Oesterzwammen telen, een ambacht die je ook zelf eens kan proberen!

 

1 een miskantus veld (Kopie)
Foto 1 Een veld pluimen in de wind! Wat doet een veld van enkele ha siergrassen in de Vlaamse polders?

2 miscantus in de wind (Kopie)
Foto2  Een siergrassenkweker? Het moederveld van een tuincentrum?  Brandstof voor een elektrische centrale?  Isolatiemateriaal? Mysterieus….. Zien we soms iets over het hoofd? Kan het stro van Miscanthus voor andere dingen gebruikt worden?

Jazeker! Een doorwinterd kweker heeft een procedé ontwikkeld om op de harde stengels van ‘Miscanthus giganteus’ biologische oesterzwammen te kweken. Totaal vernieuwend! Normaal wordt de oesterzwam gekweekt op tarwestro. Tarwestro heeft pluspunten maar ook minpunten. Snippers van een droog verhakseld miscanthusgewas hebben het voordeel dat het meer bio-energie kan bevatten met een grotere oogst tot resultaat. Het heeft ook een langer durende energieafgifte. Kortom allemaal eigenschappen om te kiezen voor een mengsel van tarwestro en snippers van Miscanthus giganteus

3 miskantus snippers (Kopie)
Foto 3 De snippers liggen te verluchten

Bij de start van het klaarmaken van het groeimedium wordt dit uitvoerig belucht zodat er voldoende zuurstof in aanwezig is. Vervolgens worden de snippers bevochtigd met een vloeistof bestaande uit water en een zelf ontwikkeld bacterie- en schimmelpreparaat. Als laatste wordt er ook nog suikerrietmelasse toegevoegd (energie voor het microbieel leven). Na uitvoerig mengen wordt het volledige substraat in een bunker gebracht om te verhitten, 24 uur op 61°C. Dit is  pasteuriseren.

4 de pasturiseer ruimte (Kopie)
Foto 4 De pasteuriseerruimte

6 de broedvlokken (Kopie)
Foto 5 De broedkorrels met de zuivere cultuur.

Na het pasteurisatieproces kan het groeimedium geënt worden met paddenstoelenbroed.

5 zelf ontworpen machines (Kopie)
Foto 6
Het zelf ontworpen en geconstrueerde machinepark.

Het verpakken gebeurt in de gekende baaltjes bestaande uit een geperste blok substraat verpakt in een zwarte folie van gerecycleerd plastiek. Moest die kweker na uitvinder geen machinebouwer zijn dan moest hij een immens machinepark kopen. Niets is minder waar, hij construeerde alles zelf. Dat is nog eens denken, toepassen en uitvoeren!

Na het inpakken volgt er een periode van doorgroeien van het mycelium in een ruimte waar het lekker warm is. Dit om de schimmeldraden het naar hun zin te maken. Nadat de schimmel het groeimedium volledig heeft doorgroeit krijgen de baaltjes nog een rustperiode. Dan zijn ze klaar om vruchtlichamen te produceren (oesterzwammen).

7 de doorgroei ruimte (Kopie)
Foto 7
De doorgroeiruimte (hier is het lekker warm)

8 paketten klaar (Kopie)
Foto 8
De baaltjes zijn verkoop klaar

Wanneer de kweker naast baaltjes ook nog volwaardige oesterzwammen wil produceren dan gaan de baaltjes naar de afkweekruimte.

9 de afkweek ruimte (Kopie)
Foto 9
De afkweekruimte.

Dit is een ruimte met niet al te grote temperatuurschommelingen (tussen de 10 en de 20 graden is goed) en een hoeveelheid licht. Oesterzwammen hebben voor hun groei noodzaak aan licht.  Niet dat het echt daglicht moet zijn, maar toch is een schemerhoeveelheid noodzakelijk. De baaltjes worden dan los van elkaar gestald en er worden vooraan en achteraan 2 gaatjes geprikt. Via die 4 gaatjes komt er zuurstof en licht in het substraat. Hier verschijnen dan na 2 tot 3 weken de nog jonge clusters paddenstoeltjes.

10 de start van een kluster (Kopie)
Foto 10
Start van de jonge clusters.

Een week later zijn die clusters bijna volgroeid.

11 een kluster in wording (Kopie)
Foto 11
Forse vruchten in wording

12een kluster, bijna oogstrijp (Kopie)
Foto 12
Bijna oogstklaar

13 mm lekker (Kopie)
Foto 13
Lekker!

Deze vernieuwende vorm om een product aan de man brengen gebeurt samen met het gezin onder leiding van: de stichter, bedenker, uitvinder, uitvoerder, verkoopdirecteur, kortom de ambachtsman want dit is hij vooral. Hij produceert een ambachtelijk biologisch gecertificeerd product.

20 de stichter en bezieler (Kopie)

Foto 14 De stichter en bezieler van Pleurico ( te bescheiden voor de foto).

 

21 alle gegevens (Kopie)

Foto 15 Om modern te kunnen commercialiseren moest er ook een vernieuwende lay-out komen met alle bedrijfsgegevens op de verpakking.

Als we nu zo een kweekpakket gaan kopen kunnen we de vraag stellen, hoe ga ik het bij mij thuis aanpakken om tot een goede oogst te komen.

-We kopen een kweekpakket en we controleren of de zwarte buitenverpakking niet is beschadigd.

30 een kweekpaket (Kopie)
Foto 16 Een kweekpakket voor oesters

– We kiezen een standplaats met daglicht.

– We kiezen een standplaats met niet al te grote temperatuur schommelingen.

– We kiezen een standplaats waar het tussen de 10 en de 20 °C is.

– We prikken om de 2 weken 2 gaatjes in de zwarte folie.

– Na ongeveer 3 weken krijgen we onze eerste oogst.

Zo komen we tot een oogst van lekkere biologische biefstuk en dit gedurende een periode van 2-3 maanden.

Maken we te veel openingen ineens (10) dan kun je een fenomenale oogst krijgen op zeer korte tijd, maar zeg nu eens zelf wat doe je met 2-4 kg oesterzwammen in een gezin van 2-4 personen op één week tijd?

 

33c (Kopie)
Foto 17 Oesterzwammen kan je telen in de kas, bij de paprika’s

35 (Kopie)
Foto 18 Heerlijk toch, zo’n oogst.

De smaak van rauwe oesterzwammen gegroeid op Miscanthus snippers is veel zachter dan op tarwestro. Zeker een pluspunt in de moderne keuken.

Ik wil iedereen via deze weg warm maken om zo een groeipakket te kopen en uit te proberen. Veel merken en verkooppunten zijn aanwezig maar weinigen zijn uitverkoren.

De bedrijfsgegevens en verkooppunten van onze bio-oesterzwamkweker zijn te lezen op www.Pleurico.be Lees er zeker ook de pagina zelf kweken.

Zoals steeds wenst Tuinman Peter je veel kweek en eetgenot. Groetjes

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

6 reacties op “Oesterzwammen telen, een ambacht die je ook zelf eens kan proberen!”

  1. Palit avatar
    Palit

    Mijn oesterzwammen zijn ongekrompen iemand een idee hoe dit komt?

    1. Geachte Palit, vertel even iets meer over het tijdstip van het jaar waar de problemen zijn opgetreden en onder welke omstandigheden. Paddenstoelen kweek tegenslagen kunnen voorkomen bij meerdere factoren. Groeten Tuinman Peter

  2. Peeters jan avatar
    Peeters jan

    Beste Peter van harte Bedankt gelieve mij op de hoogte te houden via mail of tel 0475 82 22 77

    1. Jan, mijn nieuwste artikel om eenvoudig paddenstoelen te kweken staat online. Groeten Tuinman Peter

  3. Peeters jan avatar
    Peeters jan

    Ja ik ben invalide en een echte moestuinliefhebber ik kweek alle groenten zelfs teveel.Maar speur de laatste maand internet af naar KWEEKoesterzwammen en champignons. Ik doe een poging mycelium te kweken op doorweekt karton zoals een filmpje op youtube en koffiegruis. Wie kan mij op weg helpen ben 62 jaar. Wat kosten die zwarte zakken hierboven op deze site. Hoe betalen en hoe verzenden. Liefst onder rembours =aan postbode bij levering Van harte bedankt . Jan

    1. Jan, vorig paddenstoelseizoen waren die zwarte zakken te koop via internet (Bioplanet) en via een organisatie van biogroenten(te lezen op die kweker zijn site). Ik heb contact gehad met de kweker en de kweekbaaltjes zijn terug te koop vanaf begin september. Eerstdaags komt er een nieuw artikel op de site over het eenvoudig zelf kweken van ‘Stropharia’ of ‘bietenputzwam, godzillapaddenstoel, blauwplaatjeszwam’. Groeten Tuinman Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.