Inhoudstafel van deze serie

 1. Tuinboon van zaaien tot planten, teeltgegevens.
 2. Fotoreportage Tuinbonen zaaien en planten.
 3. Tuinbonen planten, met video
 4. Huidig artikel : De teelt van tuinbonen, van bloei tot oogst (met fotoreportage)
 5. Tuinbonen : luizenprobleem onderschat?

In België weet men nauwelijks wat ze zijn. En verwart menigeen de tuinboon met de sperziebonen. In België worden ze ook wel labbonen genoemd.
In Nederland lijkt het dan wel het nationale gerecht te zijn.
Het is weer tuinbonentijd.
Op de pagina over tuinbonen telen kon u al lezen over het zaaien, planten, bemesten en teelttechniek.

Met deze fotoreportage over
tuinbonen, van bloei tot oogst
wordt het artikel vervolledigd

De teelt zelf is een aanrader, ook voor wie nog weinig ervaring heeft met de moestuin. Er zijn weinig problemen te verwachten. Enkel op het eind kunnen bladluizen wat roet in het eten gooien, maar kan knijp je gewoon de jonge toppen, waar de bladluizen meestal zitten, eruit. De schade van de bladrandkever valt meestal wel mee. En wormstekigheid kan ook wel eens een boontje doen sneuvelen. (zie foto’s onderaan)

Meer info over doppen en oogsttijdstip vindt u onderaan dit artikel, eerst de foto’s.

Bloeiende tuinbonen

Bloeiende tuinbonen

Tuinbonen ondersteunen om omvallen te vermijden

Tuinbonen, niets te zien
De vruchtbeginsels blijven lang klein, het lijkt wel of het niets wordt.

Jonge tuinbonen, vruchthuid nog wat donzig 
Uiteindelijk beginnen de peulen te zwellen. Jonge tuinbonen hebben een donzige peulwand

Oudere tuinbonen zijn blinkend, maar nog niet zwart 
Oudere tuinbonen blinken, maar worden nog niet zwart

Naad verwijderen
Tuinbonen doppen met handschoenen

 

Wil je geen zwarte vingers, dan is handschoenen dragen bij het doppen noodzakelijk. De schillen van tuinbonen bevatten looizuur (tannine) dat een zwarte kleur op de handen achterlaat, en niet onmiddelijk verdwijnt na het handen wassen. 

Het is zaak regelmatig te oogsten, want jonge tuinbonen smaken beter. Hebben de peulen de neiging zwart te verkleuren, dan ben je eigenlijk te laat.
Bij vroeg oogsten verlies je dan weer wat gewicht.
Bij laat oogsten hebben de zaden de neiging meliger te worden naarmate ze groter worden. Zodra het later in het seizoen is, worden de schilletjes van de bonen harder en bitterder. Wil je dit vermijden of hou je in het algemeen niet zo van de typisch licht bittere smaak van grotere tuinbonen, dan kan je ze dubbeldoppen. 
Dubbeldoppen betekent dat je  de taaie vliesjes verwijdert. Daardoor gaan ze echt heel anders smaken. Het grijze velletje wat je verwijdert is taaiig en bitter. Wat je overhoudt is zoetig. Natuurlijk is dit veel werk en heb je een kwart gewichtsverlies.

Bladrandkever.
De volwassen grijsbruine snuitkevers (Sitona lineatus) vreten aan de bladranden; de larven die ontluiken uit de afgelegde eitjes, leven in de grond en vreten aan de wortelknobbeltjes en de wortels. De schade die aangericht wordt door de kevers is meestal niet zo groot. De larven kunnen echter meer schade aanrichten doch zijn onbereikbaar. Deze kevers vormen een probleem bij onvoldoende vruchtwisseling.


Wormstekigheid door de larve van de bonekever (Bruchus rufimanus).

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  36 reacties aan “De teelt van tuinbonen, van bloei tot oogst (met fotoreportage)”

Reacties (30) Pingbacks (6)
 1. tuinbonen telen op bladeren ondergespit, gecombineerd met beendermeel en patentkali, levert minder problemen met bladluis op dan als je superfosfaat geeft, gecombineerd met andere meststoffen. Superfosfaat is chemisch bewerkt en dat beinvloedt de communicatie tussen de planten via de wortels. Toppen eruit breken is altijd goed tegen de bladluis, maar we hadden ineens flink veel minder last van bladluis.

 2. Hoe moet men labbonen bewaren? koken en de diepvriezer in of gewoon onbehandeld in een kartonnen doos in de kelder.men zegt dat je ze eerst zonder koken in de diepvriezer moet deponeren tegen ziektes .

 3. tabakspoeder : zou je ook thee kunnen maken van gewone shag voor sigaretten en hiermee sproeien ??

 4. Tuin bonen stuten is niet nodig als je de tuinbonen
  20cm van elkaar zet en daar tussen ongeveer 50a 60cm dan hebben ze genoeg steun aan elkaar en is makelelijk bij het plukken.
  Jos Kastelijn

 5. ik woon in zuid frankrijk waar de tuinbonen al in oktober-november gezaaid worden en in april-mei geplukt. in februari de tweede leg, alles even mooi, maar bonen die in april gezaaid worden, groeien iel krijgen geel blad
  en de wortels verrotten tot een zwarte punt. weet iemand hoe dit zit.
  groeten pim

  • Pim,
   Ik las dat je in Zuid Frankrijk woont en een moestuin hebt. Nu heb ik dit jaar voor het eerst in de Dordogne een moestuin aangelegd, maar alles gaat heel anders dan in Nederland. Heb je tips voor mij om met het warme en droge klimaat hier om te gaan?
   mvg
   Dolly

 6. ik ga nu proberen prei in bloempotten te zaaien,
  +- 25
  die zet ik natuurlijk voor het raam.
  als het lukt kan ik die in maart uitplanten.
  ik hou u op de hoogte.
  groetjes theo.

 7. Ik zaai al jaren tuinbonen het merk supra fin zeer rijk d ragend en hoe vroeger hoe minder luis.
  Wel top ik de tuinbonen als er onder de eerste tuin bonen ongeveer 4cm lang zijn.

 8. Ik kocht enkele jaren geleden regelmatig ferraribonen bij Aveve. Ieder jaar moest ik 2 tot 3 x herzaaien ( in volle grond). In 2009 heb ikzelf van mijn eigen kweek een aantal bonen overgehouden om in 2010 te zaaien .
  Van de 4 rijen (6m.x 4 met zaadjes op 15 cm.) heb ik geen enkele boon moeten herzaaien. Prachtige oogst. Ik blijf verderwerken met eigengekweekt zaad.
  Grtjes
  Roger

 9. Volgens mij staat er op de verpakking van zaad altijd de geldende naam, dus gewoon tuinbonen. Verder blijkt uit de afgebeelde boon of je met een tuinboon of een pronkboon van doen hebt. Overigens wist je dat je met de pluizige binnenkant van de tuinboon prima wratten kunt verwijderen? Elke dag een paar keer over de wrat wrijven en de wrat begint te verdwijnen.

 10. Behoren de boerentenen ook tot de familie van de tuinbonen ? Zo ja, mogen deze ook zo vroeg gezaaid worden ?

  • volgens mij is dat hetzelfde,
   de belgen zeggen labbonen’
   wij tuinbonen ,anderen boerentenen,
   ook worden ze wel langetenen genoemt,
   ik denk,allemaal hetzelfde.

   • ps.ik heb al 400 bonen gezaait[binnen in houten bakken]
    en ook +- peulen ook binnen
    die kan ik dan in maart buiten uitplanten.
    groeten theo.

   • Bij ons (in Rotterdam) werden tuinbonen ook wel Roomse bonen genoemd, waarom weet ik niet. Verder vind ik het leuk van andere benamingen te horen.

  • Het is zeer verwarrend, ik merk dat zowel Tuinbonen als Pronkbonen als regionale naam boerentenen krijgen. Zie wikipedia en websites van zaadhuizen. Pronkbonen zijn warmteminnend en komen niet buiten voor half mei. Eventjes uitkijken dus vooraleer je iets koopt op louter de naam.
   Of voor je het weet sta je met de verkeerde groente in de tuin.

 11. indische kers die verzamelt luis en je kunt de bladeren door je sla doen en de bloemen eten verder heb je weinig last van andere ongedierte als je deze hebt staan en hij is mooi

 12. Vraag: mijn tuinbonen zijn al vrij hoog, is het dan goed om te top eruit te breken, zodat de bonen zelf sneller groeien of maakt dat niets uit. gr anneke

 13. Volgens mijn buurman moet je de koppen uit de tuinbonen breken als je luis hebt. Ze houden van jongblad.

 14. Hallo
  Sinds enkele jaren zaai ik dille langs de tuinbonen , en heb nooit meerr zwarte luis gehad , gr janny

 15. Hallo,

  Mijn tuinbonen zijn klaar om geplukt te worden. Mogen de schillen en de afgesneden plantresten van de tuinboonplant op de composthoop gegooid worden of gelden hier dezelfde regels als bij sperziebonen, n.l. in de groene container?
  Groet,
  Christien

  • en die regels voor sperziebonen zijn???

   je hebt ook van die tabakstelen die duivenkwekers in de nesten leggen van hun broedende duiven, als je die vermaalt of verpulvert, is dat ook bruikbaar? bv om aftreksel te maken en te verstuiven tegen witte vlieg?

  • Ik heb nog nooit ergens gehoord dat afvalresten van bonen, welke dan ook, niet op de composthoop mogen. Het advies geldt bij mijn weten wel voor aardappel en tomaat.

 16. De aanplant van dille (het tuinkruid) kan hier soelaas brengen. Ervaring leert dat de aanplant ervan tussen boontjes en erwten een gunstige invloed heeft op het zwarte-luizen-probleem.

  • Beste Tomboy

   Ik heb resultaat met enkele tabac planten in de tuin, die worden later gedroogd en gebruikt in de kippen nesten tijdens het broeden.Ook heb ik enkele planten van oostindischekers staan daar komt de zwarte bonenluis eerst naartoe(in groepjes)deze kunt u gemakkelijk verwijderen en aan de kippen voederen.
   MVG Willy

 17. ik verbouw al 5 jaar tuinbonen, en ik heb elk jaar last van die zwarte luizen. ik gebruik hiervoor ‘tabakspoeder’en strooi dit op de jonge scheuten [eerst nat maken] dit help prima, dit is een afvalproduct van de sigaarindustrie,je moet dus íemand kennen die bij een sigarenfabriek werkt,die kan je aan dat spul helpen

  • beste andre

   ook ik gebruik tabakstof in mijn tuin maar dan op mijn tomaten met succes tegen de wittevlieg .
   voor een paar weken gebruikte ik het op mijn stokroos hier voor mijn venster tegen bladluis en met succes ze staan nu mooi te bloeien.

   mvg fil
   20/05/09

  • That’s more than sebnsile! That’s a great post!

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)