banner_preivlieg-delia-antiquaDe laatste weken meldden liefst drie -het zijn er ondertussen zestien – verschillende lezers mij dat hun prei aangetast was door een insect. Een foto van één van de lezers deed vermoeden dat het om een vlieg ging, omdat er een popje zichtbaar was. Maar om zekerheid te hebben en voor een goed onderbouwd advies ging ik dan ook even ten rade bij drie professionele preiteeltspecialisteiten uit verschillende proefstations. Een “second opinion” als het ware. De resultaten leest u in dit artikel. Maar ook uw opinie over dit probleem, beste lezer, is zeer welkom

De kenmerken

Hieronder volgt wat uitleg over de schade die de lezers mij signaleerden :

Henri schreef in zijn commentaar bij dit artikel het volgende

“…Ik heb sinds enkele jaren in mijn preiplanten, kleine bruine insecten die gangetjes maken in de stammen zodat deze niet meer aangenaam en appetijtelijk uitzien bij het oogsten, ik weet niet wat dit voor insecten zijn en hoe ik ze kan bestrijden, graag raad van mensen met hetzelfde probleem en hoe zij dit oplossen waarvoor mijn dank. Die kleine bruine insecten zitten in de porie stammen als ik hen uitdoe het zijn precies poppen van een of ander kevertje en als je er op nijpt is het of ze kraken, heel raar. De gangetjes zitten altijd in de buitenste lagen van de prei…”

Er kwam een reactie van Jos

“…Deze beestjes zitten al een aantal jaren ook bij ons in de prei.

Vorig jaar mijn tuintje een vol seizoen laten rusten met zwart plastiek zeil over om op deze manier de beestjes proberen uit te stomen ( ook ik sproei niet graag) doch zonder resultaat.

Als jullie een oplossing hebben graag een seintje…”

Blijkbaar is dit verschijnsel niet zo zeldzaam als ik zelf dacht.

“…Want enkele dagen later kreeg ik een foto van Jan S. Met toch wel dezelfde symptomen. Zowel Henri als Jos bevestigden dat de symptomen op de foto wel degelijk dezelfde waren…”

IMG_0130

IMG_0130_popBesluit over de kenmerken
De kenmerken op de foto zijn momenteel terug te vinden bij de prei van drie lezers van GroentenInfo.
Herkent u deze symptomen ook bij uw prei? Laat het weten via de commentaarbox onderaan dit bericht. Ook kunt u reacties en foto’ sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Hierboven een uitvergroting van de pop op de grote foto zit deze in het midden, en op de linker preiplant.

Het oordeel van de specialisten.

Drie onderzoekers die dagelijks bezig zijn met de professionele preiteelt, afkomstig uit drie verschillende proefcentra in Vlaanderen werd om hun oordeel gevraagd.

Groentevliegen
Om alle lezers op het goede spoor te zetten, eerst wat uitleg over de normale cyclus van groentevliegen (preivlieg, koolvlieg, wortelvlieg, mineervlieg..) om zo de verdere uitleg beter te kunnen volgen.
1. Volwassen vliegen leggen eitjes dicht bij, of op de groente (afhankelijk van de soort vlieg)2. Deze eitjes worden witte tot geelachtige, pootloze maden die, afhankelijk van de soort vlieg, ofwel de bovengrondse, ofwel de ondergrondse delen aantasten.3. Na een tijd zullen deze maden verpoppen tot harde, bruine, ovale poppen.4. Nog hetzelde jaar of (indien gevormd op het einde van het seizoen) het volgende jaar, komen de poppen uit en een nieuwe generatie vliegen komt tevoorschijn. De cyclus kan herbeginnen.

Alhoewel de getroffen lezers meldden er al verschillende jaren last van te hebben, kon niemand van de onderzoekers echt zekerheid verschaffen over de diagnose. Redelijk onbekend bij professionele telers, zo lijkt het toch.

Het bruine “insectje” op de foto is eigenlijk een pop. Een pop van een vlieg. Of het de preivlieg al dan niet is, dat is de vraag. Want volgens sommigen van de geraadpleegde specialisten uit diverse proefcentra in Vlaanderen is de pop te klein om van de preivlieg te zijn.

1. De eerste specialist had het fenomeen vorig jaar al gezien en heeft toen popjes laten uitkomen met als uitkomst dat het een vlieg was, de beoordeling was “waarschijnlijk” preivlieg. Zeker was het dus niet.

Een andere specialist heeft zijn twijfels, hij schrijft :

2. – Normaal gezien zijn preivliegpoppen groter (voor zolang ik dit kan zien op de foto) en de preivlieg gaat ook inderdaad eerder bij het planten aantastingen veroorzaken en aan de wortelplaat.
– Preimineervlieg komt ook eerder voor op de bladeren en veroorzaakt daar veel fijnere gangen. De pop zou wel qua grootte gemakkelijk van een mineervlieg of een kleinere vlieg afkomstig kunnen zijn.
Wat we kunnen uitsluiten :
– De schade die veroorzaakt wordt, gelijkt goed op preimot schade, maar deze zit normaal gezien meer op de bladeren en de pop van een preimot is ook totaal anders.
– Preimineervlieg komt ook eerder voor op de bladeren en veroorzaakt daar veel fijnere gangen.
– het gaat hier zeker niet om keverschade of een pop van een kever.
In feite zouden we een aantal poppen moeten laten uitkomen om daarna de vlieg te determineren, want op een foto is dit heel moeilijk te zien.

De derde onderzoeker schrijft :

Het kan preivlieg zijn. Peivlieg komt soms ook voor op productieveld van
prei. Aan het popje te zien is de kans groot dat het om een mineervlieg
gaat. Heb je nog van die poppen? Als we ze kunnen uitkweken dan is
determinatie op het adult mogelijk.

Besluit wat betreft het oordeel van de specialisten
Blijkbaar kan niemand kan zich met zekerheid uitspreken en iedereen geeft het advies enkele popjes te laten uitkomen. Om zo te weten over welke vlieg het gaat. Want daar is het men wel over eens, het zijn poppen van een groentevlieg.

Mijn mening over dit symptoom

Ook ik ben zeker dat het om een vlieg gaat. Maar welke?

1. Preivlieg : de larven vreten vooral aan de voet van de plant en maken zelden gangetjes in de plant. De larven verpoppen in de grond, eigenaardig blijven de poppen in dit geval in de plant. En tot slot kan preivlieg zwaar uithalen en planten doen afsterven, vooral in een jong stadium. Dit is hier blijkbaar niet het geval.

2. Een mineervlieg: normaal gebeurt het mineren op de bovengrondse bladeren die boven de grond zitten. Het enig wat in die richting wijst is dat er duidelijk gangetjes in de schacht voorkomen en dat deze vrij oppervlakkig zijn.

3. Misschien een aantasting door een (groente) vlieg die vrij onbekend is.

Ik heb dan ook een vermoeden dat het insect niet voorkomt bij wie traditioneel teelt en zijn prei na het planten en/of op het plantbed behandelt met een gewasbeschermingsmiddel. Dan zal deze onbekende gast ook afsterven. Toeval of niet, alle drie de signalementen komen van telers die niet met traditionele gewasbeschermingsmiddelen werken.
Zo zie je maar dat de diversiteit bij de biologische teelt altijd groter is, zowel bij de nuttigen als bij de schadelijken.
Is dit meteen ook de verklaring waarom deze kenmerken bij de geraadpleegde specialisten niet zo gekend is?

Wat doe je ertegen?

In afwachting van meer zekerheid over dit insect willen de lezers natuurlijk weten wat ze ertegen kunnen doen.
De poppen blijven blijkbaar over tijdens de winter. Blijven ze alleen in de plant, dan moeten de gewasresten zorgvuldig opgeruimd worden. Zo zijn ook de poppen weg. Blijven ze ook in de grond (wat zeer waarschijnlijk is), kweek dan geen prei of familie ervan op deze aangetaste grond. Natuurlijk zullen uitgekomen vliegen in het voorjaar wel makkelijk naastliggende percelen bereiken. Daarom is het volgende haast onontbeerlijk als u met deze problemen kampt.

Wie biologisch teelt zal waarschijnlijk zijn toevlucht moeten nemen tot het telen onder gaas. Maar niet op besmette grond, want dan kunnen er poppen ontluiken onder het gaas, toch zeker bij vroeg geplante prei. Verder kan geurverwarring hier ook wel een handje toesteken. Door de rijen prei tussen andere gewassen te planten of tagetes te gebruiken. Jan had heel goede resultaten met de preikooi dit jaar (klik voor beschrijving). Kortom, alle traditionele teeltmaatregelen gebruiken die gekend zijn tegen groentevliegen als preivlieg en wortelvlieg.

Ik heb ook een vermoeden dat het insect niet voorkomt bij wie traditioneel teelt en zijn prei na het planten en/of op het plantbed behandelt met een insecticide. Dan zal deze onbekende gast ook afsterven. Toeval of niet, alle drie de signalementen komen van telers die niet bespuiten. Zo zie je maar dat de diversiteit bij de biologische teelt steeds groter, zowel bij de nuttigen als bij de schadelijken.

Hebt u dit al gezien in de prei? Laat het weten in de commentaarbox, dan krijgen we een goed beeld van de verspreiding van deze (voor mij dan toch) onbekende gast. Want samen weten we meer.

Update : Jan S. kon al heel wat poppen verzamelen, hieronder de foto die Jan S. opstuurde. (klik om te vergroten)

IMG_0150

  183 reacties aan “Gewoon preivlieg of toch een andere vlieg? Verschillende lezers meldden onbekende symptomen bij prei.”

Reacties (178) Pingbacks (5)
 1. ik bekeek de foto’s en heb sinds 2 weken dezelfde plaag in mijn prei; ik ben bio-tuinier en wil geen enkele pesticide gebruiken; wat kan ik doen om te voorkomen dat ik volgend jaar met dezelfde plaag zit verveeld?

 2. Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
  In 2012 voor de eerste keer aantasting van de Mineervlieg aangetroffen. Sindsdien gebruik ik insectengaas gelijk vanaf het zaaien voor de planten. Hierna heb ik geen last van aantasting meer gehad. Hopelijk is dit voor ons de oplossing. Het insectengaas verwijder ik laat. Dit jaar heb ik het gaas 14 nov. verwijderd.
  Groetend,
  Wim

 3. Geachte
  Ik heb in mijn prei dezelfde verschijnselen van donker bruine beestjes zoals vele commentaren op jullie website. ik heb dit jaar reeds 3 maal gesproeid met biologische producten uit de speciaalzaak aveve en een maal tegen roest. Die producten helpen niets maar kosten wel 25 € per flesje. ik vraag me af of dit louter nog commercieel is of wat we in de plaats kunnen doen. In ieder geval word ik het beu van al die arbeid te verrichten en geen resultaat te boeken. kan mij iemand verder helpen door mij een geschikt product te melden. Met dank bij voorbaat

  • In België is er het biologische product ‘Conserve’. Indien correct toegepast werkt dit goed, ook gangbare tuinders gebruiken dit.
   Zoek eens de naam van de producten die je gebruikt hebt? En schrijf ze hier neer, dan kan ik meer zeggen, hoop ik

  • beste .

   afdekken zodra je geplant hebt.
   geen last van beestjes preivlieg of dergelijke.
   ik heb namelijk geen last van beestjes in mijn prei.
   daar ik onmiddellijk afdek na het planten .
   heb ook niet gespoten met eender welk product

   Luc is het mogelijk hier een foto toe te voegen van mijn preibed dank bij voorbaat .
   vriendelijk groetend.
   fil

 4. Graag had ik geweten hoe lang (tot wanneer) men de gewasbescherming (gaas) boven de prei moet laten, om de preivlieg en andere schadelijke insecten af te houden.
  M.a.w. kan men die in de herfst al wegnemen?

  • beste.

   ik verwijderde mijn doek op 16/09/2015.
   tot heden is alles nog prima.
   ik vroeg het mij ook af wanneer dit zou kunnen en heb dan maar gegokt en tot heden is alles nog goed.
   vriendelijk groetend.
   fil.

   • dag PAUL.
    ik oogsten net wat prei voor de dochter en tot mijn verbazing zag ik toch beestjes in mijn prei .dus doek te vroeg verwijderd .
    ik heb er anders geen verklaring voor!
    de prei die ik van te voren oogsten was blauwe van solaise .die er nu nog staat is luikse winter. is die gevoeliger voor de beestjes ? dat zou kunnen.
    dit recht gezet te hebben groet ik u.
    fil.

 5. Preiwater. Ik weet niet of het voor iedereen helpt maar als we op vakantie zijn in Friesland en we kwamen terug dan had mijn vrouw vaak blaasontsteking. Ze kookte dan prei met ietsje meer water en we dronken dit gezamenlijk op en dan was het meestal over. Ben ook eens geopereerd aan meniscus aan de knie en daarna een dikke knie vol water. Ontsteking. De dokter heeft me 30 cc uit de knie gehaald en toen ik in Friesland aankwam weer vol en eenpijnlijke dikke knie. Mijn oom is naar de tuin gegaan en kwam met twee witte koolbladeren naar binnen. Voor het naar bed gaan deze met een theedoek om de knie gedaan en de volgende morgen was alle vocht weg en een hele gezellige vakantie gehad. Niet meer terug gekomen. De oudjes doen het nog best met hun advies.
  groetjes Pieter

 6. preiwater. Ik weet niet of het voor iedereen helpt maar als we op vacantie zijn in friesland en we kwamen terug dan had mijn vrouw vaak blaasontsteking. Ze kookte dan prei met iestje meer water en we dronken dit gezamenlijk op en dan was het meestal over.ben ook eens geopreerd aan miniscus aan de knie en daarna een dikke knie vol water. ontsteking. de dokter heeft me 30 cc uit de knie gehaald en toen ik in friesland aankwam weer vol en pijnlijke dikke knie. Mijn oom is naar de tuin gegaan en kwam met twee witte koolbladeren naar binnen.voor het naar bed gaan deze met een theedoek om de knie gedaan en de volgende morgen was alle vocht weg en een hele gezellige vacantie gehad. niet meer terug gekomen. de oudjes doen het nog best met hun advies.
  groetjes Pieter

 7. Zie vorig schrijven. Eten nu iedere week prei. De explosie van die rode mormels was altijd zeer heftig tijdens de laatste week van oktober. Heb nu nog steeds gezonde prei en die rode etters heb ik niet meer gezien.Heb het loof van vorig jaar helemaal vernietigd en driemaal gespoten met Conserve. Wel constant opletten naar de streepjes op de prei en dan spuiten. Goed resultaat dit jaar.
  Nog een tip.Heb je blaasontsteking? Pak het afgietsel van het preiwater en je raakt hem kwijt.
  Groetjes, Pieter

  • Dat met de oplossing voor de blaasontsteking hoe werkt het?
   Bedoelt U het water als men prei kookt of wast??

   Ik ben benieuwd hoe het afgietsel te gebruiken.

   Met vr gr P Huysmans

 8. Ik heb er al een paar jaar mee te maken. Dit jaar heb ik nochtans goed gespoten (3 maal) tegen zuigende en vliegende insecten en toch opnieuw …..
  Het is in elk geval een diertje (kleine witte made) dat begint te vreten vanaf het blad en zich verder naar beneden vreet en daar een pop wordt.
  Ik had ook zomerprei staan maar op een totaal andere plaats en daar had ik er geen last van.
  Rita

 9. Ter info: heb eind oktober 2014 voor het eerst de hier beschreven poppen van Phytomyza (Napomyza) gymnostoma aangetroffen in prei. Ik heb al 29 jaar een moestuin op een beschutte zuidhelling in de oost-vlaamse leemstreek. Had enkele jaren geen prei of uien meer gekweekt, maar dit jaar dus wel, na de vroege aardappelen. In de bodem kunnen ze dus niet gezeten hebben. Wat naar, ik wil geen bestrijdingsmiddelen gebruiken.

 10. Ook hier (rand rond Brusel) last van dit mormel. Klein bedje naast wortels. Geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt . Opbrengst van ‘dikke ‘ preistronken valt dus dik tegen.

 11. Hallo Tuinman Peter,

  Het vlies wat ik gebruikt heb was waarschijnlijk niet echt stevig. Het was een vlies wat verkocht wordt als “voile d’hiverhage”.
  verder, als er een blad tegen het vlies aan zit, dan legt de vlieg op het vlies en door het vlies heen eitjes op het daaronder liggende blad.

  Groeten van jardinier Peter

 12. Hallo Tuinman Peter,

  Zo’n twee jaar geleden heb ik al eens een reactie op deze site gezet.
  Ik heb toen geprobeerd een foto van de mineervlieg, die verantwoordelijkis voor deze problemen, op de site te zetten, wat dus wellicht niet gelukt is.
  Verder, ik tuinier in de buurt van Poitiers in Frankrijk, en heb al zo’n 4 jaar last van de mineervlieg. Vlies over de prei heb ik ook geprobeerd, dat vinden de poezen fantastisch en binnen de kortste keren is het een puinhoop en zit het vlies vol met gaten. Trouwens, één blad tegen het vlies en die prei kun je vergeten. Verder is er natuurlijk overal controle op de gehalten aan pesticiden, maar de beste controleur ben je nog altijd zelf. Met mate en neem de veiligheidstermijn in acht.

  Groeten van Peter

  PS, als u de foto van de vlieg wil, dan moet u mijn een emailadres opgeven.

 13. Ja. hoever moet je gaan??? Conserve (Spinosad) is uitsluitend toegestaan voor het gebruik als insectenbestrijdingsmiddel in de teelt onder glas van bloemisterijgewassen en vaste planten. Dit middel is gevaarlijk voor bijen en hommels en uiterst toxisch. Zie vorige topics en http://www.dowagro.com/nl/producten/Conserve.htm
  Nick

  • Over hoe ver moet of mag je gaan; je kunt natuurlijk ook van die hele mooie dikke prei in de winkel kopen, dan weet je zeker dat je vergiftigd wordt en de natuur ook.
   De enige manier om de zaak onder controle te houden is zelf te spuiten, ook al is het met vergif, dan kun je de vereiste 6 weken wachttijd in acht nemen en dan valt alles nog wel mee.
   Het andere uiterste is geen prei meer eten. Nu hebben we het over prei, maar hoe zit het met de overige groenten?
   Alles is relatief,

   groeten van Peter

   • Peter, zijn er dan in Nederland geen instanties die het residu van pesticiden bij de voeding controleert. Je kunt er toch niet vanuit gaan dat alle groenten in de winkels ‘giftig’ zijn..Groetjes Tuinman Peter.

  • Ik heb geen idee over de erkenningen in Nederland. In België is Conserve verkrijgbaar voor particulieren, heeft een brede erkenning in diverse groente- en fruitsoorten.
   En het is officieel toegelaten in de Biologische teelt in België (de werkzame stof staat op de Europese lijst van erkende werkzame stoffen voor Biologische teelt).
   Het product is niet te min toxisch voor bijen. Niet te gebruiken op bloeiende planten. Dat is ook zo met pyrethrum, een andere werkzame stof in de biologische teelt die ook toxisch is bij contact met bijen.
   Zie erkenningen in België voor particulieren http://www.fytoweb.fgov.be/ProdCommerc/ProdCommercialDet.asp?searchvalue=3446&ExternSearch=CONSERVE%20GARDEN&lang=1
   Zie erkenningen in biologische teelt in België http://www.fytoweb.fgov.be/biopesticidesweb/docs/produits%20agr%C3%A9%C3%A9s%20en%20bio%20-%20NL.pdf

  • Nick, ik heb zojuist nogmaals de erkenning van Conserve bij gewassen nagezien en in België is het zeker erkend in de teelt van prei. In Nederland weet ik niet. Je kunt natuurlijk ook preventief insectengaas leggen over prei in je tuin.
   Deze methode daar sta ik nog het meest achter. Geen gebruik maken van insecticiden en toch gezonde prei (ook dikke) kunnen oogsten. De teelt van oerprei(parellook) niet uit het oog verliezen. Het is een heel gezonde soort prei, reeds meermaals besproken op mijn site. Groetjes Tuinman Peter

 14. Heb de prei dit jaar zeer goed in de gaten gehouden en zodra ik de bekende stipjes op de prei zag direct gespoten met conserve. verkrijgbaar in lanaken.Dit tot drie keer toe gedaan.Geen last gehad van die rode mormels. Heb wel last van roest dit jaar maar hier had ik nog wat voor liggen . Geen uien durven zetten dit jaar.
  Groetjes pieter

 15. Dit jaar voor de eerste keer zo trots op onze mooie dikke prei! Ze groeide als kool … tot we begonnen te oogsten: vol met wormpjes en bruine cocons. Alleen het hart van de prei is te gebruiken. Hopelijk vriest het snel en kan de prei zich herstellen voor ze helemaal opgevreten is.
  Vraagje: mag de aangetaste prei in het compostvat?

  Groetjes, Marjan

  • Marjan, ik zou het afval niet in het compostvat deponeren, daar zullen de coconnetjes lekker overwinteren tot volgend jaar. Wanneer je kippen kweekt zullen die diertjes maar al te graag de coconnetjes verorberen, voor hen is dit een delicatesse. Voor de kiplozen onder ons is de bak van het restafval het enige om van die diertjes verlost te raken. Groetjes Tuinman Peter

 16. Dit jaar voor de eerste keer zo trots op onze mooie dikke prei! Ze groeide als kool … tot we begonnen te oogsten: vol met wormpjes en bruine cocons. Alleen het hart van de prei is te gebruiken. Hopelijk vriest het snel en kan de prei zich herstellen voor ze helemaal opgevreten is.
  Vraagje: mag de aangetaste prei in het compostvat?
  Groetjes, Marjan

 17. Dit zijn de popjes van de preimineervlieg (Napomyza gymnostoma). Deze vlieg heeft 2 vluchten in het jaar. Wanneer er een vlucht uitkomt zou je de prei af kunnen dekken met insectengaas. Het probleem is zich langzaam aan het verspreiden over het noorden van Europa. Hebben zelf prei in de kas gehad en hebben daar ook de adulten gesignaleerd.

  Voor meer info zou ik op de latijns naam even googlen.

  Groeten Johan

 18. vandaag bij het uitdoen van men prei had ik een 15 aangetaste stuks van de 70 kan ik de aangetaste nog gebruiken ?

 19. Ze zitten niet alleen in de prei maar ook in mijn Chinese kool…bah

 20. Update na mijn bericht van 19 december 2013.

  Gezien de aantasting van mijn preiplanten heb ik de rest laten staan in de waan dat zij de winter toch niet zouden overleven. In maart heb ik de resterende planten gerooid en – ondanks het feit dat het geen strenge winter is geweest en de planten niet bespoten zijn geweest – zijn de beestjes gestopt met vreten en hebben wij nog meerdere porties kunnen invriezen … (begrijpe wie kan).

  Tot al wat dienen kan : het gaat hier niet om grote oppervlaktes, maar wel om één of een paar vierkante meter, en ik heb dit jaar wel gespoten met een product tegen vretende insecten.

  Ik heb steeds de indruk gehad dat het “in de grond” zat, en geef daarom graag een overzicht van wat ik vandaag vaststel.

  De zomerprei en de gezaaide en geplante ajuin op plaatsen waar vorig jaar geen aangetaste planten hebben gestaan groeien normaal.

  De sjalotten geplant op de plaats waar vorig jaar aangetaste ajuinen hebben gestaan (omdat het zo uitkwam, maar misschien geen goed idee en niet gedacht aan vruchtafwisseling?) hebben in het begin een normale groei gehad zijn nu aan het verkwijnen …

  De look die op dezelfde plaats werd geplant doet het voorlopig – zoals vorig jaar – wel goed.

 21. Ook in look deze insecten aangetroffen, zelfs in de kruidentuin, dewelke vol staat met salie, oregano, rozemarijn, etc. Bij mij is de aantasting op ui, sjalot, prei, look en oerprei. Ik kweek op leemgrond op een warme beschutte plek, de planten worden nog steeds groot en volgroeid maar zijn wel aangetast vooral in de buitenste lagen.

 22. Heb dit jaar dit beestje in de ajuin en de charlotte zitten. Mijn look wat ernaast staat heeft er geen last van. Had vorig jaar overal aardappelen staan, dus zit volgens mij pas van dit jaar in de grond??

  • Inderdaad, telen onder glasvliesdoek is een uitstekende methode maar vergt ook veel ongemak. Spuiten met in de hobbyhandel milieuvriendelijke middelen werkt bij mij niet. In de professionele teelt hebben ze hier geen last van, kun je nagaan wat hiervoor nodig is. Ben onlangs gestart met het regelmatig bemesten met kalkcyanamide korrels Perkla), is ook goed voor het weren van de mollen. Afwachten dus….

 23. Ik heb de beestjes sinds vorig jaar in mijn prei, pastinaak en dit jaar zijn zo goed als al mn knolgewassen aangetast… raapjes, bieten, radijsjes, prei k heb ook al larven terug gevonden op de composthoop, hoe krijg ik deze vervelende beestjes weg? Wil zo weinig mogelijk insecticiden gebruiken..

 24. In 2013 de eerste maal probleem ++ met mijn prei, de ajuin was nog perfect gelukt. Dit jaar volledige mislukking van mijn ajuinenaanplanting. Bij nader onderzoek nog restanten van vlieg teruggevonden en larven natuurlijk.
  Quid faciam???

 25. Dit jaar de eerste keer heb ik ook last van die vervelende larfjes .Spuiten met pyrethrum heeft bij mij niet geholpen . Nu hoop ik dat er een toch iets uit de bus komt die een oplossing bied . Volgend jaar probeer ik met insectengaas.

  • Met het lezen hier besef ik dat ik bij mijn winterprei dus geen preivliegaantasting had want mijn planten zagen er eigenlijk heel gezond uit, zij het wat dun. Ik heb dus ook die bruine coconnetjes. Altijd maar eentje per plant. De Afrikaantjes dicht bij die prei hebben dus geen effect gehad. Maar misschien dan wel voor de preivlieg die de voet van de plant aantast.
   Ter experiment heb ik bij een zestal planten die bruine dingetjes verwijderd en vernietigd en die prei twee weken geleden verplant met goede grond. Ik vond het zonde ze op de compost te gooien. Misschien beginnen ze wel aan een tweede leven.

   En mijn zomerprei was zeer goed te doen. Ik heb het alleen gehad bij de winterprei. Dus voorzichtig neem ik aan dat die vlieg actief is na het planten van de winterprei. Spuiten doe ik niet en vliegengaas is vrij onpraktisch in mijn tuinsituatie.
   Misschien ga ik dus mijn winterprei qua plantplaats ernstig afwisselen met andere groenten (niet meer op een rijtje), en ik zal rond de voet van de plant gaan experimenteren met het leggen van citroenmelisseloof, of salieloof, … iets dat een sterke reuk heeft en gemakkelijk vergaard kan worden. Als ik een wijziging opmerk ten goede, zal ik het hier melden.

 26. Dit jaar de eerste keer heb ik ook last van die vervelende larfjes .Spuiten met peritreum heeft bij mij niet geholpen . Nu hoop ik dat er een toch iets uit de bus komt die een oplossing bied . Volgend jaar probeer ik met insectengaas.

 27. Na meer dan 30 jaar wordt ik ook nu geconfronteerd met hetzelfde probleem, zowel met gekochte als zelf gezaaide preiplanten (winterprei), ondanks het feit dat ik de planten toch een aantal keer heb gespoten met een middel tegen “vretende” insecten. Na het lezen van al deze reacties begrijp ik nu ook waarom de oogst van ajuin en sjalot dit jaar een tegenvaller is. Alleen de look, nochtans geplant naast de prei, blijkt te ontsnappen aan de vreetlust van dit beestje …

  • Hoi,
   Tot zo ver heb ik nog geen last gehad in mijn uien.
   De uien had ik geplant in april en geoost in augustus:
   zeer goede oogst trouwens. De winterprei geplant eind juni naast de uien. De laatste 6 jaar heb ik alleen kunnen constateren dat het vliegje vrij laat in het seizoen (sept-october) komt en alleen op de prei.

  • … om de 10 a 14dagen
   van juli tot oktober.Ook te gebruiken voor ajuin.
   Biologische middeltjes geloof ik niet meer in.
   Groeten François

   • Je moet je afvragen of je als “hobby tuinder” zulke toxische middelen als …. wilt gebruiken. Het gebruik ervan is mede de oorzaak van massale bijensterfte. Ook andere bestrijdingsmiddelen zoals “Neonicotinoïden” zet bestuiving van al onze planten/bomen op het spel. Glasvliesdoek is een goed, veilig en gezond alternatief.

   • Francois, ik heb met aandacht uw reactie van 8 januari gelezen. Het is reeds jaren dat ik op gepaste tijde wordt geraadpleegd aangaande verschillende onderwerpen. De ene vragende partij is al wat meer teneinde raad dan de andere maar ik moet je een anekdote schrijven. Iemand kwam bij mij, deze persoon kweekte reeds vele jaren druiven in een serre en maakte daar lekkere wijn van. Reeds veel jaren gebruikte hij chemische middelen om te bemesten en om het gewas ‘gezond’ te houden. Na X aantal jaren ging het niet meer, de planten hadden geen groeikracht meer en de planten werden ziek bij de minste zucht slecht weer. Volledig teneinde raad kwam deze man, ondertussen een zeer dankbare vriend, bij mij om raad. Rooien en stoppen of? Na een deftige grondanalyse en een aandachtig bekijken van het inderdaad uitgeputte gewas kwam ik tot een voorstel. Eerst en vooral die vergifkast volledig vernietigen via het containerpark en het over een andere boeg gooien. Door de restzouten ontstaan via scheikundige meststoffen en een volledige afwezigheid van natuurlijke vijanden en een natuurlijk afweer was een stevige groei niet meer mogelijk. Eerst doorspoelen van de te hoge zoutconcentratie en dan biologisch laten herbronnen. Geen scheikundige meststoffen meer, niet meer spuiten met massavernietigingswapens, geen kanon gebruiken tegen een mug, zorgen dat de planten terug zelf een gezond afweermechanisme konden ontwikkelen. Zogezegd, zo gedaan. Die persoon heeft 1 jaar alles opgevolgd om terug tot een gewas te komen met natuurlijk afweer en met natuurlijke belagers. 1 Jaar. Na 1 jaar had die meneer terug gezonde druivenplanten mits gebruik van organische meststoffen, organische groeistimulantia, kompostthee en spuiten met alleen maar spuitzwavel en vooral hij had terug wijn. Die vriend is mij eeuwig dankbaar.
    Wat wil ik nu zeggen, als het niet meer gaat op prei te kweken voor eigen gebruik mits eenvoudige maatregelen dan kweek ik liever geen meer. Ik wil ook geen slaaf zijn van de spuittank. Ikzelf gebruik reeds jaren insektengaas op mijn prei en heb elk jaar een gezonde oogst zonder spuiten: geen extra werk en een gezonde smaakvolle groente om mee te koken. Hopelijk stemt dit tot nadenken. 2014 moet een jaar worden om te herbronnen, gebruik makende van de sterkte van onze eigen natuur, gebruik makende van niet giftige middelen en mits hulp van eventueel insectengaas. Hopelijk mag dit mijn nieuwjaarsbrief voor 2014 zijn. Succes.
    Groetjes Tuinman Peter.

   • Los van alle opmerkingen ivm chemische middelen is deze toepassing niet erkend. Omwille van volgende redenen
    – enkel erkend tegen rupsen in de prei
    – max drie keer per teelt
    – professioneel product, mag niet door particulier gekocht en gebruitk worden
    – toepassen op basis van kalendermethode is uit den boze
    Ook ik adviseer nooit meer het gebruik van chemische middelen door particulieren, er wordt dikwijls op een verkeerde manier gebruik van gemaakt.
    Dit is niet zo bij de professionelen, die nu ook al verplicht zijn, sinds 2014, alle teelten ‘geïntegreerd’ aan te pakken.
    Voor de prei is Conserve (biologisch erkend middel) en gaas de beste oplossing.

 28. Geachte,
  Ik heb reeds een reactie gepost hierboven, maar ik heb een vraagje voor het forum. Is er iemand die gedurende een volledig jaar geen prei noch ui heeft geplant en wat was dan het resultaat. Ik vraag het omdat ik vastgesteld heb dat ik dit jaar het probleem had zowel bij de ui (+sjalot +rode ui!) als bij de prei (gezond tot voorlaatste week van oktober), nadien allemaal aangetast.
  Rudy

 29. Geachte lezers, ik heb over het probleem nog eens goed nagedacht. De infectie treed op laat tot zeer laat in het najaar, in het voorjaar blijkbaar niet. Als we nu de groei van prei bekijken dan gebeurt de grootste groei in de nazomer en de herfst alsook in de lente na de vorst.
  Drie mogelijkheden om prei te kweken op een andere manier. 1, de prei laten groeien onder insectengaas en die ook bedekt laten tot aan de oogst. 2, een andere manier van preiteelt, nl weewenteelt. Dit is prei planten zeer laat in het seizoen en onmiddellijk mikken op de lentegroei. Dus planten in september en afgedekt laten onder insectengaas tot met nieuwjaar en pas in de lente goed bemesten en aanaarden. Deze prei zal uitmuntend groeien in de lente en een mooie oogst geven(deze oude methode bestaat).
  3, we mogen de teelt van oerprei niet uit het oog verliezen, deze prei mag je planten uit teentjes zoals look in september, oktober en november en de verdere groei gebeurt in de vroege lente en de voorzomer. Oogsten halfwas en zo heb je toch nog gezonde prei later in het voorjaar. Oerprei heeft wel een licht andere smaak dan gewone prei. De combinatie van deze 3 andere manieren van prei kweken kan bijdragen om toch op een biologische manier lange tijd over verse prei te beschikken. Hopelijk hebben jullie hier iets aan. Vragen zijn steeds welkom.
  We zeiden het al vroeger op plantaardig, hier kunnen we nadenken over andere manieren van kweken. We mogen niet vastroesten in bestaande methoden van kweken. Ikzelf kweek al vele jaren een beetje prei op de normale manier onder insectengaas en kweek veel oerprei, met zeer goede resultaten. De teelt van oerprei is hier op plantaardig reeds meermaals besproken en er is ook een vragenrij over. Intikken oerprei en je kunt terug veel informatie lezen. Groetjes Tuinman Peter.

  • Beste allemaal,

   Ik heb de bovenstaande reacties gelezen en stel vast dat ik vorig jaar met dezelfde bruine poppetjes in mijn prei zat. Mijn zomerprei was er minder door aangetast en heb ik (mits vroegtijdig gerooid) toch nog kunnen gebruiken. De winterprei heb ik veel te vroeg uitgedaan. Er was niets meer te redden en die heb ik met het restafval meegegeven. Van de ajuin had ik geen oogst, ondanks de tachetes die er tussengeplant waren (ook tussen de prei).
   Dit jaar heb ik een maand geleden zomerprei gezet in een deel van de moestuin waar nog geen groenten gestaan hebben, maar gisteren zag ik dat een paar van de jonge plantjes toch weer aangetast waren met de kleine witgele larfjes. Ik spuit niet graag, heb het tot nu toe nog niet gedaan maar is er een manier om mijn prei in dit stadium toch nog te redden?

 30. Rudy heeft blijkbaar ook ondervonden dat die bewuste vlieg dit jaar zeer laat zijn eitjes heeft afgelegd. Waarschijnlijk later dan half oktober. Zeer merkwaardig. Groetjes Tuinman Peter.

 31. Geachte,
  Ik heb precies hetzelfde probleem. Het is nu al het derde jaar, maar dit jaar komt de plaag zeer laat. Als ik de hectaren prei in de Westhoek daar zo zie staan, heb ik de indruk dat wij door geen insecticide te gebruiken een ongelijke strijd leveren. Ik heb overigens precies hetzelfde insect gehad op de ui, sjalot en rode ui. Alles, werkelijk alles gereduceerd tot een stinkende troep.
  De foto’s hierboven zijn in ieder geval zeer goed.
  Tot 14 dagen geleden scheelde er niets aan mijn prei.
  Die diertjes zijn zeer klein, maar maken de planten in geen tijd waardeloos.
  Enige suggestie (anders dan een jaar geen prei,ui etc te planten)?
  Bedankt,
  Rudy Van den Eeckhout
  Zottegem

  • Rudy, 1 antwoord, afdekken met insectengaas en de hemel klaart op. Groetjes Tuinman Peter

   • Hoi, Dit jaar heb ik ook insectengaas gebruikt.
    Normaal krijg ik deze vlieg in september. Half oktober praat ik met een zeer kundig gepensioneerde man die me zegt dat dit jaar de preimineervlieg niet is gezien. Ik haal mijn gaas eraf half oktober. Vorig week heb ik geconstateerd dat al mijn prei is aangetast.
    Nu maar hopen dat er een goede vorst over heen gaat zodat ik toch nog in het voorjaar kan oogsten.

 32. Voorjaar 2012 winterprei geplant en tegen oogsttijd waren bijna alle 500 planten aangetast. Door omstandigheden is de prei tijdens de winter (vorst en sneeuw) blijven staan en in het begin van het jaar 2013 heb ik de prei geoogst. Op enkele preien na was de prei cocon vrij. Al de voordien aangetaste prei was op enkele na volledig herstelt en nog bijgekomen in omvang.

  Frans Mourmans Kanne 28 – juni 2013

 33. Heb het probleem ook in Kortessem.
  Zitten op de stengels. Daar het om zomerprei gaat, zijn de groenten nog klein en jong. Weet niet of ze ook op de stam ondergronds zitten.

 34. Ik heb nu z’on 5 jaar last van deze vlieg: in de herst, zowel op zomer als winter prei. Ik woon op 700m hoogte in de Franse Alpen (bij Grenoble). Aanvankelijk gooide ik de aangetastte preien weg, meestal de hele oogst. Vorig jaar kwam ik er achter dat de prei zich hersteld na de winter. In oktober zie ik de maden tot in het hart en tot aan de wortel. Wanneer er een flinke vorst periode over heen gaat, vind ik alleen nog schade aan de buitenkant. Het lijkt erop dat de maden en de schade die is aan gebracht hersteld wordt gedurende de groei in februarie/maart. Ik heb net mijn herstelde prei-oogst binnen gehaald. Wel nog zo’n 25% verlies.

 35. Frans Mourmans Kanne 15 – 2 – 2013

  Reeds verschillende jaren komt deze “preivlieg” voor in mijn tuin. Bovenstaande foto is perfect. Zo zien er ook uit in mijn tuin. Enkele weken voor het oogsten haal ik de dikste preien uit de grond en dan is er nog niets te zien. Een 2-tal weken later is elke preiplant aangetast.

 36. Hier ben ik nogmaals terug, winterprei, ajuin en sjalot groeien bij mij steeds onder insektengaas, welke afmetingen van de gaaspaas zijn weet ik niet maar zonder spuiten heb ik totaal geen schade, volgens mij werkt het gebruiken van insektegaas. Oerprei groeit zonder gaas. Groetjes Peter Dewulf

 37. Beste Peter,

  Ja, ja oerprei krijgt evengoed beestjes als andere prei, al zelf ondervonden 2 jaar terug dus ook onder net bij mij. Misschien heb je chance gehad dit jaar?
  groetjes Mirjam

  • Dank voor uw reactie, ik kan nog enkele gegevens toevoegen. Mijn groentetuin is gelegen op 2km van de zee, mijn grondsoort is poldergrond. Mijn tuin is gelegen tenmidden tussen de velden ver van andere tuinen. Ik kweek nu zeker al 5 jaar oerprei, honderden stuks en in al die tijd heb ik nog maar een handvol planten niet kunnen oogsten door ‘ongedierte’ wat het spreken niet waard is, ik heb een rijk fotoarchief van die teelt en ook van mijn oogstresultaat wat bewijst dat blijkbaar, en nu zijn we er weer: in zwaardere grond heb je een hardere plantstructuur waar ongedierte niet zo is op verzot, mijn groentetuin is in een zeer winderige omgeving gelegen wat er volgens mij ook iets aan doet en ik plant al mijn groenten in kleine perceeltjes afgewisseld met fruit en groenbemester. Ik heb een tuin waar alles door de grond en de klimatologische omstandigheden trager groeit en minder hoog wordt wat de biodiversiteit ten goede komt, jammerlijk heb ik wel last van woelratten maar ook daar moeten we mee leren leven. Tot slot, waarschijnlijk door dit microklimaat kan het zijn dat mijn tuin minder last heeft van insecten die zich verplaatsen over kleinere afstanden, ik ben mij er heel goed van bewust: wat nog niet is kan nog komen. Groeten Peter Dewulf

   • Hallo Mirjam en Peter

    Insectengaas is ondertussen een gewaardeerd insectenwerend middel bij veel moestuinders.
    Graag wil ik aan jullie reacties toevoegen dat de zogenaamde groentevliegen (preivlieg, wortelvlieg, koolvlieg) minder voorkomen op de zwaardere gronden en heel weinig op poldergronden. Zandgronden zijn altijd het gevoeligst. Zo mocht ik het ook onlangs horen op een lezing in Pervijze (polders) waar de toehoorders de wortelvlieg absoluut niet als een probleem zagen. Dat voor iemand die teelt in de zandstreek bijna niet te geloven….

 38. Best vrienden, al eens gedacht aan oerprei, prei te kweken als look maar zonder diertjes, groetjes Peter Dewulf

 39. Lou,
  Dit jaar had ik ze ook voor het eerst in de zomerprei, hoewel, niet zo heftig als in de winterprei.
  Ik ga ook meer zomerprei zetten en afrikaantjes er tussen zetten. We zien wel.

  Peter van leeuwen

 40. eigenlijk heb ik gemerkt dat de poppetjes enkel in de winterprei zitten. Dit jaar dus enkel zomerprei planten eens zien of dat gaat lukken .

 41. Hallo Wim,
  Inderdaad, de preien waren dit jaar dikker en langer dan vorig jaar. Dus minder “beestjes” en meer opbrengst. Wat wil je nog meer.
  Ik ga in 2013 weer brandnetelgier maken en over de preiplanten sproeien.
  Ik ga dan ook Afrikaantjes (Tagetes) tussen de planten zetten. Ik heb daar nog geen ervaring mee, maar volgens enkele schrijvers hierboven helpt dat ook.

  Groetjes, Sjef

 42. Hallo tuinders,
  Dit jaar heb ik de herfst- en winterpreiplanten in de volkstuin enkele keren (4 of 5 keer) besproeid met brandnetelgier. Bij de oogst in nov/dec zie ik veel minder mineerpoppen in de prei dan vorig jaar. Het lijkt erop dat sproeien met brandnetelgier helpt. Je moet dat dan wel enkele keren herhalen. Behandel de prei in augustus, september en oktober 1 keer per 2 weken of zo. Als de vlieg langs komt dan moet de prei nog “stinken”.

  Op mijn weblog ( http://Sjeftuintips.wordpress.com) zie je bij tip 4 info over dit beestje. Je ziet hier ook hoe de mineervlieg uien aantast.
  Bij tip 2 staat hoe je brandnetelgier maakt.

  Groeten, Sjef

  • Goedendag Sjef,

   Kan het zijn dat de preiplanten er bij u dit jaar er ook extra groot en gezond bij stonden? Dit zou namelijk ook met de brandnetelgier als extra meststof te maken kunnen hebben. Als de preiplanten er werkelijk goed bij stonden kun je ook de bedenken dat een gezond gewas minder gevoelig is voor ziektes en schadelijke insecten. Dan is het de vraag of alleen de stank het probleem (gedeeltelijk) oplost.
   Het maakt dan natuurlijk niet uit welke oorzaak de oplossing is als er maar een oplossing is.

   Groetend,
   Wim

 43. Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,

  De laatste 30 jaar prei verbouwd zonder bestrijdingsmiddelen en/of insectengaas te gebruiken. Ook voor de toekomst wil ik geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dit jaar is de eerste naar wat nu blijkt “Mineervlieg” in de pei aangetroffen. Er wordt gesteld dat de eerste generatie weinig schade zal aanrichten omdat er dan nog weinig prei geplant is.
  Bij mij staat er dan wel prei op het zaaibed om uitgeplant te worden. Kan iemand daar wat van zeggen? Verder heb ik eens de tip gekregen om preivlieg of preimot te bestrijden selectief te beregenen. Hierbij is het de bedoeling dat er constant iets water tussen de bladeren staat zodat de eitjes niet gelegd kunnen worden. Ik heb dit nog nooit uitgeprobeerd. Ik vraag mij af of het zou kunnen werken en of de prei tegen dit constant nat houden kan. Heeft iemand hier een mening over en/of ervaring mee? In reactie nr. 77 geeft Guy aan dat afrikaantjes een oplossing zou kunnen zijn. Hebben meer mensen deze ervaring of zijn er ook andere combinaties mogelijk?
  Uit bovenstaande reacties begrijp ik dat ook de uien aangetast kunnen worden. Normaal heb ik geen noemenswaardige problemen met de uienteelt en mag hopen dat dit zo blijft. De plantuien worden ca. half mei gezet en ca eind augustus geoogst. Hierna niet op het land maar op de verharding rondom de schuur gedroogd. Hopelijk zit dit tussen de 1e en 2e generatie van besmettingen in.

  Graag een reactie.

  Groetend,
  Wim

 44. ik heb vandaag al mijn zomerprei uitgedaan nu hij “nog” niet aangetast. ;-)

 45. Middelen die niet meer in de handel zijn, hebben ook geen wettelijk erkenning meer en zijn dan ook wettelijk verboden. Het gebruik van deze middelen kan uw gezondheid, en deze van uw omgeving in gevaar brengen. Gebruik altijd middelen die op de lijst van erkende producten staan.

 46. Beste tuinders,
  Ik heb in het verleden al eens een reactie op deze site gezet. Ik tuinier dus in de buurt van Poitiers in Frankrijk. Die rode poppen zijn van de Mineervlieg, La mouche mineuse in het Frans. Heeft niets te maken met de gewone preivlieg of preimot. Het vliegje legt eintjes op de bladeren en de larven boren zich naar beneden in de prei. Voor de liefhebbers kan in een fototje opsturen van het beest. Het advies hier in de buurt, vooral van mensen die bestrijdingsmiddelen verkopen, is dat er niets aan te doen is, behalve telen onder een vlies. Dit geldt zowel voor de uien en sjalotten als voor de prei. In het voorjaar ben ik daar mee begonnen, maar de poezen vinden die vliezen ook héél interessant, zodat er binnen de kortste keer flinke gaten in zaten en dat alles plat lag. Dus het vlies maar weer opgeruimd. Intussen, vorig jaar, met het hete voorjaar, waren de uien knudde, allemaal draaibladeren. Dit jaar echter, met een normaal voorjaar, zijn de uien fantastisch. De zomerprei is geen probleem, want die mineervlieg vliegt in september. Wat de winterprei betreft zullen we wel zien. Als je de helft moet weggooien heb je altijd nog de helft over.
  Willem doet wel zo trots over zijn prei, ik hoor nog wel van hem in november/december. Het is slechts een kwestie van tijd, de verspreiding is op gang en heel west Europa zal zeker last krijgen van het beestje.

  Allemaal sterkte, Peter

  • Dag Peter,
   Dank voor uw reactie beschrijving. Insectengaas is wel steviger dan vliesdoek. En kan meerdere jaren meegaan. Daar kan je dan een tunneltje van maken, wat de poes misschien minder aantrekkelijk vindt.
   inderdaad, dit voorjaar en zomer heel wat meldingen van deze mineervlieg in de uien. Het lijkt een oprukkende plaag. Het is tijd om de artikels over mineervlieg in prei te herzien. Het artikel zal ik deze winter aanpassen met de nodige gegevens uit alle reacties van lezers, er zijn er ook nog een paar in mijn mailbox, onder andere met ajuin met gedraaide bladeren.
   Daarom zou een foto van jou ook zeer welkom zijn. Iedere bezoeker van deze site kan altijd zijn foto’s opsturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com
   Om zo dit artikel en deze website up-to-date te houden.

   groeten,
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

 47. @ ilse
  Als ik dit jaar nog last heb van de vlieg, dan hou ik het inderdaad voor bekeken met de prei. Als ik moet gaan spuiten met van alles en nog wat dan bespaar ik mij al de moeite. Uiteindelijk plant ik om zoveel mogelijk biologische producten te hebben.

 48. Hallo

  Wij staan op de markt met groentenplantjes. Sinds enkele jaren is de verkoop van onze preiplanten gedaald en wij denken dat het grotendeels te maken heeft met de “preivlieg”. Ik lees hier ook dat er ajuin en sjalot wordt aangetast, ook dit hebben we al meerdere malen van onze klanten te horen gekregen. Is er ondertussen al een goed product gevonden om de planten te behandelen dan kunnen wij onze klanten inlichten. Als dit probleem niet wordt opgelost dan denk ik dat vele tuinierders ermee zullen ophouden!!
  Groetjes

  • Dag Ilse,

   Als je het hebt over het bovenvermeld probleem kan je eventueel alle middelen aanraden op basis van spinosad. Voor de particulier is dit te verkrijgen onder de naam conserve garden. Je kan erbij vermelden dat dit een biologisch middel is.

   Groeten

   Piet

 49. Heb al 3 reacties geplaatst maar het wordt steeds erger met die krengen. Mijn buurman had winteruien gezet. had er voor nooit last van die rode poppen. prachtige uien een weldaad om te zien tot dat hij ze er uit haaldein mei.het bekende liedje,allemaal beestjes.Heb mijn uien een kleine 2 kilo pootuien er allemaal uitmoeten halen. Het bekende draaien van het loof was duidelijk te zien en ze zaten vol met die poppen. Aan de prei welke ik heb staan is nog niets te zien maar ik houdt het iedere dag in de gaten.tot mijn verbazing had ik dit jaar die krengen van poppen ook in de rode en witte kool zitten. het waren er niet veel. maar hier had vorig jaar wel prei gestaan,Dan wordt het toch wel erg voor de tuinliefhebbers als dit zo verder gaat.Heb vorig jaar 3 x gespoten met celeste verkrijgbaar bij Meiers in lanaken. Dit help niet afdoende maak ik had er heel wat minder in zitten
  als vorig jaar. De prei na 1 nov. er uitgehaald maar hierna geen verse prei meer.Benieuwd op de toekomstige reacties en wat te doen hieraan.
  pieter ritzen

  • Pieter, waar ergens in de rode/witte kool vond je die poppen terug? In de kool zelf, of in de omhullende bladeren of in de stengel of in de wortels? Inderdaad verontrustend.
   Kan je eens de juiste schrijfwijze van het product geven, ik vind het niet terug op de lijst van Fytoweb….

   • t.a.v. groenteninfo.
    Heb witte kool en rooie kool dit jaar op dezelfde plaats gezet als waar vorig jaar de prei stond. Toen mijn vrouw de kool aan het schoonmaken was zag ze dat enkele van diezelfde beestjes als in de prei aan wezig waren in de witte kool. Ze zaten tussen de bladeren maar het meest waren ze aangetast door de grote hoornslakken.Heb 2 weken terug de prei gezet . Omdat door de droogte enkele waren uitgedroogd wilde ik van de plantjes die er nog stonden wat uitplanten.De dikke welke ik bewaarde voor te gebruiken zaten onder de wormen waarschijnlijk de voorloper van de bruine poppen. Het restant prei in een ton gedaan en volgemaakt met water. Dit ook met de uien in het verleden gedaan. Als ik de ton wilde controleren zag je de wormen omhoog komen met vliegjes. Ik gaf dan een flinke slag op de ton en dan vielen ze in de ton in de vloeistof en dan flink draaien met een stok. Dit diverse keren gedaan tot en niets meer bewoog.Dit ga ik met de opgeruimde prei ook doen. Voor de zekerheid de uitgezette prei gespoten met conserve garden. Op de aangetatse prei de bekende sporen aangetroffen . Tuin is 800 vierkante mtr dus groot genoeg voor wisselteels. Houd U verder op de hoogte.
    groetjes p.ritzen

  • Heb in vorige beschrijvingen het biologisch middel celeste beschreven maar dit hoort conserve van Bayer Garden te zijn verkrijgbaar bij meijer te lanaken Mijn excuses hier voor.
   pieter ritzen

 50. Naar het schijnt komt dit insect aleen op
  zandgrond voor.

  • Geachte heer Poelmans,

   Het zal wel met de global warming te maken hebben. Beestjes die voorheen alleen in het zuiden voorkwamen rukken nu op naar het noorden.
   Ik teel op klei met een beetje zand, in het dal van de rivier la Vienne in Frankrijk, en als de grond nat is dan heb ik een laag van twee cm onder mijn laarsen of klompen. Van mijn prei is alleen het hart te gebruiken, de rest is afval.
   Afval met allemaal poppen erin, dus niet op de composthoop. Studeren op een oplossing voor volgend jaar, en niet alleen de prei, maar ook de uien en de sjalotten.

   Groeten en een happy new year.

 51. Het gaat echt om de mineervlieg. Die heet in het Frans la mouche mineuse du poireau. Ik woon tegenwoordig, na mijn pensionering, in midden Frankrijk. In Nederland had ik dat vliegje nog nooit gezien. Hoewel, eigenlijk zie je het vliegje niet, je ziet slechts de poppen als het te laat is. Ik heb een foto van het beest, wie geïnteresseerd is moet het maar zeggen, dan stuur ik de foto.
  Allemaal sterkte gewenst met het bestrijden.

  • Geachte heer van Leeuwen ik ben wel geinteresseerd in de foto van het beest.

   Met vr gr P Huysmans

   • Geachte Heer Huysmans,

    Hoe kan ik u die foto sturen??

    Vriendelijke groeten,

    Peter van Leeuwen

   • Sorry ik dacht dat door mijn e mail adres in te vullen dit ook bij U bekend zou zijn.Niet dus. Vandaar via deze weg mijn E mail adres.
    p.huysmans@hetnet.nl

    Met vr gr P Huysmans

 52. Vorig jaar heb ik reeds een reactie geplaatst. Maar wanneer ik alle bovenstaande berichten gelezen had, had ik maar één bedenking : waarom komt dat niet bij mijn prei voor ? Ik geloof niet in toevallen, doch elk jaar zaai ik een grote hoeveelheid afrikaantjes (grote) en na opkomst zet ik die op elk plaatske dat nog vrij is….Is het misschien dat ???
  Groetjes

  • Hallo allen, ik heb alle reactie’s vanaf 2008 nog eens nagelezen en heb in het verleden ook al een aantal reactie’s gegeven omtrend dit probleem. Voornamelijk de laatste jaren was de schade aan “mijn” prei aanzienlijk. Nu, in 2011 heb ik voor het eerst de prei afgedekt met “glasvliesdoek”. Voor het eerst sinds jaren is mijn (zomer) prei schade vrij.
   vriendelijk groet,
   Nick, Elsloo (Lb) NL

 53. zelfde probleem als voorgaande opsommingen.
  Heb vroeger nooit enig probleem gehad met mijn
  preiplanten.
  Herent 08/11/2011

  • Ik heb ook dit jaar weer de vlieg gehad. Alles uitgetrokken, winterprei geplant en met gaas overdekt…….. en geen vlieg meer. Ik denk dat ik in het vervolg de prei altijd onder zo een tunnel van gaas zal planten.

 54. heb in het verleden al een reactie gegeven op dit abnormale onderwerp en heb dit jaar celeste gebruik(verkrijgbaar in belgie) en drie x gespoten en dit tevens voor de spruiten gebruikt.deze zaten vol met rupsen. deze vielen de dag erna al in zwijm maar voor de prei geen resultaat. Heb de prei zelfs byzonder in de gaten gehouden maar geen resultaat. de pootuien ook allemaal aangetast.heb ook de onderzoeken van leuven bij gehouden en dacht het komt nu wel in orde maar ik vind alles toch een vreemde zaak.ga gewoon door met een zeer strenge wisselteelt maar heb er niet veel hoop op.jammer voor onze hobby en ik hoop dat er snel een oplossing komt. ik denk wel dat het dit jaar met de extreme verhoudingen wat temperatuur en vocht betreft wel exuses aan te voeren voor dit ongemak want ik heb nog nooit zoveel onze lieve heer beestjes op de tuin gehad. verder had ik geweldig veel fruit etc.ook met veel ongedierte.

 55. Voor het eerst zijn die poppen ook hier vastgesteld
  (streek Geraardsbergen)
  Is het streekgebonden en breid het uit ?
  Wat houd ze tegen ?

 56. Nu weet ik dus wat er al meerdere jaren aan de hand is met mijn uien.
  Groeien voor geen meter, en de bladeren zijn rond gedraaid.
  Ik kon in mijn boeken geen aantastng vinden die dit veroorzaakt.
  Volgend jaar probeer ik het nog een keer, helemaal van begin tot eind onder
  vlies. Als het dan nog niet goed gaat, geef ik het uien kweken op.

  Antoinette
  Kerkrade

  • Ik heb last van hetzelfde probleem. Met de huidige droogte is de aantasting dit jaar erg hevig. Van de plantuien zal weinig terecht komen vrees ik. Met de zomerprei kan het nog wel goed komen. Ik vind het wel vreemd dat gewasssen die in het verleden zonder enig probleem groeiden nu zonder insectenbestrijding bijna niet meer te telen zijn.

 57. Ik tref deze beesten al een aantal jaren aan in mijn zelf gezaaide herfst en winterprei Nu zie ik dat mijn uien dezelfde beestjes bij zich dragen en niet meer willen groeien.Dit doet zich ook al een aantal jaren voor.Het loof van de ui gaat draaien en lijkt in de knoop.Vandaag heb ik een aantal van deze planten opgeruimd en ze opengemaakt en toen ontdekte ik dezelfde pop als in mijn prei.

  P Huysmans 6001HM Weert

 58. Ik had dit jaar voor het eerst ook deze kleine donkere coconnetjes in mijn prei. Eeerder waren het de iets grotere lichtkleurige wormpjes.
  Niet alle planten hebben het maar de meeste wel. Ik moet meestal 3 of 4 bladeren wegnemen voordat ik mooie onaangetaste prei overhoud.
  Welk biologisch middel is hiervoor geschikt? Jammer want ik ben een echte preiliefhebber.

  Martien

 59. Ik kamp de laatste jaren met het probleem van de preivlieg en dit jaar is het wel heel erg. In de zomerprei is de aantasting beperkt geweest maar de winterprei is dit jaar heel slecht. Hel gewas oogt voddig en bij het schoonmaken heb je erg veel afval. Met uien heb ik ook al problemen de laatste jaren. Dit haar heb ik geexperimenteerd met een biologisch middel van Ecostyle op basis van geurstof. Volgens mij doet het heel weinig. Vruchtwisseling pas ik natuurlijk toe maar dat biedt ook weinig soelaas want dit soort aantasters is niet echt grondgebonden en kan makkelijk de meters naar het volgende groentenbed overbruggen. Ik zie uit naar een goeie oplossing.

 60. Bij mij is dit jaar de porei ook aangetast door deze “beestjes” Ik gebruik al een 3-tal jaar veel kompost.
  Tussen de porei heb ik tangetes gepland. Zowel de zomerporei als de winterporei is aangetast en totaal verloren.

 61. Mijn foto’s zouden dezelfde zijn als hierboven. Ik maak dit voor de eerste keer mee in mijn 40 jaar hobytuinier. Ik had dit jaar zeer laat prei uitgeplant en om dit een beetje goed te maken had ik nogal veel duivenmest gebruikt. Weliswaar in een vat met water gedaan en gebruikt bij regenweer. Ik pochte altijd omdat mijn prei zo goed groeide. De laatste week ben ik er van gaan gebruiken en kwam ook deze kleine maden en bruine popjes tegen. Ik had dit al aan de duivenmest verweten of is het niet zo.

 62. Heb de laatste 3 jaar last van dacht ik roest in de prei maar dit jaar was het wel heel erg met de bruine wormpjes. Voorheen nooit gehad. gespoten met in belgie verkrijgbaar spul maar nog niets heeft geholpen. ieder jaar wisselteelt.Soms denk ik dat er in het verleden teveel gespoten is en ze er nu gewoon tegen kunnen.Ben nooit een echte spuiter geweest alleen als het echt noodzakelijk is. Heb ook de indruk dat het meeste spuitmateriaal een wassen neus is. kost alleen veel geld.

 63. Ik heb net alle zomerprei gerooid die niet aangetast is. Normaal gesproken heb ik altijd last van preivliegschade. Dek nooit af, spuit niet en heb ook geen extra’s toegevoegd aan de grond behalve het handje gedroogde koemest dat ik altijd onderin het plantgat verdeel (maar dat doe ik altijd) bij het planten
  Waarom dit jaar geen enkele schade? Zou het kunnen komen omdat er een veldje met afrikanen naast de prei heeft gestaan?

  Ik begrijp niet zo goed waarom er nu pas schade optreedt bij eerdere schrijvers. De preivlieg vliegt toch allang niet meer en de larven doen er toch niet 2 maanden over om uit te komen? Is het een ander beestje?

  Groet, Joke

 64. Wij zijn met een vijftal telers in onze volkstuintjes en hebben met dezlfde problemen af te rekenen. De preischachten zijn volledig tot diep in de grond gemineerd met bruingesztreepte gangen en er zitten kleine bruine poppetjes in . De planten zijn helemaal los en vallen uiteen. Alles is goed voor de vuilhoop. Ik gebruik ook geen chemische sproeimiddelen. Wel en enkel bij erge aantasting het plantaardige pyretrex. Guy de Coene van de buurt van Leuven gebruikt “dimethoate”. Wat is dit voor sproeimiddel. Mag dat in de bioteelt gebruikt worden? Graag een antwoord. Dank bij voorbaat.

 65. Ik lees jullie berichten betreffende die rossige gangetjes en die popjes
  in de prei stengels.
  Ook ik heb dit probleem en moet minstens 10 preiplanten oogsten
  vooraleer ik er ééntje vind die niet of weinig is aangetast…. Zo
  geraak ik natuurlijk snel door mijn voorraad. Het land dat ik bewerk
  heeft jaaaaren braak gelegen en werd niet bemest met verse mest.
  Ik hoop voor dit euvel een oplossing te vinden. Ik woon in Belgie, in de streek van Leuven.

 66. Ik heb mijn prei herfst- en winterprei allebei onder net gezet en heb toch aantasting (bruine gangen). Reeds een 2-tal jaar doch elk jaar erger.( Eerste jaar dat ik alle prei onder net zet). Mijn herfstprei is veel te fel opgeschoten en rot onder het net. Winterprei goed doch aantasting. Geen eigen groententuincompost gebruikt op dit perceel. Normaal vries ik geen prei in. Vorig jaar was alle prei buiten vervroren met die koude winter. Misschien dat ik nu toch iets zal invriezen.

  Mirjam

 67. Aan allen die geplaagd worden door het fenomeen “preivlieg”.
  Zoals eerder vermeld op dit forum, ben ik in tegenstelling van voorgaande jaren dit jaar niet de helft…maar de hele oogst kwijt. Dit jaar gekozen voor zomerprei, in aug. nog niks aan het handje maar in september alles zichtbaar aangetast. Volgende keer maar onder glasvliesdoek telen, lijkt me nog de enigste oplossing.. dan maar wat minder prei. Ik vraag me trouwens wel af, hoe de profesionele teler dit doet. Ik zie hele velden met prei, in perfecte staan zonder aantasting!!!
  Nick

 68. Ook ik heb voor het eerst last van die beestjes, de eerst uitgedane prei vertoonde geen enkel teken van aantasting, nu is blijkbaar alle prei aangetast.
  Tot nu toe nooit bespoten.
  groetjes.

 69. Ook wij zitten met dat probleem sinds enkele jaren.
  1,5 maand geleden gespoten voor de preivlieg.
  2 weken geleden prei uitgedaan, toen was er nog niet veel aan de hand.
  Vandaag weer prei uitgedaan,enkele van die bruine harde beesjes,maar veel
  maaien en doorlopen door het wit van de prei.
  Enige oplossing dit jaar, doe zoveel mogelijk prei uit en maak hem schoon
  en doe hem in de diepvries.
  Als ik nog twee weken wacht dan kan ik hem ook gans weggooien.
  Dus ik ben zoveel mogelijk aan het uitdoen.
  Wat in de diepvries zit daar kan niks meer mee gebeuren.
  Alleen heb je er in de winter nog lekkere poreipuree en soep en nog andere
  lekkere gerechten van.
  Goede raad???

 70. Ik ben lid van de volkstuinver. “De Vooraard” te Veldhoven.
  Dit jaar heeft iedereen op de tuin last van de preivlieg?, mineervlieg?
  Voorheen heeft nog hiervan last gehad.
  Wij vinden dat heel vreemd.

 71. ik heb in 2009 prei planten gehaald 1200 stuks winterprei,ik had een flinke bos planten op mijn arm tijdens het poten.
  En ben toen gestoken door mijn wit t shirt heen in mijn borst, ik heb alles laten vallen en het beest doodgeslagen het leek op een vlieg maar het was iets anders
  wat?dat weet ik niet.
  Ik heb wel alle 1200 planten geoogst en gelijk in de afval ton gedeponeerd ze hadden alle het door U getoonde verschijnsel. gr L S

 72. Kan ik er nu nog iets aan doen of is mijn prei verloren ?

  • Heb de prei direct na het zien van de staat hoe de prei er voor stond ,dit gebeurde in een week tijd de omslag dat de prei veranderde van vorm. de gehele prei wat er van over was naar de vriezer gedaan. jammer genoeg heb ik het loof niet opgeruimd. De plantuien die ik dit jaar ernaast heb gezet zijn nu ook grotendeels aangetast.zaten dezelfde rode etters in.ben gisteren naar meijers gegaan in lanaken en heb daar conserve spuiitmateriaal opgehaald. was wel duur maar ik denk wel dat er toch een belofte voor de prei en de uien inhoudt.in afwachting hiervan houd ik u op de hoogte

 73. Ik heb de hele zomer geen last gehad van de zogezegde ” preivlieg” en vandaag vind ik voor de eerste keer kleine geel groene wormpjes met in het preiwit lange bruine sporen. De hele zomer hebben de tagets gebloeid tussen de prei en was er niets aan de hand.

 74. Sinds twee jaar heb ik precies hetzelfde probleem
  ( Wessem; middenLimburg ). de helft van de oogst kan weggegooid worden. De prei wordt meestal geoogst medio october en ik heb steeds van perceel gewisseld. heel vervelend, maar wat nu te doen????

 75. Beste Hr/Mw Schreurs. Zoals reeds eerder in dit topic omschreven, mn. door Hr. Luc Dedeene is de dader van dit toch irritant fenomeen “ontmaskert”. Ikzelf heb hier de laatste 4 jaar heel veel last en wel zo erg, dat de helft van de opbrengst ook dit jaar weer verloren gaat. Natuurlijk heb ik ook naar een oplossing gezocht en her en der navraag gedaan. Een mogelijkheid is de prei af te schermen onder vlies-doek, maar dat vind ik ook omslachtig. Wat me wel opviel, is dat mijn buurman veel minder last hiervan heeft..!! Wat is het verschil?, Ikzelf zet altijd “late” herfstprei of winterprei, en mijn buurman altijd heel vroeg zomerprei die hij dan ook heel vroeg gaat oogsten. Wellicht is dit een hint…
  vriendelijke groet,
  Nick Tilmans Elsloo (NL-L)

 76. Wij hebben dit zelfde ongedierte in de prei gehad,mijn buren en ik,we hebben de de prei al verwijderd en in het vuilnisvat gedeponeerd.
  En dit is al afgevoerd.
  dit is in Roermond.
  Ik zet ieder jaar prei en gebruik geen verdelginsmiddelen.
  Kunt U me vertellen wat dit is????
  gr Schreurs.

 77. Ik heb dit jaar (2009) voor het eerst deze ziekte in mijn winterprei zitten (teelt in Groesbeek). Ik heb niets gespoten, en wordt nu bij de oogst onaangenaam verrast.
  Ik begrijp dat deze correspondentie al eerder gevoerd is, en ben benieuwd of er inmiddels meer bekend is.
  Ik zie uw antwoord graag tegemoet.
  m.vr.gr.
  lambert Vissers te Groesbeek

 78. Ook hier bij mij (Roermond) al enkele jaren last van
  precies dezelfde verschijnselen bij de teelt van prei.
  Komt bij bijna alle preiplanten voor met precies dezelfde verschijnselen en bruine kevertjes. Spuiten met eco spuitmiddel helpt totaal niet.

 79. Ik heb en vraag betreft mijn herfst en winterprei
  in een korte tijd worden mijn bladeren heel simpel gezegt roestig bruine aaslag wie kan mijn advies hierbij geven wat ik hier aan kan doen.

  MvG Cees

 80. Min vader is een fanatiek hobby tuinder.Ook hij heeft last van die beestjes in de prei. Hij vraagt zich alleen af waarom de beroepskwekers er geen last van hebben,dan zal er toch een bestrijdingdmiddel zijn wat zij gebruiken.Graag een reactie hierop.Ook wil hij graag een reactie op jullie onderzoek b.v.d.

 81. Ik woon in Mol-Wezel(2400)en heb de laatste drie jaren last van deze plaag zowel op het zaaibed als bij aangekochte planten.Graag zou ik op de hoogte gehouden worden van deze plaag. DANK U .

 82. Ook ik heb sinds enkele jaren last van deze poppen in de prei.Graag word ik op de hoogte gehouden van deze plaag.

 83. Ook ik heb last van deze bruin /rode insekten,woon in oost brabant (Boxmeer),deze zaten in prei die ik zelf gezaaid had,maar ik had ook enkele preiplantjes gekocht bij een tuincentrum,en deze hadden het niet.
  Teel ook biologisch,ben benieuwd wat het precies is??
  Toon van Vonderen.

 84. Ik woon in Deurne-Zuid en heb dit jaar voor de eerste keer ook last van deze plaag. Ik heb dan eens ‘plagen op prei’ gegoogled en ben zo op Uw site beland en herkende de insecten meteen op de foto’s. Ik blijf graag op de hoogte om te weten welke voorzorgen ik mag nemen om deze plaag te vermijden volgend jaar.
  Dank U

 85. Beste Gust, Beste Noriem

  Zoals Noriem al aangeeft een laat planttijdstip geeft dit jaar dunnere prei. Het is in oktober, novemeber weinig groeizaam weer geweest (toch duidelijk minder dan vorig jaar) waardoor de prei misschien groeiachterstand opgelopen heeft.

  Verder is het advies om toch minder diep planten. Professionele tuinders die 20 cm diep planten doen dit op ruggen en aarden achteraf niet meer aan. Vroege prei wordt nooit zo diep geplant. Het is bekend dat diep geplante prei minder goed aanslaat en trager weg groeit. Wil je dus sneller dikkere prei, dan plant je minder diep. Je kan makkelijk tien centimeter diep planten en dan later geleidelijk aanaarden. Dan nog heb je zeker voldoende wit. En zal de prei makkelijker en sneller weggroeien.
  groetjes
  Luc

 86. Beste vriend Gust ,

  Is ” groene korrel ” wel het gepaste meststof ,gelieve na te zien .Ik ken deze meststof niet.

  Mogelijks zal de prei bij het planten moeilijk beginnen groeien zijn , mogelijks tengevolge van aantastingen ( kwalen ) en om dit in te halen is dit niet gemakkelijk.

  Mogelijks de prei te laat uitgeplant,mogelijks iets te
  groot bij het verspenen .

  Er kan veel mislopen .

  Gelieve eens alles op een rijtje te zetten van bij het zaaien of aankopen , en eens na te gaan wat er kan misgegaan zijn.

 87. Mijn winter prei is nog nooit zo slecht geweest als in 2007,de dikste schachten zijn amper een duim dik,ik plant 20cm diep en twee maal aanaarden om wat meer wit te krijgen en mest 1 maal bij met groene korrel.wat doe ik verkeerd?????

 88. Beste lezer,
  goed (of slecht?) nieuws, maar het probleem van deze mysterieuze plaag werd ontrafeld, dank zij de hulp van de heer Dereycke van het Proefstation Kruishoutem. Zoals gedacht is het een relatief nieuwe plaag die de prei aantast. En met een eigenaardige levenscyclus. De plaag komt ovegewaaid uit Centraal Europa!
  Je verneemt er alles over in de volgende nieuwsbrief. Als je deze nog niet krijgt, schrijf dan nu in, dit in de rechterkolom, bovenaan deze pagina.

 89. Naar mijn mening …t.t.z. niemand heeft en/of geeft een concreet antwoord , en ik kan daar inkomen , omdat de natuur een eeuwigdurend raadsel is en zal blijven. Naar mijn mening dient de natuur met de natuur beantwoord te worden, want kijk rondom U en je zult zien in de ongerepte natuur dat de plantjes jaar na jaar uitkomen en dus geen grondarmoede krijgen, maar (wij als mens kennnen dat niet of zien dat niet) ik denk dat in de omgeving weel een plant zal groeien dat de vijanden van de plantjes zal afzijdig houden. Vroeger, als ik jonger was, dacht ik soms dat er sommige dingen onmogelijk waren , maar na reeds een tijdje de natuur gevolgd te hebben, denk ik dat … ik mijn mening of denkpiste moet herzien. Wat, BIO betreft, naar mijn mening kan dat , maar door individu’s met jaren..jaren..jaren ..ervaring met observatie van de natuur …???? Ik beweer niet dat het zo is, wat ik schrijf …maar ik denk dat daar iets inzit…Graag reaktie . Dank U .

 90. Heb nu het eerste jaar ook last van voornoemd probleem en denk dat het inderdaad om een nieuwe soort insect gaat.Zelf ben ik woonachtig in Kerkrade en elk jaar plant ik winterprei(soort:blauw groene winter) die mij altijd als een sterke en tamelijk resistente soort bevallen heeft.Ik ben dan ook uitermate benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek en de mogelijke preventie!

 91. Heb dit zowel op de zomer- als op de winterprei. Dit jaar voor de eerste keer. Ben woonachtig in de streek van Leuven

 92. ook in Zw frankrijk in mijn moestuin na 2 schadevrije jaren winterprei met soortgelijke schade. Geen enkele bestrijding toegepast en bemesting via geitenmest

 93. dag Noriem,
  ik heb je reactie met interesse gelezen,en inderdaad heb je gelijk, er is niet één (1) reactie, met een concreet valabel alternatief. Ze (ZE) weten het niet, of ze (ZE) spreken elkaar tegen. Dat is natuurlijk het gemakkelijkste. Wat ik (IK) wel weet is , dat er tot , laat ons zeggen 2004 geen enkel, ik (IK) herhaal, GEEN ENKEL, probleem was met onze porei in de tuin.
  Dus het zal wel de opwarming van de aarde zijn, ik had eigenlijk al veel eerder, en van iemand anders deze uitspraak verwacht.
  wannt laat ons eerlijk zijn, alles (toch veel) van wat er in onze wereld vandaag verkeerd gaat wordt geklasseerd in het vakje “”opwarming van de aarde””, laten we dit er dan nog maar bij doen. of niet soms????
  vriendelijke (bio) groenten
  rene

 94. Wat moet een mens daar allemaal van denken ….Ik zie Bio-groenten als kalossen ,niets vergif…Is dat wel zo …de specialisten weten het niet …wie kan het dan wel weten …wie denkt iets te kennen tegen ongedierte t.t.z.nu dat preibeestje…graag eens niet rond de pot draaien ….laat de kleine tuinier iets weten , want als dit zo verder gaat , gaat iedereen er de brui aan geven !!!

 95. Hallo Mathieu
  dit zijn heel goede tips. Water in het hart van de prei helpt vooral ter preventie van de preimot. Niet van de preivlieg. De preivlieg legt zijn eitjes op de grond. De maden die ontstaan zoeken hun weg via de grond naar de ondergrondse plantendelen. De preimot legt eitjes op de bladeren en de rupsjes gaan via het hart van de plant naar beneden. Water in het hart houdt dit tegen. Zie het artikel over preimot
  groetjes,
  Luc

 96. Aan Rene
  Om het probleem van die vlieg tegen te gaan (prei of mineervlieg?) kun
  je het volgende doen!
  1: spuiten met Pyretrex, dit is een plantaardige sproeistof en biologisch afbreekbaar, maar hier is het probleem ook de goede insecten zijn dood!
  2: Je kunt insectengaas gebruiken, die bestaat in nylon of acryl maar het moet wel volledig dicht zijn want een vliegje heeft maar een kleine opening nodig!
  3: Je kunt insectenvangplaatjes zetten daar vang je al veel vliegjes mee maar natuurlijk niet allemaal!
  4: als het de preivlieg is helpt het volgende zeer goed: zorg dat er altijd water in het hart van de prei staat dus regelmatig gieten of spuiten!
  Groeten,

  Thieu Stals

 97. Ik heb in Riemst B sinds 2 a 3 j hetzelfde probleem, graag raad.
  PS : ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen (tot vandaag), maar wat kan ik dan wel gebruiken???

 98. Aan Inge
  Inderdaad : wortelvlieg, koolvlieg en ook preivlieg komen meer voor op lichtere gronden.
  Dat is dus zeker geen toeval.
  groetjes
  Luc

 99. Ik tuinde jaren op vette klei, nooit geen last.
  Ik tuin sinds 3 jaar op gemengde (zand)grond en zie het verschijnsel dit jaar voor het eerst. Misschie nheeft het wat met de bodem te maken?

  Wat mij ook op viel: het zat ALLEEN in de herstprei en NIET in de winterprei.

  Overigens spuit ik niet.

 100. Aan Nadine
  Uw informatie klopt inderdaad “vooral bij jonge plantjes”. Vandaar mijn verwondering bij het zien/horen van de eerste informatie over deze aantasting, omdat het dus op grote planten voorkomt. Dit gaat dan allemaal over de “preivlieg” niet mineervlieg. Er is dus ook in uw info verwarring over preivlieg/mineervlieg. Net zoals bij de poppen die onderzocht worden.
  (ps De mineervlieg komt inderdaad ook bij witloof, maar dan is het wel een andere soort, niet dezelfde als deze van bij prei)
  Het heeft mij ten zeerste verbaast dat deze “plaag” zo sterk verspreid is, zowel in Nederland als in België”
  Dat het een vlieg is, dat zijn we nu al zeker.
  Maar is het
  1. Preivlieg?
  2. Mineervlieg bij prei?
  Het blijft daarom wachten op de (hopelijke) uitkomst van de poppen bij de specialist om met zekerheid te zeggen welke van de twee de boosdoener is.

  Hebt u ook deze plaag in uw prei? Laat het weten, het is belangrijk voor het onderzoek

 101. Heb zomerprei geplant(half juni ongeveer), had daarvan een mooie oogst en geen beestjes. De laatste van deze prei werd geoogst in september.
  Ik heb ook winterprei geplant eind juli en heb in deze prei een grote aantasting van de preimineervlieg. Ik heb op beide soorten prei niets gespoten. Volgens onze leerkracht in de tuinbouwschool komt deze vlieg 3 maal per jaar op de proppen om eitjes te leggen . Volgens dat ik begrepen heb kan deze vooral schade aanrichten als de plant nog jong en relatief zwak is. Bij prei die al lange op het veld staat zou dit geen schade meer mogen aanrichten.
  Maar wanneer die vlieg juist passeert is te achterhalen door bakken te plaatsen met een gele zoete lokstof erin omdat die vliegjes aangetrokken worden door iets gelig ( zij tasten ook witloof aan).
  Als de concentratie van dat vliegje te groot is dan moet er ingegrepen worden en spijtig genoeg zou dat alleen maar lukken met een erkend insecticide.
  Preventief werken zou misschien kunnen werken met een netelgier waar men wat vloeibare afwaszeep in doet om te blijven plakken op de bladeren van de prei want prei beschikt over een waslaag waardoor het water er niet blijft opliggen. Enfin meer weet ik ook niet.

 102. Vele jaren prei geteeld zonder enig gewasbeschermings-
  middel met zeer goede resultaten.Sinds
  2jaren wordt ik geplaagd met hetzelfde euvel.
  De oogst gaat grotendeels verloren.
  Wanneer de artikelen lees is duidelijk sprake van een algemene plaag. Ook een beroepstuinder in de omgeving
  kampt met hetzelfde probleem.
  Hoop spoedig een afdoende oplossing te vernemen!.
  Hertelijk dank, voor de uitvoerige informatie
  Kij te vernemn

 103. Beste redactie,
  Het artikel van de groentevlieg is zeer goed, heb dit probleem zelf ook gehad. Het begon in de zomerprei,dezelfde verschijnselen. Heb het uit zitten denken hoe ben ik dit probleem andere jaren voor kon zijn.De oplossing is vanaf de tijd dat je winterprei zet ,alle prei om de maand spuiten met decis (nu de vervanger),maar heb de ofgelopen twee jaar geen problemen meer. Het verhaal biologisch is flauwekul,ik probeer het ook,maar je kan echt niet zonder.Anders zou dus elke teler het fout doen.Heb een middelbare agrarische opleiding gedaan en heb er veel geleerd,je kan niet zonder lichte middelen.
  Heb het ook een keer zonder spuiten geprobeerd,dit gaat echt niet. De oplossing is de zomerprei spuiten en ook de winterprei mee spuiten,vanaf het moment dat je winterprei plant als ze een potlood dik zijn. Spuiten met een insecticide elke maand

  Groeten J.E Molenaar.

 104. In Brunssum hebben we ook al verschillende jaren last van dit verschijnsel. Alleen bij ons vindt je zo ook terug in de uien zodat er bijna niemand meer uien of prei teelt. Dit jaar drie maal gespoten in een vroeg stadium op de prei en tot nu toe bijna geen last gehad.

 105. Wellicht interessant om na te gaan om welke soorten / rassen het gaat die hier gevoelig voor zijn. Spreken we hier over alle preisoorten of…. zomerprei, herfstprei, najaars/winterprei. ??? In mijn geval, herfst/winterprei “FUROR”
  Nick

 106. Ook mijn prei is aangetast door hetzefde diertje als hoger is beschreven.
  We hebben niet met gif gespoten,wel tegen roest en tagetes planten helpt ook niet!
  We hadden een hele rij tagetes tussen de prei staan
  Zonder resultaat !
  Omgeving Borgloon

 107. beste lezer

  ook ik heb de laatste jaren van die kleine popjes in de preiplanten.
  het ziet eruit zoals op de foto’s lange gangetjes in de stengel en de poppen zien er hetzelfde uit als op de foto ik heb geen gewasbeschermingsmiddel gebruikt
  het komt ieder jaar terug ook andere tuinders in de omgeving hebben er last van
  dit is in de omgeving echt-Sittard in Nederland
  Mijn vraag is dan ook wat is hier tegen te doen?

 108. Dag Mathieu,
  Dank voor uw inbreng in deze “opsporing”
  Inderdaad, sommige specialisten twijfelen aan de diagnose preivlieg en denken meer in de richting van mineervlieg.

  Ik had nog een vraagje:
  Hoe lang duurde het bij jou vooraleer de popppen uitkwamen? Zo hebben we een idee hoe lang we nog zullen moeten wachten, want voorlopig zijn ze nog niet uitgekomen.

  groetjes,
  Luc

 109. Als lid van V.E.L.T ben ik ook bezig met met de preivlieg,of toch iets anders! Zelf heb ik vorig jaar de test gedaan met enkele verpopte larfjes laten uit te komen, na enige tijd had ik succes het waren kleine vliegjes, waarschijnlijk de uienmineervlieg( zeker weet ik het niet) De oorzaak zou zijn de warme nazomers van de laatste jaren zodat de laatste generaties van dat jaar nog hun eitjes kwijt worden , niet meer op de uien want die zijn geoogst maar wel op de prei!

 110. Aan Guillaume
  Pyrethrum is een insecticide afkomstig van plantextracten en breekt zeer snel af, vooral onder invloed van licht. Het is toegelaten in de biologische teelt, maar heeft als nadeel dat het ook nuttige insecten dood. Het gebruik moet dan ook wel overwogen worden. Een bespuiting ’s avonds verlengt de werkingsduur van het product. Want dan kan het product de ganse nacht zijn werking doen

 111. Aan Connie (commentaar nr 1)
  Blauwsel of Pruisisch Blauw heeft als waarschuwingscodes:
  S22: stof niet inademen
  S24/25: aanraking met huid en ogen vermijden

  Waarschijnlijk zal het product zeer sterk verdund zijn tegen dat de prei geoogst wordt, maar ik zou er toch maar mee opletten en zeker geen te sterke oplossing gebruiken.
  Immers als de vlieg er aan kapot gaat, betekent dit dat het giftig is. Misschien zelfs voor de mens…

  Bioboer.be

 112. Ik ben al jaren lid van de volkstuin en heb hier bij ons in vlaanderen nog niets over dit finomeen gehoord, Maar aangezien zaad en plant matrieaal zo duur is geworden de laatste jaren gebruik ik wel beschermings middelen die niet schadelijk zijn voor nuttige insecten. Ik heb bij ons ook navraag gedan op een vergadering en niemand heeft ook maar een beschadiging waar genomen. Ik moet er wel bij zeggen dat iedereen wel beschermingsmiddelen gebruikt, ik tuinier al vijfenvijftig jaar en ik weet heel goed dat biologisch tuinieren wel mogelijk is maar tot op zekere hoogte en ik vind het zonde om ieder jaar een heel grote komposthoop te hebben en geen groente. Ook ken ik een biologiesch bedrijf niet ver bij mij vandaan en daar word niet over dag gespoten maar tijdens de nacht en ik kan dat best ruiken als ik met de fiets passeer.

 113. Ook mijn prei is zo gesteld,bruine gangen,popjes,etc.
  éénmaal met insecticiden,voor het planten,gesproeid
  Dit is het tweede jaar dat dit voorkomt.

 114. Uit voorgaande reacties kan ook ik vaststellen, dat mijn prei-oogst (500 planten) nagenoeg geheel is vernield door dezelfde boosdoener. Dit is het 2e jaar dat ik hier last van heb. Ik gebruik geen ongedierte bestrijdingsmiddelen, maar wel schimmel bestrijdingsmiddel tegen roest. Ben benieuwd of hier een plossing voor is, succes…
  Nick

 115. Net zoals veel collegatuinders bij mij in de buurt hebben het zelfde verschijnsel.
  Met name de laatste twee seizoenen is het bar en boos, bijna de helft van de preistengels moet je verwijderen om ’n onaangetast deel over te houden.
  Wij zitten in midden Limburg op (zeer vruchtbare) rivierklei waarvan je mag verwachten dat het hier niet aan mag liggen.
  Wij zouden graag op de hoogte willen blijven van jullie onderzoek hiernaar en wat er eventueel aan te doen is.
  Zeer bedankt.

  Arno

 116. Ik wil u vragen mij op de hoogte te houden betreffende deze ziekte op de prei.

  Ook ik heb hier, was dit weliswaar vorig jaar, dezelfde poppen en verdere verschijnselen op de prei gehad in mijn moestuin.

  Ik dacht, omdat ik niet beter weet, dat het om de preivlieg ging.

  Alvast bedankt,

  Yvonne.

 117. Deze aantasting heb ik ook al 2 jaar in meer of mindere mate in mijn prei. (Kerkrade) De aantasting valt mee. Ben er eigenlijk ook van uit gegaan dat het de preivlieg was. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de opkweek.

 118. Beste lezers,
  hartelijk dank voor jullie reactie
  Als je het bovenstaande allemaal leest, is het toch niet zo zeldzaam dat er maden gangen wreten in de schacht van de prei en nadien overwinteren als bruine poppen. Heel wat moestuinliefhebbers hebben er last van. Het lijkt me dan ook goed dat we de oorzaak met 100% zekerheid kennen.
  Al blijkt uit jullie berichten dat de kans toch wel zeer groot is dat het om preivlieg gaat.
  Dank zij de medewerking van Jan S (die ook de foto’s bezorgde) konden we alvast een tiental poppen opsturen naar een teeltspecialist.
  De vraag is alleen hoe lang het duurt voor ze uitkomen.
  Afhankelijk van de soort vlieg kunnen de poppen in een soort winterrust (diapauze) zijn waardoor ze, zelfs met warmte, niet direct zullen uitkomen.
  In afwachting van de eventuele resultaten hiervan kan iedereen hier zijn bevindingen over deze aantasting publiceren.
  Als de resultaten van de test gekend zijn, houd ik iedereen die hier, of via mail, een reactie nalaat op de hoogte van de mogelijkheden om schade door dit insect te vermijden.

  Dus, wil je meer weten over dit insect, laat dan hier een berichtje als je ook deze aantasting in de prei opgemerkt hebt
  met vriendelijke groeten
  Luc Dedeene
  http://www.plantaardig.com/groenteninfo

  • Ik heb een aantal jaren geleden al gereageerd op dit fenomeen.Het verbaast mij dat niemand meer meld dat deze made en poppen ook in de plantui voorkomt. Hierbij begint het loof zich te draaien. Later blijkt dat de uien rot worden.Bij nader inspectie bleek ook hier dezelfde poppen in te zitten als in de prei. Voorlopig ben ik gestopt met het verbouwen van prei en ui.

   Met vr gr P Huysmans
   6001HM Weert

   • Hallo Mijnheer of Mevrouw Huysmans,

    Inderdaad ik heb dezelfde poppen ook in de plantuien gezien. Het loof van de ui gaat draaien en krullen. Enkele (of veel) uien overleven de aantasting van de mineervlieg. Maar je oogst dan uienbollen met grote inkepingen.
    Uien die aangetast worden door de uienvlieg worden opgegeten door de maden en gaan dood.

    Op mijn weblog (http://Sjeftuintips.wordpress.com) zie je bij tip 4 foto’s en info over deze beestjes.

    Ik heb nog steeds uien en prei in mijn tuin. Ik sproei brandnetelgier over de planten. Dat lijkt te helpen tegen de mineervlieg.

    Het beste is om plantuien niet te vroeg te poten. En plant niet alle uien tegelijk. Poot in begin april 1 rijtje uien en daarna in mei de rest, verspreid over 2 of 3 weken.

    Misschien kun je wat met de tips van mijn weblog.

    Succes en groeten van Sjef

  • Goeiedag,ik ben lid van een volkstuin in Hoboken,
   Antwerpen en dit is het eerste jaar dat wij er ook last van hebben.
   Groeten hugo

  • Deze rotzakjes komen inderdaad al een paar jaar voor in de prei en tasten deze volledig aan waardoor van de prei niets anders overblijft als een dun stengeltje de rest moet je afpellen, min schoonbroer heeft al twee jaar het zelfde probleem. Conserve of pyretrum helpt geen fluit. Zal u enkele fotos opsturen van de aangetaste prei. Het zou een wonder zijn als iemand daar een middel tegen had, ttz de boeren zullen het middel wel krijgen maar de tuinder niet.
   Groetjes
   Maurice

   • in Grimbergen ( vlaams Brabant)Heb dezelfde plaag voor het derde jaar!
    Ben naar een franstalige site gaan zoeken en inderdaad, daar kennen ze het ook sinds 2003. Schijnt uit het noord-oosten van Frankrijk te komen en “PHYTOMYZA GYMNOSTOMA te heten !…( wat zijn we daarmee ? ) en schijnt ook alleen maar mechanisch tegen te vechten ( gaas van 0,5 0,8 zorgvuldig over spannen ,alle contact met de prei vermijden !..) . Zal volgend jaar ook proberen met regelmatig netelsgier te besproeien…..

  • samen met nog een paar geburen hebben wij deze kleine bruine larven ook in onze prei dit is voor de eerste keer dat we dat tegenkomen dit is in Sint Amands 2890 provincie Antwerpen
   groetjes

 119. ook de prei in mijn tuin is bevallen van de kleine bruine
  beestjes. Ik woon in Bocholtz. In het uiterste zuidelijke puntje van Nederland.

  Waarmee spuiten de profesionele telers ????

 120. hallo bij ons in het zuiden komt hij ook al een paar jaar voor en dat begint meestal al in september dit jaar ook weer ik had wat prei uitgedaan en er was niks mijn buurman een week later alles zat vol met kleine roden maden ben naar mijn perceel gegaan en ja hoor ook raak en had bio. gespoten een paar keer maar ze zijn niet weg te krijgen gaan ook niet kapot zou dit niets iets zijn voor een onderzoek in wageningen om dat we niet weten wat het is en waar hij van daan komt wie weet de oplossing,graag berichten.MVG.nic

 121. Sinds vorig jaar heb ik ook last ban deze diertjes,
  nochthans had ik de preiplantjes ontsmet eer ik ze plantte, en 1 maal bespoten met bestrijdingsmiddel.

 122. Ik heb onlangs ook van die kleine wormpjes in de prei stengels ontdekt.Ik heb schijnbaar vergeefs driemaal gespoten tegen de preivlieg. ik weet echt niet wat doen nu

  Groetjes

  Rob

 123. Hallo Tuinders
  Bij mij en ook bij m`n buren komt dit beestje al jaren voor, wij hebben het altijd voor preimot gehouden, maar als de specialisten zeggen dat het dit niet is zal dat wel zo zijn. Je hebt op deze manier wel meer afval,maar dood gaat de prei er niet van.
  Wij houden niet van vergif spuiten,maar wil je ook eens wat prei weggeven dan zul je toch moeten spuiten,want deze ongespoten prei wil ik niemand aanbieden met die bruine groeven erin.
  Volgend jaar wil ik toch eens proberen met een gewas beschermingsmiddel.
  Groeten Herman

 124. Ik teel biologisch zonder gaas en heb dit probleem ook in het Hageland al verschillende jaren. Ik dacht dat het van de preivlieg was en heb er eigenlijk nooit niets tegen gedaan omdat het niet zo erg was.

 125. Geachte redactie,

  In Emmen op de dalgrond dus, heb ik jaren last van deze roze lengte streepjes in de prei. Ik heb nog nooit een larve of pop of wat voor een soort insect er in gezien.

  Meestal kan de buitenste laag van de prei er af gehaald worden en is de rest weer ok.

  Ik vraag me af of het een landelijk probleem is? En ben wel benieuwd wat voor een ziekte het is.

  Vriendelijke groeten,

  Bert

 126. Ik heb juist hetzelfde met mijn prei en na vraag in de tuincentra in mijn buurt is bevestigd dat het om de preivlieg gaat.

  Ik had nochtans 2 keer gespoten met een “sterke” insecticide … te vergeefs dus. Het is nu te laat om het te herhalen omdat we nu aan ’t oogsten zijn.

  Mijn vraag is de volgende. Moet de grond ontsmet worden voor volgend jaar en indien ja hoe en met wat ??

  Groetjes
  Roger

 127. Ik heb enkele jaren geleden een tip gekregen voor men prei van een hele oude man.
  De nacht voor je je jonge prei plant moet je hem een nacht helemaal onderleggen in een bad met blauwsel. Je weet wel wat ze vroeger in de was deden. Je kan dit nog krijgen bij drogisten. Dan je prei planten en je hebt geen ziekten of insecten.
  Het is echt een aanrader en heel milieu vriendelijk.
  Groetjes, Connie

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.