mrt 092013
 

Door een onderhoud aan de website is dit artikel van vorig jaar opnieuw in het verzendsysteem beland. Dit was niet de bedoeling.

U hebt het wel al gemerkt, GroentenInfo brengt momenteel geen nieuwe inhoud. De website wordt nog steeds onderhouden en reacties blijven zeer welkom. Het is de bedoeling om binnen afzienbare tijd te starten met nieuwe artikels en de nieuwsbrief opnieuw op te starten.  Tot dan!

DSC08237

Zuring (ook wel zurkel genoemd), is voor de ene een geprezen bladgroente, voor de andere een nutteloos kruid.

Veel tuinliefhebbers kennen de naam wel, en zien de plant hier en daar opduiken in tuincentra, maar vragen zicht af wat je er mee kan doen.

Zuring is een vergeten bladgroente die nauw verwant is aan verschillende graslandonkruiden zoals  veldzuring, rode zuring, bloedzuring.

De groente groeit eigenlijk even gemakkelijk als onkruid, zaait zich zelf uit als onkruid als je niet oplet en ruikt en smaakt voor sommigen als…

Zuring kan je beschouwen als een vaste plant, maar wel één die je gemakkelijk kan opkweken uit zaad. Maar pas op, als je de plant zijn gang laat gaan, zal ze te pas en te onpas in de tuin opduiken. Het is beter de plant geen zaad te laten produceren, alleen dan bekom je de beste bladkwaliteit. En dan is de plant ook veel beter in toom te houden.

Het hele groeiseizoen kan je zuringbladeren plukken. Pluk je er te weinig dan worden de oudere bladeren gelig en minder mals. Knip dan eens met een snoeischaar al de bladeren weg en na 2 weken heb je terug jonge malse bladeren. Ziekten en plagen zijn bij zuring haast niet aanwezig. Zijn er om één of andere reden toch eens kwalitatief mindere of beschadigde bladeren, zet de schaar erin en na 2 weken kan je opnieuw oogsten. Kan het eenvoudiger?.

Gebruik in de keuken:

Dat is een ander paar mouwen, veel mensen houden niet meer van de zure intense smaak. Maar het is en blijft een veelzijdige bladgroente, wees dus inventief en probeer vooral uit. Wedden dat er wel degelijk iets uit de bus komt die past in jouw eigen keuken?

Enkele voorbeelden om uit te proberen

 • Zuringsoep
 • Paling in het groen (wie kent dit nog?). 20 jaar geleden was dit een populair gerecht voor een avondje uit….. Ja, gerechten zijn ook onderhevig aan modetrends.
 • Zuringaardappelen met karnemelk (Op zijn Vlaams : zurkelpetatten met karnemelkstampers)
 • Zalm met gestoofde zuring in de room in een bladerdeegjasje.
 • Roerei met zuring.
 • Jonge zuringbladeren in een gemende sla, bloedzuring is daarbij zeer decoratief

 

Medische eigenschappen
Zuring bevat zeer veel zuren welke niet bevorderlijk zijn voor reumapatiënten. Dus zoals zoveel: gebruiken met mate.

bloedzuring

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  18 reacties aan “Zuring, makkelijk in de moestuin, een zoektocht in de keuken.”

Reacties (17) Pingbacks (1)
 1. Beste Tuinman,

  Op een hectare eetbare siertuin in wording groeit nu erg veel zuring. Ik heb te horen gekregen dat dit eruit moet om de omringende boeren tevreden te stellen. Via Wikipedia ben ik te weten gekomen dat het veel oxaalzuur bevat. Bij overconsumptie kan er daardoor bij herkauwers en paarden vergiftigingsverschijnselen optreden. Is dit niet alleen theorie, want dieren mijden veelal instinctief planten dat slecht voor ze is? Natuurlijk speelt het onkruidvrij houden van akkerland mee. Zijn er verder nog andere ‘slechte’ eigenschappen van zuring?

 2. wanneer zou je best zuring zaaien?

  • Evy, zuring kun je zaaien vanaf einde maart, je kunt dan oogst verwachten vanaf einde mei. Indien je zaait in de zomer kies je voor een eerste oogst vroeg in de lente van het volgende jaar. Groeten Tuinman Peter. Nu nog zaaien lijkt mij toch wat laat.

 3. Het groene zuringhaantje was dit jaar een ware plaag. Schitterend als ze zijn met hun metallic groene pantser zou ik toch graag weten of er een manier is om ze te weren? Heeft iemand advies?

 4. Beste tuinman,
  wij wensen zurkel op ons terras te zetten, kan je ergens een plantje kopen ? Kan je het in het wild vinden maar hoe ziet het er dan juist uit ?

 5. kan men zuring invriezen en hoe ? dank U

  • Zeker ,na het plukken spoelen en in heet water opkomen ,en in zakjes invriezen ,als je genoeg geoogst , klaarmaken als spinazie en mengelen onder pureepatat lekker !!!!!

 6. Beste Jan kijk eens een beetje hoger(scrollen) naar het antwoord van tuinman Peter.

 7. Beste Jan kijk eens een beetje hoger (scrollen) naar het antwoord van groenteninfo dat zou uw kevertje wel kunnen zijn.
  m v g.
  fil

 8. Is dit de kever die op uw zuring zit.?
  Hier een foto van de zuringwants?
  https://www.google.be/search?q=zuringwants

 9. @ Jan.
  Dag jan ik heb even rond gekeken, en ik kon de spekkever vinden.En die komt er het beste uit bij uw beschrijving.
  maar die komt meestal voor op bloeiende peterselie.
  Een foto van uw kever zou veel verduidelijken!
  Met vriendelijke groeten.
  FIL
  p s( ik heb even gezien op google) bij insecten.

  fil.

 10. schitterende website, ongelofelijk veel informatie maar kan iemand zeggen welke groen/zwart glanzende kevertjes van 3-4 mm met tientallen tegelijk mijn zuring opvreten? Hoe kan ik die veelvraten wegkrijgen?

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)