Groente-fruit-encyclopedie

Ondertussen, is de Groente & Fruit Encyclopedie al aan de vierde druk toe en het meest gewaardeerde moestuinboek geworden.

Lees hier.

Onlangs stond ik bij het rek met de nieuwe tuinboeken van de bekende Belgische boekhandelketen Club. Het was ook voor mij een aangename verrassing de Groente & Fruit Encyclopedie tussen de vele nieuwe uitgaves te zien staan. Tuinboeken komen en gaan. Maar de Groente & Fruit Encyclopedie, die blijft. Niet alleen een klassieker onder de tuinboeken, maar ook nog steeds een echte tuinboek-bestseller!

Was de Groente en Fruit Encyclopedie een cd in plaats van een boek, dan hadden de auteurs dit voorjaar zelfs een “gouden plaat” gekregen!

Vooral de mond aan mond reclame van de vele tuinliefhebbers die het boek kochten zorgt ervoor dat het boek steeds in de aandacht blijft. Daarom mijn dank aan iedereen die het boek in de afgelopen jaren gekocht heeft.

Het valt op dat de boeken in verband met de eetbare tuin, t.t.z. over groenten kweken en over fruit kweken ook dit voorjaar weer goed vertegenwoordigd zijn. Maar de Groente & Fruit Encyclopedie is nog steeds anders en uniek. Het boek is allesomvattend wat groenten en fruit telen betreft. De beknopte schrijfstijl maakt opzoeken van informatie gemakkelijk. Het belandt zelden in het rijtje in de boekenkast, maar wel in het tuinhuis of op de keukenkast. De Groente & Fruit Encyclopedie is dan ook een praktisch opgevat naslagwerk dat je telkens opnieuw ter hand neemt bij het voorbereidende en uitvoerende werk in de moestuin.  Het is mooi meegenomen dat je met dit boek twee werken in huis haalt, één over groenten en kruiden telen en één over fruit telen.

Lees meer over waarom het boek bij veel tuiniers op één staat in deze twee vroeger verschenen artikels.
** de derde druk van de Groente & Fruit Encyclopedie
** het boek voor in het tuinhuis

Groente-fruit-encyclopedie

Foto :  De Groente & Fruit Encyclopedie (2de van links in de bovenste rij) houdt zijn prominente plaats tussen de vele nieuwe tuinboeken in de boekhandel.

De  Groente en Fruit Encyclopedie blijft het best verkopende tuinboek, zowel op Proxis.be als op Azur.be. Getuige daarvan onderstaande twee hitlijstjes.

 

image image

 

Lees hier meer info over hoe je het boek kan aanschaffen.

Aanbevolen door Vlaams Zaadhuis.

image

Aanbevolen door Horta tuincentra


image

Aanbevolen door De Volkstuin

(klik op de figuur om te lezen)

Winnaar Beervelde Award

Lees hier meer info over hoe je het boek kan aanschaffen.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  6 reacties aan “Groente en Fruit Encyclopedie wordt Goud.”

Reacties (6)
 1. hoi guy en luc
  ik heb inmiddels ook wat andere tuin liefhebbers het boek
  aan bevolen en dan is het wel leuk dat je aan de tuin kan zien en hun verhalen dat zij daar erg content mee zijn ik zelf tuin nu 59 jaar en haal daar ook nog steeds waardevolle info uit je ben nooit te oud om nog iets bij te leren daar weten jullie alles van
  kees

 2. Heb het boek enige jaren geleden aangeschaft en ben er nog steeds zeer content mee! Inmiddels een Kindle (e-reader) rijker en van het praktisch gemak daarvan overtuigt geraakt zou ik het zeer op prijs stellen indien dit boek ook in e-reader .mobi en/of .epub formaat beschikbaar zou komen!

 3. Beste,
  In de Groente & Fruit Encyclopedie wordt vanaf pagina 24 tot pagina 35 alles besproken die in het algemeen belangrijk is bij de bemesting van groenten. Met daarin de de bespreking en functie van de essentiële voedingselementen, de bekalking, de pH, …. De verschillende soorten meststoffen (organische en minerale) worden er ook besproken. Je vindt er een tabel met tientallen meststoffen en hun samenstelling. Ook de compostbehoefte of stalmestbehoefte van de diverse vruchtwisselingsgroepen wordt er gegeven. Dit geeft een goede basis om te begrijpen waarom de juist plantenvoeding zo belangrijk is voor de plant. En om te begrijpen dat je ook de verkeerde voeding kan toedienen. Het schaft ook een goede basis om de specifieke bemestingseisen van de diverse soorten groenten beter te begrijpen.
  Verderop in het boek, bij de verschillende teeltbeschrijvingen van alle groenten, zijn de specifieke behoeften te vinden. Min of meer uniek is dat voor iedere groente concrete cijfers worden gegeven hoeveel meststoffen er nodig zijn. Dat is iets waarvoor ik bij het schrijven van het boek heel wat gegevens in overweging heb genomen heb en niet over één nacht ijs heb gegaan. Want is het niet gemakkelijk om concrete adviezen te geven. Deze kunnen verschillen volgens de grondsoort en de voorgeschiedenis van de grond. Ook deze factoren worden dan dikwijls bij het bemestingsadvies vermeld zodat de lezer dit ook in overweging kan nemen. In ieder geval kan iedereen uit het boek een basisbemesting voor iedere groente halen, die dan later misschien zal bijgseteld worden volgens de specifieke plaatselijke noden.
  Het zou dan ook heel goed zijn dat op deze site uw bemestingsadviezen zouden kunnen gepubliceerd worden om zo de mensen te helpen hun basisbemesting die ze vinden in de Groente & Fruit Encyclopedie verder te verfijnen. Indien u dat ook nuttig zou vinden en daar eventueel tijd en energie in wil steken, geef mij een seintje op lezersbijdrage@plantaardig.com

 4. Ik teel al meer dan 40 jaar allerlei soorten groetnen. Kan het ook niet laten af en toe te experimenteren. Goede ervaring heb ik met bemestingsadviezen.
  Staan die in de encyclopedie?

 5. Bedankt voor uw reactie Jan!

  Mvg,
  Guy

 6. Beste, Luc en Guy,

  Reeds lang is mijn hobby,groenten en fruit kweken. Maar een goed naslagwerk is niet zo eenvoudig te vinden…een beginnende tuinder, net zoals een ervaren tuinier vindt er alles in terug, kardoen, aardbei, mispel… je vindt het wel… mijn boek is nog eentje van de eerste druk, en begint er wat slordig uit te zien, maar een goed boek is er om te verslinden… en heel wat uit te leren, zelfs voor ervaren tuiniers.
  PROFICIAT

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)