Broccoli kweken, een tweede oogst

Sommigen onder jullie hebben misschien de serie Broccoli? Gezondheid! opgemerkt in het voorjaar. De vroege broccoliteelt die toen beschreven werd kon half juni tot begin juli geoogst worden.
Bij het oogsten werd het broccolischerm zo hoog mogelijk afgesneden, dat wil zeggen, met een heel korte steel. Daardoor blijven er voldoende ogen over om nieuwe scheutjes te vormen. Deze scheutjes kunnen nu geoogst worden, zoals je kunt merken op de foto. 
Let op  de bruine vlek, dat is de snijwonde die ontstaan is bij het oogsten van het hoofdscherm

Broccoli_tweede_oogstHet Dossier Broccoli? Gezondheid! bestaat uit vier delen

Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.
Deel 2 : De teelt van broccoli
Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage
Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage


Reacties

11 reacties op “Broccoli kweken, een tweede oogst”

  1. vandaele piet avatar
    vandaele piet

    Dag Daan,

    Als de groene bolletjes opengaan en gele bloemen vormen ben je eigenlijk te laat met de oogst van je broccoli. Je kan natuurlijk nog snel oogsten en de delen die reeds bloeien verwijderen. Oplossing, iets vroeger oogsten.

    Groetjes

    Piet

  2. daan avatar
    daan

    mijn broccoli worden bloemen wat moet ik daar aan doen???

  3. Joeskine avatar
    Joeskine

    Beste Luc,

    Wij hebben slechts een klein stadstuintje en ik vroeg me af of broccoli, waarvan de bladen nogal veel plaats innemen, mag worden bijgesnoeid tijdens het groeien.
    Ik ben slechts een beginnende groententuinier, dus ik ken er nog niet zo veel van, maar ik dacht dat dit misschien ook meer energie naar de bloem zelf zou leiden, ipv naar de bladen. 2 vliegen in 1 klap?

    Bedankt

    1. Beste Joeskine
      Misschien kan je, als de planten juist begonnen zijn met de bloemvorming onderaan een paar grote bladeren wegnemen. Meer zou ik niet doen. Tenzij je wil toegeven op de grootte van de Broccoli. Hoe minder blad, hoe kleiner de broccoli. De redenering die jij aanhaalt en die bij tomaten soms waar is, gaat bij broccoli eigenlijk niet op. Of, ik denk nu aan iets. Als die broccoli dicht geplant is en het ene blad het blad van de andere plant bedekt, dan kan je daar een blaadje weghalen. Maar ook hier : dicht planten betekent minder grote bladeren, kleinere broccoli. Tot slot wil ik nog zeggen dat het weghalen van een blaadje bij broccoli geen kwaad kan, ik kan mij voorstellen dat ze met hun bladeren andere planten hinderen bijvoorbeeld. En dan kan je dat blad dat boven die boontjes hangt wegnemen.
      Succes met uw moestuin en laat niet na hier nog eens uw licht op te steken.
      groeten,
      Luc

      1. Joeskine avatar
        Joeskine

        Super! Bedankt voor de info Luc!

  4. Dag Yvonne,
    inderdaad water geven dicht bij de plant is goed, maar zorg toch voor een voldoende ruime, vochtige zone.
    Verder is het goed dat bij droog, warm en zonnig weer de rest van de grond best ook vochtig gemaakt wordt, zo bekom je een beter, minder sterk klimaat in de kas.
    De witte randjes zouden kunnen zijn van de flink zonnig en op het laatst ook warme dagen van de afgelopen tijd.

    Succes!

    mvg
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  5. Yvonne avatar
    Yvonne

    Hallo,

    De tom.planten staan inderdaad pas een week of twee in de kas. Dus zou kunnen dat ze nog op gang moeten komen. Wel is het zo dat ik water geef rond de steel van de plant maar de rest van de grond is kurkdroog. Maar ik neem aan dat ik niet de hele kas helemaal hoef nat te houden?? Zou ik wel kunnen doen, maar nu moet ik nog een eind lopen met mijn kan water, en dan zou ik minstens drie keer heen en weer moeten lopen met mijn kan. Is dus meer praktisch probleem.

    Ook lijken de blaadjes van de planten wat uit te drogen langs de randen (worden wit), ook van b.v. de pompoen en meloenplanten in de kas (niet allemaal overigens). Maar ook van de planten die naast de kas staan hebben sommigen dat. Heb wel eerder planten in de kas gehad, en heb er toen niet zo veel werk van gemaakt, maar kreeg wel enorme planten. Nu ik er meer werk van maak lijkt het resultaat stuk minder. Maar misschien lijkt dat maar zo omdat ik er nu veel meer op let, ik wil ze misschien de grond uitkijken haha. Maar bedankt in ieder geval voor advies.

    groeten Yvonne

  6. Dag Yvonne,

    inderdaad, je moet de plantjes onmiddellijk in het licht telen, op de vensterbank met het meeste licht van het huis is echt het minimum.
    In deze periode van het jaar kan het ook op een beschut plaatsje in open lucht. Als het maar niet te nat wordt in het zaaibakje. Het is door gebrek aan licht dat de plantjes ijl gaan opschieten en dat noemt men fileren.

    Wat betreft die tomatenplanten, moeilijk te zeggen. Maar als ze pas een weekje (of twee) in de kas staan, dan moeten ze nog op gang komen. Staan ze er al meerdere weken, dan is er iets anders. Dan denk ik vooral aan te natte grond, een veel gemaakte beginnersfout. Grond mag niet slijkachtig zijn als je die met de hand kneedt.
    Of heel miscchien te droog? Dat moet toch nog goed komen. Geef anders maar wat meer info, misschien kan er dan deskundiger geadviseerd worden.
    mvg
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  7. Yvonne avatar
    Yvonne

    Nou ik doe de zaadjes in een potje aarde laagje aarde eroverheen, natmaken en nathouden (in huis). Zaadje komt vrij snel uit en schiet vervolgens de lucht in. Ik moet zeggen dat ik niet echt een bepaalde methode volg, maar ik dacht dat ze niet in de vensterbank moesten totdat het een klein plantje is. Ik heb een aantal plantjes overgezet in grotere potten en die zijn allemaal mislukt. De enige 2 plantjes die overwaren waar ik geen pot meer voor had die heb ik buiten laten staan en dat zijn nu de twee mooiste plantjes geworden. Dus misschien is het gewoon te warm in huis geweest???

    Ben (nog) niet echt een ervaren tuinier, ben het een en ander aan het uitproberen. Ik heb ook een aantal tomatenplanten in mijn kasje gezet, zien er redelijk uit maar ze groeien eigenlijk niet verder. Wat kan ik daaraan doen??

    gr. Yvonne

  8. Beste Yvonne,

    uit uw beschrijving leidt ik af dat er iets mis is met de groeiomstandigheden, ik gok op te weinig licht of teveel water.

    Kun je eens beschrijven hoe je ongeveer te werk gaat bij het zaaien? Dan pas kan ik zekerheid geven over de oorzaak.

    mvg
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  9. yvonne van klaveren avatar
    yvonne van klaveren

    Hallo,

    Ik heb verschillende malen geprobeerd broccoli op te kweken maar het enige wat ik krijg zijn lange steeltjes met een miniscuul blaadje bovenop. Er gebeurt helemaal niks met de plantjes en na een poosje sterven ze af. Wat doe ik verkeerd?

    groeten Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.