Een mandje vol met groenten dankzij de warme herfst


Klik op de foto’s voor vergroting

Een warme herfst heeft ook zijn voordelen. Als je in augustus nog één en ander gezaaid en geplant hebt kan je er ook nu nog van oogsten. Dit mandje vol met groenten werd nog niet zo lang geleden geoogst. Het lijkt wel lente….

Hoe dat komt?
Wel, het zijn allemaal groenten die al in heel klein stadium kunnen gebruikt worden als zogenaamde “baby leaves of babyleaf“.
Als je ze echter nu en dan wat kan uitdunnen krijgen ze de plaats om door te groeien. Zo kan je in een later stadium al wat grotere bladeren oogsten.
En zit het weer in de herfst mee, dan kan je in november de helemaal uitgegroeide bladeren of planten oogsten.
Zoals dit jaar (en vorig jaar!)


Deze “mini cos” (= Romeinse sla) met gekleurde bladeren werd eerst gezaaid als pluksla halfweg augustus. Half september werd er een eerste maal gedund en halfweg oktober nog eens. En als laatste kunnen er minikropjes Romeinse sla geoogst worden.


Hetzelfde verhaal bij de tatsoi. Met dit verschil dat je er nu nog altijd kleine blaadjes kunt van blijven plukken. Of dat je het rozet in zijn geheel kan oogsten.


Ook de bladmosterd werd als babyleaf geteeld in het begin. Nu zijn het eerder “big leaves”. Grote, sierlijke bladeren die apart kunnen geplukt worden.


Deze snijbiet staat er al langer dan half augustus, er werd gezaaid in juni en regelmatig uitgedund. In het najaar bekom je dan hele grote planten. De bladstelen kunnen nog gegeten worden.


Worteltjes kan je half augustus nog zaaien om te oogsten in november. Ook in een normale herfst levert dit nog een oogst op.


De eikebladsla wordt hier niet als krop geoogst. De onderste blaadjes worden regelmatig geplukt. Zo kan de plant lange tijd blaadjes blijven vormen. Ook al omdat in de herfst het opschieten (vorming van een bloemstengel)niet zo snel op gang komt. Op de achtergrond zie je nog net de andijvie, nog zo’n typische najaarsgroente, waarover je al kon lezen in het bericht Andijvie kweken van een halve meter


Reacties

2 reacties op “Een mandje vol met groenten dankzij de warme herfst”

  1. […] Wie nu andijvie zaait kan dit doen bij voldoende hoge temperaturen. De uitgroei van de krop zal verlopen bij korter wordende dagen. De beste teeltperiode voor andijvie is nu aangebroken. Dan kunt u misschien wel kroppen zoals in het artikel  andijvie weken van een halve meter en anderhalve kilorgram (klik) (met talrijke foto’s). Zaaien kan tot 25 juli, met een speling tot uiterlijk eind juli,  daarna wordt is het echt te  laat. Planten tot 15 augustus, eventueel tot vijf dagen later. Een laat zaai- en planttijdstip is steeds de moeite waard, omdat de groenten dan ook een langer oogsttraject hebben zodat de overschotten beperkt blijven. Er is natuurlijk steeds een klein risico aan verbonden, maar de laatste jaren valt dit beste mee. Mooie voorbeelden van wat een laat zaai- en planttijdstip kan opbrengen vind je in dit artikel “wat met de bodembedekking na de aardbeiteelt” en “Een mandje vol met groenten dankzij de warme herfst“. […]

  2. […] In 2006 was het de beurt aan een “uiterst” verlate teelt van chinese kool. Ondertussen stond er, bij het begin van de meteorologische winter 2006 ook nog broccoli in de tuin. En kon u hier al lezen over de overvloedige oogst aan groenten halfweg november. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.