Groenten zaaien en planten in juli en augustus

De kalender met de uiterste data om een groenteteelt op te starten.

Het is een echte aanrader om in deze periode van het jaar ook op de uiterste data nog wat te zaaien of te planten. Zo kunt u tot diep in het najaar (en de laatste drie jaar, dank zij het zachte najaar tot de jaarwisseling) groenten oogsten. Voordeel is dat de groenten door het koele klimaat in het najaar lang kunnen bewaren op het veld. Terwijl in volle zomer de bloemkolen, broccoli’s, sla binnen de week oogstbaar zijn en snel moeten geoogst worden wil men geen kwaliteitsverlies hebben, kan dit in het najaar over een veel langere periode gespreid worden.

Vanaf juli kan de aftelling van de laatste zaaiingen en plantingen van de verschillende groenten beginnen.
Verschillende stukjes grond komen vrij en het loont de moeit deze nog met een nieuwe teelt op te vullen. Sommige groentes kennen al begin juli hun laatste zaaidatum, terwijl andere nog wel tot half augustus of zelfs begin september kunnen gezaaid worden.


Geen nood dus moest u nog niet de tijd gevonden hebben om dit jaar groenten te telen. Of pas begin begin augustus terug komen uit vakantie De meerderheid van de soorten kan nu nog gezaaid of toch zeker uitgeplant worden. Starten met een groentetuin in juli is nog zo’n gek idee niet.

In de tabel vindt u een overzicht van de groenten die in juli of augustus nog kunnen gezaaid of geplant worden. De laatste jaren kon er eigenlijk bij iedere groente nog een weekje later gestart worden. Dit dankzij de zachte temperaturen die we de afgelopen jaren kenden. De uiterste data in deze tabel zijn dan ook gebaseerd op een normaal najaar. Ook wie in het Zuiden van de Lage Landen woont of dichter bij de kust kan er nog wel een paar dagjes afdoen.

Groente zaaien tot planten tot oogsten tot
Keukenraap 31(20)augustus eind december
Kropsla – Krulsla 15 augustus 5 september 31 oktober
Ijsbergsla 31 juli 15 augustus 31 oktober
Snijsla 1 september 31 oktober
Andijvie 31 juli 20 augustus 1 december
Groenlof 31 juli 15 augustus 1 december
Roodlof 25 juli 10 augustus 10 november
Veldsla 30 september maart
Peterselie 31 juli 15 augustus 31 december
Selderij 25 mei 25 juli 31 oktober
Snijselderij 31 juli 15 augustus 31 december
Herfstspinazie 15 september 1 november
Prei 30 april 10 augustus 1 mei
Snijbiet (blad) 20 augustus 20 november
Courgette 30 juni 15 juli 15 oktober
Pompoen 15 juni 30 juni 25 oktober
Augurk 15 juni 30 juni 1 oktober
Wortelen 15 augustus 31 december
Pastinaak 20 juli 15 maart
Knolvenkel 20 juli 15 augustus 10 november
Witloof 10 juni 25 november
Schorseneer 20 mei 31 maart
Rode Biet 25 juli 1 december
Winterui 31 augustus mei-juni
Savooiekool 25 juni 31 juli 15 maart
Spitskool 10 juni 25 juli 15 oktober
Boerenkool winter 15 juli 20 augustus 31 maart
Chinese kool 10 augustus 25 augustus 20 november
Bloemkool 15 juli 10 augustus 30 november
Broccoli 15 juli 10 augustus 15 november
Koolrabi 20 juli 20 augustus 1 november
winterrammenas 20 augustus 30 november
stokbonen 10 juli 15 oktober
stamslabonen 15 juli 15 oktober
aardbeien 20 augustus

Reacties

20 reacties op “Groenten zaaien en planten in juli en augustus”

  1. De aardbeien hebben momenteel veel uitlopers.
    Straks misschien deels gebruiken voor nieuwe aanplant, maar wat moet ik doen met de rest. Nu eraf halen of later?

    1. Dirk, al wat je niet nodig hebt mag je er nu afhalen.

  2. […] Groenten zaaien en planten in juli en augustus http://www.plantaardig.com Het is een echte aanrader om in deze periode van het jaar ook op de uiterste data nog wat te zaaien of te planten. Zo kunt u tot diep in het najaar (en de laatste drie jaar, dank zij het zachte najaar tot de jaarwisseling) groenten oogsten. Voordeel is dat de groenten door het koele klimaat in het n… […]

  3. […] de schade groot zijn, dan valt er nu nog vanalles te zaaien. Kijk hier voor meer […]

  4. […] u weten wat u tijdens de hoogzomer kan zaaien en planten, raadpleeg dan de tabel “zaaien en planten in juli en augustus“. Zo kunt u perfect plannen wat er op de deadline nog de grond in kan, als zaad of als […]

  5. Ik heb de indruk dat de seizoenen als maar meer opschuiven.Het is nu 15 juni en we moeten de kachel aansteken,waar gaat dit naartoe?Nog een geluk dat de sla en de kolen niet veeltemperatuur nodig hebben om te groeien maar voor de boontjes zal het een ramp zijn als het niet beterd.

  6. […] Groenten zaaien en planten in juli en augustus […]

  7. Paula Nadels avatar
    Paula Nadels

    Beste,

    Een jaar of 5 geleden wilden wij ook van de asperges af, omdat zij (na 20 jaar) bijna niet meer produceerden. Mijn man heeft uiteindelijk met roundup gespoten: alle andere methoden mislukten. Een half jaar later hebben we de wortels eruit gehaald met de schop (spa). Het heeft mij een hernia gekost(waarvoor 3 operaties nodig waren). De wortels zijn één grote kluwen en zéér taai.
    Ik zou zeggen: zoek een oersterk “mannetje” die de klus voor je klaart. Of doe het zelf in stukjes. Zorg in ieder geval voor een messcherpe schop. Het is een enorme klus. Veel sterkte.

    Paula Nadels

  8. eugeen avatar
    eugeen

    wij zijn dol op rode désiré aardappelen.
    zelf kan ik er door plaatsgebrek maar een hondertal planten. te weinig dus om de winter door te komen.
    waar kan ik, zeg maar na nieuwjaar, deze heerlijke aardappelen kopen.

  9. Beste
    Geen idee hoeveel asperges er staan, maar ik vrees dat er niet veel anders opzit dan de stengels af te snijden en de vlezige wortels uit te graven. Een hele klus weliswaar. Tenzij iemand anders een minder vermoeiende tip heeft?

  10. Peter Tourlamain avatar
    Peter Tourlamain

    Op het stuk tuin die ik bewerk staan er van de vorige eigenaar nog asperges.
    Hoe kan ik die vernietigen om er volgend jaar iets in de plaats te kunnen zetten.

    Peter

    1. Peter avatar
      Peter

      Asperges eruit steken gaat best gemakkelijk. Ik heb een paar jaar geleden een oud aspergebed verwijderd, gewoon met een schop afgraven en in stukken steken en daarna met een riek verwijderen. Het is even werk maar dan heb je ook wat. Ik zou nooit bestrijdingsmiddelen hiervoor gebruiken.

  11. […] Wat nog in mei? Snijbiet(warmoes) zaaien en planten, suikermaïs zaaien, schorseneer zaaien, rode biet zaaien tot einde juli, koolrabi zaaien en planten,…. Weinig wat niet kan gezaaid worden of geplant in mei. De klimaatcondities zijn ideaal voor zowat alle groenten. Laat u echter niet verleiden om té veel te poten of te zaaien. Dit zou op een bepaald moment tot overproductie leiden. Hou nog wat achter de hand voor juni, juli en ook augustus. Om ook later in het jaar nog te kunnen oogsten. Raadpleeg daartoe alle teeltkalenders per groentesoort. of neem eens een kijkje  in de kalender met de uiterste zaai- en plantdata van de verschillende groenten. […]

  12. Frans avatar
    Frans

    Beste mensen die gereageerd hebben op mijn vraag.Allemaal heel erg bedankt, we plukken op het ogenblik heel veel aardbeienGroeten Frans

  13. Piet van der Heijden avatar
    Piet van der Heijden

    Moet ik de bloesem uit de jonge aardbeienplanten knijpen. Ze staan nog in potten met potgrond.

    1. Hallo Piet,
      Enig idee welk ras het is?
      Aardbeien die nu bloeien zijn er twee mogelijheden
      1. Het zijn frigoplanten : bloemen niet verwijderen (zie artikel koelcelplanten, verlate teelt
      2. Het zijn doordragers, dan eventueel bloemen wat dunnen.

      met vriendelijke groeten
      Luc Dedeene

  14. Beste,
    bij doordragers moet er wel eens wat blad verwijderd worden, maar dat hangt af van de groeikracht. Meestal is dit bij doordragers niet nodig tijdens de oogst.
    Zoals Jean zegt, bij junidragers mag er wel blad weg, tenminste als je van plan bent de teelt nog een tijdje te laten staan. Dan moet het oude blad verwijderd worden op enkele van de jongste bladeren na. Doe dit zo na de oogst, bijvoorbeeld einde juli.Dit is het “opkuisen” van de planten.
    Het spreekt zich dat dit niet geldt voor nieuw aangeplante junidragers deze zomer.
    groetjes,
    Luc

  15. jean jackers avatar
    jean jackers

    Volgens mijn ervaring mag men dode bladeren altijd verwijderen. En vanaf 15 september mag men alle bladeren verwijderen, net boven het hart alles wegsnijden, maar niet voor 15 september, ook niet veel later,want die moeten nog uitgroeien voor de winter. Veel geluk ermee!!!

  16. F.Koeleman avatar
    F.Koeleman

    Goeden avond allemaal
    Mijn vraag is moeten de oude bladeren van aardbeien planten worden weggehaald als de planten nog vrucht dragen.Dit heb ik eens gehoord maar kan het nergens terug vinde, graag een antwoord
    aardbeien zijn doordragers Bij voorbaat dank
    Frans

  17. […] Het is aflossing van de wacht. In de loop van de maand juni komen heel wat stukjes grond in de moestuin vrij. Spinazie, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lenteuitjes en jonge worteltjes ruimen de baan voor een volggewas. Maar, het is eigenlijk nog te vroeg om nu al volop de kaart van de echte najaarsgroenten en nateelten te trekken.  Er zijn immers in juni nog heel wat hoofdteelten die kunnen opgestart worden. Wie later op het jaar nog op zoek is naar een volggewas kan na dit artikel ook best de tabel met uiterste plant- of zaaidata raadplegen in het artikel Groenten zaaien en planten in juli en augustus. […]