28-1-2014

Sjalot uit zaad? Nieuw, zeer zeker. Zelfs de professionele kweek staat voor een volledige ommezwaai.

Vorig jaar zaaide ik voor de eerste maal als proef sjalot uit zaad, met een goed resultaat.  Sjalot zaai je in het begin van de maand mei, niet te dik en in rijtjes. Het zaadje kiemt en vormt een plantje zoals een zaai ajuin. In de loop van de zomer vormt dit plantje een cluster van bolletjes. De behandeling tegen de uienvlieg en de uienmot is idem aan een gezaaide ajuinteelt.  De sjalot is volgroeid en begint te rijpen einde september. Bij volledig afsterven van het gewas mogen de sjalotten gerooid worden. Drogen om goed te kunnen bewaren is nu de grootste bekommernis.

Het grote verschil met sjalot uit plant-teentjes is dat zaai-sjalot veel langer bewaard. Voor veel volkse tuinders een oplossing voor het probleem dat na nieuwjaar de eigen geteelde sjalotten beginnen te rotten zodat er tegen april-mei niets meer over blijft. Volgens mij is het ideaal om iets minder sjalotten uit teentjes te planten maar dan ook nog eens sjalot uit zaadjes extra te kweken, op deze manier is het mogelijk om het jaar rond sjalot te gebruiken vanuit de eigen teelt. Geen sjalot moeten kopen vanuit Peru of China voor keukengebruik vanaf de lente is een hele opluchting.

Ik heb een paar foto’s genomen van mijn proef resultaat. Groetjes Tuinman Peter.

Waar koop ik zaad? Vorig jaar kocht ik dit zaad  via internet bij Tabernal zaden, dit jaar zag  ik het ook bij Het Vlaams Zaadhuis, dus  ja, het is reeds op een paar plaatsen te koop.

DSC08759 DSC08756

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.