Ik kreeg een ietwat verwonderde reactie van Edwin over het artikel met de fotoreportage tuinbonen. Misschien heb ik het luizenprobleem bij tuinbonen onderschat?

Update: meer dan vijftien lezers stuurden ondertussen hun tip in over dit probleem, lees ze onderaan dit artikel.

Edwin schrijft :

Met interesse het tuinbonenbericht gelezen. Echter mijn ervaring staat helemaal haaks op uw beschrijving. In april tuinbonen gezaaid. De aanvankelijke groei verliep voorspoedig. Toen ze nog maar 15 tot 20 cm groot waren, staken de eerste luizen de kop op. In een razend tempo versreidden ze zich. De tuinbonen laten staan totdat ze zo’n 60 tot 75 cm groot waren. Toen zaten ze van boven tot onder, allemeaal vergeven van de zwarte luis. De vruchtbeginselen hadden duidelijk te lijden gehad. Nauwelijks vruchten. In een teleeursgestelde bui alles eruit getrokken en weggegooid.
Ik (en na navraag meerde collega-moestuin-liefhebbers) onderschrijf uw artikel dus helemaal niet. Wel jammer want verse tuinbonen zijn overheerlijk. Ik zou ze graag in de tuin hebben. Volgend jaar de zaak anders aanpakken?

Hieronder het  antwoord dat ik Edwin stuurde, maar eigenlijk ben ik op zoek naar reactie van (waarschijnlijk vooral Nederlandse) tuinliefhebbers over hoe zij het luizenprobleem aanpakken. Hebt u regelmatig problemen met de zwarte bonenluis bij tuinbonen? Of heeft u tips om dit te voorkomen. Hieronder alvast mijn idee daarover. Zet uw reactie onderaan dit bericht of stuur die op naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Beste Edwin
Hartelijk dank voor uw reactie en uw ervaring uit het veld.
De foto’s en teeltbeschrijvingen in het artikel gaan over een teelt van vorig jaar.
Toen was er weinig last van luizen. Hier toch. Ik teel zeker niet ieder jaar tuinbonen (In België is dit voor veel mensen een onbekende groente! )

Dit jaar echter was ook op veel andere planten uitzonderlijk veel luisaantasting. Door de zeer warme aprilmaand waren er al vlug grote generaties luizen. Als de luisaantasting zeer vroeg begint, op kleine planten, zal er moeten ingegrepen worden met een al dan niet biologische insecticide. Zoniet raakt de plant inderdaad overwoekerd. Eén behandeling zou dan moeten volstaan.

Ik zou toch durven aanraden om de bonen al begin  februari voor te zaaien en zo vroeg mogelijk in maart uit te planten. Zo kan je al voldoende grote planten hebben vooraleer de luizen er aan komen (in normale jaren). En dan kan je dus de jonge toppen er uithalen . Misschien was het daardoor dat ik vorig jaar geen luizen opgemerkt heb?

Maar toegegeven, het probleem is waarschijnlijk van grotere omvang dat het artikel laat uitschijnen. Vandaar deze vraag : Wat zijn uw ervaringen en hoe pakt u het luizenprobleem bij tuinbonen aan? Mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Reactie van Cees

Ik kreeg al onmiddelijk een reactie van Cees Schippers.  Zijn ervaring lijkt de uitzonderlijke omstandigheden wat betreft luisaantasting in 2007 te bevestigen.

Hetzelfde probleem, zelfs met voorgezaaide bonen. Ondanks bestrijding met pyrethrine (maakt dus ook niks uit) wel wat vruchten onderaan de plant maar verder geen vruchtzetting meer.

Dit is het eerste jaar dat ik zo-iets meemaak!

 

De gewoon in koude grond gezaaide bonen komen er nog beter vanaf, in die zin dat de opbrengst nog wat groter is. Al met al meet ik een opbrengst die minder is dan 50% van normale jaren

Het zal dus wel de warme april maand zijn die ons allen parten speelt…..

En ook de zachte winter(s) waarschijnlijk. Bedankt voor de snelle reactie Cees.

Reactie van Antonia

Antonia Hoefnagels stuurde een oud gezegde van haar grootvader in, dat voor een groot stuk het luizenprobleem bij tuinboon samenvat

Het gezegde zegt:  wie labbonen(tuinbonen) wil eten mag februari niet vergeten.  Mijn grootvader zegde dit altijd.
Als je in februari tuinbonen plant heb je bijna geen last van luizen, enkel aan de top, maar die doe je er dan uit en je probleem is zo goed als opgelost”

Er vroeg bij zijn is dus wel degelijk belangrijk om tuinbonen zonder zwarte bonenluis te telen. Dan voor deze gouden tip, Antonia.

Reactie van Prisca

Beste lezer,
In februari worden 3 soorten tuinbonen (vectra, 3 x wit en groene hangers) voorgezaaid in bloempotten. Dit is 4 bonen in een potje met potgrond, dan krijg je wat stevigere bossigere planten. Deze worden in de koude kas gezet onder vliesdoek.
Iets na half maart de plantjes uitgeplant; de wortels kwamen de potjes uitgegroeid en de plantjes waren zo´n 10 cm groot. Plantafstand 60 cm tussen de rijtjes, onderling 30 cm.

In april al wel een keer gespoten met spiritus en groene zeep (liefst s´avonds, geen wind, geen zon!).

Begin mei getopt, de eerste vruchtbeginselen waren onderaan de plant duidelijk zichtbaar en de planten waren zo´n 70 tot 80 cm. groot (afhankelijk van het soort).
In mei nog wel twee keer moeten spuiten met spiritus en groene zeep. Twee dagen achter elkaar spuiten waar je de luis ziet zitten. Op een twee liter spuitfles, ongeveer een borrelglas gewone brandspiritus en een eetlepel groene zeep, aanvullen met warm water.

In juni heel veel lekkere tuinbonen geoogst.

Voor het doppen heb ik een wat snellere methode als we in het artikel konden lezen.
Als de tuinboon supervers is kun je het boontje met je duim dwars door de peul heen drukken, net als je een tabletje uit zijn verpakking druk als het ware. Maar dit lukt alleen als de peul nog knapperig is. Oogsten en doppen op je tuintje dus, kun je het afval gelijk op de composthoop achterlaten.

dit is mijn tuinboonervaring dit jaar. Ik tuinier in Breda in Noord Branbant. Vriendelijke groeten, Prisca klatten

Hartelijk dank voor deze teelttip, recht uit de tuin,  Prisca. Heel wat lezers zullen dit interessant vinden. Samengevat betekent dit dus : vroeg zaaien, toppen en luisbestrijding.

Reactie van Gherard

Gherard heeft succes met het middel Spruzit. Hij schrijft:

“In reactie op uw artikel wil ik u graag mijn ervaringen laten weten. IK teel al jaren tuinbonen en inderdaad zwarte luis is een probleem. Belangrijk is regelmatig controleren en als er luis in komt gebruik ik het biologisch middel Spruzit voor de bestrijding van de zwarte luizen. Dit werkt prima. mvrgr.  Gerhard Tiemessen”

Reactie van Jaap

Mijn ervaring is om tussen de rijen tuinbonen dille te zaaien, (van mijn grootvader gehoord)ik doe dit ieder jaar.
Als de bonen een centimeter of 15 zijn zaai ik de dille,en als ik dan toch de luis zie spuit ik met heermoesgier.
Maar dit jaar heb ik veel last van roest op de tuinbonen en de knoflook,heeft u daar een oplossing voor?

Reactie van Agral

Agral heeft ook succes met Dille tussen tuinbonen.

Ik heb nooit last van luizen in de tuinbonen. Tegelijkertijd als ik de tuinbonen zaai, zaai ik er meteen dille tussen, die houden de luizen weg. Door de hele tuinen heb ik dille en veel andere kruiden staan en de luizenoverlast is uiterst miniem in mijn tuinen!

Reactie van Dolf

Zou er eventueel een verband zijn met het geteelde ras? Dolf schrijft dit

Luizen in de tuinbonen, heb er dit jaar helemaal geen last van, maar ik heb een ander ras als voorgaande jaren gezaaid. Ik wist ook niet wat ik zag, want voorgaande jaren zaten ze er bij mij ook flink onder. Het ras is: Vectra TS is een wit bloeiend ras met hoge productie en geeft niet al te grote vruchten en is ook niet super vroeg rijp wel op tijd gezaaid. Ben vorige week begonnen te oogsten (21-06-07).Smaken prima! Dolf.

Reactie van Ben

Ben gebruikt rabarberthee. Hij schrijft:

Dit jaar heb ik met thee van rabarberbladeren gespoten, op tijd begonnen, zogauw de luis de kop opstak. De bladeren fijn snijden ong. 8 bladeren op ong. 15 ltr. water, 2 a 3 dagen laten trekken. Dit zeven en  2 maal per week spuiten. Heeft goed geholpen.Groeten Ben.

Reactie van John

Vroeg zaaien, bestrijden en toppen, alle handelingen  bij elkaar voor John, hij schrijft

Tuinbonen in februari gezaaid

Aan weerszijden rij met bonenkruid gezaaid.

Een heel klein beetje luis in de warme april maand.

Begoten met brandnetelgier en alle luis verdween

Dan getopt in mei en vorige week alles geoogst.

geen luizen verder.

Reactie van Gerda

Ook Gerda gebruikt Dille.

Nog even een reactie op de luis in de tuinbonen. Half maart in de koude grond gezet, na opkomst ook dille tussen de regels gezaaid en éénmaal met Bio-insectenspray van Pokon de luis te lijf gegaan. Superbonen geoogst. Ik tuinier in Groet (NH) direct achter de duinen. Gerda

Reactie van Sjef Silvertand

Al jaren teel ik tuinbonen.
Als planten een hoogte hebben bereikt van 75 cm
tot ca. een meter dan staat de plant nagelang het
soort in volle bloei en is meestal de eerste boon
aangezet,dan top ik al mijn planten om verdere
aantasting te verkomen. Is er al eerder zwarte luis
of bladluizen,dan spuit ik met een gericht middel tegen bladluizen en zwarteluis. De luizen met spuitmiddel goed raken
De volgende dag kun je zien dat de geraakte luizen
dood zijn 100% werkend.Het middel werkt specifiek
op bladluizen en spaart roofvijanden. Sjef Silvertand.

Inderdaad Sjef, dit is een heel selectief middel, beter selectief zelfs dan de spruzit, spiritus, groene zeep, natuurlijke pyrethroïden enz… die eigenlijk ook de lieveheersbeestjes doden, het door u geciteerde product niet! Helaas is het door u geciteerde middel niet verkrijgbaar voor de liefhebber, ik kan het helaas dan hier ook niet vermelden.

Reactie van Jo Janses

Jo is het volledig eens met Prisca

De methode van Prisca is inderdaad de erige juiste. Mijn moeder waste vroeger al onze haren met groene zeep als wij last van luizen hadden, en dat hielp perfect. Verder niets dan lof over jullie site ik heb er al versctips uitgehaald.

Ook nog een reactie van Aat

Ik spuit bij de eerste zwarte bonenluis altijd met een hogedrukspuit met water de luizen voorzichtig  eraf en meestal hoef ik dit hoogstens een keer te herhalen. Uiteraard heb ik de bonen dan ook al getopt. Werkt ieder jaar prima. Had de bonen voorgezaaid en had dit jaar weer een goede oogst.

groet Aat

Louis schrijft

Half februari, rechtstreeks in de volle grond. Meestal ben je de zwarte luis net voor of ze zijn nog te verwijderen `met de hand`. Bij het verschijnen van de eerste boontjes toppen. Zo doe ik het al veertig jaar.

     Groeten,  Louis

Ko schrijft

Ik heb alle berichten over ¨de zwarte luis¨doorgelezen,vele telers hebben hun eigen bestrijdingsmiddel,ik heb mijn tuin bij een boerderij al 25 jaar(tussen de Rijn en de Waal) en ieder jaar staan bij mijn de tuinbonen bovenaan de teeltlijst,
Ik trek de tuinbonen  altijd voor en deze zijn dit jaar pas eind Mei SAMEN MET VEEL DILLEZAAD in de grond geplaats.En ik moet eerlijk zeggen geen luis gezien. Bonen zijn geoogst en de dille staat er nog stoer bij.de zaden sparen we voor het volgend jaar en de takjes groen gaan in de vrieskist deze gebruikt de kokin bij de opgediende vis. Dit is mijn ervaring.

Wat zijn uw ervaringen en hoe pakt u het luizenprobleem bij tuinbonen aan? Mail uw methode naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  39 reacties aan “Tuinbonen : luizenprobleem onderschat?”

Reacties (36) Pingbacks (3)
 1. Poot elk jaar in week (10/11 )tuinbonen, als in de eerste bloemen de boontje kunt zien ,haal ik de top er uit, van de boon’ als er toch luizen komen ,spuit ik zie met , thee getrokken uit gedroogd ,zaad van de spaanspeper met een schutje spritus en groenzeep. weg luizen.

 2. Geachte volkstuinders in Nederland, hebben jullie nog nooit gehoord om te stuiven met lava-biopholin van DCM? Dit is een gesteentemeel dat de insekten gewoon versteend, weg probleem, volledig biologisch. Uit te voeren eventueel na een regenbui(de planten staan nat en het meel kleeft goed) na enkele dagen mag je gewoon alles wassen met de plantenspuit, klaar is Kees. Eventueel na een week gewoon herhalen. Groetjes Tuinman Peter

  • Tuinman Peter.
   U stuift lavameel van DCM. Deze fractie is 0-3 mm, dan valt er toch veel af ? Of maalt u de korreltjes ?
   Dit naar aanleiding van bericht 23-02-13 over luis.
   Gerard de Jonge

   • Gerard, ik sprak niet over lavagruis maar over lavabiopholin dit product is zo fijn en zacht tussen de vingers als cement. Dit product kun je perfect verstuiven. Groetjes Tuinman Peter.

 3. Nog een kleine toevoeging op mijn vorige bericht. Ik gebruik het ras Suprifin en ik denk, dat dit ras minder gevoelig is voor zwarte luis, aangezien er op ons volkstuincomplex veel gebruik wordt gemaakt van het ras Driemaal Wit en deze bonen veel eerder onder de luis lopen.

  groeten Harry N

 4. een kleine toevoeging op mijn vorige bericht. Ik gebruik het ras Suprifin. Schijnbaar is dit ras iets beter bestand tegen zwarte luis, aangezien veel medetuinders op ons volkstuincomplex het ras driemaaal wit gebruiken en deze bonen snel onder de zwarte luis lopen. Althans, sneller dan Suprifin.

  groeten Harry N

 5. ik blijf toch bij mijn opvatting om niet te vroeg tuinbonen te leggen. Voordeel is dat de bonen doorgaan met groeien en geen groeistilstand oplopen door slechte weersomstandigheden. Hoe sterker de plant, hoe beter bestand tegen de luis.

 6. Tuinbonen zo vroeg mogelijk poten mogen wel wat vorst hebben ,daarna niet te laat koppen en de zwarte luis is zo minimaal dit geeft wel resultaat

 7. Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
  Dit jaar wil ik voor het eerst tuinbonen verbouwen. Vaak hoor ik over (zwarte) luis. Is dit ook met brandnetelgier te bestrijden? Heeft iemand hier positieve of juist negatieve ervaring mee?
  Groetend,
  Wim

  • @ Wim.
   beste niemand schijnt ervaring te hebben met netelgier en tuinbonen (ik evenmin daar ik nog nooit tuinbonen plante) doch Wim vind ik dit het proberen waard en ik denk wel met positief resultaat.
   dus in ieder geval het proberen waard.
   laat in ieder geval het resultaat weten Wim.
   bedankt bij voorbaat.
   met vriendelijke groeten.
   fil

 8. Ik zaai mijn tuinbonen heel vroeg in het voorjaar eind Januari begin Februari in bakken zo vroeg mogelijk uitpoten ik doe dit opeen afstand van 2a3cm op de rij met tussen ruimte van 70 cm als de bonen ongeveer w50 cm hoog zijn koppen en dan groeien ze nog wel 10 tot15 cm hoger, dan ben je de luis zeker voor en de opbrengs is zeer goed te noemen .Wel goed blijven cotroleren ziet men toch luis het er meteen uitplukken veel geluk
  Jan

 9. hoeveel gewicht halen jullie per tuinboonplant,is het rendabel om tuinbonen later in het seizoen te telen als mede om het luizen probleem te omzeilen(ik word gek van de luizen)teel altijd vroeg op zware kleigrond..dit jaar maar later zaaien!!!

  groetjes de luizen haterrrrrrrrrrrrrrr!!!!!

 10. bij de bonen zet ik altijd Oostindische Kers. Daar komen de luizen opzitten en die plant gooi ik dan weg.

 11. tuinbonen gezaaid, aan beiden kanten afrikaantjes geplant
  nog nooit zoveel last gehad van zwarte luis, dus wat is wijsheid

 12. Misschien heb ik te vroeg geconcludeerd dat mijn luizenbestrijding dé oplossing is. Ik heb de luizen na mijn ingeep: spuiten met zeep-spiritus en fijne blaadjes uit de toppen houden niet meer terug gezien. Bij nalezen van berichten vóór mij stel ik vast dat het success mede kan afhangen van de bonen niet voortrekken maar in de vollegrond zaaien. Ik ga in ieder geval genieten.

 13. Ergens anders op deze site staat een artikel over luizen bestrijden met cola of pepsi. Bijna jammer dat ik geen luis kan vinden in mijn tuinbonen. Wil iemand het uitproberen, ik ben zo nieuwsgierig of het werkt?

  Met vriendelijke groet,
  Marieke

  • ik heb niet de wijsheid in pacht, maar ik wil toch graag vertellen hoe ik mijn
   “grote kezen” luisvrij cq luisarm houd. niet voortrekken maar ter plaatse zaaien. Planten blijven observeren Bij eerste luis direct spuiten met LUXAN
   Twee dagen wachten, daarna fors water spuiten bovenop.Klaar is kees.

   groeten Harry N

 14. Nog vergeten te zeggen: spuiten doe ik met zeep-spiritus.

  Mark

 15. Altijd luizen gezien! Toppen dan maar. Je verliest dan wel de mogelijke vruchtbeginsels die je met de toppen afbreekt. Deze keer heb ik weer luis. Naast spuiten heb ik het hele fijne zachte blad uitr de top verwijderd. De bloeiwijze laat ik intact. Na een paar keer herhalen zie ik de luis verdwijnenb. Het gaat de rakkers dus om het hele fijne sappige blad en niet de bloem. Ik lijk een succesje te boeken. Iets voor jullie luizenbossen?

  Mark

 16. altijd dille bij de tuinbonen gezaait ,nooit gespoten ,nooit geen luis ,wel op tijd toppen .heerlijke tuinbonen .

 17. Weinig last van luizen, er zijn jaren dat ik ze niet zie. Maar als ze er zijn: toppen en een sterke waterstraal op de planten.

  Een groter probleem bij de tuinbonen zijn echter de muizen die met het zaad en de kiempjes aan de haal gaan als ik in de volle grond zaai.

 18. wanneer het begin van luis zich aanmeld (kijk vooral ook bij je buren als je die hebt soms ben je de luis dan voor)
  op tijd toppen werkt heel goed maar ik heb ook we l de planten afgespoten met alleen maar water wanneeer de toppen aan begin worden aangestast maar dan doe zorg ik dat ik vooraf al ijwater in melkpakken heb staan en dat doe ik in het spuitwater ijskoud water kan de luis niet tegen.een preventiemiddel is ook tijdens de groei van het gewas regelmatig sproeien met kruidengier dat versterkt de plant waardoor de luis de het blad te stevig vindt.dat is ook de reden dat er vroeg in het jaar de zaden voorgetrokken of rechtstreeks gelegd worden.

 19. Zaai al enkele jaren de tuinbonen rond 20 februari in grote bloembakken, na eerst een nachtje weken en zet de bakken zonder bescherming in een koude bak. Rond eind maart, begin april plant ik ze uit. Als de planten voldoende hoog zijn (75 cm) nijp ik de toppen eruit. Geef de planten geen mest en sproei met geen een soort middeltje. Heb bijna geen last van luis, alleen pas minimaal op het einde van het plukseizoen. Haal in dat geval de enkele aangetaste toppen eruit. Door de biologische teelt heb ik gelukkig wel veel lieveheersbeestjes die zich aan de paar luizen tegoed doen. Kweek Leidse hangers en drie maal wit op zandgrond in Brabant (Nederland).

 20. Graag zou ik de heer van Hemert willen vragen wat is “tabakszand”?
  Is dit ergens te koop? Zo ja, waar? Is er ook een andere naam voor dit produkt?
  Met wat voor middel besproeit u ze?
  met een tuindersgroet,
  jonna

  • Tabakszand is een afvalproduct in de sigarenfarikage. Eerst de planten
   besproeien met water, en daarna de planten die nat zijn
   bestrooien met tabakszand. Het is niet te koop. Iemand die in de
   tabaksindustrie werkt kan daar aankomen. Het is puur afval.
   Groet, Jo van Hemert

 21. ieder jaar bestrooi ik de tuinbonen planten als ze in bloei staan met tabakszand, resultaat geweldig geen luis. Ook al zit het vol met luis, even sproeien en bestrooien met tabakszand. Volgende dag geen enkele luis meer.

 22. Het probleen tuinbonen

  Ik poot mijn tuinbonen altijd in Februarie met goed
  sukses goede opbrengs zo gouw de Luizen komen haal ik
  haal ik alle koppen er uit gaat prima ik dit al jaren
  ik heb altijd een hele goede oogst ik woon in het midden
  van het land in de Gelderse vallei.

  Gr.H v d

 23. Ik herken het probleem ,heb het zelfde meegemaakt.Tuinbonen zijn net als bloemkool…NAT-HALZEN. BEREGENEN DUS en de luizen weg spoelen met water.Succes toegewenst.
  met vriendelijke groet
  a.van loon

 24. hoi,

  ik heb half maart mijn tuinbonen in de volle grond gezaaid, de eerste groei ging voorspoedig, nu 2-3 weken lijkt het wel stil te staan en krioelt het van de mieren in de planten, ook luis als ik me niet vergis.
  Ook lijkt het wel of er nu al bleomknoppen inkomen, lijkt me erg vroeg want de planten zijn ongeveer 20 a 30 cm hoog. Wie weet wat en of ik hier iets aan moet of kan doen?
  groetjes hanneke

  • Beste Hanneke,
   of dit zo vroeg is, dat is niet zeker. Het lijkt me stilaan het moment voor bloei. Alhoewel, ik kan niet vergelijken want heb er dit jaar geen staan. Misschien is het een laagblijvend ras.
   Misschien zorgt de droogte van de grond voor de door jou vermelde groeistilstand, wat bloei bevordert. Water geven is nu misschien wel de boodschap.
   Mieren en luizen, dat is dikwijls de combinatie. Wie mieren ziet op zijn groenten, zal, als hij goed kijkt heel dikwijls luis terug vinden. Het lijkt me het moment om één van de door de lezers hierboven geciteerde bespuitingen (brandnetelgier, zeepmiddelen)uit te voeren. Of gebruik pyrethrum ’s avonds laat, dan werkt het het langst en hebben de bijen er ’s anderdaags geen last van.
   vriendelijke groeten
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com
   vriendelijke groeten

  • hanneke
   eenmiddeltje om de mieren te verdrijven zou zijn om goudsbloem te planten tussen uw bonen.dat zou de mieren op afstand houden.mijn raad zou zijn proberen.
   mvg
   fil.10/05/09
   11.29.

 25. Ik heb het er ook veel last van maar nu geloof ik toch dat ik de oplossing ervan heb gevonden.

  Ik heb vorig jaar de tuinbonen bespoten met verrotte afrikanen ( bloemen bedoel ik ) de bloemen gooi ik in het water na de zomer en dan heb ik een hele emmer vol dat laat ik een paar weken gisten en dan door een doek ooien en in de planten spuit een paar keer voor dat de luis komt bespuiten volgens mij hebben de luizen een hekel een vieze luchtjes.

  Bij mij zaten er in ieder geval geen luis in en dit jaar heb ik weer een hele emmer klaar staan.

  We zullen zien of het dit jaar ook helpt.

 26. Je kan ook later in het voorjaar tuinbonen zaaien. Als je zorgt dat de bloei na mei plaats vindt dan heb je kans dat er minder zwarte luis op je tuinboonplantjes komt. Het kruid Dille tussen de regels zaaien, daar houden luizen echt niet van. Probeer het nog eens! Succes.
  Coby

 27. Al ruim 15 jaar hebben wij jaarlijks prachtige tuinbonen ongeacht het soort dat er gepoot wordt. Bij het poten van de voorgezaaiden of bij het in de grond stoppen van het zaad, poot ik er gelijk afrikaantjes tussen. Ongeveer om de 50 cm een afrikaantje tussen de rijen. Wij hebben echt nooit last van luizen. Tuurlijk toppen we ze ook maar echt niet voor de luis.
  Probeer het maar uit, het heeft ook een vrolijk effect. De afrikanen kun je gewoon op de compost hoop gooien aan het eind van het seizoen.

 28. M`n Beste,

  Ik heb helemaal geen last van de luizen op mijn tuinbonen…..
  Tussen de regels door zaai ik dille, dus tussen 2 regels tuinbonen doe ik regel dille…
  zo hou ik mijn tuinbonen lekker luisvrij en de dillen snij ik af om door de pasta te doen….
  zo vang ik twee vliegen in 1 klap……

  zo ben ik lekker biologisch bezig…
  Ik hoop dat u er wat aan heeft!
  Gr Bernard uit diever

 29. Het is wijs om voorgeweekte tuinbonen in feb.in 6 cm potjes te stoppen.
  Als ze eind maart ca.tien cm hoog zijn dan uit planten.
  Dan de eerste brandnetelkoppen in een emmer water tussen de tuinboonplanten te plaatsen.
  Eigen ervaring.
  met vriendelijke groet
  a.van loon.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)