Zelf bessensap maken.

Maandag 12 augustus 2013

Een overvloed aan bessen, wie kent dit niet als we meerder struiken in onze tuin hebben.

Elk jaar maken wij het heerlijkste sap op de methode volgens Weck (een weckketel en een saptrechter).

Per ketel 5 kg fruit, extra suiker (de hoeveelheid volgens de fruitsoort), een ketel met water om te stomen (de stoomtijd volgens de fruitsoort), een saptrechter, afdekrubbers en weck sapflesjes.

We doen de suiker en het fruit samen in de ketel met saptrechter, stellen de stoomtijd in en als het eindsignaal gaat hebben we sap op een temperatuur van ongeveer 90 graden, nu snel het hete sap afgieten in de propere flesjes, een afdekrubber plaatsen, een deksel erop en afsluiten met metalen klemmen. Na het afkoelen van het sap is alles steriel afgesloten en nog jaren te bewaren op een donkere plaats.

Wij drinken het sap aangelengd met 25% water. Heerlijk.

Welke vruchten komen in aanmerking? Alle bessen, pruimen, vlierbessen, perziken, blauwe bessen, bramen, druiven, kruidenaftreksels, groenten enz…

DSC03355055

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

12 reacties op “Zelf bessensap maken.”

  1. Conny Schell avatar
    Conny Schell

    Ik maak al een paar jaar voor de winter bessensap van zwarte bessen. Volgens het recept van mijn moeder.
    Bessen aan de kook brengen en 5 min. Koken.
    Dan de pan op een sudderpit en het sap eruit laten trekken. Bessen worden dan heel zacht. Niet meer koken.
    Vervolgens geen gedoe met uitlekken enz. door een doek maar gewoon in de blender van de keukenmachine en dan door de zeef voor de pitjes.
    Klaar is kees en dan in de vriezer voor de winter.
    Suiker naar behoefte toevoegen evt. meekoken of later toevoegen.

    1. Conny, dit is uiteraard ook een goed recept maar je hebt hiervoor diepvriesruimte nodig en dit wil ik voor mij thuis vermijden. Geen probleem als jij dat hebt. Dank voor de extra info. Groeten Tuinman Peter

  2. monique avatar
    monique

    Hello, dag beste tuinders,

    Heeft er soms iemand een recept om zelf bessen likeur te maken?? Heb cassisbessen en braambessen.
    Alvast bedankt

  3. Bart avatar
    Bart

    Hier is een jeugdige tuinman met een vraag;)
    Waarom moet de sap opgewarmd worden tot 90 graden? Mag het dus niet koken. Ik doe namelijk bramensap maken door ze te wassen en met aanhangend water te koken en daarna in een vergiet de sap eruit laten lopen. Is dat minder goed?

    1. Bart, neen. Maar hoe wil je het dan verder doen? Bewaren of voor direct gebruik? Groetjes Tuinman Peter

    2. Kees Snoek avatar
      Kees Snoek

      Om de sap te pasteuriseren moet het 90 gr. zijn.Schone flessen gebruiken(soda),dan blijft het jaren goed !!Dus,eerst alles in een vergiet uit laten lekken,dan alle sap opwarmen !!
      Gr.en succes.

  4. Gert van't Zand avatar
    Gert van’t Zand

    Ik ben in het bezit van een sappan van plm 3 liter,zou ik daar ook druiven en bramensap in kunnen maken.Mij is verteld het sap zo heet mogelijk in flessen doen, omgekeerd bewaren en af laten koelen,gr. Gert

    1. Gert, een goede ontsapper werkt voor elke fruitsoort. Wij werken met sapflessen van het merk ‘Weck’ en met een afsluitrubber en inderdaad we doen het sap zo heet mogelijk in de flessen. Via de afsluitrubber wordt alles steriel afgesloten. Bewaren koel en zeker in het donker. Een kelder is ideaal. Groetjes Tuinman Peter.

  5. mevr van leeuwen avatar
    mevr van leeuwen

    Als kind ben ik in de oorlogsjaren opgegroeid met bessensap maken100 flessen Bessen koken en in gezwavelde flessenen met lak afsluiten!!Maar nu doe ik t anders Geen stoomketel nodig : .eerst de bessen wassen ,de bessen ritsen (niet persee nodigmaar ik vind de steeltjes een beetje zurig smaken),met een bodum water aan de kook brengen,even doorkoken ,1min)direct door de zeef en in met soda schoongemaakte flessen(met heet water naspoelen ook de doppen)tot boven aan de randvullen,zodat er geen lucht meer bij kan,dicht schroeven ,donker bewaren…en bij een griepje veel bessensap drinken hoor ,een heel goed ouderwets medicijn !Succes

    1. Blijkbaar zijn er toch nog mensen die het vele werk willen doen om zelf bessensap te maken. Bij de jeugdige tuiniers doet niemand dit nog, zonde.
      Groetjes Tuinman Peter

  6. Ik doe het al jaren op deze manier:een bodem zwarte bessen,of bramen,rode bessen daar bovenop,beetje water erbij,ze moeten net niet onder staan.
    aan de kook brengen ,6 min.doorkoken,dan goed zeven,als je een pan vol hebt,opwarmen naar 90 gr.
    schone flessen vullen,schroefdop erop afspoelen en wegzetten.Heerlijk door de yoghert,of met een beetje stevia(zoetstof)om te drinken !(tot nu toe heb ik er 60 gemaakt!)Heerlijk !!!

  7. […] de website. In zijn rubriek ‘Kort berichten van Peter‘.  Zo werd zijn berichtje over bessensap maken vandaag veel gelezen en ‘geliked’. Hier vind je zijn ‘dagboek’ met alle […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.