apr 202015
 

foto 1, keukenkruiden voor een teras

Het kweken van keukenkruiden op het terras, balkon, binnentuin, kleine tuin of keuken.

foto 1b, keukenkruiden prachtig opgesteld

Wie heeft niet de behoefte om zijn eigen keukenkruiden te kweken. We hebben allemaal toch ergens de ruimte om een bloembak, hangbasket of binnentuin te beplanten.

Als we spreken over kruiden dan moeten we dit splitsen in kruiden voor de geneeskunde en de keukenkruiden. Waarom deze splitsing? Kruiden voor geneeskundige toepassingen daar moeten we een specifieke kennis voor hebben of een vorming voor genoten hebben. Er zijn immers medicinale planten met velerlei werkingen op ons organisme, maar die kunnen ook giftig zijn. Bij keukenkruiden ligt het ander. Een verkeerd kruid of een verkeerde dosering? Dat geeft slechts een gewijzigde smaak. Verder niet zo veel aan de hand. Bij het gebruik van kruiden voor medicinale doeleinden ligt dat natuurlijk even anders.

Als je het over keukenkruiden hebt, moet je er bij bedenken dat de grens tussen keukenkruiden, groenten, kiemgroenten, specerijen en eetbare bloemen zeer dun is. Het ene moment heb je het over kruiden die sommige mensen als groenten beschouwen en het andere moment zijn de kruiden die je bespreekt fruit of eetbare bloemen.
Ajuin, sjalot, selder, peterselie zijn zo’n groenten. Citrus voor de schil (zeste) is zo’n fruit. Specerijen zitten ook in die grenszone.

Grond en standplaats.
Kruiden groeien het liefst in de volle zon. Op deze standplaats hebben de plantendelen de meest intense smaak. Ze groeien in de halfschaduw soms wel meer weelderig maar de smaak is minder intens. Voor de vulling van de plantenbakken maken we een onderscheid tussen kruiden die houden van een droge arme grond en kruiden die houden van een normaal voedzame grond.

Kruiden voor een drogere arme grond zijn tijm, lavendel, rozemarijn, origano, curry, laurier, venkel.

Kruiden voor een normale voedzame grond zijn basilicum, peterselie, selder, snijprei (artikel over oerprei). Nog andere die een voedzame grond nodig hebben zijn koriander, Egyptische ajuin, anijs, knoflook, ajuin en sjalot

Plantbakken.
Wanneer we plantbakken opvullen voor de kruiden die een armere, drogere grond verlangen dan gebruiken we een potgrond vermengd met extra 10% perliet, 10% grof rijnzand en/of 10% lavagruis. Je kan daarvoor ook een kant en klaar mengsel gebruiken (bv groenten en kruiden van DCM). Als we bakken mogen vullen met een normale voedzame grond dan ligt het eenvoudiger, hier nemen we een universele potgrond voor groenten en kruiden van een kwalitatief goed merk. Deze potgronden zijn voor een periode van 1-2 maand bemest. Na 1-2 maand mag je of kan je best bijmesten met een groente-, kruidenmeststof op organische basis (het zijn voedingsgewassen) en dit volgens de gegevens op de verpakking.

De kweekbakken hebben een minimale diepte van 15-20 cm en hebben goede drainagegaten. Het best zijn ze nog overdekt met een flinke laag hydro-korrels te vervanging van potscherven zodat het overvloedige hemelwater kan wegvloeien. Bij het planten houden we rekening met de soort plant in verband met de plantafstand. Vb. Peterselie: 25 x 25, Lavas: 80 x 80 , tijm: 25 x 25(volgens de verwachte plantomvang). Onmiddellijk na het planten moeten we overvloedig gieten. Later mogen we overvloedig gieten volgens het weer, ook bij de droge kruiden is dit zo daar de potgrond gemaakt is om vlot water te lozen.foto 1c,een oude wastobbe gevuld met kruiden

Snoei
Kruiden, blijven kort en bossig als we ze regelmatig oogsten( dat is dus eigenlijk insnoeien). Als we het gewas niet nodig hebben dan is het beter om regelmatig de helft van de planten in te snoeien, zo blijft de andere helft steeds oogstklaar, is het gesnoeide deel terug oogstklaar dan kunnen we het oudere gedeelte beter terugsnoeien, zo bekom je een vorm van rotatie met een grotere oogstkwaliteit tot resultaat.

foto 1e, kruiden in allerlei vormen

Eenjarig, tweejarig, overblijvend.

We kunnen ook een indeling maken volgens:

Eenjarig: basilicum, postelein, dille, kervel…

Tweejarigen: peterselie, koriander, snijselder, kervel…

Overblijvend maar niet winterhard: ananassalie, verveine(citroenverbena), paprika en cayennepeper,…

Overblijvend en winterhard: keukentijm, venkel, zuring, lavas, Franse dragon, Russische dragon,…

De eenjarige kruiden moeten elk jaar opnieuw worden gezaaid.

De overblijvende soorten groeien als een vaste plant of als een heester. De soorten, behorende tot de groep van de vaste planten zijn meestal winterhard. De groep van de heesters zijn meestal vorstgevoelig (tropische soorten) en moeten tegen de vorst worden beschermd.

De eenjarigen zaaien.
Hiervoor vullen we eerst en vooral een zaaibakje met zaaigrond. Indien we dit vroeg in het voorjaar willen doen moet dit in de serre of binnenshuis voor het venster gebeuren. We laten de aarde 1 tot 2 dagen opwarmen alvorens te zaaien. Doen we hetzelfde na half mei dan kan dit gebeuren in een koude bak of buiten in open lucht.
De zaaigrond licht aandrukken, de gekozen soorten dun uitzaaien(de zaden mogen elkaar niet raken), de zaden lichtjes afdekken met grof zand of met zaaigrond waarna we lichtjes bevochtigen met een plantenspuitje. Volgens de soort kiemt het zaad na 1 tot 2 weken. Als de kiemplantjes mooi bijgegroeid zijn kunnen we ze verspenen per plukje (een groepje plantjes) in afzonderlijke potjes gevuld met een goede licht bemeste potgrond. Afharden voor het buiten uitplanten is een noodzaak. Een grote uitzondering op het buitenplant tijdstip vormt basilicum in al zijn soorten, je mag ze niet buiten laten tijdens de nacht voor einde mei!!!

Vanaf het moment dat de plantjes naar jouw gevoel groot genoeg zijn mag je beginnen met de oogst, spaarzaam plukken in de beginne en overvloedig oogsten tijdens de zomer. Het kan zijn dat een tweede zaaisel in de loop van de zomer noodzakelijk is om de oogst in het najaar te kunnen verderzetten.

De tweejarigen zaaien
Vroeg in de lente zaaien geeft een grote oogst nog deze zomer en herfst. Je laat ze overwinteren en in de volgende lente krijg je dan nog een beperkte oogst alvorens deze planten overgaan tot zaadvorming wat het einde van het oogstseizoen inluidt.

In de zomer zaaien geeft in de herfst nog een kleine oogst. Je laat ze overwinteren en in de lente krijg je dan een overvloedige oogst gevolgd door zaadvorming. Dit verschil in teelttijdstip kan belangrijk zijn om een vorm van oogstspreiding te komen.

De overblijvende maar niet winterharde kruiden
Verveine en citroengras zijn zo’n kruiden. Hier gaan we soms uit van zaaien maar meestal gebeurt dit vanuit stekken en scheuren.

Stekken
Hier nemen we licht verhoute delen om stekken van te snijden. We nemen stengeldelen van zo’n 4 tot 7 cm lang en steken die in potjes gevuld met zaai en stekgrond. Zeer belangrijk is dat je de gesneden stekken niet ondersteboven poot. De wortelvorming gebeurt immers steeds op de kant oorspronkelijk dichtst bij de wortels. Eens gestekt dekken we af met melkwit plastiek of met vliesdoek. Dagelijks broezen en terug afdekken is in de eerste 2 weken noodzakelijk. Na enkele weken als er wortels zijn gevormd kan de beschermende vlies achterwege worden gelaten. We moeten de plantjes in het begin nog wel in de schaduw plaatsen en stelselmatig mogen de plantjes dan meer in de zon komen totdat ze volledig afgehard zijn. Vanaf nu hebben we nieuwe planten en mogen we volop gaan verpotten en bemesten.

Scheuren
We nemen een volgroeide plant, snijden het gewas rijkelijk korter tot op ongeveer 15-20cm, rooien de plant en scheuren de plant nu in delen, maar wel met wortels aan . Je kunt scheuren in 2, in 4 of nog meer delen. Hoe kleiner je deelt, hoe langer het duurt om terug een oogstrijpe plant te kweken. We potten de gescheurde planten nu op in een universele potgrond. Een afwijkende methode bestaat erin om eerst de planten dieper te planten(aanaarden) zodat de bedekte delen wortels gaan krijgen, in dit stadium kun je nu ook de oude plant scheuren en zo ook verder gaan verzorgen.

Overblijvende en winterharde kruiden
Salie en tijm zijn de bekendste. We kunnen deze kruiden: zaaien, scheuren of stekken vanuit stengel- of kopstekken. Zaaien en scheuren zijn reeds besproken, stekken door stengelstekken ook maar we kunnen hier ook vermeerderen door kopstekken.

Kopstekken.
Hiervoor gebruiken we de voldoende gerijpte koppen van de planten. We breken of knippen de koppen uit op een lengte van ongeveer 10 cm en behandelen deze verder als stengelstekken.

Wortelstekken.
De methode die nog niet is besproken: wortelstekken. Hiervoor graven we de planten uit en de dikke vlezige wortels worden geknipt in stukken van ongeveer 10-15cm lang. De wortelstekken worden gestoken in zaai en stekgrond losjes van elkaar. Na enkele weken bij hogere temperatuur komen hieraan nieuwe wortels en scheuten. Deze nieuwe planten gaan we nu apart inpotten en verder kweken. We passen deze methode enkel en alleen toe bij kruiden met slapende ogen op de wortels, zoals mierikswortel en Franse dragon.

Een grote variatie aan kruiden.
Nu volgt een groot aantal kruiden met hun behoeften aan de bodem, de vermeerderingsmethode en hun gebruik in de keuken. Deze lijst is zeer uitgebreid maar heeft niet de pretentie volledig te zijn daar kruiden en hun gebruik verschillen volgens ieder zijn favoriete keukenrecepten, gevoel en smaak.

Allium cepa ( ajuin en sjalot)
foto 52, witte ajuin, Allium cepa

Voedzame grond, vermeerderen uit broedbollen en zaad, kan verwerkt worden in elk gerecht, de hoeveelheid verschilt echter per gerecht, vb. sla met gesnipperde sjalot of gestoofde ajuin met steak.


Allium cepa ‘proliferum’ (Egyptische ajuin)
Arme droge of voedzame grond, vermeerderen door scheuren en broedbolletjes, kan verwerkt worden zoals gewone ajuin maar de beschikbare hoeveelheid zal bepalen voor welk gebruik, bv. gesnipperd in sla


Allium fistulosum (stengelajuin, grove bieslook)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad, gebruik vb. in soepen en in de wok.


Allium porum (prei)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad, gebruiken in soepen en vb. stoven als groente.


Allium sativum (knoflook)
Voedzame grond, vermeerderen door bij een volwassen bol de teentjes los te breken en vervolgens te planten, gebruiken naar smaakbehoefte en volgens het gerecht bv. zoetwatergarnaal in de look of gerilde steak met lookboter.


Allium schoenoprasum (bieslook) foto 4, fijne bieslook, Allium schoenoprasum
Arme of voedzame grond, scheuren of vermeerderen uit zaad, het blad wordt meestal fijn gesneden en toegevoegd aan vb. een gemengde sla of aan gebakken zalm met een looksausje.


Allium tuberosum (Chinese bieslook) foto 5b, Chinese bieslook, Allium tuberosum
Arme of voedzame grond, scheuren of vermeerderen uit zaad, bij het gebruik fijn snijden en lichtjes meestoven op het laatst moment bij een bereiding.


Allium ursinum (daslook)
foto 21 ,daslook in bloei
Voedzame grond in de halfschaduw, vermeerderen door losse knolletjes te planten of te zaaien, in de keuken te gebruiken voor aparte gerechten. Daslookpesto, glaceren van de halfwasknollen, omwikkelen van kleine stukjes vlees of kaas waarna we het geheel in de oven plaatsen of gebruiken als een pittige smaaktoevoeging.


Aloysia triphylla (citroenverbena, verveine)
Droge of voedzame grond, vermeerderen uit stek. In de keuken het zeer fijn gesneden blad als een citroenaroma toevoegen aan een rauw slaatje bij vis.


Anethum graveolens (dille)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad. In de keuken wordt het fijne aromatische blad fijn gesneden en eventueel meegebakken met vis of rauw toegevoegd aan een dressing. Gebruik als versiering op een bord met gebakken vis maakt het eindresultaat visueel aantrekkelijk eventueel in kombinatie met eetbare bloemen.


Anthriscus cerefolium (kervel)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad. In de keuken wordt kervel veel gebruikt voor het maken van soepen en ook als ingrediënt voor het bereiden van saus voor paling in het groen.


Apium graveolens (selder) foto 9, gele struikselder, Apium graveolens var. dulce.
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad. Selder kent een brede waaier van gebruiksmogelijkheden, selderblad met de stengels als een onderdeel van soepen, knolselder kun je gebruiken als rauw geraspte groente en ook voor het bereiden van gestoofde knolselder blokjes in een witte saus. foto 9b, groen selder, Apium graveolens var. secalinum


Armoracia rusticana (mierikswortel)
Droge of voedzame grond, vermeerderen door scheuren en wortelstek. Mierikswortel kun je rauw gebruiken in een dressing, spaarzaam gebruiken want het is een zeer pittig kruid.

foto 17, mierikswortel, Armoracia rusticana


Artemisia dracunculus ssp. sativa (Franse dragon) foto 8, franse dragon, Artemisia dracunculis
Arme droge of voedzame grond, vermeerderen uit scheuren en stengelstekken. Franse dragon kun je in de keuken vers verwerken in bearnaisesaus en in saus voor gevogelte.


Capsicum annuum (paprika, Spaanse peper e.a.)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad. In de keuken te gebruiken in velerlei gerechten of als onderdeel van klaargemaakte sausen (tabasco, sambal).

foto 70, pikante peper, Capsicum anuum 'Hot Thay Cullinary'


Citrus limon (citroen)
Voedzame zure grond, vermeerderen door te enten op een zaailing. In de keuken wordt het geperste sap, vruchtvlees gebruikt maar ook de geraspte schil van de vruchten(zeste). Zie artikel: citrus kweken voor zeste.


Coriandrum sativum (koriander)
foto 11, koriander, Coriandrum sativum

Voedzame grond, vermeerderen uit zaad. In de keuken wordt koriander gebruikt als rijp zaad, de verse bladeren alsook de nog groene zaaddozen. Dit kruid wordt het meest gebruikt bij het maken van curry poeder en ook bij het wokken en klaarmaken van Thaise gerechten.


Crocus sativus (safraan)
Arme droge grond, vermeerderen uit zaad en knollen(scheuren). Voor het produceren van safraan worden de stampers van de krokusbloemen geplukt en gedroogd. In de keuken wordt het kruid gebruikt voor het bereiden van paella.


Foeniculum vulgare (venkel)
Arme droge grond, vermeerderen uit zaad en door scheuren. In de keuken kunnen alle delen van deze plant gebruikt worden, ook de bloemen. Te gebruiken in de keuken om licht verteerbare visgerechten samen te stellen. Venkel wordt ook gebruikt bij het maken van ‘Pastis, Ricard’ en andere anijs- dranken.


Foeniculum vulgare var. Azoricum (knolvenkel)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad. Knolvenkel gebruik je als groente(stoven) en eventueel met witte saus. De groene fijne bladeren kun je gebruiken, fijn gesneden idem aan gebruik van venkel.


Helichcrysum italicum (kerrieplant)foto 14 ,curry, Helichrysum italicum

Arme droge grond, vermeerderen uit stengelstek. De kruidig geurende bladeren ruiken naar kerrie. Kerriepoeder is een fijn gestampt kruidenmengsel van gedroogde zaden. De stengels van de kerrieplant kun je met een gerecht laten meekoken net zoals tijm en rozemarijn, op die manier geeft de kerrie zijn smaken af aan het gerecht.


Juniperus communis ( jeneverbes)
Arme droge grond, vermeerderen uit zaad. De rijpe gedroogde vruchten worden meestal gebruikt als onderdeel van een marinade. Het marineren van wild is een zeer veel toegepaste manier van smaaktoevoeging en malser maken van het vlees.


Lavendula angustifolia (wilde lavendel) foto 34, lavendel, Lavendula angustifolia
Arme droge grond, vermeerderen uit zaad en stengelstek. De geurende bloemen en bladeren worden gebruikt om lavendelolie te maken en om gewoon te drogen of in vuurkruiden voor de BBQ en om in stoffen zakjes te laten geuren in minder aangenaam ruikende ruimten. Deze geurende zakjes kunnen ook dienen ter preventie van de kleermot.


Lavendula dentata ( kruidig geurende lavendel) foto 35, kruidig geurende lavendel, lavendula dentata
Normale grond, vermeerderen uit stengelstek, niet winterhard. Wordt gebruikt om het blad te drogen en om geurzakjes te maken.


Levisticum officinale (lavas) foto 16, lavas, Levisticum officinale (Kopie)
Arme of voedzame grond, vermeerderen uit zaad en scheuren. De groene delen worden gebruikt als onderdeel van soepen en sausen. Lavas is voor mij het mosselkruid bij uitstek. Mosselen kun je volgens mij niet klaarmaken zonder: ajuin, wortel, laurierblad, witte wijn, peper, zout en een flinke stengel lavas.


Laurus nobilis (sauslaurier)foto 6, keukenlaurier, Laurus nobilis
Arme of voedzame grond, vermeerderen uit zaad en stekken. Stekken krijgt de voorkeur, op die manier ben je zeker van de genetica, bij zaaien heb je een breed spectrum van mogelijke eigenschappen maar daarom niet de beste voor het gebruik in de keuken. Laurier gebruiken we bij het maken van: stoofvlees, provencaalse saus, mosselen, …


Melissa officinalis (citroenmelisse)
Arme of voedzame grond, vermeerderen uit zaad, scheuren en stengelstekken. In de keuken te gebruiken om allerlei soorten thee te maken, fijn gesneden in minimale hoeveelheden bij visgerechten.

foto 15, citroenmelisse, Melissa officinalis


Mentha (munt)

foto 29, munt, Mentha spicata 'Maroccan'
Hier neem ik alle soorten munt mee onder dezelfde noemer. Arme of voedzame grond, vermeerderen uit stengelstek en scheuren. Munt kun je gebruiken bij het bereiden van allerhande thee, coctails, schaapgerechten, desserts, …


Nasturtium officinale (waterkers) foto 31, waterkers, Nasturtium-aquaticum
Vochtige voedzame grond, vermeerderen uit zaad en stek. Gebruik in de keuken: als onderdeel van een gemende sla, soepen en voor een aardappelstamppot, …


Ocium basilicum (basilicum)
foto 20 , rechts fijne basilicum links grove basilicum
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad. Ik neem ook hier alle soorten mee onder dezelfde noemer. Gebruiken in de keuken: voor het maken van een basilicum pesto, basilicumblad als onderdeel van een gemende sla, basilicum met mozzarella, …


Origanum majorana (echte marjolein) foto 19 ,oregano, Origanum majorana
Arme of voedzame grond, vermeerderen uit zaad en scheuren. Marjolein en oregano (wilde marjolein, Origanum vulgare) zijn neven en nichten binnen de familie van de lipbloemigen met een andere bijsmaak en gebruik. In mijn keuken gebruikt voor het maken van de heerlijkste pizza’s.foto 19b, compacte oregano, Origanum vulgare 'Compactum'


Perilla frutiscens ‘Atropurpurea’(Rode Japanse peterselie)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad. Vers zaad, het eerste jaar kiemkracht 100%, het tweede jaar kiemkracht 10%, dus vers zaad gebruiken. Gebruik in de keuken: als onderdeel van een gemengde sla(kleur en smaak), kiemgroente, schilderen op het bord met een fenomenale kleurtoevoeging eventueel in combinatie met eetbare bloemen.

Perilla frutiscens ‘Atropurpurea’(Rode Japanse peterselie)


Petroselinum crispum (peterselie)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad, mag eventueel groeien in de half schaduw. Gebruiken in de keuken: als smaakmaker en als visuele versiering. Peterselie kan ook worden gefrituurd als hapje kortom een kruid met een zeer brede gebruiksmogelijkheid.

Petroselinum crispum (peterselie)

Petroselinum crispum var. tuberosum (Wortelpeterselie)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad, standplaats volle zon. De wortels worden in de herfst uitgegraven en opgeslagen net als bewaarwortelen. Wortelpeterselie wordt gebruikt in aardappelgerechten om samen te koken. Wortelpeterselie kun je ook garen en serveren met een witte saus. Het blad van de wortelpeterselie kun je net gebruiken als bladpeterselie.

foto 23 ,bladpeterselie, Petroselinum crispum var. neapolitanum


Rosmarinus officinalis ( rozemarijn)
Arme droge grond, vermeerderen uit zaad en stek. In de keuken te gebruiken voor als onderdeel van marinade, klaarmaken van kip, klaarmaken van schaap, …

foto 32, rozemarijn, Rosmarinus officinalis

foto 32b, rozemarijn, Rosmarinus afficinalis


Rumex rugosus (zuring) foto 68, zuring, Rumex acetosa
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad of scheuren. In de keuken te gebruiken voor: het maken van soepen, aardappel stamppot, paling in het groen, …


Salvia officinalis (salie) foto 13, groene salie en donkerbladige salie
Arme droge grond of voedzame grond, vermeerderen uit zaad of kopstek, In de keuken te gebruiken bij het klaarmaken van schaap, het klaarmaken van een varkenshammetje, ..foto 40,grofbladige salie, Salvia officinalis 'Berggarten'

foto 42, tweekleurige salie, Salvia officinalis 'Icterina'


Satureja Montana (winterhard bonekruid)
Arme droge of voedzame grond, vermeerderen uit zaad en scheuren. In de keuken vooral gebruikt bij het bereiden van boontjes, …


Stevia (zoetkruid)
Voedzame grond, vermeerderen uit zaad. In de keuken te gebruiken: als biologische zoetstof bij het maken van confituur voor diabetici, voor het bereiden van dranken voor diabetici, als onderdeel van een gemengde sla, …Stevia rebaudiana


Thymus (tijm) foto 25, keukentijm, Thymus vulgaris Compactus
Arme droge grond, vermeerderen uit zaad en stek. In de keuken te gebruiken: citroentijm fijn gesneden te gebruiken bij visgerechten, tijm bij het bereiden van rode saus, …foto 26b, citroentijm, Thymus citriodorus lemon


Urtica dioica (grote brandnetel)

Voedzame grond, vermeerderen uit zaad en scheuren. Is dit nu een onkruid of een kruid? In de keuken goed te gebruiken voor het bereiden van soepen, …foto 10 ,grote brandnetel, Urtica dioica

 

 


Cymbopogon citratus (Citroengras)

Voedzame grond, vermeerderen uit zaad, scheuren en stekken. In de keuken vooral te gebruiken bij het wokken.


En nog zo veel andere kruiden.

Kruiden zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit de keuken. Kruiden zijn hot, elke kok gebruikt of verwerkt ze wel op zijn originele manier.

Kruiden zelf kweken doen we vooral voor de versheid en het gebruiksgemak. Kruiden kweken is een ware passie.

Groeten,

Tuinman Peter.

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  6 reacties aan “Keukenkruiden: soorten, kenmerken, gebruik, teelt en vermeerdering.”

Reacties (6)
 1. Ik werk in een kruidentuin in veghel. Ze hebben er verschillende kruiden de mensen mogen ze gratis plukken. Leuk is dat. Helene

 2. Ik heb net als elk jaar op Koninginnedag/ Koningsdag een mooie paarse struikbasilicum gekocht. Ik ga er deze week stekken van nemen zodat ik deze prachtige plant met meerdere mensen kan delen. Gewoon 10 cm lange takken afsnijden van een tak zonder bloemen en een paar weken in water zetten totdat de wortels sterk genoeg zijn (intuitie zaak). Dan oppotten en weggeven!

  Overigens, kleine tip mbt het winterbonenkruid. Ik gebruik dit altijd ipv in gerechten die flatulentie (mooi woord voor winderigheid ;)) veroorzaken. Denk aan bonenschotels, aardperen, gerechten met veel alliums. Het is ook een prima vervanging voor thijm, het smaakt nagenoeg hetzelfde.

 3. Beste Peter,

  iedere keer mooie, bruikbare info, complimenten.
  Vraag:
  afgelopen jaar plantte ik in Dalmatie (daar wonen we), citroengras (sereh), als plantje gekocht bij Vreeken.
  Helaas, vergeten veilig te laten overwinteren, dus kwijt.
  Heb je ervaring of tips over het kweken ervan uit zaad, en welk zaad, want ik zie aanbod met een paar zaadjes of met een portie.
  Of toch een plantje laten toesturen ?
  Andere aanrader trouwens:
  marokkaanse munt, meer geur en zoeter en milder.
  Beste groeten uit de regio Split, Pim.

  • Pim, ik heb reeds citroengras uit zaad vermeerderd. De ervaring leert dat het 3-5 maanden duurt om terug een volwaardige plant te krijgen en dan is de zomer al voor de helft voorbij. Mijn oordeel, koop reeds een plantje of zaai in de zomer reeds voor volgend jaar. Groeten Tuinman Peter

   • Bedankt Peter,
    dat vreesde ik al, dus gewoon voor plantje kiezen (en het deze keer wél vorstvrij bewaren).
    Groeten uit Dalmatië, Pim.

 4. Mooi artikel Peter! En er valt ook zoveel te vertellen over kruiden, ik vermoed dat je je nog bijzonder ingehouden hebt ondanks de vele info die je al geeft!

  Leuk!

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)