GroentenInfo, moestuintips van de afgelopen twee weken.

 

facebook_header
Beste abonnee van de “snelle” nieuwsbrief, het is lang geleden dat u deze nog in uw mailbox kreeg. Misschien las u het in de maandelijkse nieuwsbrief, momenteel zijn we bezig op Facebook http://www.facebook.com/groenteninfo.  Daarom stuur ik u deze soms interessante berichtjes ook via deze nieuwsbrief. Kan u gewoon meelezen zonder Facebook.  Dit zijn de belangrijkste berichten die de afgelopen twee weken verschenen op http://www.facebook.com/groenteninfo (na de maandelijkse nieuwsbrief van 16 maart)
17 maart De tomatenplantjes van Dirk staan al in de serre! In een piepschuimkist. ’s Nachts piepschuimdeksel erover. Interessante tip.

Photos de Dirk Van Vaerenbergh
17 maart Hoeveel telen?
Ik begrijp heel goed dat hoeveelheden inschatten voor de beginner moeilijk is. Je vindt een handig pdf-documentje onderaan dit artikel.

Hoeveel te telen? – een moestuin beginnen – deel 5
wroeten.nl
18 maart Lenteweer. Zaaikoorts alom. Spinazie, erwten, rode biet, ajuin, peterselie, radijs, vele slasoorten, snijbiet,keukenraap, wortelen… Ze kunnen nu gezaaid worden.
Wie zijn zaaisel afdekt met gaatjesplastiek of vliesdoek heeft drie voordelen : zaaigrond droogt niet uit, extra warmte en geen structuurbederf bij felle regen. Echt nodig is het niet, maar de kans op slagen wordt veel groter!
18 maart Zaaikoorts, deel 2 : lees ook eens de zaaitip van Herman.

Groenten zaaien ? Hoe afdekken?
www.plantaardig.com
19 maart GroentenInfo gaf deze namiddag op vraag van www.volkstuin.be en www.zelfkwekensmaakt.be een workshop “moestuin” in “een tuincentrum”.
Best leuk, zo’n moestuinbak beplanten en zaaien. Steeds meer mensen willen eigen groentjes en kruiden knippen. Het concept <moestuinbak> slaat duidelijk aan bij jonge gezinnen en bij de jeugd.
En je merkt ook dat er nog wel werk aan de winkel is. Want zaadjes leg je niet onderaan het potje op 10 cm diep, tomatenplanten mogen in maart nog niet naar buiten en zaadjes hoef je echt niet elke dag water te geven…..
Met deze fanpagina proberen we alvast nog meer mensen groene moestuinvingers te bezorgen.
20 maart Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien?
Er zijn zo van die plantjes die, als je ze één maal in de tuin gezaaid hebt, ieder jaar opnieuw goeiedag komen zeggen. Zo heb ik een hoekje dicht bij de haag waar ze hun zin mogen doen. Zoals deze postelein, die plots vanonder het pompoenblad kwam piepen. Is al vijf jaar niet meer door mensenhanden gezaaid. Maar ook de slangenradijs en de rucola blijven zo permanente gasten in de tuin (noemen ze dat geen permacultuur). In het begin moet je ze natuurlijk wel kunnen onderscheiden, van elkaar, maar ook van het onkruid…
21 maart In extreme winters kunnen ook aardbeien schade oplopen, aardbeiplantje.nl heeft dit zopas zeer goed beschreven.

Photos du mur www.aardbeiplantje.nl
Zijn mijn aardbeiplanten bevroren?
We krijgen veel vragen van mensen die bang zijn dat de aardbeiplanten deze winter bevroren zijn. Een aardbeiplant kan best tegen wat strengere vorst, maar deze winter was het op enkele plaatsen wel wat extreem. Als je het hart van de plant in de lengte richting doorsnijdt moet het eigenlijk wit zijn. Als er een bruine verkleuring te zien is, hebben de planten geleden onder de vorst. Hoe bruiner dit rhizoom ziet, des te meer schade heeft de plant. Deze schade zal zich uiten tijdens de bloei en de vruchtvorming. Planten zullen achter blijven in groei en sommigen zullen verwelken.
Kortom, ziet u een bruinverkleuring in het rhizoom dat heeft de plant schade opgelopen. De mate waarin moet nog blijken, maar weet u waar het door komt als de plant niet optimaal groeit dit voorjaar. Zie ook de afbeelding van deze bruinverkleuring (notabene in mijn eigen groentetuin!!!)
22 maart 7 tips bij de teelt van pastinaak.
Het voorjaar is ook het seizoen van de lezingen over de moestuin. Gisterenavond was ik in Marke om één en ander te vertellen over een reeks minder courante, vergeten groenten.
Graag geef ik hierbij de voornaamste weetjes over de teelt van pastinaak die gisteren de revue passeerden.
– Gebruik steeds nieuw zaad. De kiemkracht van pastinaak gaat heel snel achteruit. Een slechte opkomst is niet voor niets het meest gesignaleerde probleem door lezers van GroentenInfo.com
– Zaai niet te vroeg, juni is goed. Pastinaak blijft maar doorgroeien tot de late herfst waardoor wortels te dik worden en er een harde, houtachtige kern ontstaat. De culinaire waarde van dikke pastinaak is minder.
– Pastinaak wortelt meer dan 50 cm diep. De grond moet dus diep doorwortelbaar zijn of zo gemaakt worden. Een harde laag of kluiten in de grond hinderen de penwortel waardoor vertakte wortels ontstaan.
– Zware grond is dikwijls minder doorwortelbaar, dan nemen we beter onze toevlucht tot de halflange rassen van pastinaak. Maar lichte, arme gronden blijven in het voordeel voor pastinaak.
– Op goede moestuingrond is bemesten dus niet nodig. Stalmest is uit den boze, ook al omwille van de hogere kans op vertakte wortels.
– Er is een wereld van verschil tussen de smaak van pastinaak vóór een koudeperiode en daarna. De dominante, aromatische smaak maakt plaats voor een zoete, nootachtige smaak. De échte pastinaaksmaak dus.
– Pastinaak heeft ruimte en zon nodig. Hoe meer zon, hoe meer zetmeel in de wortel. De bladeren zijn volumineus, geef ieder plantje dan ook 15 cm in de rij.
Wie nog iets wil weten over pastinaak kan het artikel lezen dat ik schreef op het einde van vorige eeuw, toen pastinaak nog echt vergeten was, behalve in Engeland.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/pastinaak.htm
Of misschien wil je deze bovenstaande tips nog aanvullen, voor mijn volgende voordracht….
22 maart Korstvorming na een felle regenbui.
Gezaaid vóór de extreme regendag van 5 maart (hier 50 mm)?
Dan is er nu kans dat de zaailingen niet door de korst raken. Ik was zopas bij een groenteteler die morgen zijn worteltjes zal moeten beregenen. Ze zijn gekiemd (het witte worteltje is zichtbaar) maar de grond is te hard en droog om daar door te geraken (korstvorming). Best deze zaaisels eens controleren en indien nodig de grond nat maken om de korst te verzachten.
Tenzij u natuurlijk toen al de zaaitip van 18 maart op deze pagina gebruikte.
Of meer noordelijk woont, want daar heeft het niet zoveel geregend of hier in ’t zuiden.
23 maart Peterselie laten uitzaaien.
Teelttip van een volkstuinder op mijn voordracht in Ichtegem, deze avond.
“Ik heb wat peterselie in de hoek van de serre, die oogst ik de hele winter en voorjaar door. Tot de bloemstengels verschijnen in mei. Enkele daarvan laat ik bloeien. In augustus zijn de zaadjes dan rijp en laat ik er de zaadjes uitvallen en laat deze kiemen ter plekke. Zo heb ik al enkel jaren een “permacultuur” van peterselie in mijn kas.”
Hé, dat lijkt wel de fusie van het recente <fotoalbum snijselder>
http://on.fb.me/GS9xQf en het recente berichtje over <groenten die ieder jaar weer opduiken in de tuin>
http://on.fb.me/GGOke8
25 maart Dit moest ik toch even van mij afschrijven. “Correcte adviezen voor al wie van groenten houdt, beginners en gevorderden” is immers de leuze van deze facebookpagina …
Soms ontspoort de moestuinhype.
Ze zijn te beklagen, de tuincentra die nu volop de vraag zullen krijgen of zij de tomatenrassen Prince en Baron in hun assortiment hebben. Ik vertel u straks waarom. Weinig mensen zullen geschokt zijn door het artikel van Bartel Van Riet in het Nieuwsblad dit weekend. Ik wel! Lees verder Soms ontspoort de moestuinhype.
26 maart <<<Warm aanbevolen : de allerduurste groentezaden!>>>
Waarschijnlijk vind je ze niet voor minder dan 60 cent per zaadje. Om de prijs van het zaadzakje te drukken zullen er dan ook niet meer dan vijf in een zaadzakje zitten. En toch durf ik deze zaden aanbevelen.
Nee, ik denk het niet dat er nog duurdere zaden bestaan dan deze van de F1-hybriden van de glaskomkommer. Je weet wel, die lange, gladde komkommers zonder zaad, zoals je die ook in het groenteschap terugvindt. Onmisbaar bij ieder zomers slaatje.
Geen sprake van een zaadvast ras te vinden dat van in de verste verste ook maar gelijkt op deze komkommers. Twee tot drie zaden zijn voldoende om de hele zomer lang een overvloedige oogst te hebben. Futura F1 is een voorbeeld van een ras dat door enkele zaadbedrijven aangeboden wordt. Er zijn nog enkele F1 hybriden van de glaskomkommer. Maar geen van alle zijn ze goedkoop. De keuze in het rek is altijd beperkt tot één ras.
Vergis u niet, als je dan toch de gewone “marktkomkommer” kiest uit het zaadrek, dan heb je komkommers mét zaden en een volslanke vorm. De marktkomkommers hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. De glaskomkommer bloeit volledig vrouwelijk en de vruchten hebben geen zaden.
Waarschijnlijk zijn óók daarom zo duur, omdat er geen zaadvast alternatief is dat er op gelijkt en de kwaliteit kan evenaren.
Komkommerteelt : http://www.plantaardig.com/groenteninfo/komkommer_teelt.htm
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/komkommers/
27 maart Nog nooit had ik het op deze manier verstaan. Je kan wel voorkiemen in wit zand. Maar je kan deze methode eigenlijk ook gebruiken om de zaaiafstand beter te beheersen. Met dank aan Volkstuinen Oostende.

Wortelen zaaien zonder uit te dunnen.
www.buurttuintjes.be
moestuin
28 maart De snoeptomaatjes, één van mijn favorieten.
Je kan ze nog wel zaaien nu. Maar eigenlijk heb je maar één of twee planten nodig van deze tomatensoort die ik ieder jaar terug wil in de kas. Een plantje kopen lijkt dan ook een goed idee. De echte snoeptomaatjes zijn minipruimtomaten van het Santa type. Ze onderscheiden zich door hun smaak en ‘krokantheid’. Vergeet in ieder geval niet om meerdere stengels op één plant te telen. Dit kan perfect met kleinvruchtige tomatenrassen.
Maar lees eerst in dit artikel over wat die snoeptomaatjes eigenlijk zijn, zodat je zeker en vast de enige, echte in huis haalt.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/je-eigen-snoeptomaatjes-telen/
Op de foto zie je alvast hoe je meer dan 40 trossen op één plant teelt. Ook als je in pot teelt, in open lucht kan je op een gelijkaardige manier te werk gaan. Je leest er alles over in dit artikel
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/iedereen-kan-dit-met-n-snoeptomatenplant-43-trossen-860-vruchten/
4 april De eerste asperges laten zich zien. Tijd om de ruggen al gedeeltelijk te maken. Om de grond sneller op te warmen is het raadzaam te wachten met het maken van de ruggen tot de eerste asperges beginnen te groeien. Om dezelfde reden verhogen we de ruggen in twee keer. Eerst wat los en voorlopig, later als er weer één zijn kopje laat zien maken we rechte en stevige ruggen. Gisteren, voor de rug gemaakt werd strooide ik een laagje compost en wat traagwerkende organische meststof.
zie voor teelttechniek en recepten http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/asperges/
4 april 700 potjes, 90 soorten, allemaal in de woonkamer.
Van passie gesproken….

Prikbordfoto’s van www.chilis.be
Maar tenslotte zijn we blij dat we de hele living konden vol zetten met jonge chili plantjes.
Interessante tips? We zijn natuurlijk tevreden als u de pagina van GroentenInfo leuk vindt!


 

 

De Groente en Fruit Encyclopedie, vierde druk, cadeautip voor het voorjaar. 

Zopas nog een mooie recensie gevonden van Rien van de website www.overbeterleven.nl

Je vindt de recensie op http://www.overbeterleven.nl/beter-leven/voedsel/tuinieren/boeken/groente-en-fruit-encyclopedie/

Groente en fruit encyclopedie

 

Zoals reeds vermeld, wil ik dit jaar wat meer groente en fruit zelf kweken. Daar ik niet met “groene vingers” geboren ben heb ik dus toch wel wat ondersteuning nodig. Een van de mogelijkheden is een goed boek. Aangezien het bezitten van goede boeken zo-wie-zo een aanrader is, ben ik op zoek gegaan.

De zoektocht was niet zo heel moeilijk. Al snel kwam ik uit bij het boek “Groent & Fruit Encyclopedie” van Luc Deende en Guy De Kinder. Snel besteld, snel bezorgd.

Het eerste wat opvalt is dat het een enorm professioneel boek is. Eerste klas papier, uitstekende fotografie, gemakkelijk leesbare tekst, en een overvloed aan gegevens die toch op een heel verteerbare manier gepresenteerd worden. Achtergrond informatie is ook aanwezig zodat het geheel ook nog eens begrijpelijk wordt. Hoewel ik natuurlijk nog niets kan zeggen over de kwaliteit van de informatie, heb ik er alle vertrouwen in dat ook deze prima in orde is.

De eerste 75 pagina’s wordt ingegaan op dingen als klimaat, tuinaanleg, grond, onkruid, ziektes en meer. Daarna volgen meer dan 300 (grote!) pagina’s met informatie over het hoe en wat van het kweken van individuele groente en fruit soorten.

Het beste van al? Het is een enorm motiverend boek om het ook zeker zelf te gaan doen! Laat de lente maar komen!

Mijn enigste kritiek punt is de titel. Het woord “encyclopedie” laat eigenlijk de “stoffige oude boeken” verwachting opkomen. Geheel onterecht!

 

Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com

 

 

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.