Tot op heden was het schadebeeld van mineervlieg bij koolgewassen mij onbekend. Ook in publicaties over “ziekten en plagen bij koolgewassen” worden ze niet vermeld, zelfs niet in de meest recente.  

Dit jaar dus (in mijn eigen moestuin) voor het eerst de koolmineervlieg waargenomen, met name op spitskool, romanesco, broccoli en spruitkool. Alle koolgewassen dus. Dit vanaf mei tot zowat einde juni. Daarna werd, zonder ingrijpen, geen nieuwe schade meer vastgesteld. Alle schade kwam voor op de buitenste bladeren van de spitskool, zodat er geen enkel probleem was om de spitskool zonder cosmetische schade te oogsten. Bij de broccoli of romanesco is dit eigenlijk ook geen groot probleem want het is enkel de bloeiwijze die gebruikt wordt. Ook op andere plaatsen in mijn regio werd dit fenomeen waargenomen.

kool2_mineergangen kool_mineergangengroene_bloemkool_mineergangen

Mineervlieg is een gekende plaag bij groenten. Zo is de schade bij vruchtgroenten (tomaat, komkommer) onder glas, maar ook bij allerlei bladgroenten (selder, slasoorten) heel bekend. De volwassen mineervlieg legt eitjes in bladeren. Daaruit ontstaan larven die tussen de opperhuid en de onderhuid van het blad gangetjes maken. Enkel het bovenste vliesje van het blad blijft intact. Dit zijn de typische, witte tot doorschijnende mineergangen. Na een tijdje verpoppen deze larven en vallen de poppen op de grond (zie foto’s onderaan). Kort daarna verschijnt de nieuwe generatie of overwinteren de poppen tot het volgende seizoen.

Bij vruchtgroenten is de mineervlieg, bij een geringe aantasting, geen probleem. Sporadisch gaat de plant er aan ten onder. De schade is ook niet van directe aard. Het zijn immers de vruchten die we consumeren.

Bij bladgroenten liggen de zaken anders. Wie wil een krop sla of een selderstruik eten/kopen waarvan de bladeren mineergangen vertonen? Als moestuinder kunnen we wel nog proberen de beste blaadjes te recupereren, voor de professional is dit onbegonnen werk.

Berichten uit de vakpers lijken de inburgering van de koolmineervlieg te bevestigen. Voorlopig echter geen plaag om grote zorgen over te maken, toch niet bij de meeste koolgewassen  Misschien wel bij Chinese kool.

In Nederland was de schade bij Chinese kool zeer groot. Omdat dit sterk lijkt op een bladgewas is mineervliegschade hier al snel een catastrofe, getuige dit bericht van Bejo Zaden.

De groei van Chinese kool wordt op veel percelen belemmerd door de mineervlieg. De schade is soms zo ernstig dat omfrezen van het gewas noodzakelijk is.(www.bejo.nl)

Ook het POVLT maakt er melding van

wij zien deze mineerschade op de meeste bloemkool- en spruitkoolvelden waar wij waarnemingen gaan doen. We hebben een aantal exemplaren binnengebracht in Universiteit Gent en uit voorlopige determinaties blijkt het volgens hen om de koolmineervlieg te gaan.

mineervlieg tomaten

Foto : Bemerk dat de larve links begonnen is met boren, dat van daaruit het gangetje geleidelijk aan breder werd.  (meegegroeid met de grootte van de larve).

mineervlieg tomaten

Foto : de pop van de mineervlieg, klaar om op de grond te vallen. Uiteindelijk verpopt de larve en verlaat het blad.

Ook mineervlieg in kolen gezien? Stuur dan een email naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Alvast bedankt!

Reactie van Philippe (België)

Ik dacht al, dat ken ik nog niet,maar nu kan ik er een naam op plakken.Veel schade toebrengen doet het niet maar ik zou toch liever hebben dat ze bij de buurman gingen mineren.Maar zoals je schreef,ze kwamen en ze gingen zonder veel schade aan te richten.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  6 reacties aan “Mineervlieg, een nieuwe plaag in koolgewassen!”

Reacties (3) Pingbacks (3)
 1. Vorig jaar heb de larven van de mineervlieg in de prei gehad en was niet meer goed voor consumtie .nu heb ik al de kool planten gesproeid met conserve bio en niets gezien maar in mijn prei planten, look, en sjalotten die ik niet gesproeid waren ze al terug n b sproeien met conserve bio.

 2. Hier heb ik al jaren lang achtereen in de boerenkolen de mineerder zitten. Ik heb het in de broccoliplanten nog niet gesignaleerd.
  Als het te erg wordt haal ik gewoon het aangetaste blad eraf.. Andere bladeren van de plant die niet of nauwelijks zijn aangetast laat ik eerst zitten.

  groet, Rita

 3. Weet u de Latijnse naam van deze koolmineervlieg? Ik ben erg benieuwd.

  Groet,
  Marlies

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)