Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Alle afgebeelde najaarsgroenten werden gezaaid op 5 augustus 2004 en een week later al verspeend in perspotten. Het warme weer zorgde voor een zeer snelle kieming (nachttemperatuur was 18-20°C). Planten kon al op 16 augustus. Voor broccoli is dit een zeer late plantdatum, maar dankzij het goede oktoberweer kon al eind oktober geoogst worden, net zoals van de andere groenten. Bij dit goede novemberweer loopt de oogst nog steeds door. De groenten bewaren als het ware op het veld.

Al eens gedacht wat je kan doen met de bodembedekking (zwarte plastiek of gronddoek) nadat je tweemaal aardbeien geoogst hebt?Rond half juli worden de aardbeiplanten gerooid. Je kan die bodembedekking nog eventjes laten liggen en er enkele najaarsgroenten op telen die ongeveer op dezelfde afstand kunnen geteeld worden.

Omdat de bodem al wat uitgeput is na twee jaar aardbeien telen, meng je in het plangat wat gedroogde organische mest. Deze mest heeft als voordeel dat er minder kans is op verbranding als je direct plantjes in het plantgat zet.

Een ideale najaarsgroente die je er goed in kan telen is groenlof. Een beetje nachtvorst kan groenlof niet deren en met wat bescherming kun je de grote groene kroppen gebruiken tot kerstmis of later Als je de grote groene ombladeren verwijdert bekom je een langwerpige krop (de vorm is vergelijkbaar met die van Romeinse sla) die niet zo bitter smaakt als andijvie, vandaar ook de naam suikerbrood. Zowel rauw als gestoofd is suikerbrood een lekkere groente. Lees het artikel roodlof en groenlof kweken.

De klassieker voor het najaar, (krul)andijvie deed het ook heel goed op de zwarte plastiekfolie. Lees het artikel andijvie telen.

Broccoli telen als herfstgroente is echt de moeite waard. Tijdens de maand november heb je dan een langgerekte oogstperiode. Je kan er heel wat in één keer planten en toch zit je bij de oogst niet met een massa broccoli’s die je niet de baas kan. Lees het dossier over broccoli.

Ook diverse slasoorten zijn goed te telen op de bodembedekking van de aardbeien.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  4 reacties aan “Wat met de bodembedekking na een tweejarige teelt van aardbeien”

Reacties (2) Pingbacks (2)
 1. beste Daniel,
  inderdaad net als bij de sla teveel in een keer planten is het geval bij velen, de buren zijn dan dik tevree.

  Broccoli is ongeveer 80 a 100 dagen na zaaien oogstbaar, MAAR!!! dit kan eerder en later zijn al gelang de conditie van waar en hoe ie groeit.
  Groeit ie op rijk bemeste grond doet ie er wat langer over maar wordt dan ook mooier en zwaarder, en als je geluk hebt komen er ook nog mooie zijscheuten tot oogst.
  in slechte omstandigheid juist het omgekeerde.
  Maar zo je al schreef zit de groei bij jou wel goed.
  Hoe warmer inderdaad ook hoe sneller de groei.
  dus reken maar uit hoeveel en wanneer je het wilt eten, Na de 3e week in juli planten wordt het risico op niet oogsten groot.
  Zelf durf ik tot 5 augustus te planten omdat ik het risico weinig kost bij mij.
  Bovenstaande bij plantaardig op 5 augustus 2004 gezaaid en eind oktober oogsten neem ik zeer in twijfel, maar de wonderen zijn de wereld niet uit, ik durf er zelfs wel een taart op te wedden, ik weet zeker dat ie mij smaakt.
  normaliter is 4 week na zaai de plant plantbaar.
  De koolziektes kun je afkijken bij de andere kooltelende collegas alhier.
  Tegen de koolvlieg kun je op geregelde tijden de grond direct rond de stengel door rommelen, met als doel de eitjes die de koolvlieg tegen de stengel aan legt te verplaatsen opdat de pas uitgekomen larfjes de hongerdood sterven.
  Dit is waargenomen bij de tuinders die met de ‘wiedeg’ regelmatig op onkruidjacht waren, en zodoende ook de eitjes bij de stammetje weg veegde.
  14 dagen na planten kunnen de eerste eitjes al uitkomen.
  Knolvoet resistentie is er bij enkele bloemkool, chinesekool, spruitkool, en wittekoolrassen, dus.
  Daniel hopenlijks heb ik je wat op weg geholpen,

  met vriendelijke groet, nico

 2. Kan iemand mij wat meer vertellen over de broccoliteelt als herfstgroente ?
  Elk jaar heb ik prachtige broccoli’s die meestal eind juli al geoogst zijn. Het probleem stelt zich vaak dat er weinig spreiding is, zodat je ineen keer een massa vruchten hebt die je inderdaad niet de baas kan.
  Wat is de aanbevolen plantperiode voor de late teelt en welke voorzorgen neem je tegen de gekende koolziekten ?
  bij voorbaat dank voor jullie advies

  Daniël

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)