Zelf de zuurtegraad meten.

image 

Regelmatig stuurt Cor een gouden tip voor de moestuin in. Zijn leuze om  te schrijven is  “Het leed dat je normaal ondervindt bij het uitproberen kun je met dit artikel wel vergeten”. Meer tips van Cor vind je op Cor’s Tuin en Wijnsite waar hij nauw gezet zijn werkzaamheden in de moestuin bijhoudt.

Zopas heb ik het stukje gelezen dat Luc schreef over de zuurgraad en kalk strooien. Graag leg ik hier dan ook uit hoe ik al jaren mijn grond zelf test op PH waarde. Het is goedkoop en werkt  zeer nauwkeurig.
Voordeel is ook dat ik mijn stuk van bijvoorbeeld bonen apart kan meten. Dat doe ik ook op mijn aardappelstuk, uien enz.

Hoe?
Ik neem hiervoor op 3 of 4 plaatsen een monstertje op het te meten stuk grond.  Je monsters moeten genomen worden op ongeveer 25 cm diepte.
Ik neem ze direct na het spitten.

Neem dit mee naar huis en droog dit even op de kachel.
Ik moet 1 cm te testen grond in een buisje doen en dat gaat alleen maar als ze droog is. Daar doe ik 2 cm gedistilleerd water op zodat ik totaal 3 cm in mijn buisje heb zitten.
Hierbij doe ik een tabletje en schud 1 minuut. Na enkele minuten zakt het zand naar beneden en het water geeft de kleur aan die te vergelijken is met de verpakking. 

Zelfs ik kan het verschil in kleuren goed zien en ik ben niet kleurenblind maar wel zwak op de kleuren. Als de kleur dichter bij de 7 ligt als bij de 6 schat ik 6,5. Tegenwoordig is de verpakking vernieuwd zag ik laatst, ook maar 8 tests i.p.v. 10.
clip_image002[4]

Hoeveel kalk strooien?
clip_image002[6]Bijgesloten gebruiksaanwijzing geeft een tabel weer waarop je kunt aflezen
hoeveel kalk gestrooid moet worden om een bepaalde PH te bereiken. Toen ik deze tuin na mijn verhuizing opgezet heb kwam mijn meting het eerste jaar uit op bijna 50 kg per 100 M2. Het 2e jaar was veel minder en binnen 4 jaar had ik de grond op peil.

De streefwaardes voor pH zijn ook afhankelijk van de grondsoort. Zandgronden hebben een lager pH dan zwaardere (klei)gronden. De laagste streefwaarden in dit document kunnen dus genomen worden voor zandgronden, de hogere streefwaarde zou moeten haalbaar zijn in zware grondsoorten.

Daarbij nog deze bedenking : “De stap van pH 4 naar pH 5 is dus vele malen groter dan de stap van 6 naar 7. Vandaar dat bij zure (verwaarloosde) gronden vaker en meerdere jaren bekalkt moet worden”

Waarom zelf doen?
Soms kun je gratis je grond laten testen maar meestal kost het geld. Door zelf te testen kan ik van meer plaatsen de PH bepalen en nog snel ook.
Over het algemeen is het extra strooien van kalk nauwelijks nodig bij mij. Na het omspitten strooi ik een beetje kalk over mijn grond.
Bij het planten van kool strooi ik in ieder plantgat een handje kalk. Je komt op die manier toch heel je tuin rond met een kalkgift.

Mogelijk heb jullie hier iets aan, beste lezers, de test werkt echt uitstekend.

Misschien gebruikt u nog een andere methode om  zelf de pH te meten? Of weet u waar  de lezer (gratis) pH metingen kan laten uitvoeren? Of …
Laat het weten in de commentaarbox hieronder.

Dit artikel werd geschreven door Cor van Cor’s Tuin en Wijnsite


Reacties

24 reacties op “Zelf de zuurtegraad meten.”

  1. waar kan ik een bodemtest kit kopen , ik ben van Geel ?

  2. Bepaalde teelten kunnen een indicatie geven van de Ph van de grond. Bekend voorbeeld is de teelt van aardappelen. Als met koemestkorrels, KAS en patentkali naar behoefte van het gewas de loofontwikkeling niet goed op gang komt, en de opbrengst dus ook achter blijft, is de Ph als regel niet op orde. Biet doet hetook het best als de Ph tegen neutraal aan zit. Mais is vrij veeleisend wat bemesting, ook wat kalkbehoefte betreft. Mais kan als pionier voldoen, in de selectie vanuit theosint is een aanpassing plaatsgevonden aan minder geschikte gronden, maar als de Ph niet op orde is…

  3. Steve avatar
    Steve

    Zijn de analoge Ph meters nu even betrouwbaar als de tabletten? Lijkt me handig een analoge meter, vlug getest en oneindig vele keren te gebruiken. Directe aflezing via de analoge wijzer…..

  4. Hier de meting van mijn tuingrond het geeft 7.2 PH aan, ik heb een losse aarde grond, geen zand en geen klei. Moet ik nu nog kalk bij strooien en hoeveel, en is er nog groente die het niet mogen hebben, graag hoor ik hierover nog informatie, b.v. dank joka.

    1. De ideale waarden voor groenten en fruit is 6.8 volgens DCM.
      De waarde van 7,2 geeft aan dat de grond niet zuur genoeg is en mag dus geen kalk bij gestrooid worden. In dit geval zou je DCM Vivimus in de grond kunnen verwerken ok tuinturf want die is van nature zuur.

      1. Henk, met DCM vivimus(universeel) zal de ph niet dalen maar gelijk blijven. Met DCM vivimus voor heide, rododendron zal de ph voldoende dalen om een ph van 7.2 lager te krijgen. Wel is de benodigde hoeveelheid afhankelijk van de beoogde ph verlaging. 1zak van 60l voor 10 vierkante meter zal nog steeds niet veel verandering bezorgen. 1 zak van 60l voor 3 vierkante meter zorgt reeds voor een verschil. Even een toelichting. Groeten Tuinman Peter

  5. Ja, zal ik doen.

  6. joka avatar
    joka

    Kan ik ook met de strips van mijn zwembad de ph meten?joka.

    1. Joka, dat moet lukken, er is geen verschil.

      1. Dank voor het antwoord, ik ga het dus proberen.

      2. Laat je ons het resultaat weten?

  7. Vladimir avatar
    Vladimir

    Citaat:
    “De stap van pH 4 naar pH 5 is dus vele malen groter dan de stap van 6 naar 7″

    Dit is chemisch niet correct…

    De PH schaal verloopt logaritmisch, dwz dat een product met een ph-waarde van 4 dus 10x zuurder is dan een product met een ph-waarde van 5 en 100x zuurder dan een product met een ph-waarde van 6

    De trap van ph 4 naar 5 is even groot als de trap van 6 naar 7.

    Mvg.

    1. Bart avatar
      Bart

      Ik ben geen chemicus, maar al ik het goed heb is de PH-waarde gerelateerd aan de hoeveelheid vrije H+ ionen. Het is eigenlijk een omgekeerde verhouding, dus: hoe lager het cijfer, hoe meer vrije H+ ionen. Een lage PH is bijgevolg PH zuurder dan dan een hoge.
      Laat ons nu voor de gemakkelijkheid even aannemen dat er in een bepaalde hoeveelheid grond 1000 H+ ionen zitten. Als de PH met 1 eenheid daalt, worden dat er 10000. Het verschil is 9000. Stel dat de PH nog een eenheid zakt, dan zijn het er 100000. Een verschil van 90000. Daarom denk ik dat het wel degelijk correct is om te zeggen dat het verschil tussen de PH 4 en 5 groter is om te compenseren door toevoeging van kalk (wat eigenlijk een manier is om de H+ ionen te binden en dus “onvrij” te maken), dan de hoeveelheid kalk nodig om te compenseren tussen 5 en 6.
      Tenminste dat is wat ik meen onthouden te hebben bij een chemieles van lang geleden.

      Groetjes,
      Bart.

  8. P.J.Nicolaas avatar
    P.J.Nicolaas

    Nog een keer de PH – meter. Er is er ook een te koop voor 10,75 bij tuinexpress.nl

  9. P.J.Nicolaas avatar
    P.J.Nicolaas

    De PH meter van Wehkamp is volgens mij alleen voor vloeistoffen. Bij nextgadgets.eu. is er een te koop voor grond metingen voor 6,08. Geen ervaring er mee maar zag de advertentie.

  10. […] Zuurtegraad bepalen? Twijfelt u aan de zuurtegraad van uw grond? Of is het al een tijdje geleden dat er een bekalking uitgevoerd werd? Laat dan een pH-test uitvoeren. Gespecialiseerde tuincentra kunnen dit dikwijls voor u doen. Deze test neemt heel weinig tijd in beslag. Verzamel grond tussen 0 en 25 cm diepte, op enkele plaatsen in de tuin. Meng deze grond en neem daar een staal van mee naar het tuincentrum. Zie ook het artikel Zelf de zuurtegraad meten. […]

  11. T.Rozenberg avatar
    T.Rozenberg

    Bij ons in Nederland zijn deze te koop bij de tuincentra,s van INTRATUIN.Het is een doosje met daarin èèn glazen buisjs en een strip met 8 pilletjes en een gebruiksaanwijzing. Het is van de firma ECOSTYLE verder staat er nog op het doosje PH bodemtest.Ik denk dat U het ook wel kopen kunt bij het vlaamsezaadhuis in Belgiè.

  12. Jonna avatar
    Jonna

    waar kunnen die tabeltjes gekocht/besteld worden?

  13. T.Rozenberg avatar
    T.Rozenberg

    Op GROENTENINFO staat een lijst van Cor de Wilt over de hoeveelheid te strooien kalk.Het lijsje staat net onder het plaatje met 4 buisjes er op je moet het wel even uit printen om het te kunnen lezen.Karin als je het niet kunt vinden of geen printer hebt mail je adres dan stuur ik het je toe.

    Groeten, T.Rozenberg.
    Loenen a/d Vecht.

  14. ik wil weten bij welke Ph waarde je nu eigenlijk kalk moet strooien en bij welke niet

  15. Beste Philippe,
    rechtstreeks pH in de grond meten is mij niet bekend. Ik heb alleszins twijfels over de juiste werking daarvan. Wel wordt gemeten in een suspensie grond/ gedestilleerd water met een pH meter. Deze suspensie moet in de juiste verhouding (in 1 deel grond, 2 delen gedestilleerd water, dit is dus dezelfde verhouding als Cor gebruikt in zijn bovenstaand bericht) klaar gemaakt worden en dan ook nog eens goed geschud. Twintig minuten schudden is aanbevolen, twee minuten zeker.
    Op voorwaarde dat de pH meter goed en regelmatig geijkt wordt met ijkvloeistof is dit ook een goede en zelfs nauwkeuriger methode dan de strips. Goede en nauwkeurige pH meters zijn echter duur. Ze vergen ook onderhoud en goede omstandigheden tijdens de opslag. En er zijn heel wat varianten op de markt van een kleine 100 euro (of minder) tot 500 euro.

  16. Philippe avatar
    Philippe

    Het meten van de zuurgraad, kan ik dit ook doen met een daarvoor ontwikkeld Ph-metertje?
    Ik doel op de elektronische metertjes welke je bij elke tuin- en bouwwinkel kunt aanschaffen.
    Steekt de pen in de grond en leest de uitslag op de meter.

  17. T.Rozenberg avatar
    T.Rozenberg

    T.Rozenberg Loenen a/d Vecht Nederland.

    De methode van Cor de Wilt heb ik ook toegepast op onze zware kleigrond en deze was donkerblauw dus een goede PH.
    Deze methode werkt perfect en je kunt er 8 testen mee uitvoeren en dat kost je ik meen € 8,00 per doosje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.