Allerlei bladgroenten en salades ‘s zomers in eigen tuin telen. Zelf zaaien en planten.

Slasoorten

1ezkgox1De hele zomer kunnen we verschillende soorten sla, en veel andere bladgroenten op rijtjes uitzaaien.

Sla telen we het hele seizoen door.  Ga ook in juli en augustus zeker en vast door met sla telen. Willen de sla nog tot volle wasdom laten groeien (lees grote kroppen) dan zaaien we de sla tot 15 augustus. Ijsbergsla wordt groter en heeft meer tijd nodig om uit te groeien, deze zaaien we best nog einde juli. Snijsla kunnen we ook nog in september zaaien. In ieder geval, de keuzes voor allerlei slasoorten blijven de hele zomer zeer groot. Sommigen kiezen ervoor om de twee weken wat sla uit te planten. Jammer genoeg wordt het vanaf nu moeilijk om slaplantjes te vinden in de tuincentra. Nochtans is het mogelijk sla in open lucht te planten tot de eerste dagen van september. Zelf plantjes telen dus. Gelukkig kan dit vrij eenvoudig, zaai  drie weken voor het uitplanten. Heb je er niet zoveel nodig, zaai dan drie zaadjes in een potje en selecteer na het kiemen het beste plantje. Voor grotere hoeveelheden zaaien we beter in een zaaikistje om dan achteraf te verspenen. De uiterste plantdatum is begin september, als je tenminste nog een volledig uitgegroeide krop of rozet wil oogsten.

Veldsla

wdbkgpyrVanaf augustus kunnen we ook veldsla zaaien in de tuin. In de kas zaaien we vanaf september. Het lijkt eenvoudig, veldsla zaaien, maar het is het niet altijd. Als je het wat uit het oog verliest worden de kleine veldslaplantjes al snel overwoekerd door snel kiemend onkruid. Op rijtjes zaaien is in dat verband dus wel noodzakelijk. Ook kan warmte en droogte het kiemen bemoeilijken. Afdekken met een jutezak na het zaaien is een beproefde methode, die ook hier goed van pas komt. Het stukje grond waar we veldsla willen telen wordt niet bemest. Omdat de kleine plantjes weinig voeding nodig hebben, maar ook omdat de jonge kiemplantjes vrij gevoelig zijn voor te veel mineralen in de grond. In dit artikel : Alles over het kweken van veldsla, een gezonde groente

 

Groenlof en Roodlof (Radicchio)

Nog een hele zomer tijd  om groenlof te telen. Suikerbrood noemen ze dat in Vlaanderen. Je kan je afvragen waarom deze groente zo populair is bij de tuinliefhebbers. En dat terwijl ze nauwelijks geteeld wordt door beroepstelers en zelden in de handel te vinden is. De reden is te zoeken bij het feit dat dit een gemakkelijk te telen groente is die tot diep in het late najaar en vroege winter kan geoogst worden.Alhoewel uiterlijk nogal verschillend behoort roodlof (radicchio) tot hetzelfde plantengeslacht als groenlof. De teelteisen zijn dan ook dezelfde. Alleen kan roodlof (radicchio) niet zo goed de novemberkou verdragen en moeten ze dus eerder geoogst worden. Beide teelten zijn een aanrader voor iedereen. Laat in de herfst oogst u lang bewaarbare bladgroenten zonder al te veel problemen. Lees tips en adviezen om deze najaarsgroenten met succes te kweken in dit artikel Radicchio|roodlof en groenlof| suikerbrood kweken (groenten als nateelt)

 

qn5g0iokimageRadicchio is koudegevoeliger dan groenlof.Als in de vroege herfst het loof van de pompoenen afsterft komt de groeikracht van het groenlof volop tot uiting.

Spinazie

imageOm problemen te vermijden met te droge en te warme weersomstandigheden bij het uitzaaien van herfstspinazie is het een goed idee spinazieplantjes in potjes op te kweken.

Stilaan wordt het tijd om er aan te denken een stukje grond vrij te houden voor de herfstspinazie en de winterspinazie. Gewoonlijk wordt ter plaatse gezaaid. Herfstspinazie wordt gezaaid in augustus tot uiterlijk half september. Winterspinazie kan je zaaien in september. Om winterspinazie te telen moet je een specifiek ras kiezen, dat wel degelijk onder de benaming winterspinazie verkocht wordt. Herfst- en winterspinazie zijn niet altijd oogstzeker. Een te zomerse augustus- en septembermaand (warmte, droogte) zorgen ervoor dat de herfstspinazie het minder goed zal doen. Een strenge winter

Andijvie

yojrbxdmZaaien van andijvie  kan tot 25 juli, met een speling tot uiterlijk eind juli, daarna wordt het echt te laat. Planten kan tot 15 augustus, eventueel tot vijf dagen later. Als je andijvie zaait bij een te lage temperatuur (minder dan 15 graden) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en al snel zal doorschieten. Ook lange dagen (meer dan 14 uur licht) tijdens de uitgroei van de krop zijn ideaal om de plant snel te doen bloeien.

Wie nu andijvie zaait kan dit doen bij voldoende hoge temperaturen. De uitgroei van de krop zal verlopen bij korter wordende dagen. De beste teeltperiode voor andijvie is nu aangebroken. Dan kunt u misschien wel kroppen telen zoals in het artikel  andijvie weken van een halve meter en anderhalve kilogram (klik) (met talrijke foto’s).

Een laat zaai- en planttijdstip is steeds de moeite waard, omdat de groenten dan ook een langer oogsttraject hebben zodat de overschotten beperkt blijven. Er is natuurlijk steeds een klein risico aan verbonden, maar de laatste jaren valt dit beste mee. Mooie voorbeelden van wat een laat zaai- en planttijdstip kan opbrengen vind je in dit artikel “wat met de bodembedekking na de aardbeiteelt” en “Een mandje vol met groenten dankzij de warme herfst“.

Het is ook gekend dat andijvie in het najaar de grootste kroppen vormt. Kies dan ook een zeer ruime plantafstand. 40 cm tussen de planten is zeker niet overdreven. Als er een voedingsbehoeftige voorteelt stond is het voor andijvie  nodig om opnieuw te bemesten, dergelijke zware kroppen groeien niet vanzelf. Wist u dat krulandijvie moelijker te telen is dan breedbladige andijvie? En dat er binnen de krulandijvie er ook nog een verschil is wat betref moeilijkheid van telen? Rand is bij krulandijvie namelijk een groot probleem. En de types “tres fine maraichère” zijn hieraan heel gevoelig. Kies voor een ras van het type “Wallonne”, als je ietwat wil toegeven op de “fijnheid” van het blad, maar niet graag bruine randjes op de jonge bladeren hebt net voor de oogst.

Lees nog wat teeltinformatie in het artikel over de teelt van andijvie (met talrijke foto’s).


Reacties

4 reacties op “Allerlei bladgroenten en salades ‘s zomers in eigen tuin telen. Zelf zaaien en planten.”

  1. Dat zou wel eens eikenbladsla of lollo rossa kunnen zijn.
    Typ beide namen eens in bij Google en kijk of de foto’s lijken op wat jij geteeld hebt.
    kijk ook eens bij dit artikel
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/eikebladsla-plukken/
    groet,
    Luc

  2. Heb sla in de pot gekweekt,maar de bladeren zijn rood en er komen geen kroppen in,de smaak is goed en mijn vraag is welke soort dit is.

  3. l.j.koornneef avatar
    l.j.koornneef

    ik zou het leuk vinden om een pagina te kunnen afdrukken, maar zie geen mogelijkheid daartoe. is dat u bekend???vr. gr. leen koornneef

    1. Nee, is vrij moeilijk te integreren, voor mij toch. Je kan de tekst kopieren en plakken in Word en afdrukken, voor eigen privé gebruik.
      groeten,
      Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.