Erwten zijn groenten van het voorjaar. Van zodra de grond het toelaat mogen ze gezaaid worden. Maart en april zijn de maanden om erwten te zaaien.

Er zijn van die groenten die je gewoonweg zelf moet telen. Peulen, die zijn pas lekker als ze helemaal vers zijn. Lekker knapperig vanuit de tuin, direct de kookpan in. Al eens kennis gemaakt met de peultjes uit supermarkt? Beetje slapjes is dat, is het niet? Hoe maak je daar in hemelsnaam nog een lekker smakende groentebereiding van?
De groentetelers uit België en Nederland lijken dit ook wel te weten. Want in de verste verte zijn er op de (althans Belgische) groenteveilingen geen peultjes te bespeuren.

Sluimerwten, zoals de peulen ze in België genoemd worden, zijn mijn favoriete lentegroente. Eén groente meenemen naar een onbewoond eiland? Dan is het deze, zeker weten! Alleen in de  lente en vroege zomer smaken ze zo heerlijk. Een echte seizoensgroente, ook in de gedachten van de consument. Het oogstseizoen van erwten en peulen laat zich eigenlijk ook niet manipuleren. Niet erg, want wie wil er nu peultjes in oktober?

Ook verse doperwten zijn natuurlijk niet te versmaden. Die zijn ook zo moeilijk vers te vinden in de handel.

Het is dus een grote meevaller dat erwten zo makkelijk te kweken zijn.

De pagina’s over erwten zijn dan ook niet geschreven als een ingewikkelde teelthandleiding. Want ik ben ervan overtuigd dat u ook zonder die handleiding erwten kunt telen.

Maar het brengt u wel op ideeën om de teelt nog makkelijker te maken. En  verzekert u van een smakelijke opbrengst.

Lees verder in de teeltinstructies : Erwten kweken is makkelijk.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  2 reacties aan “Peulen, sluimerwten, doperwten, die moet je zelf kweken!”

Reacties (2)
  1. Ik heb dit jaar rijserwten geteeld vlak bij cassis-en jostibessen.Op een enkele peul na heb ik geen erwtenpeulboorder aangetroffen.
    Zeer waarschijnlijk houdt de geur van de cassis-en jostibesstruiken de verantwoordelijke insecten op een afstand.
    Vruchtwisseling ten spijt,zet ik dit gewas het volgend jaar op dezefde plaats.

  2. De peulen en doperwten trek ik altijd voor, dit doe ik bewust want zo’n vruchtje in de grond is voor de gevleugelde vrienden een lekker hapje. Dus voortrekken is voor mij de beste remedie want vergis je niet in de woelmuizen die lusten ook wel een lekker erwtje
    Groetjes

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)