De teelt van suikermaïs : vers oogsten op het juiste moment!

suikermais (5)Maïs behoort tot één van de makkelijkste teelten in de moestuin. Weinig of geen belagers waar je rekening mee moet houden. Enkel koud en nat weer, een eerste maal bij het zaaien, een tweede maal bij de korrelzetting, kan de pret lichtjes bederven. Over bederven gesproken, het bovenstaande is niet de enige reden waarom je suikermaïs in eigen moestuin zou telen. Nog meer dan bij andere groenten geldt bij suikermaïs : vers is best! Zelfgekweekte suikermaïs die je kan koken enkele minuten na het oogsten smaakt het allerbeste. Ter illustratie : kolven die niet koel bewaard worden zullen op 2 uur tijd tot 50% van het suikergehalte verliezen. Maar zelfs met de beste bewaarzorgen zal de suiker in de maïs vrij snel omgezet worden in zetmeel.

Zaaien.

In potjes
Om zeker te zijn van een goede opkomst, ook tijdens een minder goed voorjaar,  zullen veel liefhebbers voorzaaien in potjes onder bescherming.  Ben je een groot liefhebber van suikermaïs en wil je er langere tijd van kunnen gebruiken, dan zal je best de zaaitijd wat spreiden. De vroegste maïs kan je voorzaaien half april en na drie weken uitplanten. Dit voorzaaien in potjes kan je dan blijven doen, bijvoorbeeld om de twee weken, tot uiterlijk begin juni.

Ter plaatse
Vanaf mei kan je ook ter plaatse zaaien. Dan is wel een bodemtemperatuur van 10°C nodig. Eventueel kan je de grond een week voor het zaaien al eens afdekken met doorzichtige plastiek om zo de grond warmer te maken. De allerlaatste maïs wordt best ter plaatse gezaaid begin juni.

Werkwijze
Je zaait twee zaadjes per potje of per kuiltje. Maïs mag je vrij diep zaaien, zo’n twee cm in de potjes. Zeker als je in open lucht zaait is diep zaaien belangrijk. Om te voorkomen dat vogels de zaden komen oppikken maar  vooral om in perioden van droogte toch een goed resultaat te bekomen mag je ook drie cm diep zaaien.

Water geven moet je vermijden bij het ter plaatse zaaien van maïs. Ook bij het zaaien in potjes is licht vochtig houden voldoende. Als de plantjes een week boven de grond staan hou je de sterkste plant over. Een goede plant- of zaai afstand is 60 cm  x 30 cm of 45 cm x 45 cm.

Standplaats en bemesting

Maïs is een eenjarige plant die behoort tot de familie van de grassen en is in die zin uniek in de groentetuin. Omwille van de hoge bemestingseisen zou je suikermaïs op het perceel van de vruchtgewassen kunnen voorzien. Maar, omdat er geen familieleden zijn die ook in de groentetuin geteeld worden, mag maïs ook wel eens op een andere plaats geteeld worden. Het perceel van de wortelgroenten of peulgewassen is dan wel een niet zo goede keuze, omwille van de te geringe bemesting van dit perceel. Maar op dat van de koolgewassen of bladgewassen lukt het wel. Ook kan maïs al eens dienst doen als windscherm. Let dan wel op de schaduwvorming. En maïs op één of twee rijtjes zaaien is ook minder goed voor de bestuiving (zie verder).

Groei en bloei.

Koude
Maïs is een warmteminnende plant. Zo kan het gebeuren dat bij een koud voorjaar de groei niet echt opschiet. Zowel geel- als paarsverkleuring van de bladeren is een veel voorkomend symptoom bij maïs in koud weer. Het voorzaaien in potjes is ook daarom een goed idee. Als een warmere periode aanbreekt kan de groei dan plotseling wel heel hard gaan. Dit is meestal het geval einde juni, begin juli

Bloeiwijzen
Maïs is eenhuizig, met aparte mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen op één plant. Als de lengtegroei ten einde loopt, ontwikkelt zich in de kop van de plant een mannelijke bloeiwijze, de pluim genoemd. Later komen de vertakkingen van de pluim volledig horizontaal te staan. Pas dan start  de stuifmeelproductie.

Zijdelings op de plant, een zestal bladeren onder de pluim, groeien de zogenaamde kolven, waarop de maïskorrels zitten en waaruit de stampers hangen, als een dik pak groene draden. Zij moeten dan het stuifmeel opvangen. Deze pak draden noemt men de kolfkwast, de draden worden ook baardharen genoemd. De kolven zijn de vrouwelijke bloeiwijze.

Er ontwikkelen zich slechts één of twee kolven per plant. Om de kolf zit een dik pak schutbladeren die de jonge maïs goed beschermen.

suikermais (4)

Foto : iedere maïskorrel is verbonden met één draadje van de kolfkwast. Als je maïs oogst kan je nog zien waar het draadje vastzat.

Bestuiving en bevruchting.
De baardharen (vr.) komen pas te voorschijn als de pluim (m.) al enkele dagen stuifmeel produceert. Dit is om de kans op kruisbestuiving te vergroten. Het is dus nodig om voldoende maïsplanten te kweken.
Door windbestuiving zal het stuifmeel vanop de mannelijke pluimen op de draden van de kolven terecht komen. Dan pas zullen de maïskorrels uitgroeien.

Als er net voor en tijdens de periode van bloei en bestuiving droogte is, dan durft de zaadvorming nogal eens tegenvallen. Het is zeker niet gek om de maïs water te geven op dat moment. Waarschijnlijk is het best om dan één keer een grote hoeveelheid te geven dan dagelijks wat grondbevochtiging. Maïswortels groeien immers tamelijk diep.

Op bijgaande foto kan je zien dat enkele korrels van de kolf niet zijn uitgegroeid. Wat je op de foto ziet kan net zo goed het gevolg zijn van heel slechte (koud en nat) weersomstandigheden tijdens de bestuiving als van droogte. Omwille van een betere windbestuiving wordt er ook  aanbevolen de maïs in blokken te zaaien en niet in rijen.IMG_0726

Foto : slechte vruchtzetting bij maïs door *droogte *gure weersomstandigheden *te weinig planten bij elkaar.

Oogst

Als de groene draden donker bruin verkleuren  kan er geoogst worden. Het is het gedeelte van de draden die uit de kolf hangt, onder de schutbladeren zijn ze dan nog groen.

Kleur
Twijfel je, dan kan je eventueel al eens “spieken”. Dat wil zeggen dat je aan de top van de kolf de schutbladeren uiteen haalt, terwijl je de kolf aan de plant laat. De kleur van de korrels  is dan geel tot zwak oranjekleurig. Wit is onrijp. Donker oranje is te rijp.

Sap
Omdat kleur beoordelen niet altijd even makkelijk is en verschilt volgens ras is het nog beter om enkele korrels te beschadigen. Als je met de vingernagel of met een duimspijker enkele korrels aanprikt moet er een melkachtig sap uit komen. Is het sap nog doorzichtig, dan moet je nog wachten met oogsten. Is het sap nog wel wit, maar niet zo vloeibaar meer, dan ben je al wat te laat.

www.plantaardig.com suikermais (2)

Foto : de kolfkwast wordt als de oogst nadert, geleidelijk aan bruin. Links is waarschijnlijk nog net iets te vroeg om te oogsten. Rechts zal zeker moeten gecontroleerd worden.

Wacht je na het bruin worden van de de draden te lang met oogsten, dan zullen de korrels van de suikermaïs gekrompen en taai zijn. Dan zijn de korrels niet meer melkrijp, maar deegrijp. Een deel van de suikers is dan al omgezet in zetmeel. Oogst van suikermaïs moet dus gebeuren in het melkrijpe stadium.

Oogsten
De eerste oogst kan je ten vroegste verwachten eind juli. Het grootste deel van de oogst zal echter plaats vinden in de maand augustus en zelfs de eerste helft van september als er pas laat ter plaatse gezaaid werd.  Terwijl je met de ene hand de plant vasthoudt, kraak je met de andere hand de kolf helemaal naar beneden. Na de oogst die best ’s morgens vroeg gebeurd moeten de kolven zo koel mogelijk bewaard worden, de optimale bewaartemperatuur is zelfs 0°C. De bewaarduur is enkele dagen, het suikergehalte vermindert snel. Vers oogsten is absoluut aan te raden.

suikermais (6)suikermais (7)

Foto’s : het pellen van de kolven.

suikermais

Foto : Naar verluidt wordt de omzetting van suikers naar zetmeel stopgezet door de kolven gedurende 6-8 minuten te blancheren. Deze kolven kan je dan  invriezen.


Reacties

49 reacties op “De teelt van suikermaïs : vers oogsten op het juiste moment!”

  1. Hugo avatar
    Hugo

    Mijn vrouw heeft dit voorjaar 5 maisplantjes in de tuin geplant. Toen ik terug kwam van vakantie bleek dat één van de maiskolven vol witgrijze bollen stond, een vrij akelig zicht. Blijkt builenbrand te zijn. Wat doe ik ermee, bereiden als “huitelacoche” of gewoon in de vuilbak kieperen?

  2. bart sanderse avatar
    bart sanderse

    Mais thuis opkweken kan, maar dan moet je uitplanten als het nog klein is, ongeveer 2,3 cm hoog. Dan blaast de wind het niet kapot.

  3. Hallo,

    dit is het eerste jaar dat ik Mais planten gezet heb.. Ik heb men plantjes laten opgroeien in huis tot ze een 10 a 15 cm groot waren. Ik heb ze vorige week in de moestuin uitgeplant, maar door de harde wind van vandaag zie ik dat mijn plantjes allemaal omgevallen/geknakt zijn.. komt dit nog goed of moet ik er toch nieuwe zaaien? Iemand een idee??

    1. ed hoen avatar
      ed hoen

      Als ze echt geknakt zijn, kun je ze beter afschrijven, omgewaaide plantjes kun je voorzichtig recht duwen.
      Maar alvast wat nieuwe zaaien kan nooit kwaad.

  4. bart sanderse avatar
    bart sanderse

    Mais is het makkelijkst voor te zaaien in een bak met potgrond op een warme plek. Zodra ze boven de grond komen, er voorzichtig uithalen en in een potje naar de moestuin brengen en uitplanten, meteen potjes er omheen. Mais doet het meestal al goed op een flinke hoeveelheid bladeren ondergespit. Wel naar behoefte fosfaat en patentkali bijgeven. Kalkammonsalpeter mag alleen aanvullend in kleine hoeveelheden bijgegeven worden, mais is nogal gevoelig voor verbranding.

  5. […] Een voorbeeld van een gewas dat je ook half mei en juni nog kunt zaaien is suikermaïs. Hier vind je heel veel informatie over het telen ervan: lees meer […]

  6. Henk de B avatar
    Henk de B

    Vraag als er veel snijmais in een gebied staat kan ik dan nog suikermais telen.
    Hoe ver moet ik van een perceel snijmais vandaan blijven om suikermais te zaaien

    1. harry avatar
      harry

      De kruis bestuiving heeft geen effect op de oogst alleen op het zaadje.
      pollen kan redelijk ver versprijd worden resultaat daarvan is dat er een hybrid mais uit de mais korrel komt maar dit zal qua productie volgens mij niet uit maken.

  7. Henk avatar
    Henk

    Waar in de provencie Groningen kan ik suikermais kopen.welke boer verbouwd dit voor de verkoop.

  8. hubert avatar
    hubert

    ik kweek al jaren suikermais, van ziekten, vraat of andere ongemakken heb ik gelukkig geen last. Ik zet gemiddeld 60 planten in een blok van 4 x 15 ( voor de bevruchting). Ik heb wel eens geprobeerd de plantjes op verschillende tijdstippen uit te zetten,maar je bent ook afhankelijk van het weer en ze waren toch allemaal tegelijk klaar om te worden geoogst. Dan heb je dus binnen een week of 2 zo’n 70 kolven. We zijn gek op mais en de familie en buren ook ,maar elke dag 3 kolven eten…..en bewaren in de koelkast is geen succes. We blancheren ze ca. 6 minuten en vriezen ze dan in.: de hele winter verse mais. Heerlijk !

  9. petra avatar
    petra

    Koop een goed zoet ras suikermais. bijv tasty sweet F1 bij bijv. vd Wal zaden. Vind ik de lekkerste. Dat is iets heel anders dan de snijmais die je zoveel op het land ziet en dient als veevoer en die jij misschien gezaaid hebt..Zaaien begin/half mei in potjes. Uitplanten op een zonnige plaats als de plantjes ong 10 cm hoog zijn ( met zaaien in de volle grond loop je het ricico dat vogels en muizen de zaden opeten.). Uitplanten minstens op 2 rijen want het zijn windbloeiers. Geef de planten water bij droog weer in het begin. Meestal komen er 2 kolven per plant en ze zijn oogstbaar als de pluim een paar dagen bruin / verdroogd is. Succes en eet smakelijk.

    1. De Tasty sweet vandaag geoogst, heerlijk zoet en sappig!

  10. Priscilla avatar
    Priscilla

    Dit jaar voor het eerst suikermaïs geteeld, spannend want zulke goede tuinders zijn wij helaas niet :-)
    Tot onze verbazing groeide de planten uit tot 2 meter hoogte met aan elke plant minimaal 6 kolven.
    Bij oogsten waren deze 6 kolven overgens niet allemaal volledig ontwikkeld.
    Tijdens het oogsten kwamen we er achter dat bijna alle kolven “gaten” hadden waar geen maïskorrel zat?
    Tijdens de maaltijd stonden uiteraard verse maïskolven op het menu maar helaas tot ieder zijn teleurstelling waren ze niet te eten…
    Ze waren ontzettend taai en smaakloos.
    Ik heb de maïskolven uiterlijk 30 min na oogsten al gekookt.
    Normaals koop ik ze uit de winkel en bereid ze op de zelfde manier,die zijn heerlijk.

    Heeft iemand enig iedee waaraan deze problemen liggen? Ik wil het namelijk volgend jaar graag nog eens proberen.

    1. harry avatar
      harry

      Dat klinkt als snij/meelmais suikermais blijft korter

  11. Jan van Cadsand avatar
    Jan van Cadsand

    Aan de planten suiker mais, komen tegen de grond zij scheuten. Komt dit door omstandigheden, ras, of is dat normaal, en moet ik die verwijderen ?. de planten zijn nu ongv. 1,5 meter.

    1. Sommige rassen maken meerdere stengels. Hoef je niet te verwijderen. Ofwel maken ze ook een kolf, ofwel niet. In het laatste geval kunnen ze extra suikers aanleveren voor de kolven op andere stengels. Veel blad bij suikermaïs lijkt mij geen probleem. Bij sommige andere vruchtgroenten wel.

    2. Meestal worden zijstengels gewoon weggehaald, bepaalde rassen zijn er nogal gevoelig voor, iedere keer weghalen. Een zaadvast ras, ecologisch goed te telen en amper last van zijstengels is suikermais Damaun. Lekker zoet, een echte aanrader.

  12. martin ravestijn avatar
    martin ravestijn

    Mais telen? Nooit meer, de ene dag stonden ze nog echt mooi te zijn op mijn tuin, mijn buurman zei nog tegen mij: Joh, wat geef jij die plantnen toch voor extra’s? Ik vertelde hem, dat je tegen ze moest praten……De volgende dag kwam ik op de tuin, wie schertst mijn verbazing toen ik zag, dat alle kolven volledig opgegeten waren…… Door wie? Ik weet het nog steeds niet. Ik naar de buren, van het zelfe laken een pak…. Ik naar alle buren(100), de meesten hadden een meewarige blik in hun ogen, ik durfde maar niet te vragen waar dat door kwam…..
    Ik teel die lekkere suikermais maar niet meer, jammer , maar waar.. Groet uit Alphen aan den Rijn.

    1. ed hoen avatar
      ed hoen

      Als echt alle kolven helemaal weg waren, zijn het waarschijnlijk menselijke rovers geweest. Als alleen de korrels weg waren, dan moet het een vlucht (grote) vogels geweest zijn. Alleen vogelnetten helpen dan.

  13. Goed artikel, heb algelopen jaar ook met succes suikermais gekweekt. De suikermais zaden heb ik besteld bij zadenier
    http://www.zadenier.nl/a-28085054/diverse-groentezaden/suikermais-f1-early-extra-sweet-zea-mays/

  14. Goed artikel, heb afgelopen jaar ook met succes suikermais gekweekt. De zaden heb ik gekocht bij http://www.zadenier.nl/a-28085054/diverse-groentezaden/suikermais-f1-early-extra-sweet-zea-mays/

  15. bowe avatar
    bowe

    ik heb er veel van geleerd

  16. Mijn net uitgezette maisplantjes worden opgegeten.
    Door wat?
    Soort kevers?
    Het zijn geen houtduiven.

    1. ed hoen avatar
      ed hoen

      Hallo Ria,

      Houtduiven vreten de kolven op, dat is dus in een veel later stadium. Ze willen ook wel eens de pas gezaaide maiskorrels uit de grond halen, maar ik heb nooit gehoord van door duiven opgegeten plantjes.

      Voor de mais schadelijke kevers leggen hun eitjes in de grond en hun larven tasten dan de wortels aan. Dat is het dus ook niet.
      Worden alleen de bladeren van de mais gegeten? Dan zouden het heel goed slakken kunnen zijn. Eventueel ook sprinkhanen, maar die vreten de planten heel snel kaal.

      Zie je gaten in het blad en misschien ook al vraatsporen naar het hart van de plant, dan heb je te maken met de fritvlieg. Snel handelen is dan geboden: de aangetaste planten verwijderen om verdere aantasting te voorkomen is volgens mij dan de enige oplossing. Houtduiven vreten de kolven op, dat is dus in een veel later stadium. Ze willen ook wel eens de pas gezaaide maiskorrels uit de grond halen, maar ik heb nooit gehoord van door duiven opgegeten plantjes.

      Voor de mais schadelijke kevers leggen hun eitjes in de grond en hun larven tasten dan de wortels aan. Dat is het dus ook niet.
      Worden alleen de bladeren van de mais gegeten? Dan zouden het heel goed slakken kunnen zijn. Eventueel ook sprinkhanen, maar die vreten de planten heel snel kaal.

      Zie je gaten in het blad en misschien ook al vraatsporen naar het hart van de plant, dan heb je te maken met de fritvlieg. Snel handelen is dan geboden: de aangetaste planten verwijderen om verdere aantasting te voorkomen is volgens mij dan de enige oplossing.

      1. Bedankt voor het antwoord.
        Het zijn vraatsporen naar het hart van de plant inderdaad.
        het ziet er geschraapt uit.
        Dus mischien ook wel slakken.
        Wat is de fritvlieg?
        Nog nooit van gehoord.

      2. ed hoen avatar
        ed hoen

        Slakken laten glimmende slijmsporen achter.
        Voor de fritvlieg:
        http://databank.groenkennisnet.nl/fritvlieg.htm

    2. bas domburg avatar
      bas domburg

      Fazanten lusten ook erg graag een groen
      blaadje.

  17. Teelt net als suikermaïs en de kolven helemaal droog laten worden aan de planten. Binnen even nadrogen en de korrels van de kolven halen.

  18. patricia avatar
    patricia

    Ik heb dit jaar ook pofmais geplant, maar ik kan nergens goede informatie vinden over het wanneer te oogsten en hoe te verwerken en bewaren. wie kan mij hier wat meer over vertellen?
    groeten patricia

  19. patricia avatar
    patricia

    geweldig artikel, net wat ik zocht. Mijn mais is super wel 2 tot 3 kolven per plant. Maar nog één vraagje: hoe haal ik de mais van de kolf, moet ik dat voor of na het koken doen, als ik ze in potten wil maken?
    groeten patricia

  20. peet avatar
    peet

    Mooi verslag met veel goede informatie.

  21. Leuk om te lezen, dit artikel over mais. Ik ben meteen gaan kijken bij mijn kolven: Grote schrik, een deel van de onderste kolven is misvorm door aardbeigrote korrels die -grijsgekleurd- zich uit de kolf wurmen.
    Het ziet er erg gek uit, als ik in heksenrij zou geloven…Als ik de grijze korrels openbreek/scheur is het binnenste geheel zwart…
    Ik heb de planten op de markt in Hilversum gekocht.
    Wie weet wat het is?
    Bedankt

    1. Mieke avatar
      Mieke

      Mik dit is vermoedelijk ‘builenbrand’, een schimmelziekte die vooral in een warme zomer opduikt.

    2. Hartelijk dank voor jullie reactie. Vandaag was ik in een maïs-doolhof, en daar zag ik hetzelfde verschijnsel. Het was hier in Frankrijk erg droog en heet dat zal t geweest zijn.

    3. Annet avatar
      Annet

      Even over die builenbrand in je mais: ik heb een boek gelezen van peter bauwens (erwten, bonen en mais). Deze auteur beweert dat het huitlacoche heet,dat het eetbaar is en zelfs een delicatesse is, vooral in Mexico. Jammer genoeg zit het niet op mijn mais, maar je kunt het krijgen in blik of uit de diepvries (staat ook in het boek). Vraag maar aan bij de bibliotheek of anders even googelen…

      Groeten van Annet

  22. dokun avatar
    dokun

    Bedankt voor dit zeer interessante artikel! :)

    Onze mais ging heel erg goed (Golden Bantam) maar ze zijn ineens allemaal in de bloei gegaan terwijl ze nog maar 1 tot 1.5 meter hoog zijn, er komen wel kolven aan (bijna aan elke plant 1 bij enkele planten 2) maar op zich zijn het kleine en smalle planten geworden. Anders dan de mais die we vorig jaar hadden staan die ruim 2.5 meter hoog werden met aan elke plant minimaal 2 kolven..

    Heeft iemand enig idee hoe het komt dat de planten zo klein(iel) in de bloei gegaan zijn..?

    1. Hallo Dokun,

      Hetzelfde probleem heb ik ook, en ik denk dat de periode van droogte een grote rol heeft gespeeld! Vele jaren achter elkaar heb ik grote kolven gehad………….nu dus niet!
      gr Wouda

      1. Dokun avatar
        Dokun

        Hoi Wouda,

        Bedankt voor je reactie!
        Dat is denk ik niet het probleem bij mij want ik heb (bijna) elke dag genoeg water gegeven. Maar ik heb zo het vermoeden dat het de warmte is geweest. Want een mede tuinder op het complex heeft de mais pas half Juni geplant en die zijn allemaal wel goed op hoogte…

        de kolven groeien wel goed en hebben ook de juiste grote, alleen de planten zijn zo klein gebleven…

        Volgend jaar ga ik half Mei mais planten en een gedeelte half Juni, kijken hoe dat uitpakt.. :)

      2. wat ook kan zijn dat u de plantjes te lang in de potjes heb gehad ,dus te vroeg voorgezaaid

  23. fam. van dijk avatar
    fam. van dijk

    In het weck-inmaakboek staat het volgende recept:

    Van de kolven van suiker-of consumptiemais, die reeds volledig is ontwikkeld, maar nog heel zachte, witte korrels heeft, verwijdert u de omhullende bladeren. Dan in licht gezouten water half week koken. Vervolgens warm in de glazen doen en overgieten met warm water, dat u hebt gekookt en dat helder is geworden, doordat u het een tijdje hebt laten staan. 30 minuten bij 100 graden C inmaken.

  24. H v Lierop avatar
    H v Lierop

    Weet iemand of het mogelijk is de maiskolven in te wecken of in te maken.
    Zo ja graag een werkwijze van tijd, ja dan nee eerst blanceren.

    Met vriendelijke groet: Henk van Lierop

  25. R de Haar avatar
    R de Haar

    Als tuinders zaad willen overhouden voor de zaai volgend jaar, dan is het niet aan te raden om hiervoor F1 hybriden te nemen. Deze zijn echt voor 1 malige zaai! Ik heb het 3 jaar geleden geprobeerd maar het was een echt fiasco. Zeer slechte opkomst, verwrongen en vergroeide kolfen met op gezwellen lijkende korrels. Het probleem is dat goede suikermais aleen uit hybriden bestaan. Dus koop ik elk jaar trouw nieuw zaad.

    1. ed hoen avatar
      ed hoen

      F1 hybriden zijn nooit geschikt om zelf zaad te winnen. Maar goede suikermais hoeft niet per se hybride te zijn. Golden Bantam is een bekend voorbeeld, maar een heel lekker landras is ook Zoete Jan.

  26. Arie avatar
    Arie

    Heel goed en duidelijk artikel, wil bij de belagers er nog 2 toevoegen, de groenehalsbandparkiet deze is meer vernielzuchtig hiervoor ook net erover, een 2 tal jaren geleden is 90% van de mais opgegeten door ratten dus nu staat erop de grond een half meter hoog stuk kippengaas rondom de mais.
    Maar de groenehalsbandparkiet is wel de grootste plaag deze eet ook al het jonge groen kapot alleen al uit vernielzucht.
    Maar is aan de andere kant dankbaar als je hem uit een stuk net bevrijd, hij schijt wel 7 kleuren strond en pikt naar alles, maar daarna 2x cirkelen boven je hoofd en je hebt voor dat jaar minder last raar maar waar.

    1. Dat zal niet uitdankbaarheid zijn , lijkt mij.
      Ze zijn slim, vermijden waarschijnlijk de gevaarlijke plek.
      Volgens mij zijn ze ook eetbaar, nou ja, ik bedoel , ze hebben geen vijanden om ze in toom te houden
      Zelf woon ik in nu een jaar inGalicie, vorig jaar heel veel muizen ,ratten. Dit jaar veel koolwitjes met dank aan de koolplanten. Ik vind het erg interessant om de veranderingen van het natuurlijk evenwicht te zien. Maakt het tuinieren extra leuk.

    2. petra avatar
      petra

      Deze parkieten zijn bij ons aktief in de pruimenboom en de appelboom. Ze eten razendsnel van alles op. Weg pruimen. Maar…natuurlijke vijand helpt. Deze vogels zijn bang voor slangen. Dus heb ik pluche slang van de kermis in de boom gebonden. Goed zichtbaar. Het helpt.

  27. ed hoen avatar
    ed hoen

    Goed artikel over suikermais. Eén belager wil ik toch wel even melden: Vorig jaar is mijn halve oogst in een nacht tijd opgegeten door een zwerm houtduiven. Afdekking met een vogelnet was voldoende voor de andere helft van de oogst. Men zij gewaarschuwd!

    1. Bart Sanderse avatar
      Bart Sanderse

      Hier in Den Helder hebben we ook altijd veel last van vraat door vogels in de suikermais. Het best is eind juli een net erover, goed vastzetten en dan een maand of anderhalf later oogsten en het scheelt enorm wat vraat betreft.

    2. Ik heb vooral erg veel last van slakken die de jonge aanplant opvreten. Het is even aankijken of het nog wat wil gaan doen of dat het einde oefening is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.