Winterprei planten in de moestuin gebeurt in juli.

gn0hgth4Een veel geplante nateelt, in uitzonderlijke situaties zelfs tot begin augustus, is winterprei . Prei heeft veel voeding nodig, een goede bemesting is hier zeker op zijn plaats. Zeker nu de grond veel neerslag te verwerken kreeg. Welke voorteelt er ook stond, er zal heel veel stikstof uitgespoeld zijn. Strooi dus op humusrijke grond toch nog zeker 100 gram per are minerale samengestelde meststof of 150 gram samengestelde organische meststof. Plant de prei in geultjes en maak om de 8 à 10 cm een plantgat met een plantstok. Als je plant in geultjes moet je de plantgaten niet dieper maken dan tien centimeter. Zijn er geen geultjes dan mogen de plantgaten vijftien centimeter diep gemaakt worden. Toch is het beter een geultje trekken, want prei groeit minder vlot weg in de te diepe plantgaten. Laat het plantje in het plangat zakken, het hart van de plant moet boven blijven. Eventueel de diepte van het gat aanpassen aan de plantlengte. Laat daarna water in de geul lopen zodat de plantgaten vollopen met aarde en water. Eind augustus en eind september zullen we aanaarden. Eerst door het geultje dicht te maken, de tweede keer door een kleine rug met aarde tegen de schacht te brengen. Preiplanten vind je momenteel dikwijls op de wekelijkse markt in het dorp of de stad.
Misschien heb jij een andere planttechniek voor de prei? Laat het weten.

De preimot is nu ook volop actief. De tweede generatie van de preimot is actief tijdens de zomermaanden, met name op recent uitgeplante herfst- en winterprei. Op korte tijd kan de rups de prei grote schade toebrengen. Controleer vanaf nu zeker twee keer per week de prei op schade en grijp onmiddellijk in. Had je vorig jaar veel schade van dit insect, dan is de kans dit jaar extra groot op aantasting. Er zijn gelukkig een drietal -biologische- rupsenmiddelen om de preimot te bestrijden.
In dit bericht vindt u de levenswijze, het schadebeeld, de bestrijding, de preventie en duidelijke foto’s van de preimot (Acrolepiopsis assectella)

Klik hier om het artikel over de preimot te lezen

Als je geen gebruik wil maken van het biologische bestrijdingsmiddel “Conserve” tegen preimot, kan je een insectengaas overwegen. Zorg voor een plaats met voldoend luchtbeweging indien mogelijk, kwestie van najaarsschimmels.

Straks kunnen we ook nog preiroest verwachten of beter gezegd nu al, want ik zag ze al op mijn plantjes die nog staan te wachten op hun definitieve plaats wegens te natte grond momenteel.

Het lijkt gek, maar het artikel over schimmels die veel voorkomen in het najaar in de moestuin is nu al een beetje actueel.

jygu4u1n


Reacties

7 reacties op “Winterprei planten in de moestuin gebeurt in juli.”

  1. De Clercq william avatar
    De Clercq william

    Wat betreft het planten van winterprei is het aangeraden dit te doen op een stukje grond dat niet is bewerkt.
    Strooi wat mestkorrels in de preigaten en laat deze vollopen met water
    Daarna koffiegruis inwerken en regelmatig herhalen (de geur schrikt de koolvlieg af)
    Succes

  2. Erwin Reyns avatar
    Erwin Reyns

    Het artikel zegt qua bemesting :

    Strooi dus op humusrijke grond toch nog zeker 100 gram per are minerale samengestelde meststof of 150 gram samengestelde organische meststof.

    ‘per are’ ???? Een are is 100 vierkante meter … . Moet dit niet ‘vierkante meter’ zijn .

    In het boek ‘Groente en fruit encyclopedie’ schrijft men 80 g/m2 (12+10+18) als aanvangsbemesting .

    Of mis ik ergens iets? Want het lijkt me vreemd dat niemand dit ooit heeft opgemerkt.

  3. Rob Kat avatar
    Rob Kat

    Ik heb winterprei in te tuin en vraag mij af wanneer de beste oogst tijd is.

  4. piet avatar
    piet

    Dag Mascha,

    Ik denk niet dat het in wezen de buur groenten zijn die de oorzaak zijn van mindergoede groei van de prei. Als ge een indeling gaat maken in de verschillende groenten in kader van vruchtafwissseling ga je de prei best op het perceeltje van de bladgroenten gaan planten en niet op het perceeltje van de peulen. Echter het kan perfect dat ze naast elkaar staan zonder dat het daar problemen van komen. Trouwens mijn winterprei plant ik dikwijls in het gerooide veldje van de vroege aardappelen.
    Ik denk eerder dat de prei een te lage bemesting gekregen heeft en daardoor niet voldoende gegroeid is. Als het winterprei is die je staan hebt kun je hem vanaf dat het een beetje warmer wordt nog een beetje bij bemesten en je zult zien dat ze bij de hergroei aanzienlijk dikker gaan worden.
    Anderzijds zijn er natuurlijk talrijke ziekten en plagen die de prei zodanig kunnen aantasten dat er geen groei meer in zit, denk aan roest, papiervlekkenziekte, trips etc.
    Op de site kun je hier een bom aan informatie over dergelijke problemen vinden, ik zou eens beginnen met volgend artikel: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/prei.htm#prei_42

    groetjes

    Piet

  5. mascha avatar
    mascha

    Hallo,

    Naast welke andere groenten plant u de prei, de mijne stonden vorig jaar naast de sperzieboon en doperwt, maar hadden er weinig zin in?

    Mvg
    Mascha

  6. elk jaar hebben wij last van kleine wijngaardslakjes in het hart van de preiplanten, zou het helpen rond de preiplanten slakkenkorrels escargo te strooien?

    iemand ervaring hiermee?

    1. Waarschijnlijk houden die slakjes zich ook langer tijd schuil in het hart van de planten, dan zullen deze ecologische, natuurvriendelijke slakkenkorrels niet helpen voor deze die in het hart zitten….. Of het zou moeten zijn dat ze er echt door aangetrokken worden, even proberen zou ik zeggen, misschien verlaten ze wel hun schuil- en voedingsplaats voor deze ecologische en natuurvriendelijke slakkenkorrels.
      groeten,
      Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.