Feestelijke gerechten met verse groenten en fruit.

Recepten met veel groenten en fruit

Dit jaar is het de absolute uitdaging: met Kerstmis en Nieuwjaar feestelijke etentjes op tafel brengen die toch vriendelijk blijven voor uw lijn en uw cholesterol. Uw vertrekpunt: proberen te verrassen. Uw wapens: veel groenten en fruit. We helpen u alvast met veel tips en heerlijke recepten.

“Overdaad vermijden, veel verse groenten en fruit eten en niet te streng zijn voor jezelf, dat zijn de vuistregels die je voor de eindejaarsfeesten best als leidraad neemt”, zegt voedingsdeskundige Hilde De Geeter van NICE (Nutrition Information Center). “Je hoeft echt niet fanatiek calorieën gaan tellen. Eet je een dag wat te veel, las dan de volgende dag een balansdag in waarbij je minder en vooral veel lichter eet”.

Concreet geeft onze deskundige de volgende tips:

· Vermijd vooral vette sausen. Er bestaan lekker en lichte alternatieven zoals bijvoorbeeld groentencoulis. Of serveer mayonaise en vinaigrette apart, zodat uw gasten de keuze krijgen.

· Doe vooral méér met groenten en fruit. Geef liever rauwkosthapjes vooraf dan chips en zoutjes. Dresseer een bord zodanig dat het voor de helft gevuld is met groenten, voor één vierde met vlees of vis en voor één vierde uit rijst, pasta of aardappelen.

· Soep is een “must”. Ze bevat veel groenten en vult de maag. Vermijd roomsoepen of geef de room er apart bij.

· Geef de voorkeur aan gestoomde of gekookte aardappelen boven frites, kroketten of aardappelgratins.

· Kies voor vers fruit als hoofdbestanddeel van het nagerecht.

· Een paar glazen wijn mogen best, maar wissel ze af met veel water.

De tactiek: combineer licht met speels en trendy

Als u de betreden paden durft verlaten, zult u ontdekken hoe feestelijk u kunt koken met groenten en fruit. Sushi’s, mousses, wraps, lasagnes, minibrochettes of beignets: u kunt ze allemaal bereiden met groenten en fruit en ze zijn verrassend lekker. Daarbij krijgt u meteen de kans om echte seizoensgroenten zoals prei, koolsoorten, spruitjes, witloof of knolselderij op een speelse manier te leren gebruiken. En hetzelfde geldt voor appels en peren.

Wilt u groente- en fruitsoorten omtoveren tot originele en trendy gerechten, dan speelt de kwaliteit van die groenten en dat fruit een belangrijke rol. Die moeten niet
alleen vers en smaakvol zijn, voor feestelijke gerechten moeten ze er ook aan de buitenkant ‘stralend’ uitzien. Het Flandriakeurmerk is daarbij een goede houvast: het garandeert dat de groenten en fruit een onberispelijke kwaliteit hebben en milieuvriendelijk geteeld werden. Het behoedt u dus voor onaangename verrassingen wanneer u zich durft wagen aan ongewone bereidingen.

· Tapas en fingerfood: denk hier aan gevulde blaadjes van witloof of roodlof, gevulde champignons, minibrochettes van groenten en fruit, glaasjes met een groentemousse of gevulde minitomaten. Nog origineler: beignets van prei of selderij en wraps van kropslabladeren of groenekoolbladeren. Kies voor een lichte saus bij deze hapjes: een sausje van verse tomaten, een coulis van prei of een yoghurtsausje.

· De soep: verras ook hier! Bij voorbeeld met een koude soep van sla en radijsjes, een soep van witloof of spruitjes met stukjes gerookte vis of een soep uit de wokpan.

· Het voorgerecht: schep kleur aan tafel met een groentesoufflé, een carpaccio van groenten (zoals plakjes van spruitjes gemarineerd in een gembermengsel) of met rolletjes van ham of gerookte vis gevuld met een groentenmousse. Waarom geen witloofpaté, flapjes van groenekoolbladeren gevuld met stukjes vis en champignons of sushi’s van preigroen? Of een trio van groentenmousses (groene kool, wortel en knolselderij) met een gezeefde tomatensaus?

· Het hoofdgerecht: vis, vlees, schaaldieren of gevogelte kunt u met een mix van groenten speels bereiden in een papillot. Lichte deegsoorten als filodeeg of brickdeeg kunt u gebruiken voor vegetarische lasagnes. Pasta van knolselderij is een pittige garnituur bij vis. De gourmetset of de steengrill is dan weer ideaal voor lijnvriendelijke gezelligheid. Zet kleurrijke schotels met gevarieerde reepjes groenten (rauwe wortel, rauwe prei, blaadjes witloof, kleine champignons, geblancheerde spruitjes, geblancheerde staafjes witte en rode kool… ) en reepjes magere vis en mager vlees klaar. Elke gast kiest en roostert zijn eigen maaltje zonder vetstof. Serveer er een grote kom gemengde sla bij (kropsla, Muticolor, eikenbladsla, veldsla, lollo bionda, lollo rossa), een warm en pikant tomatensausje, een yoghurtsausje met knoflook en een sausje van lichte room met geraspte gember.

· Nagerechten: met fruit kunt u alle kanten uit. Vindt u een vruchtensalade niet feestelijk genoeg, denk dan aan glaasjes met bolletjes zelfgemaakte appel- of aardbeiensorbet en stukjes fruit. Ook een schuimkop op een gevulde appel kan heerlijk zijn, zelfs met minder suiker. Uitgeholde perenhelften kunt u vullen met een mengsel van exotische vruchten en noten en vervolgens opwarmen in de oven. Ook verrassend: perenmousse met gember of zelfgemaakt yoghurtijs met stukjes fruit.


Deze mini-website werd mogelijk gemaakt door Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten

Andere mini-websites met recepten

Feestelijke gerechten met veel Groenten en Fruit

35 x Lunchbereidingen met groenten en fruit

Wokken met groenten

Koken in kleur met groenten

Recepten uit de hele wereld

Welke groenten bij wild?

Recepten met vergeten groenten

Groenten in de oven

Walking dinner met groenten

Groenten op en bij de barbecue