Zuring, makkelijk in de moestuin, een zoektocht in de keuken.

Door een onderhoud aan de website is dit artikel van vorig jaar opnieuw in het verzendsysteem beland. Dit was niet de bedoeling.

U hebt het wel al gemerkt, GroentenInfo brengt momenteel geen nieuwe inhoud. De website wordt nog steeds onderhouden en reacties blijven zeer welkom. Het is de bedoeling om binnen afzienbare tijd te starten met nieuwe artikels en de nieuwsbrief opnieuw op te starten.  Tot dan!

DSC08237

Zuring (ook wel zurkel genoemd), is voor de ene een geprezen bladgroente, voor de andere een nutteloos kruid.

Veel tuinliefhebbers kennen de naam wel, en zien de plant hier en daar opduiken in tuincentra, maar vragen zicht af wat je er mee kan doen.

Zuring is een vergeten bladgroente die nauw verwant is aan verschillende graslandonkruiden zoals  veldzuring, rode zuring, bloedzuring.

De groente groeit eigenlijk even gemakkelijk als onkruid, zaait zich zelf uit als onkruid als je niet oplet en ruikt en smaakt voor sommigen als…

Zuring kan je beschouwen als een vaste plant, maar wel één die je gemakkelijk kan opkweken uit zaad. Maar pas op, als je de plant zijn gang laat gaan, zal ze te pas en te onpas in de tuin opduiken. Het is beter de plant geen zaad te laten produceren, alleen dan bekom je de beste bladkwaliteit. En dan is de plant ook veel beter in toom te houden.

Het hele groeiseizoen kan je zuringbladeren plukken. Pluk je er te weinig dan worden de oudere bladeren gelig en minder mals. Knip dan eens met een snoeischaar al de bladeren weg en na 2 weken heb je terug jonge malse bladeren. Ziekten en plagen zijn bij zuring haast niet aanwezig. Zijn er om één of andere reden toch eens kwalitatief mindere of beschadigde bladeren, zet de schaar erin en na 2 weken kan je opnieuw oogsten. Kan het eenvoudiger?.

Gebruik in de keuken:

Dat is een ander paar mouwen, veel mensen houden niet meer van de zure intense smaak. Maar het is en blijft een veelzijdige bladgroente, wees dus inventief en probeer vooral uit. Wedden dat er wel degelijk iets uit de bus komt die past in jouw eigen keuken?

Enkele voorbeelden om uit te proberen

  • Zuringsoep
  • Paling in het groen (wie kent dit nog?). 20 jaar geleden was dit een populair gerecht voor een avondje uit….. Ja, gerechten zijn ook onderhevig aan modetrends.
  • Zuringaardappelen met karnemelk (Op zijn Vlaams : zurkelpetatten met karnemelkstampers)
  • Zalm met gestoofde zuring in de room in een bladerdeegjasje.
  • Roerei met zuring.
  • Jonge zuringbladeren in een gemende sla, bloedzuring is daarbij zeer decoratief

 

Medische eigenschappen
Zuring bevat zeer veel zuren welke niet bevorderlijk zijn voor reumapatiënten. Dus zoals zoveel: gebruiken met mate.

bloedzuring

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

18 reacties op “Zuring, makkelijk in de moestuin, een zoektocht in de keuken.”

  1. Irene avatar
    Irene

    Beste Tuinman,

    Op een hectare eetbare siertuin in wording groeit nu erg veel zuring. Ik heb te horen gekregen dat dit eruit moet om de omringende boeren tevreden te stellen. Via Wikipedia ben ik te weten gekomen dat het veel oxaalzuur bevat. Bij overconsumptie kan er daardoor bij herkauwers en paarden vergiftigingsverschijnselen optreden. Is dit niet alleen theorie, want dieren mijden veelal instinctief planten dat slecht voor ze is? Natuurlijk speelt het onkruidvrij houden van akkerland mee. Zijn er verder nog andere ‘slechte’ eigenschappen van zuring?

  2. Evy Vandevyvere avatar
    Evy Vandevyvere

    wanneer zou je best zuring zaaien?

    1. Evy, zuring kun je zaaien vanaf einde maart, je kunt dan oogst verwachten vanaf einde mei. Indien je zaait in de zomer kies je voor een eerste oogst vroeg in de lente van het volgende jaar. Groeten Tuinman Peter. Nu nog zaaien lijkt mij toch wat laat.

  3. EvaInNL avatar
    EvaInNL

    Het groene zuringhaantje was dit jaar een ware plaag. Schitterend als ze zijn met hun metallic groene pantser zou ik toch graag weten of er een manier is om ze te weren? Heeft iemand advies?

  4. Jetje Moeskops avatar
    Jetje Moeskops

    Beste tuinman,
    wij wensen zurkel op ons terras te zetten, kan je ergens een plantje kopen ? Kan je het in het wild vinden maar hoe ziet het er dan juist uit ?

    1. Bij Aveve verkopen ze bloedzuring in pot.

  5. kan men zuring invriezen en hoe ? dank U

    1. Van Kerckvoorde Hubert avatar
      Van Kerckvoorde Hubert

      Zeker ,na het plukken spoelen en in heet water opkomen ,en in zakjes invriezen ,als je genoeg geoogst , klaarmaken als spinazie en mengelen onder pureepatat lekker !!!!!

  6. Beste Jan kijk eens een beetje hoger(scrollen) naar het antwoord van tuinman Peter.

  7. Beste Jan kijk eens een beetje hoger (scrollen) naar het antwoord van groenteninfo dat zou uw kevertje wel kunnen zijn.
    m v g.
    fil

  8. Is dit de kever die op uw zuring zit.?
    Hier een foto van de zuringwants?
    https://www.google.be/search?q=zuringwants

    1. Jan Verhelst avatar
      Jan Verhelst

      neen,geen wants.Het kevertje is maar 3mm en prachtig groenzwartglanzend gekleurd. Bedankt!

  9. @ Jan.
    Dag jan ik heb even rond gekeken, en ik kon de spekkever vinden.En die komt er het beste uit bij uw beschrijving.
    maar die komt meestal voor op bloeiende peterselie.
    Een foto van uw kever zou veel verduidelijken!
    Met vriendelijke groeten.
    FIL
    p s( ik heb even gezien op google) bij insecten.

    fil.

  10. Jan Verhelst avatar
    Jan Verhelst

    schitterende website, ongelofelijk veel informatie maar kan iemand zeggen welke groen/zwart glanzende kevertjes van 3-4 mm met tientallen tegelijk mijn zuring opvreten? Hoe kan ik die veelvraten wegkrijgen?

    1. Ik zou zeggen, in deze regenrijke periode groeit de zuring als kool. Om het gifvrij te houden kun je alle bovengrondse delen afsnijden, zeker niet op de komposthoop deponeren maar eventueel wel bij de kippen gooien als voedsel en herbeginnen. Na ongeveer 10 dagen heb je opnieuw oogstbare bladeren. Groetjes tuinman Peter

    2. Dit is hoogstwaarschijnlijk het zuringhaantje, kijk even op deze link of je ze herkent?
      https://www.google.be/search?q=zuringhaantje

      1. Jan Verhelst avatar
        Jan Verhelst

        DAT is het! Ik dacht aan de aardvlo(grote gelijkenis) maar hoe krijg ik ze weg?
        Bedankt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.