jun 062010
 

Wil je een tipje van de sluier over de infectiekansen lees dan het blokje advies aardappelziekte op de website pca, helaas kan je niet verder lezen, wegens lidmaatschap vereist.


Inleiding
We krijgen regelmatig wat regen te verwerken. De nachten zijn ook warmer. Dat betekent extra kans voor aantasting van Phytophthora. Als de bladeren van aardappelen gedurende een bepaalde tijd nat blijven, dan is de kans op de kieming van de sporen van de schimmel groot. Een preventieve bestrijding moet nu zeker uitgevoerd worden, indien nog niet gebeurd.

Preventief
Het is zaak de kieming van de sporen van de aardappelplaag voor te zijn. In principe moet de behandeling tijdig gestart worden zodat ook de onderste bladeren beschermd worden. Dit is nog moeilijk te verwezenlijken als het gewas helemaal dicht gegroeid is en al in bloei staat. Best wordt met de bespuiting begonnen als de planten elkaar in de rij beginnen te raken.

Indien er al aardappelplaag aanwezig is moeten de zieke plekken zo grondig mogelijk verwijderd worden en onmiddellijk gevolgd worden door een bespuiting. Zo kan je de kieming van sporen – (afkomstig van de zieke planten) -  op het gezonde aardappelloof voorkomen.

Bespuiting

Gebruik bij de bespuiting voldoende water zodat het loof volledig nat wordt. De planten goed bevochtigen, maar afdruipen van de spuitvloeistof voorkomen. Dit betekent bij een volgroeid gewas meestal zo’n tien later water per 100 m².
De aandroogtijd van de middelen schommelt, afhankelijk van het middel,  tussen de 1 en maximaal 6 uur. Het hoeft dus geen hele dag droog te blijven vooraleer een behandeling kan uitgevoerd worden. Een viertal uur is meestal voldoende.

Hou rekening met de wachttijd van het product, meestal twee tot drie weken voor het oogsten. Vooral belangrijk bij de vroege aardappelen. Behandel enkele rijen die je binnenkort wenst te oogsten dan maar niet.

Bespuiting gebeuren bij vochtig, warm weer met bijna dagelijks regen op zijn minst wekelijks. Bij normaal weer, toch op zijn minst drie keer tijdens de junimaand. Daarna zou het ergste achter de rug moeten zijn, behalve bij de late aardappelen, waar we langer door moeten gaan met de bespuitingen.
Het behoort tot de wettelijke plicht van iedere aardappelteler, professional of liefhebber, om de aardappelplaag te voorkomen en indien nodig te bestrijden!

Productkeuze
Vraag advies in uw professioneel (tuin)centrum omtrent de te gebruiken producten. Door het verschil in erkenningen tussen Vlaanderen en Nederland is het niet mogelijk hier producten te publiceren. Zo is  bijvoorbeeld in België het gebruik van koperhoudende producten (contact, preventief) erkend in de biologische teelt van aardappelen, maar in Nederland niet.
Gebruik een afwisseling van minstens twee producten, liefst één met preventieve contactwerking die de kieming van de sporen verhindert en één met terugwerking (curatief) die de kieming van de sporen onderbreekt (moderne middelen).

De contactmiddelen : Preventieve behandeling zonder knolbescherming. (producten op basis van mancozeb, chloorthalonil en eventueel koperhoudende producten en Bordeauxse pap)
Contactmiddelen met knolbescherming
-beter regenbestendig
-preventieve werking, sterke werking tegen sporen.
Zo’n middel is  Unikat Pro (in België).
Lokaal systemische of translaminaire middelen
- middelen die worden opgenomen door het gewas.
- weinig gevoelig voor afspoeling door regen.
Voorbeeld van zo’n producten verkrijgbaar in tuincentrum (in België) : Revus Garden & Tattoo. Revus Garden nu ook verkrijgbaar in Nederland (2012)

2012 : In België zijn heel wat middelen voor de bestrijding van aardappelziekte in aardappelen beschikbaar voor de liefhebber, een overzicht van producten ter bestrijding van aardappelplaag vind je hier.

2012 : Ik zag in Hulst, maart 2012, volgende producten in het tuincentrum staan (Nederland) : Infinito, Revus Garden, Cymoxanil-M

Preventie
Natuurlijk mogen wij de preventie van aardappelplaag niet uit het oog verliezen.

 • Een ruime rijafstand zodat het loof goed kan opdrogen.
 • Pas om de vier jaar terugkeren op hetzelfde perceel met aardappelen.
 • Opslagplanten en afvalhopen verwijderen.
 • Gekeurd pootgoed gebruiken (dit is op diverse ziekten en aantastingen gekeurd en onderzocht).
 • Vroeg gewas (voorkiemen of vroeg rijpend ras nemen).
 • Evenwichtige bemesting en juiste plantenafstand.
 • Op percelen die aangetast zijn wordt het aangetast loof verwijdert, de knollen kunnen dan nog afrijpen. Het loof gaat mee met het huisvuil.
 • Tolerante rassen kiezen. Let wel, resistentie bestaat niet!

De cyclus
(klik figuur voor groter)De ziekte verspreidt zich via sporen en overwintert in knollen en in afvalhopen. Oösporen zijn (geslachtelijke) overlevingssporen die in de grond en in loofresten achterblijven. Ze kunnen in de grond enkele jaren overleven. Aantasting door oösporen kunt u voorkomen door niet vaker dan eenmaal per 4 jaar op hetzelfde stuk tuin aardappelen of tomaten te telen. Als u ziek loof op de composthoop gooit en later de compost onderspit, verspreidt u de oösporen met de compost over uw hele tuin.

De gewone (ongeslachtelijke) sporen zijn de ziektekiemen die zich via de lucht verspreiden en zo de buurpercelen kunnen aantasten. Ze worden gevormd in het witte schimmelpluis op de onderkant van aangetaste bladeren en stengels. Verwijder daarom onmiddelijke aangetaste plantendelen.

Overwintering van de aardappelziekte.

Ongeslachtelijk.
De schimmel overleeft de winter in aangetaste aardappelen die op het veld achterblijven. Als deze aardappelen in het voorjaar opnieuw kiemen en het loof boven de grond komt, is het loof onmiddellijk aangetast.


De laatste 10 jaar is er ook sprake van overleving via oösporen (geslachtelijke sporen) in de grond. Deze kunnen dan in het voorjaar kiemen en aardappelloof infecteren. Het zijn deze geslachtelijke sporen die ervoor zorgen dat de aardappelziekte in deze eeuw zoveel agressiever geworden is. Het is ook door de geslachtelijke vermenigvuldiging (die vroeger in Europa niet voorkwam) dat de resistentie bij resistente rassen dikwijls doorbroken wordt.

Ziekteverloop (zie nummers op de foto)

Bron van deze foto:
vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/factsheets/Potato_Latehtm

PotatoLateColl
1. De spore van aardappelziekte heeft water nodig om te kiemen bij een gematigde temperatuur. 3 tot 5 dagen na de infectie zijn kleine vlekjes zichtbaar op de bladeren, maar ook op de stengels.

2. Deze vlekjes worden snel groter.

3. In het begin zien deze vlekjes er waterachtig, glazig uit.

4. Enkele dagen later zijn dit droge, verdorde vlekken.

5. De vlekken zijn dikwijls omringd door een lichtere gele zone.

6. Ook de stengels kunnen aangetast worden.

7. Bij sterke aantasting en veel regen kan de infectie doorgaan tot in de knollen.

Rassen en aardappelplaag

Vroeg
Vroege aardappelen zijn over het algemeen gevoelig voor aardappelplaag, vandaar een selectie van drie rassen die in deze groep behoren tot de minst vatbare voor aardappelplaag, zeker wat betreft overzetting naar de knol.
’Première’ – Kan zeer vroeg geoogst worden. Bloemige aardappel met gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees.
‘Prior’ – Vast in de kook. Geschikt voor kleigrond.
‘Fresco’ – Vroeg aardappel. Vastkokend. Zeer goede keukenaardappel, geschikt voor frieten. Lang bewaarbaar.
Halfvroeg
Eén ras is bijzonder tolerant tegen aardappelplaag en wordt zelfs aangeraden voor biologische teelt.
‘Sante’ Bloemige aardappel met lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor alle bereidingen. Goede bewaaraardappel.
Middenlaat en laat
‘Agria’, ‘Nicola’,  ‘Charlotte’ zijn gekende, vrij tolerante soorten tegen aardappelplaag.
Bijzonder resistent tegen aardappelplaag zijn :
‘Ditta’, ‘Remarka’ , ‘Disco’,  ‘Surprise’, ‘Allure’, ‘Aziza’  en ‘Texla’ , deze laatste heeft eigenlijk nooit last van aardappelplaag.

Waarom aardappelplaag voorkomen?

Niet alleen sterft het loof volledig af en zal de productie dus niet heel groot zijn. Het meest vervelende  is dat een groot deel van de knollen ziek worden en niet meer geconsumeerd kunnen worden, ook tijdens de bewaring worden nog veel knollen ziek.

Kenmerken

Phytophthora herkent u aan bruinzwarte vlekken op het blad, waarbij aan de onderkant van het blad op de grens van ziek en gezond, groen weefsel onder vochtige omstandigheden wit schimmelpluis ontstaat. Op de stengels kunnen bruinzwarte vlekken ontstaan, die vaak beginnen in de bladoksels. Op de knollen vormt Phytophthora bruinachtige, iets ingezonken plekken; de knol is roestbruin verkleurd met ‘eilandjes’ van gezond weefsel. De knol verrot.

Tip : lees ook het artikel van Cor over aardappelplaag, met adviezen: klik hier

kenmerken aardappelplaag  op het loof, klik om te vergroten

Kenmerken op de knol (uit het artikel Aardappelen met zwarte of bruine huid) klik op de foto om te vergroten.

De reacties bij dit artikel werden afgesloten, gelieve vanaf nu uw reacties, tips en vragen in verband met aardappelziekte te geven bij het artikel http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/droogte-ebt-lichtjes-weg-aardappelziekte-in-het-vizier/

  55 reacties aan “Aardappelziekte : waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)”

Reacties (53) Pingbacks (2)
 1. De reacties bij dit artikel werden afgesloten, gelieve vanaf nu uw reacties, tips en vragen in verband met aardappelziekte te geven bij het artikel http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/droogte-ebt-lichtjes-weg-aardappelziekte-in-het-vizier/

 2. is het nu al aan geraden om aardappelen te sproeien tegen de aardappel ziekte met deze droogte merci jos

  • hoi jozef.

   indien je uw aardappelen sproeit doe het dan voor de regenbuien zolang het niet regent is het volgens mij niet nodig.
   de vuile regen brengt de ziekte mee en ter voorkoming kun je spuiten.
   zelf probeer ik om het te doen zonder te spuiten.
   ik probeer mijn vroege aardappelen te oogsten zonder te spuiten en mijn late zouden resistend zijn (daarom spuit ik niet)
   mijn late aardappelen zijn texla ze zouden vrij zijn van ziekte.

   m mv g
   fil

   bij onweer heb je meer kans op ziektes.

 3. ik heb een vraag over aardappelen van het ras cristal lady ,wat voor aardappel is dat??????

  • beste pros.
   die soort is mij onbekend wel ken ik lady christl .
   en dat is een vroege aardappel wel zeer vatbaar voor de aardappelziekte.

   m v g .
   fil

 4. Welke soort aardappel is er plukrijp na 30 dagen groei. De aardappelgroei is normaal 90 dagen.

  • Hallo
   Ja dat is wel erg snel, nee hoor het moet dertig dagen zijn,ik was nog niet wakker
   Mvg Frans

   • Frans,
    Frieslander is een van de vroegste rassen, maar er zijn er soortgelijke rassen. Als je een aardappelen heel vroeg oogst is de knol nog niet gerijpt en dus niet lekker. Biologische pootgoedvermeerderaars oogsten poters meestal rond half juli, maar vroege rassen eventueel eerder. Zij zetten de planten voor de vermeerdering heel krap, zodat er veel kleine knollen van een oppervlakte komen. Met mijn aangegeven methode groeien de knollen echter ook veel sneller. Een zelfde gewicht kan in juni/ juli al twee weken eerder bereikt worden.
    Hans

 5. Ik tuiner al veertig jaar en het is elk jaar een verrassing wat de aardappels doen. Ik geef het over. Soms gaat het goed en soms niet. Ik accepteer het gewoon.

 6. Ik heb dit jaar hier en daar een aardappel gepland in de veronderstelling dat het opeengepakt staan van aardappels de ziekte bevorderd.Ik moet zeggen dat het goed meegevallen is al weet ik niet wat voor ras het is.
  Een gladde schil,beetje gelig van binnen,vastkokend en zeer lekker van smaak.Ik heb ook tomaten in een overdekte voliere gezet,in tien liter emmertjes de helft in gewone bloemaarde en de ander helft in een mengeling van gewone tuingrond en compost.De zijkanten bestonden alleen uit vogelgaas zodat de wind vrij spel had.Dit is een beetje uit de hand gelopen door te grote hoeveelheid planten.De komkommers werden op de zelfde manier gezet.2 planten was teveel en volgend jaar maar een drietal tomateplanten ook.

 7. Hallo,
  vanwege de grote hoeveelheid reacties heb ik niet alles gelezen. Zelf teel ik geen aardappels omdat we ze amper eten, wat ik wel weet is het volgende: op de volkstuinen en szowieso is het verplicht een wisselteelt van drie jaar aan te houden. Op de cursus biologisch-dynamischt tuinieren van Guurtje Kieft (de Zonnetuin) heb ik geleerd voor aardappels minimaal 5 jaar wisselteelt aan te houden.
  In hoeverre doen jullie dat? Daarnaast is combinatieteelt mijn inziens ook belangrijk.
  Succes met jullie aardappelteelt,
  Danielle

 8. Op deze website staat informatie hoe Pytophthora is te voorkomen door het toepassen van betere grondbewerkingstijden. Dit betreft een van oorsprong biologisch-dynamische methode. Kijk bijvoorbeeld op de vier knoppen op de startpagina met recente onderzoeksinformatie.
  Volgens onderzoek van de Stichting Agrikos krijgen aardappelen met behulp van twee gerichte grondbewerkingsperioden een veel betere groeiwijze (vooral aan de knollen te zien) en daarmee geen tot minder Phytophthora en meer opbrengst. Eén van die grodnbewerkingsperioden wordt in ondermeer Noordwest Europa veel te weinig gebruikt, met het structurele Phytophthora probleem als gevolg. In de methode worden ook rastypen geadviseerd die passen bij de favoriete grondbewerkingstijden van de teler.
  Met dit totaal aan maatregelen is niet alleen Phytophthora te voorkomen, maar ook bijvoorbeeld schurft, Rhizoctonia, rasspecifieke problemen en neemt de kwaliteit en opbrengst sterk toe.
  Volgens de theorie passen rassen die gewoonlijk minder ziek worden, het best bij de meest benutte grondbewerkingsperioden in een streek, zoals bijvoorbeeld Nederland. Die rassen zijn volgens de theorie dus niet opzich beter, maar passen beter in betreffende (grondbewerkings)omstandigheden. Met toepassing van afwijkende grondbewerkingsperioden blijken dan ook andere rassen meer resistent te worden, zo blijkt uit onderzoek. Ook het feit dat zelfde rassen zich in verschillende landen heel anders ontwikkelen, bevestigt dit.

  • Hallo Hans,
   Je schrijft “op deze website” maar ik zie geen website vermeld.
   Therorie klinkt goed maar wat betekent dit voor ons in de praktijk. Welke aardappels passen bij welke grondbewerking? Staat vast op de website.
   Kan je die nog even melden?
   groetjes, Joke

  • Beste Joke,

   Betreffende website is http://www.agrikos.nl
   Rassen die goed passen is gemakkelijker gevraagd dan beantwoord.
   Daarvoor is per ras een beoordeling op de groeiwijze nodig met vaak
   voor alle zekerheid ook een eenmalig veldonderzoek. Duidelijk is
   echter het volgende: rassen die naar ervaring veel extra
   ziekteproblemen hebben, passen sowieso niet goed op een locatie. Dus
   je houden aan rassen waar de beste ervaring mee is, is altijd een
   goede zaak. Bij die rassen bereik je veel verdere verbetering door de
   twee algemeen benodigde grodnbewerkingperioden te gebruiken, die
   structurele Phytophthora voorkomen. Dat vraagt dan óf een
   grondbewerking tussen 1 en 19 november op dagen dat de Maan in een
   Vuurbeeld staat (zie Agrikos kalender of Maria Thun kalender), of als
   alternatief grondbewerking tussen 15 februari en 10 maart, eveneens
   als de Maan in een Vuurbeeld staat. De volgende bewerking die je
   daarvoor gebruikt is tussen 10 maart en 19 april op dagen dat de Maan
   in een Aarde beeld staat, zie eveneens betreffende kalenders. Na 19
   april vermijd je zoveel mogelijk grondbewerking, wat in het algemeen
   niet gebeurd en dan veel ziekteproblemen geeft.
   In de Agrikos kalender staat verder voor iedere (ongeveer
   maandelijkse) periode voor aardappelen het knoltype en gewastype
   vermeld dat bij die periode past. Doe je bijvoorbeeld gewoonlijk in de
   herfst voorafgaande aan de aardappelteelt in oktober een intensieve
   (onkruid)bewerking, dan passen daarbij rassen met lange knoltypen
   en/of hoogstengelige rassen. Die periode versterkt namlijk de
   lengtegroei van gewassen. Zo geeft iedere Zonnemaand een eigen
   groeiwijze, waar je het rastype bij kunt aanpassen. Om de vier maanden
   is er telekens weer dezelfde Zonwerking. Die informatie staat in de
   maandelijkse Agrikos kalender, te bestellen op de genoemde website.
   Deze kalender wordt maandelijks door vrijwillgers samengesteld.

   Vriendelijke groet, Hans

  • Hallo Hans,
   Ik werk ook altijd met de siderische maanstanden voor zaaien, planten, oogsten etc. maar voor de grondbewerking niet. Niet bij stil gestaan. Ga ik vanaf nu ook doen.
   Ik ga de website bekijken.
   Bedankt voor je uitgebreide antwoord.

   groetjes, Joke

  • Joke,

   Met grondbewerken beinvloed je de bodemchemie en daarmee de groeiwijze van de plantengroei, hetzij goed, hertzij verkeerd. Het tijdstip daarin is essentieel en veel belangrijker dan zaaitijd, planttijd en
   oogsttijd.
   Ook bijvoorbeeld zaaien op grond die maandenlang geleden flink bewerkt is geweest, geeft in de groeiwijze veel meer dat ‘oude’ grondbewerkingstijdstip weer en veel minder de oppervlakkige zaaibedbewerking van kort voor het zaaien.
   De verschillende grondbewerkingen samen vanaf voorafgaand najaar tot en met tijdens de teelt geven samen het groeibeeld.

   Veel succes ermee.
   Hans

 9. goeienavond

  Ben pas opnieuw beginnen tuinieren op grond die ik nog niet ken.
  Mag ik onkruid dat groeit sproeien met round-up en nadien groenten kweken?
  Hoe lang moet ik wachten om na sproeien met round-up groenten te kweken,
  Dank voor de respons!
  Godfried.

  • Over “Round-up”…Dat is een product van de amerikaanse firma Monsanto

   Monsanto is in feite een criminele organisatie, kan het niet anders zeggen helaas..Bekijk hier de video over dat bedrijf:

   De wereld volgens Monsanto (vlaams/nederlands ondertiteld)
   1 uur:41 minuten

   http://video.google.nl/videoplay?docid=5995944862121634838#

   Marie-Monique Robin, die al drie andere documentaires op haar naam heeft staan over biodiversiteit en patenten op leven, kwam daarbij steeds de naam Monsanto tegen en ging daarom op onderzoek uit naar het bedrijf zelf.

   Deze schokkende en onthullende reportage uit 2008 laat zien hoe de praktijken van Monsanto, zonder dat veel mensen zich ervan bewust zijn, enorme gevolgen hebben voor consumenten, boeren en het milieu. Vergeleken met ‘the Future of Food’ van 2 jaar geleden blijkt dat de situatie vergerd is: meer boeren in Amerika worden vervolgd omdat Monsanto- planten op hun land zijn terecht gekomen (ze moeten alsnog royalties betalen voor Monsanto-zaad (dat ze niet zelf geplant hebben); meer boeren in India hebben zelfmoord gepleegd omdat ze het geld voor het zaad niet meer kunnen opbrengen; in Zuid Amerika verdient Monsanto nog meer royalties aan elke ton soja-van=Monsanto-zaad die daar geoogst wordt. Geen wonder dat het bedrijf alles uit de kast haalt om kritiek te verdonkeremanen. Aan het eind van de film worden slachtoffers van de besproeïngen getoond, en gedrochten van maisplanten uit Monsanto-zaad die juist in het oorsprong-gebied van de maïs in Mexico tevoorschijn komen.

   http://video.google.nl/videoplay?docid=5995944862121634838#

 10. Heeft iemand een doeltreffende oplossing tegen witte vlieg in de serre? Ik heb Sanmite WP gebruikt (op aanraden van Aveve), maar na drie dagen vliegen ze nog allemaal rond. Ik gebruik liever geen chemische middelen, maar zou niet graag onze oogst zien verloren gaan…

  • Toon.

   probeer eens met tabakstof onderaan tegen de bladeren te gooien ik had daar goede resultaten mee.
   m v g.
   fil.

   • tabaksstof waar kan ik die kopen??
    Gr Hanneke.

   • Hanneke moest je in de buurt wonen zou ik zeggen ik breng u wat of kom er wat halen. Ik weet niet of dit mogelijk is, kopen in een of andere winkel of zo zal niet gaan, ik zou niet weten waar het te koop is .vroeger was het afval van de sigarenmakerij. Maar de dag van vandaag gaat er niets meer verloren, alles wordt gebruikt, zelfs het tabakstof.
    m v g
    fil
    p s ik woon te MOL.

   • Hanneke, tabaksstof, dit is niet te koop.
    Wel te krijgen via via als je iemand kent die op een sigaren fabriek of zo werkt. Je kunt ook tabaks planten zetten en eventueel de tabaksbladeren
    malen na ze zijn gedroogd. Misschien kom je er wel aan links of rechts.
    M v g
    Fil.
    Ps. Ik plant ieder jaar een paar tabaks planten in mijn plastiek tunnel en denk dat dit preventief werkt.
    Heb al witte vlieg gehad op de tomaten na de behandeling met tabakstof waren ze verdwenen. Na het planten van de tabaks planten heb ik geen last meergehad van witte vlieg .(afdoend of geluk)???
    M v g

 11. Beste Luc,

  Ik heb inmiddels met het landelijk productschap voor de Landbouw gemaild en de vraag voorgelegd hoe wij de aardappelziekte phytophthora nu nog moeten bestrijden hier in Nederland.

  Ik kreeg het volgende antwoord:

  Voor de bestrijding van deze ziekte is nu het middel Revus Garden beschikbaar!

  Voor de algemene beschrijving kreeg ik het volgende adres:

  http://www.ctb.agro.nl/ctb_files/13261.doc

  Ik wilde jullie deze informatie niet onthouden.

  Vriendelijke groet,

  Fleur

 12. Wij gebruiken elk jaar basaltmeel dat we over de aardappel- en tomatenplanten strooien.Doe dit wel op een droge en windstille dag. Het zou de planten beschermen tegen de aardappelziekte en werkt ook prima tegen bladzuigende insecten.

 13. Hallo allemaal
  Ik heb een groente tuin, en aardappelen gezet maar heb de colorader kever erin.wat voor een besrijdingsmiddel moet ik gaan gebruiken?

  Groetjes Hans

  • beste
   hans de colorado kever kun je bestrijden met gif te kopen bij aveve .,als je wil kun je veel onheil voorkomen door op de late avond naar uw aardappelen te gaan en te kijken,aan de onderkant van de bladeren leggen de kevers de eitjes en uw aardappel bladeren richten zich op de avond en ook in de vroege morgen (misschien de ganse nacht)naar omhoog zo zie je makkelijk de larven zitten en kun je de bladeren met de larven verwijderen. (af plukken)
   regelmatig herhalen want een eitje van de kever is maar klein,en ze groeien snel.
   als ge dat te veel werk vind dan moet je de spuit gebruiken en zo het ongedierte verdelgen.
   succes.
   m v g
   fil.

 14. Hoi Luc,

  Bedankt voor je snelle reactie! En mijn complimenten voor deze website met al die zeer nuttige informatie..

  Ohh dat was dus een domme actie van mij er zat dus geen pluis aan de onderkant van het blad..

  Ik heb die meloenpeer gelijk weggegooid kan geen blad meer terug vinden nu. Zal als ik het bij 1 van de andere meloenperen zie een foto maken en die naar jullie mailen en de “24 uur” test doen.

  Voor het “geënte paprika” topic zal ik vandaag wat gaan foto’s maken..

 15. Bedankt voor je link, heb het allemaal gelezen, ik word er niet geruster op, maar zal gewoon maar moeten afwachten..

  Ben al blij dat de aardappels na deze kritische week er nog steeds uitstekend uitzien :)

  De tomaten staan buiten, hebben wel veel ruimte. En ze groeien heel erg hard (zoals bekend bij geënte planten)

  Heb ook een aantal meloenperen, 2 daarvan staan in pot (in de buitenlucht) zag bij 1 gisteren onderste bladeren die wel erg veel op aardappelziekte lijken, heb om zeker te zijn de plant weggegooid..

  • Beste Dokun
   bedankt voor jouw update. Ik dacht dat niet meloenpeer gevoelig is voor aardappelziekte. Zie je nog zo’n blad stuur dan zeker eens een foto, aardappelplaag is te herkennen doordat er onderaan het blad ook wat schimmelpluis te zien is. Aardappelplaag kan verward worden met bladverdroging of bladeren die bruin worden door windschade. Stop eventueel een blad in een plastic zak gedurende 24 uur met een een paardruppels water erbij. Zie je dan schimmelpluis op het blad, dan is de kans groot op aardappelplaag.
   Ik ben ook benieuwd hoe de geënte planten het zullen doen ivm de aardappelziekte. Hou je ons op de hoogte? Normaal zouden deze “sterker” moeten zijn tegen de aardappelplaag, maar zeker niet ongevoelig.
   Bij twijfel over de symptomen : stuur een mail met foto naar lezersbijdrage@plantaardig.com
   met vriendelijke groeten,
   Luc Dedeene
   http://groenten-boek.plantaardig.com

 16. welk product is het best voor het sproeien van de aardappel het bintje op voor hand bedankt jos

 17. Beste Dokun

  dat zou kunnen dat het overgaat. Als de omstandigheden gunstig zijn. Geënte planten groeien sterker waardoor ze iets minder last hebben van aardappelziekte.
  Staan de tomatenplanten in open lucht of in de kas?
  In open lucht is het gevaar vrij groot, in de kas veel minder.
  Lees anders eens het vierde artikel uit deze link
  http://www.google.nl/search?hl=nl&q=site%3Aplantaardig.com+tomaten+aardappelplaag&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
  (titel Waarschuwing aardappelplaag, nu ook bij tomaten in open lucht)

 18. Hallo allemaal :)

  Misschien een stomme vraag maar als mijn aardappels het krijgen (Biltstar) kunnen mijn tomaten dan door de aardappels besmet worden..?

  Ik heb nu alleen geënte tomaten staan omdat we vorig jaar op het tuin complex tomatenziekte hebben gehad en niet iedereen het afval op de juiste manier heeft weggegooid..
  Dus de tomaten zijn wel (redelijk tot goed) resistent voor tomatenziekte, maar ik ben toch bezorgd..

  Dokun

 19. Hallo aan Fil nr2

  Het is goed dat je het loof afgedaan hebt. Helaas is de plaag al doorgegaan tot in de knollen.
  Sproeien heeft nu geen zin meer. Al het loof afdoen was het beste dat je kon doen
  Nu misschien een weekje wachten om de aardappels wat te laten afrijpen, maar daarna toch wel oogsten, want de zieke aardappelen kunnen eventueel de goede verder aantasten.

  groetjes
  Luc

 20. Hallo,ik heb ook Desiree geplant begin april.Na een weekje verlof, kom ik terug thuis en stel vast dat de plaag heeft toegeslagen.Het overgrote deel is aangetast. Heb gisteren al het loof afgesneden, en enkele hutten uitgedaan. Slechts enkele slechte aardappelen gevonden. Wat moet ik nu doen ?Moet ik nu toch nog sproeien tegen de plaag ?De aardappel mocht zeker nog een maand blijven zitten, en is dus nog niet volgroeid (rijp?), maar door de plaag, moet ik dan nu gaan oogsten ?Hulp aub…Fil.

 21. Goeie rassenkeuze, dàt is pas preventie!
  Bintjes zijn supergevoelig (dat weet iedereen), Sarpo Mira & Sarpo Axona & Sarpo Una zijn heel resistent! Plantgoed deze rassen heb ik dit najaar – in beperkte mate -, maar je kunt het ook vinden bij Arpobel; vraag in ieder geval bij je gewone leverancier naar deze rassen, zodat onze grond en ons grondwater wat minder vergif te vreten krijgen de komende jaren.

  De klassieke patattenboer spuit gemakkelijk meer dan 20 keer per teeltseizoen, en niet met karnemelk, maar met producten die (a) hem veel kosten, (b) Europees goedgekeurd zijn onder druk van de industrie – want er valt veel poen mee te scheppen en (c) altijd wel een effect hebben op het leefmilieu & de volksgezondheid: daarom niet meteen meetbaar, maar toch op langere termijn & ook door de combinatie met alle andere gifstoffen die we lozen.

 22. Ik heb mijn aardappelen (ik denk meerlanders) geoogst.
  Het loof was nog groen en niet aangetast.Nu merk ik, dat voornamelijk de grote knollen hol zijn en van binnenuit zijn gerot.De knollen zien er van buiten gaaf uit. De grond is niet eerder voor aardappelteelt gebruikt.
  Wat is de oorzaak?

 23. Hallo,

  Wil graag weten waar ik nog het ras Granola kunt bestellen als pootgoed.
  Met vr. groeten
  h smit

  • Geachte Heer,
   Dit gekende aardappelras is te verkrijgen in de tuincentra AVEVE België, alsook bij Philips Snellings, een vrije tuincentrale in Sint-Huibrechts-Hern, een deelgemeente van Hoeselt, Limburg,België.
   Ikzelf plant dit aardappelras al jaren en daarvoor mijn vader, dit is een ras dat vrij ziekte resistent is, bij het planten geef ik per are 0,5 kg.
   Patentkali en voor het aanaarden nogmaals met een kleine hoeveelheid gedroogd koemest, na ongeveer 120 dagen is dit ras rooirijp en de knollen zijn gaaf en egaal, dit ras is een lekkere kook- en friet aardappel,
   Veel succes ermee, zeker het proberen waard,
   Groeten,
   Adelin

 24. Beste Luc,

  Ik woon op ongeveer 10 kilometer van Maaseik. Op 9 juni heb ik de eerste vlekjes van de aardappelziekte in mijn Sante’s gevonden.

  Ik heb de aangetaste bladeren afgeknipt en in de restafvalcontainer gegooid. Ik hoop dat ik dat nog even vol kan houden. De planten beginnen in bloei te komen, dus volgens de theorie zouden er al aardappelen aan moeten zitten.

  Groeten uit Jansmoestuin Beegden, Nederland.

 25. laatst had ik een aantal truffelaardappels over met al grote uitlopers.Die heb ik geplant en zijn grote planten geworden die er gezond uitzien. De eerste bloemen zijn nu zichtbaar. Ik weet verder niets van dit ras, buiten het gebruik in restaurants,dus of ze ziekte gevoelig zijn, en wanneer ik ze moet oogsten

 26. Is er bij iemand een website bekend waar ik elke dan na kan kijken of er een waarschuwing voor phytophtora is zodat ik op tijd mijn maatregelen kan nemen?
  Alvast bedankt voor het antwoord.

 27. @ Iedereen : bedankt voor de tips!
  @ Roger Volgens de rassencatalogus is Désirée tamelijk vatbaar in het loof maar tamelijk resisten in de knol
  zie deze link

 28. hoi allemaal
  ik heb al zo’n jaar of 4 Frieslanders en Eba’s. Ik zet de frieslanders 1 maart met doek en plastiek. Als mijn aardappels zo’n 20cm hoog staan sproei ik er water met melk er over, dat heb ik van een oude boer. Nooit geen zieke aardappels en altijd groter als van een ander de combinatie is : 3 liter calcium melk op 5 liter water.
  succes deze zomer

  • Hallo Henk,
   Bedoel je met calcium melk dan volle melk?dit voor de aardappelen te besproeien.
   dank bij voorbaat
   filip

  • Ga henk zijn werkwijze ook maar is proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

  • Sproei je dagelijks melk, wekelijks of anders?

 29. Dit jaar heb ik voor het eerst Sarpo Mira
  Een nieuw ras uit Engeland dat voor 95% vrij is van phytophtora
  Ben zeer benieuwd hoe het uitpakt

 30. jaarlijks plant ik het ras Granola, met heel goede resultaten, dit ras is nagenoeg bij mij ziekte resistent,
  heb bijna nooit moeten spuiten!!

 31. Zijn “désirés” resistent tegen de plaag ? Daar is geen sprake van in het artikel !!
  Dank-U