Andijvie is het schoolvoorbeeld van een najaarsgroente. Zijn de nachten te koud tijdens de opkweek of de dagen te lang tijdens de kropvorming, dan gaat de plant makkelijk opschieten.
Andijvie telen in het voorjaar en de vroege zomer was lange tijd heel moeilijk. Dankzij de introductie van nieuwe rassen is dit veranderd, maar het is nog steeds niet eenvoudig. 
Kroppen met een diameter van een halve meter en een gewicht van anderhalve kilogram, die kweek je nog steeds met gemak in het najaar. Trouwens, een stamppot met gekookte andijvie is toch ook iets voor de herfst?
  Maak de foto’s groter door te klikken
Dankzij het zachte najaar kon de andijvie de afgelopen weken blijven doorgroeien. Het hart van de krop kon zich helemaal opvullen met jonge blaadjes, waardoor bleken eigenlijk niet meer nodig was.

Bewaren
Misschien hebt u nu ook zo’n kroppen van vijftig centimeter en 1,5 kg in uw tuin? En vraagt u zich af wat u er mee moet?
Vriest het slechts een of twee graadjes dan kunt u ze in de tuin laten staan. Worden er enkele dagen na elkaar vorst voorspeld, dan kunt u ze afdekken met vliesdoek of folie. Dit kan echter niet te lang, omdat de kwaliteit van de krop snel achteruit zal gaan door het vochtige klimaat onder de afdekking.

Wilt u de kroppen toch langer overhouden, rooi ze dan met een grote kluit eraan. En plant ze over in de kas. Zo kan u nog  andijvie hebben tot half december. Als u de kluit vochtig houdt natuurlijk.

 
Maak de foto’s groter door te klikken 

Gebruik
Denk u dat één zo’n ‘reuzen’ krop het hele gezin dagen aan een stuk van eten kan voorzien?  Als u de andijvie rauw gebruikt, misschien wel. Maar als u zo’n krop gaat koken (stoven) smelt die plots weg als sneeuw voor de zon. Dan blijft er net genoeg over voor het klassieke “vier personen” gerecht. En begrijpt u misschien waarom die kroppen best héél groot mogen worden.
(Bij rauwe andijvie, in salades of een aardappelstamppot kunt u uitgaan van 150 gram per persoon. Voor gekookte andijvie kunt u rekenen op 300-500 gram per persoon. Greenery – Andijvie)

Andijvie is immers ook een schoolvoorbeeld van een stoofgroente. Andijvie rauw eten was voorheen niet zo gebruikelijk. Dankzij de introductie van nieuwe rassen is de bittere smaak nu veel minder uitgesproken en kan andijvie ook als sla gebruikt worden.

Hoe  je zo’n zware kroppen andijvie teelt lees je in dit artikel : Andijvie kweken

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  4 reacties aan “Andijvie kweken van een halve meter en anderhalve kilogram.”

Reacties (2) Pingbacks (2)
 1. Ik krijg in de andijvie allemaal bruine vlekken ,ziekte marsonnina? Kan iemand mij vertellen wat ik er tegen moet doen ?,het wordt ieder jaar erger .Bij voorbaat dank

  • Hoi,
   schimmels en ziektes
   Andijvie is gevoelig voor bladluizen, maar ook voor Marsonnina. Deze schimmelziekte zorgt ervoor dat de plant er bruin geblakerd uit ziet en krijgt bruine vlekken tot diep in de krop. Aan het einde van de teelt wordt de kans op ziektes groter. Probeer daarom op tijd te oogsten en wacht niet tot de kroppen hun maximale gewicht bereikt hebben. Er zijn maar weinig middelen om Marsonnina te bestrijden.

   http://www.moestuinwebshop.nl

   groet leo

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)