De aardappelziekte is in aantocht.

Woensdag 14 augustus 2013
Deze vakantie (juli en augustus) is het warm en droog geweest wat voor de aardappelteelt zeer gunstig is. Bij dit weer heb je bijna geen last van aardappelplaag. De laatste week valt er hier en daar een regenbui en met deze temperaturen  krijg je dan snel aardappelziekte op het loof. Als je opmerkt dat er bruine vlekken verschijnen op de bladeren die snel groter worden en dat ze zich ook nog verspreiden langs de gewasstengels dan weet je dat het zover is. Bij een volgende regenbui regent de ziekte ook nog in de grond naar de knollen. Alles moet je nu in het werk stellen om dit te voorkomen anders krijg je een rottende oogst reeds van bij het rooien.

Het is beter om bij het opmerken van de ziekte op het blad, het gewas af te knippen tot tegen de grond en het besmette blad te verwijderen. De knollen kun je op deze manier nog een tijdje in de grond laten zitten. Het besmette blad niet op de composthoop deponeren. Op deze manier kun je veel rottende knollen voorkomen.

Lees ook : Aardappelziekte : waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.