aardpeer vers geoogstIn deze tips uit Peter’s Biotuin:
Aardperen oogsten en bewaren
Aardpeerscheuten oogsten
Twee recepten.
Het is februari, de nieuwe groei van de aardpeer zal niet lang meer op zich laten wachten. Het is nu het moment om nog een flinke voorraad extra te oogsten, we rooien de grillige knollen en slaan ze op in een koele ruimte. We zorgen er voor dat de knollen niet kunnen uitdrogen (slap worden). We kunnen immers nog een aantal weken genieten van een ‘verguisde groente’. Voor sommigen een onkruid, voor anderen een delicatesse. Ik kan er ook niets aan doen maar bij mij in de tuin (zware grond) groeit aardpeer goed en is het geen woekerplant zoals bij menig tuinder uit de zandgrond.

De grillige knollen slaan we op in een kist met aarde of in een grote plastiek zak. Het overschot van de knollen, indien niet verwerkt in de keuken, kunnen we ook gebruiken om aardpeerscheuten te oogsten.

Daarvoor moeten de knollen blijvend bewaard worden in het donker en naarmate dat de nieuwe groei hervat kunnen we de jonge scheutjes verzamelen, goed wassen en verwerken in gerechten. We oogsten de scheuten als ze een lengte hebben van ongeveer 10cm. Na het oogsten van de scheuten kunnen de resterende knollen gewoon terug in de grond als pootgoed voor oogst volgende herfst of winter.

Verwerken in de keuken:

  De knollen schillen en gebruiken in een puree.

400 gram geschilde aardappelen en 200 gram geschilde aardperen in een kookpot, zouten als gewone aardappelen en koken tot de beide gaar zijn. Afgieten en laten uitlekken, een klompje boter toevoegen, wat extra peper en zout, een scheutje melk en alles stampen en vermengen tot een groente-puree. Deze stoemp te serveren met een gebakken witte vis.

Smakelijk.

  Gebakken aardpeerscheuten.

De aardpeerscheuten goed wassen en laten uitlekken. We nemen een pan met boter en laten die smelten, laten de aardpeer scheuten lichtjes gaar worden en bruinen op een zacht vuurtje, peper en zout toevoegen en blussen met een heel klein beetje room en laten inkoken, klaar is kees. Te serveren met gebakken kippenlevertjes en een gebakken aardappeltje.

Smakelijk.

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  13 reacties aan “Aardpeer, nu nog de tijd om een voorraad te oogsten.”

Reacties (10) Pingbacks (3)
 1. Ik heb een vraag. Ik kan overal vinden hoe ik de aardpeer kan oogsten en wanneer. Maar ik zou willen weten wanneer ik het gedeelte boven de grond kan/moet verwijderen. Kan iemand mij dat vertellen?

  • Gerda, ik knip het loof nooit af voor ik de knollen oogst. Je mag de stengels wel afdoen want vanaf november doen de stengels en bladeren geen dienst meer. De plant is dan in rust. Groeten Tuinman Peter

 2. Ik heb de Canadese soort zoals jij Peter en wij eten dit ook heel veel. De flatulentie nemen we erbij als we onder ons zijn 😉 Let the concert begin

 3. ik heb meer een vraag ik heb al hele kleine boontjes van ongeveer 2 cm maar ze zijn allemaal krom en ik hoor er meer over wat kan dat zijn droogte of te wisselvallig weer wie kan het vertellen

 4. met de hogedrukspuit gaat het prima, alleen is het verrekte koud op het moment dat de topinamboer te oogsten is. Ik leg de knollen in een ijzeren mand, waar ik anders het hout voor de kachel in doe, daar kan het overtollige water weglopen. Wel uitkijken hoe dicht je de spuitmond bij de knollen houdt 🙂
  bijwerking van topinamboer is verhoogde kans op flatulentie, in goed Nederlands betekent dat, dat je veeeel meer scheten gaat laten….
  groetjes wim

 5. even in de frituur wil ook. Wel aan plakjes snijden, schillen is wat moeilijk vanwege alle rinpels en oneffenheden. Ik heb de franse topinamboer geplant, kistje gekocht bij de groothandel, die zijn wat gladder en hebben wat meer ronde knollen, die wel te schillen zijn. Maar waarom schillen? Ik schil ze alleen op het bord, als ze gekookt zijn. Dat wil wat gemakkelijker…

  • Dag wim, geef mij maar ongeschilde maar goed gewassen aardpeer, het is zo dat bij alle wortel en knolgewassen er meer vitaminen juist onder de schil aanwezig zijn. Wel is het juist veel extra werk om deze ‘vruchten’ te wassen.
   Denk maar aan: peterseliewortel, wortelpeterselie, pastinaak, aardappel, jonge worteltjes, aardpeer, knolselder, enz.. Stevig schrobben is de boodschap, ik heb het nog nooit geprobeerd om de hogedrukreiniger er op te zetten, het is misschien eens een idee. Groetjes Peter

 6. ik heb de aardpeer nu 2 jaar ik vind ze heerlijk gebakken met een klontje room boter
  en het woekeren valt best wel mee

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)