De groentetuin in februari. Wat nu zaaien of planten? (GroentenInfo, Nieuwsbrief nr 137, 10de jg.)

Beste moestuinder

Het was en is opnieuw een échte winter. Terwijl we begin januari nog het eerste voorjaarsgevoel ervoeren was er vanaf de tweede helft flinke vrieskou en nog lijkt die vrieskou niet echt uit de lucht en uit de grond. Enkele graadjes nachtvorst begin volgende week en nog wat kouder naar het einde van de week doen ons beseffen dat februari best nog koud kan zijn.
Maar dit is nu geen reden meer om uit de kas weg te blijven. Hou wat groeivlies (vliesdoek, agryldoek, ….) bij de hand (ook eventueel wat gaatjesfolie ) en je kunt zo meteen aan de slag in de kas, koude bak, of folietunnel. De zon wint aan kracht en zorgt voor een aangenaam klimaat onder het glas of de folie. Als de zon zich laat zien zijn lenterige temperaturen van 20°C niet meer ongewoon. ‘s Nachts kan de temperatuur wel nog een diepe duik nemen en dan komt het afdekmateriaal zeker van pas.
De zaaigrond laten opwarmen en het kiemen laat je best gebeuren binnenshuis maar de rest van het verhaal speelt zich nu makkelijk af in de serre, kas, folietunnel of koude bak.

Tenzij je kan werken met een propagator (verwarmd kweekkasje) of bodemwarmte. Of een elektrisch deken, zoals een lezer op de website vermeldt. Dan zaaien we  meteen in de kas. Hoe je ook werkt, het kan nuttig zijn, zeker nu de nachtvorst niet onmiddellijk tot de verleden tijd zal behoren, om een kasje in de kas te maken. Maak een tunneltje over de zaaibakjes, zet ze in een box die je afdekt met vliesdoek enz…. Zo  zijn er heel wat groenten die je nu perfect kan voorzaaien. Binnenshuis kan ook maar veel van de genoemde groenten in het volgende artikel houden toch niet zo van een hogere huiskamertemperatuur gecombineerd met wat minder licht. Langgerekt plantjes zijn dan het gevolg.

Lees nu het nieuwe artikel met een opsomming van wat je kan zaaien of planten nu

Welke groenten kan je zaaien of planten in februari onder beschutting

Ben je nog niet zo ervaren met zaaien, dan is het volgende nieuwe artikel misschien wel iets voor u.

Tien tips bij het zaaien van groenten voor de moestuin (om de kiemschimmel te voorkomen).

Je kan ook wel al één en ander planten onder beschutting deze maan. Je leest het ook in bovenstaand artikel. Of je kan ook het eerder verschenen artikel

Groenten kweken in februari – beschutte teelt.

raadplegen. Misschien dat binnenkort dit artikel nog eens actueel wordt

Vorst eind februari;wat nu met de jonge groenten in de koude kas?

Verder moet je echt niet meer wachten op wortelen te zaaien, je leest er alles over in het nieuwe artikel

Wortelen zaaien in januari en februari

Nieuwe of vernieuwde fotoreportages

Nieuwe rubriek op de website!

Omdat stilstaan achteruitgaan is stel ik u een nieuwe rubriek voor op GroentenInfo/Plantaardig.com. Graag geef ik aan ervaren tuiniers een eigen forum op GroentenInfo. Met tips en adviezen die soms andere ideeën kunnen bevatten dan wat u gewoon bent op GroentenInfo te lezen. Natuurlijk zal wie meewerkt aan deze rubriek ook de lezers met raad en daad proberen bij te staan. . Deze rubriek kreeg een iets andere vormgeving om duidelijk te zien dat het om lezersbijdragen gaat. Wat niet belet dat alle inzendingen eerst door mij bekeken en geredigeerd worden

Bij deze stel ik u, ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van GroentenInfo, de rubriek “Mijn moestuin” voor. Peter Dewulf is de eerste doorwinterde tuinier die deze rubriek binnen komt.

U vindt zijn eigen website bij Plantaardig.com via deze link http://peter.plantaardig.com

Bent u een ervaren tuinder en kunt u op regelmatige basis nuttige tips geven onze lezers, stuur dan een mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com . Uw kandidatuur zal zeker met aandacht gelezen en overwogen worden

Dit zijn zijn eerste berichten

Recente berichten van Peter

Alle berichten.

Abonneer u zeker ook op de snelle nieuwsbrief, want er staan nog heel wat berichten van Tuinman Peter klaar om te publiceren. Mis ze niet en abonneer op de snelle nieuwsbrief (klik).

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Paprika’s en tomaten zaaien.
Naast de groenteplantjes die we vanaf nu kunnen opkweken in de koude kas kan je ook al starten met het zaaien van peper en paprikaplantjes binnenshuis. Paprika groeit trager en daardoor wordt er soms wat vroeger gezaaid dan tomaat. Zij die over voldoende uitrusting (warmte, licht)  beschikken durven ook al wel eens beginnen met het zaaien van paprika begin februari en tomaten eind februari. Voor de anderen lijkt half tot eind februari paprika, peper zaaien en tegen 10-15  maart tomaten wel degelijk een goed tijdstip.
Er zijn een drietal interessante artikels op de website over tomaten zaaien, die je ook perfect kunt toepassen op paprika zaaien. Weinig verschil in opkweekwijze, behalve dat paprika/pepers het graag nog een graadje warmer hebben. Doe uw voordeel bij de toekomstige zaai van paprika’s en tomaten met deze artikels.

Artikels  over tomaten zaaien.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Actuele berichten op de website over de allervroegste teelten.

Als het stilaan wat droger wordt in de tuin en we beschikken over lichtere grondsoort, dan kunnen we straks ook beginnen met enkel groenten in de open grond.Maar, overhaast u niet. Een voldoende opgedroogde grond is belangrijk voor een goed resultaat. Dit jaar ziet het er naar uit dat we de eerste twee of drie weken nog niet veel zullen kunnen doen. De grond is te koud en te nat. Maar het kan snel veranderen, zeker op lichtere grond.

Een variatie van erwten

Een variatie van erwten

Bij mooi weer in februari is het mogelijk om erwten te zaaien, als de grond tenminste voldoende droog is. In de praktijk betekent dit de lichtere, zandigere grondsoorten. Erwten zijn typische voorjaarsgroenten en groeien het best in het koele voorjaar. Het ziet er wel naar uit dat februari dit jaar niet haalbaar wordt. Het kan begin maart, bij mooi weer. Maar het kan ook nog in april. Start enkel met zaaien als de grond voldoende opgedroogd is en bewerkbaar is. 

Lees verder in de uitgebreide teelthandleiding erwten.

Ook nog erwten : hebt u al een suikererwten of sugarsnaps geteeld. Naast de peultjes zijn deze zeker en vast een aanrader.

Suikererwten of Peultjes? Planten of Zaaien? Hoog of Laag? Fotoboek voor startende moestuinders.

Tuinbonen, van zaaien tot oogsten. De serie.


Eén van de vroegste groenten, tuinbonen, kan je al vanaf eind januari voorzaaien, bijvoorbeeld in potjes. En ze kunnen, als het weer en de grond het toelaat, al heel vroeg de moestuin in. Kou deert hen niet, integendeel. Want als je de teelt van tuinboon te laat start (zaaien tot begin april) dan zullen ziektes en vooral luisaantastingen de teelt geen goed doen. Op GroentenInfo vindt je heel wat info over hoe je de teelt van tuinbonen kan aanpakken. Deze info is ondertussen ook al ruim voorzien van heel veel tips van hobbytuinders. De artikels werden zopas verpakt in een serie.
Lees ze hier

Spitskool telen?

spitskool oogst2Er zijn van die groenten die je moet vroeg telen, al weet je dat je ze later ook nog kan zaaien.  Al was het maar omdat het een soort traditie is. Spitskool bijvoorbeeld, het is raar, maar deze kool is niet in alle streken in Vlaanderen even goed gekend. En zeker niet in alle Vlaamse groenteschappen terug te vinden. In Nederland is het wel anders heb ik zo de indruk, spitskool is er veel meer verspreid.

Lees nu het artikel “Spitskool telen”.

 Nog zo’n groente die op zijn best is als primeur : raapsteeltjes

gele malseDe teelt van raapsteeltjes: gewone groene of gele malse …

Raapstelen zijn de lentegroente bij uitstek. Juist hun vroege oogst maakt deze groente zo populair.  Alhoewel je ze ook nog in de zomer of het najaar kan telen, worden ze overwegend geoogst in de periode april-mei. Lees verder

Ajuin planten, dat kan ook zeer vroeg op het seizoen gebeuren.

Broccoli

Een niet al te warme, lichtrijke plaats, daar kan je vanaf februari ook de eerste broccoliplantjes opkweken.
*Broccoli zaaien om zelf plantjes te hebben tegen maart.
-Broccoliplanten opkweken, hoe doe je dat?

 

Zeer vroege kropsla om te oogsten begin april
– Aangekochte slaplantjes uitplanten in een koude bak of kas of tunnel kan je vanaf nu.
De vroege voorjaarsteelt van kropsla of botersla in de kas.

Plastic, doek, tunnel, koude bak,……
-Doek en folie, ze zijn niet weg te denken bij de vroege vogels onder de moestuinders. Ideeën opdoen hoe je folie en doek kunt inzetten bij het vervroegen in de moestuin kan je in dit artikel lezen.
—>Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder met heel veel foto’s en voorbeelden.

-Tips voor het gebruik van de koude bak lees je in het artikel van Herman.

—>Het nut van de koude bak, het jaar rond.

– Nog snel een tunnel knutselen om de vroege voorjaarsgroenten te telen?
–>Maak zelf een verplaatsbare folietunnel

Vroege wortelen, spinazie en aardappelen voor wie een voldoende grote folietunnel heeft. Wil je een primeur, dan zul je nu echt wel in actie moeten schieten met de volgende groenten.

  1. Primeurgroenten? Je kan ze zelf telen! 1. SPINAZIE
  2. Primeurgroenten? Je kan ze zelf telen! 2. WORTELEN (PEEN)
  3. Tien tips voor primeuraardappelen

Reacties

9 reacties op “De groentetuin in februari. Wat nu zaaien of planten? (GroentenInfo, Nieuwsbrief nr 137, 10de jg.)”

  1. […] of in de kas, tunnel of koude bak konden we wel al volop uitzaaien en plantjes opkweken (zie de de nieuwsbrief van vorige maand, 16 februari) als. Er is nog steeds volop de mogelijkheid om  broccoli, bloemkool, spitskool, slaplantjes […]

  2. […] of in de kas, tunnel of koude bak konden we wel al volop uitzaaien en plantjes opkweken (zie de de nieuwsbrief van vorige maand, 16 februari) als. Er is nog steeds volop de mogelijkheid om  broccoli, bloemkool, spitskool, slaplantjes […]

  3. Tip voor hobby tuin houders

    Hobby tuinders mag ik even laten weten, alvast bedankt.

    Aangeboden door hobbyist hobby Ron tuin kisten en kasten (tuin aankleding decoratie)
    Tuin opbergt zit kist:
    Deksel zonder zink 155,00 euro
    Met zink plaat bekleed 185,00 euro nooit onderhoud meer
    Kleur antiek boeren groen
    Geschikt voor tuingereedschap met lange steel, schoffel hark bezem overige tuin spullen.
    Geschikt om op te zitten met meerdere personen
    Afmeting inwendig 185 x 48 x 48 cm
    Deksel valt over de kist heen 200 x 55 cm
    Waterdicht 18 mm Multi ketting met discus slot 3x sleutel ketting steun deksel bodem staat op klossen c.a. 4 cm van de grond.
    Beide kop kanten voorzien met ventilatie rooster met fijnmazig horgaas
    Kijken afhalen Amersfoort op afspraak, bezorgen meerprijs NL in overleg.
    Kijk ook eens naar mijn overige advertenties tuin Deco en tuin kisten /kasten op marktplaats.NL
    Hobby Ron rubriek tuin kisten tuin meubels tuingereedschap tuinen
    Meer informatie leveren ophalen maken levertijd enzovoort
    06-53135208 van af 10.00 bereikbaar
    Of mail naar hobbyron@xmsnet.nl

    Op verzoek kan ik u foto’s door mailen van de tuin kist

  4. jorens stan avatar
    jorens stan

    mijne heren gefelisiteerd met de tien jarige nieuwsbrief doe zo voort; ik heb een vraag aan u te stellen :u spreekt van drie zaadjes per potje mag dat potje niet kleiner zijn ;en dan maar een zaadje in doen zodat men later bij uit planten ze mooi kan schikken in de grond het oogt toch mooier vind ik ,,,,,groetjes;

  5. Naeyaert Michel avatar
    Naeyaert Michel

    De laatste jaren worden mijn aubergines ziek, ze krijgen gele en slappe bladeren die na een poos afvallen. Krijg ook een moeilijke vruchtzetting.
    Wat kan ik doen?

    1. Dag Michel

      Waarschijnlijk verwelkingsziekte is typisch voor aubergine, best nieuwe grond uitkiezen als dat kan, of in potten telen. Zie http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aubergine-verwelkingsziekte/
      Slechte vruchtzetting is ook typisch voor aubergine, je kan als er een slechte vruchtzetting is, trillen als bij tomaten, maar kouder en natter weer is ook niet ideaal. Kijk eens bij het artikel daarover. http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aubergine-verwelkingsziekte/
      groetjes,
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  6. greet celie avatar
    greet celie

    Dag!
    Ik ben eigelijk nog steeds een beginner in tuinieren;-)
    Ik heb al de jaren dat ik zaai en oogst, met vallen en opstaan, last van blauwschimmel op vooral tomaten, courgetten en spinazie. Ik verlies hierdoor heel veel van de oogst:( Wat moet ik doen om dit te voorkomen dit jaar? Ik werk graag bio. Hartelijk! Greet.

    1. Dag Greet
      Je spreekt van blauwschimmel, deze naam is mij onbekend.
      Je spreekt ook van drie groenten die zeer verschillend zijn en weinig gemeenschappelijke schimmelziekten hebben. Dit doet mij vermoeden dat je het over Botrytis of grijze schimmel hebt?

      Kijk eens in google bij afbeeldingen ‘botrytis’, is het dat wat je bedoelt. Heb je deze schimmel in de serre of buiten? Heb je een afbeelding of kan je in google een afbeelding tonen van wat jij bedoelt met blauwschimmel, want dit is geen courante naam. Ken ik niet
      groeten
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

      1. greet celie avatar
        greet celie

        Dag Luc,
        Hartelijk dank!
        Botrytis lijkt inderdaad de boosdoener.
        Enig idee wat ik moet doen?

        Groetjes.
        Greet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.