Eén van de vroegste groenten, tuinbonen, kan je al vanaf eind januari voorzaaien, bijvoorbeeld in potjes. En ze kunnen, als het weer en de grond het toelaat, al heel vroeg de moestuin in. Kou deert hen niet, integendeel. Want als je de teelt van tuinboon te laat start (zaaien tot begin april) dan zullen ziektes en vooral luisaantastingen de teelt geen goed doen. Op GroentenInfo vindt je heel wat info over hoe je de teelt van tuinbonen kan aanpakken. Deze info is ondertussen ook al ruim voorzien van heel veel tips van hobbytuinders. De artikels werden zopas verpakt in een serie.

 • Tuinboon van zaaien tot planten, teeltgegevens.<
 • Fotoreportage Tuinbonen zaaien en planten.
 • Tuinbonen planten, met video
 • De teelt van tuinbonen, van bloei tot oogst (met fotoreportage)
 • Tuinbonen : luizenprobleem onderschat?
 • Voorjaar 2016
  De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
  De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
  Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
  Laatste reviews, op Bol.com
  Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
  In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
  Nooit te oud om te leren
  Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
  Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
  Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
  Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

    7 reacties aan “Tuinbonen, van zaaien tot oogsten. De serie.”

  Reacties (3) Pingbacks (4)
  1. Hallo,

   Eind februari, net na de vorstperiode , heb ik de tuinbonen gepoot, op een stuk grond waar de vorst uit was. Ze hebben het dit jaar goed gedaan, geen luis en vandaag, 12 juni, het eerste maaltje gegeten. Ze kunnen nog iets dikker worden. Ik zaai altijd eind februari, begin maart, het soort Witkiem. Bij vroeg zaaien, minder tot geen last van luis.

  2. Beste,
   Hoe zit dat nu eigenlijk met de bonen?
   Volgens het ene artikel: Wachten op de warmte en droog houden. (Zo doe ik het ieder jaar.)
   Nu krijg ik weer een artikel: Vroeg beginnen en geen probleem met nachtvorst!

   Groeten, Marcel

   • Marcel,
    in dit artikel is sprake van tuinbonen, Vicia Faba. In België minder gekend en soms beter gekend als de veevoedervariant paardebonen.

    De bonen die warmte vragen zijn slabonen, sperziebonen, spekbonen enzovoort. Over deze warmteminnende bonen (Phaseolus vulgaris) lees je meer in dit artikel lees je er meer over
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/bonen_teelt.htm

    Het enige wat de twee soorten bonen gemeen hebben is dat ze familie zijn van elkaar, net zoals erwten ook familie zijn van bonen (Vlinderbloemenfamilie)

   Geef een reactie

  (vereist)

  (vereist)