Plantajuin uit eigen moestuin, oogsten in juli-augustus.

image_thumb[16]Voor een goede bewaring drogen we best de ajuin eerst een tijdje aan de buitenlucht, maar van de regen weg.

De plantajuin is op de meeste plaatsen nog altijd groen. Zijn de ajuinen nog gezond, dan kan je ze nog even zo laten en wat groter laten worden. Was je van plan nog een nateelt te doen, is het loof aangetast door valse meeldauw, of de bollen niet helemaal meer gezond, dan kan je de rijping wat bevorderen door het loof voorzichtig neer te strijken. In een zonniger zomer gebeurt dit vanzelf. Het plat op de grond vallen van het loof zorgt voor een iets snellere afrijping. Het is dan best om met het oogsten te wachten tot als het loof voor meer dan de helft bruin is. Kies een droge dag uit en laat ze nog wat nadrogen op de grond. Laat ze ook nadien nog drogen aan de buitenlucht, bijvoorbeeld in bakjes of opgehangen in bundeltjes van een vijftal ajuinen. Pas als het loof helemaal opgedroogd is kan u het afdraaien. Blijft het loof van de plantajuin ook in augustus nog groen, dan kun je het best het blad omknakken om de afrijping te bevorderen. En eventueel de bollen lichtjes oplichten zodat ze iets losser in de grond komen te zitten. Je kan natuurlijk altijd plantajuin vers oogsten naar behoefte, volgens wat je nodig hebt in de keuken. Je hoeft zelfs niet te wachten tot ze uitgegroeid zijn.Wat hierboven beschreven staat is voor wie de ajuinen wil bewaren gedurende de herfst en winter.
Zaaiui oogsten we pas in september.

Wist je trouwens dat je zaaiui ook kunt voorzaaien en verplanten? Iets om volgende seizoen uit te proberen misschien? En plantajuin planten onder worteldoek lijkt misschien omslachtig, maar eenmaal je het doek ter beschikking hebt kan je het nog jaren gebruiken en is het helemaal niet veel werk meer.


Reacties

9 reacties op “Plantajuin uit eigen moestuin, oogsten in juli-augustus.”

  1. simon avatar
    simon

    wat doe ik tegen schimmel in mijn plantuien ?

  2. Jolanda avatar
    Jolanda

    Moet je winteruien ook laten drogen in de buitenlucht?

  3. Vandaag heb ik uien en courgettes gekookt tot bijna moes, dan gemixt, en kokend in glazen bokalen gedaan, dit voor in de soep. Omdraaien tot ze koud zijn, en klaar is kees. De vriezer zit al overvol, en op die manier verlies ik geen uien. Ik bewaar zo tomatenmoes, spaghettisaus, rode kool , sap (verkregen met een ontsapper) van druif, appel, peer,pruim…Af en toe controleren of ze niet bol staan, en dan vlug verwerken

  4. Ik heb op mijn uienloof en nu ook op de bosui/lente ui een zwarte aanslag op het loof, als je met je hand erover gaat heb je zwarte handen….is dat dan meeldauw?
    De sjalotten heb ik daarom inmiddels geoogst….

    groet Annemiek

    1. Beste Annemiek
      dit is bijna zeker valse meeldauw…
      te zien op deze foto http://home.scarlet.be/groenteninfo/uploaded_images/valse_meeldauw_ajuin-780781.JPG
      Een gevolg van het warme en bijtijds vochtige voorjaar
      groeten,
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

      1. dank Luc, bijna alle mensen op de tuin hebben er last van, het is voor de meeste bij ons een slecht uienjaar. Het uienloof heb ik nu platgelegd…heeft dat nog zin?

      2. Ja, hopelijk zijn de uien al wat uitgegroeid. Je kan ze dus zeker nog verbruiken. Misschien dat ze minder goed zullen bewaren, maar dan spreek ik op lange termijn. Dus laten afrijpen en drogen zoals je gewoon bent. Inderdaad ik heb nog geluiden opgevangen over sterke aantastingen van valse meeldauw bij ajuinen dit jaar.

  5. Burm E avatar
    Burm E

    graag op de hoogte houden ik ben net begonnen met een moestuin

    groet

    Eugene

  6. smolders avatar
    smolders

    Ik heb mooie ajuinen met behulp van een gronddoek. Deze openingen heb ik gebraand met een soldeerbout en een stenen bloempot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.