Korte berichten uit de moestuin

  Wat GroentenInfo u brengt, dat hebben we zelf al eens gedaan!

Toch liever niet op facebook? Dan bezorgt GroentenInfo u op regelmatige basis een overzicht van deze korte berichtjes. Zoals nu dus. Je kan de berichtjes lezen door op de foto die bij het bericht staat te klikken. Of op de oranje onderstreepte links. Overzicht 18 juni tot 1 juli. Iedereen kan inschrijven op deze nieuwsbrief, klik hier.
1 juli


Groenten zaaien en planten in juli en augustus
www.plantaardig.com
Het is een echte aanrader om in deze periode van het jaar ook op de uiterste data nog wat te zaaien of te planten. Zo kunt u tot diep in het najaar (en de laatste drie jaar, dank zij het zachte najaar tot de jaarwisseling) groenten oogsten. Voordeel is dat de groenten door het koele klimaat in het n…

Groenten zaaien en planten in juli en augustus

1 juli


Starten met een moestuin in juli?
www.plantaardig.com
Eenmaal de vakantieperiode volop bezig is valt de verkoop van nieuwe groenteplantjes in het tuincentrum volledig stil. Ga deze week zeker nog eens kijken. Waarschijnlijk komt u volgende week te laat. Let wel, het is volgende week zeker nog niet te laat om diverse groenten te planten of te zaaien, ma…

Starten met een moestuin in juli?

1 juli

De oogst komt op gang!
Ondanks het minder goede weer dit voorjaar en vroege zomer lijkt de oogst van de tomaten in de serre/kas niet echt later te zijn. In open lucht is dit een ander verhaal. Ook bij GroentenInfo laten enkele rassen al kleur zien. Wanneer heb jij de eerste tomaten geoogst of denk je te kunnen oogsten?

30 juni

De vierkante moestuin nr2, één maand na de aanleg. Niet te geloven wat je allemaal niet kan telen op die beperkte oppervlakte. Misschien herinnert u zich nog het beplantingsplan (zie vorige foto). Nu is de bak inderdaad overvol. Maar de sla is klaar om te oogsten en maakt straks plaats voor de tomaten en paprika’s die door het betere weer eindelijk goed op dreef komen. Het lijkt dus een goed idee om bij de aanleg van een vierkante moestuin met vruchtgroenten een tussenplanting van slasoorten te doen.

De vierkante moestuin

28 juni

Fa stuurde een foto van de snoeptomaatjes. Dat wordt een mooie oogst van snoeptomaatjes. Mooi gevonden, zo tegen een muur en onder een afdakje.

GroentenInfo
Wil even een foto plaatsen van mijn tomatenplanten. Gekweekt volgens de methode die Mr.GroentenInfo aangaf in zijn artikel over snoeptomaatjes kweken. (2 dieven laten staan)
Ze zijn van de soort "Santella" met Superprof label.
Het zijn 2 planten die eigenlijk uitgegroeid zijn tot 6 .
Er hangen nu reeds meer dan 20 trossen op en er komen er nog dagelijks bij.
Alvast dank voor de tip.

Iedereen kan dit : met één snoeptomatenplant: 43 trossen, 860 vruchten!

25 juni

Welke regenbeschutting draagt uw voorkeur weg? Aardappelziekte komt ook voor bij tomaten. Toch hoeven professionele telers nooit te behandelen tegen deze ziekte. De bladeren worden immers nooit nat! Laat uw tomaten niet nat regenen. Wist je trouwens dat een lekkende goot voldoende is om toch aantasting te hebben? Wie geen kas heeft kan de infectiedruk verminderen door te telen onder een regenbeschutting. Op deze foto’s kunt u alvast wat inspiratie opdoen.

Tomaten droog houden : een absolute must!

22 juni

De snijselder in de vierkante moestuin toonde een matige aantasting door mineervlieg. Als er schade is van de made van de mineervlieg is het best de snijselder te oogsten. Dan neem je de maden weg zodat ze later niet kunnen verpoppen. Laat je de mineervlieg zijn gang gaan, dan is de kans groot dat er heel wat bladeren op één plant aangetast worden. Indien de selder niet kan geoogst worden pluk je beter deze aantastingen weg. Na een tijdje zal de mineervliegschade vanzelf verminderen, om later tijdens de zomer nog eens de kop op te steken (de 2de generatie die uit de poppen komt)

De vierkante moestuin

20 juni

Guy van www.houtwal.be heeft zondag laatstleden bladvlekkenziekte aangetroffen in de tomatenkas. Dit is uitzonderlijk vroeg. Bladvlekkenziekte is een typische probleem bij oude tomatenrassen. De meeste hybriderassen zijn resistent.
http://fruitabc.blogspot.be/2012/06/tomatenplanten-met-bladvlekkenziekte.html
Let op : dit is niet hetzelfde als de aardappelziekte. Bladvlekkenziekte komt eerder voor in de kas, terwijl de aardappelziekte eerder een probleem is van de buitentomaten. Nog een verschil is dat bladvlekkenziekte niet overgaat op de stengels of vruchten, aardappelziekte wel.

Tomatenplanten met bladvlekkenziekte – Fulvia fulva
fruitabc.blogspot.com
Op de tomatenbladeren (Lycopersicon esculentum) zijn geelbruine vlekken zichtbaar, die al snel afsterven. Aan de onderkant van deze vlekken bevindt zich olijfgroen tot bruin gekleurd schimmelpluis. Bladstelen, stengels en vruchten worden niet aangetast. Aan de onderzijde van het blad produceert de s…

20 juni

Geen aardbeien na de aardappelen! Grotere kans op Verticillium, verwelkingziekte.
 

Aardbei "Christine"
Aardappels en aardbeien is over het algemeen geen goed huwelijk. De perikelen ontstaan als je in de volkstuin aardbeiplanten zet op hetzelfde stuk als waar eerder aardappels hebben gestaan. Bij warm weer kunnen de aardbeiplanten dan plots verwelken. Sommige rassen zijn goed resistent tegen deze ziekte. Op ons proedveld testen we ook een ras dat niet gevoelig is voor deze ziekte. Vandaag aardig wat van geplukt. Zeker een goeie aardbei voor de particuliere kweker!

21 juni

Worteltjes telen, dat doet bijna iedereen onder insectengaas. De enige manier om 100 % te ontsnappen aan de wraatschade van de maden van de wortelvlieg. Maar soms moet je al eens dunnen, en wieden is zeker en vast ook nodig. Dan doe je dit best ’s morgens vroeg of toch zeker voor de middag. De wortelvlieg is veel meer actief in de namiddag, er wordt wel eens gezegd, vanaf vier uur. Dus kan je zonder veel risico het insectengaas ’s morgens tijdelijk verwijderen. De wortelvlieg legt zijn eitjes aan de voet van de plantjes. Daaruit komen maden die zich een weg boren doorheen de wortels.

21 juni

De situatie is inderdaad zorgwekkend! Dit is zeker geen alleenstaand geval. Ludo stuurde deze foto’s, met de vraag "zo is de toestand op onze volkstuin , is het nog zinnig deze aardappelen te bespuiten ?"

Aardappelziekte

20 juni

Yenk gaf een uurtje geleden een zeer nuttige ervaring mee in verband met de bestrijding van slakken door aaltjes. Zelf had ik het nog nooit uitgeprobeerd en ook niet geadviseerd omwille van de prijs. Yenk dus wel en hij is er zeer tevreden over. De nematoden of aaltjes die vermeng je met water en giet ze daarna over de grond, waarna ze de naaktslakken parasiteren.
Lees zijn ervaring hier
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/slakken-bestrijden-8-tips-het-nieuwsblad/comment-page-1/#comment-41549

20 juni

Aardappelziekte, Aardappelplaag
Geen ziekte die zo veel voorkomt en waar men zo weinig durft over schrijven in tijdschriften en boeken voor de hobbytuinder. Dit jaar zullen zullen er zeker en vast *catastrofes* gebeuren. De ziekte is door het uitzonderlijke klimaat ondertussen aan zijn negende generatie toe dit jaar. Het gaat veel sneller dan andere jaren. Daarom geven wij u met deze foto’s de beginnende symptomen van aardappelziekte. Aan beelden van totaal verwoeste planten geen gebrek. Maar het is belangrijk de ziekte heel snel te ontdekken. Ook ik heb gisteren het advies gevolgd van het aangepaste artikel op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-waarschuwing-en-bestrijding/

18 juni

Tuinieren in bigbags! Wie is er geweest? Biodroom op Antwerpen linkeroever is een gemeenschapstuin vol kunst, cultuur, en groenten. Iedereen kan er komen tuinieren en alles over tuinieren leren. Op deze plek wordt getuinierd in grote zakken, omdat het een tijdelijke tuin is. Het grootste deel van de tuin is gemeenschappelijk. Tuiniers die regelmatig komen werken kunnen via de Biodroom-spaartkaart sparen voor een eigen zak en plek in de tuin, voor een les ecologisch tuinieren of voor geoogste groenten.
Meer info op http://www.dna.be/biodroom of op https://www.facebook.com/pages/Biodroom/455033517846108

   

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.