Kopie van IMG_3875 Dit bericht is een opvolging van de serie artikels over asperges zaaien (2007), asperges planten (2008) en asperges oogsten, het tweede jaar na planten (2009).  Vorig jaar (het derde jaar) was nog een jaar waar we niet volop konden doorgaan met oogsten (slechts tot begin juni). Dit jaar zijn we het vierde jaar na planten en kunnen we volop oogsten. Dit jaar  kunnen we dus oogsten tot 24 juni, de asperges zijn nu sterk genoeg om de volledige oogstperiode te kunnen doormaken zonder dat de planten uitgeput worden.

Door het warme weer groeien de asperges heel hard en oogsten we nu alsof het al mei is. Ook dit jaar komt de zwart-witte folie goed van pas. Onder de folie voelt de grond fris aan waardoor de asperges niet heel hard gaan groeien, en de oogst ook niet alle dagen moet gebeuren.

Nu de asperges volop in productie zijn leert de ervaring dat de 11 planten (bekomen uit één pakje aspergezaad) toch wel voldoende zijn voor een gezin van vier personen om één tot twee keer in de week een flinke portie asperges te kunnen eten.  In het begin dachten we niet genoeg te hebben aan de 11 planten, maar vanaf het vierde jaar valt dit dus zeker mee. Zo oogstte ik zondag laatst drie mooie bundeltjes asperges. En kon ik er op dinsdag opnieuw twee oogsten. Kan je plaats voorzien voor 12 aspergeplanten, dan heb je daarmee ruim voldoende om in het seizoen zo nu en dan asperges te kunnen opdienen voor een gezin van vier personen.

Het is zelfs even zoeken naar variatie in de bereiding van de asperges. Gelukkig is er de website http://recepten-asperges.plantaardig.com/ waar zopas opnieuw twee nieuwe recepten aan toegevoegd werden.

Eigenlijk kan iedereen asperges in zijn tuin  hebben, ook al heeft hij geen moestuin. Is de grond te zwaar of is het moeilijk om verhoogde bedden te maken, dan kan je ook nog altijd groene asperges oogsten. Door hun lange, meerjarige teeltwijze kunnen asperges, met wat inventiviteit, wel ergens ingepast worden in de siertuin. ‘s zomers kunnen ze dan dienen als een dichte, hoge, mooi groene achtergrond. De tijd die je moet besteden aan een aspergeteelt is zeer beperkt en is eigenlijk niet meer dan het onderhoud van een vasteplantenborder.

De artikels asperges zaaien (2007), asperges planten (2008) en asperges oogsten, het tweede jaar na planten (2009) bevatten alle info over de aspergeteelt vanaf het zaaien.

Op de website “Twintig recepten met asperges” staan ondertussen al meer dan twintig recepten met asperges.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  15 reacties aan “Asperges oogsten en bereiden, het vierde jaar na planten.”

Reacties (15)
 1. Wat doe je met groene asperges die te smal zijn om te bereiden? Laten schieten of toch afsnijden?

 2. Ik bemerk nu in mijn asperges af en toe kleine boorgaatjes, waar niets meer in lijkt te zitten. Is dit van de aspergekever?

 3. Op onze kwekerij hebben wij aspergeplanten vanaf half maart tot ca half mei. Ook hebben we o.a aspergesteekmessen en zwart/witte asperge afdekfolie.
  U mag mij voor info altijd bellen.
  http://www.aspergeplantjes.nl

 4. Wij oogsten nu reeds een zestal jaar asperges maar door een herinrichting van de tuin gaan we de asperges (nieuwe klauwen?) elders planten. De rooien van de oude wortels lijkt me echter een gigantisch werk. Weet er iemand een goede efficiënte manier om dat te doen? Ik vermoed dat we de oude klauwen niet meer zullen kunnen gebruiken.

 5. Beste, ik ben al heel lang op zoek om aspergeplanten aan te kopen maar vind er helaas geen… Ik woon in Menen, westvlaanderen, Belgie. Waar kochten jullie de klauwen aub?

  • Hoi Ann,

   ik koop die in de lokale tuin en doe-het-zelf zaak. Vorig jaar hadden ze die niet op voorraad, maar hebben ze nadat ik het gevraagd heb er besteld bij hun leverancier. Dit jaar hadden ze er standaard.

   Je kan ze ook online vinden via bv de site van het vlaams zaadhuis: http://vlaamszaadhuis.com/

   Succes,

   Gerbert.

   • Dag Gerbert,

    thx voor de tip maar in het vlaams zaadhuis hebben ze geen planten meer, enkel zaden.
    Zal er volgend jaar vroeg moeten naar op zoek gaan 🙂
    Waar is je tuin en doe-het-zelf zaak?

    succes ermee !

    Ann

  • Hoi Ann,

   dat is Jochmans in Tielt-Winge. Waarschijnlijk een beetje ver vanuit Menen.

 6. Het aantal scheuten dat tegelijkertijd komt is inderdaad altijd beperkt. Bij jonge aanplantingen nog des te meer. De oogst van 1 kg asperges komt niet van één plant, maar van veel planten samen

  • wat doen met aspergeloof in de herfst laten staan tot in het voorjaar of het opgehoopte zand verwijderen en het loof afknippen ? grtjs arno

 7. Ik heb dit jaar driejarige groene aspergeklauwen geplant. Er schiet per plant echter maar één asperge gelijktijdig. Is dit normaal? Indien niet, waar kan dit aan liggen?

  Thx,
  Gerbert.

 8. Ik oogst al 3 jaren elk jaar weer heerlijke asperges. Maar dit jaar heb ik er maar 3 gezien en daarna helemaal niets meer. Ik heb dit voorjaar voor het eerst bemest met paardenmest. De droogte moet toch niet zoveel uitmaken dacht ik.. Waar zou dit aan kunnen liggen??

 9. Nadat in november 2009 mijn in het voorjaar van 2009 geplante groene aspergeplanten verzet moesten worden, dit jaar voor het eerst flink kunnen oogsten. In 2010 hebben de planten verder kunnen groeien en heb ik ze met rust gelaten; het verzetten hebben de planten dus uiteindelijk gelukkig goed overleefd. De groene asperges smaken verrukkelijk. Jammer dat ik alleen maar in het weekend kan oogsten; daardoor worden sommige scheuten al te groot. Ik laat deze stengels dan ook maar doorgroeien.

 10. Kan het met er mee eens zijn . We kunnen dit jaar ook voor het eerst oogsten.
  En wat is dat leuk en lekker! We hebben 4 planten en nu, na geduldig wachten kunnen we oogsten. De eerste keer, drie dagen geleden, 5 mooie asperges. Een een nieuwe (kleine) oogst komt er al weer aan. De eerste koppen laten zich al weer zien.
  Eten uit eigen tuin wordt hoe langer hoe leuker!

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)