar
    jan walta

    herman, wat voor bemesting heb je gebruikt? , en is dat genoeg voor het hele seizoen?, en dat grond doek , is dat gewapend?, duur?, bedankt voor je antwoord!, grtes jan walta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.