Een sterke smaak, goed voor het hart, goed voor een klare kijk en ideaal voor winterse tijden. Enig idee welke groente we bedoelen?

Het is veldsla!

Waarom we al deze goede eigenschappen aan deze groente toedichten lees je in het volgende artikel. En we doen er nog originele recepten bij om ook tijdens de feestdagen van deze groente te kunnen genieten.

Zelf telen
Alhoewel veldsla een groente is die je best zaait in het najaar, toch kan je ook tijdens de winter veldsla zaaien in de kas of folietunnel. Dit citaat komt uit het artikel “Alles over de teelt van veldsla, een echte wintergroente.

Voor wie echt verknocht is aan veldsla is het mogelijk deze groente een groot deel van het jaar te telen. Zaaien kan dan vanaf half augustus tot begin april. Hou er wel rekening mee dat je vanaf januari slechts kleine hoeveelheden mag zaaien, want deze veldsla schiet sneller op dan de zaaiingen van in het najaar

Smaak
Veldsla is een kleine bladgroente met lepelvormige blaadjes die in trosjes groeien. Maar de smaak is vrij krachtig: veldsla valt niet te negeren!

Bij aankoop zit de wortel vaak nog aan de blaadjes die er overigens frisgroen moeten uitzien. Veldsla kun je gerust enkele dagen bewaren in de koelkast, maar ook hier is de gouden raad: hoe verser, hoe sterker (en dus beter) de smaak.

Veldsla laat zich uiteraard koud eten in allerlei slaatjes, maar ook warm: veldsla in soep is een echte lekkernij. Volgens het foodpairingprincipe (www.foodpairing.be) laat veldsla zich graag omringen met feestelijke ingrediënten: wijn uit de streek van Sauterne om te beginnen, kaviaar, makreel, verse oesters, basmatirijst, walnoten, dille, camembert, mozzarella…

Lees voor meer eigenschappen van veldsla het artikel
Veldsla in de keuken

Vitaminen om de winter door te komen
De voedingseigenschappen van veldsla zijn niet gering en weeral een prima middel om de winter aan te kunnen: een flinke dosis vitamine C en veel ijzer. Veldsla bevat vier keer zoveel vitamine C als kropsla, en bevat daarnaast ook nog vitamines van het B-complex. En veldsla bevat meer ijzer dan spinazie (alleen peterselie doet beter)! Dus nee… Popeye had geen gelijk!

Gezond voor hart en hersenen.

En dan is er nog het Omega 3-verhaal. Bijna niet te geloven dat zoveel gezonde eigenschappen in die kleine blaadjes zijn opgeslagen!

Heel wat producten verrijkt met Omega 3 worden op vandaag aangeboden in de supermarkt. Maar bij veldsla is er sprake van een natuurlijke rijkdom. 100 gram van deze groente bevat zo’n 12% van de aanbevolen hoeveelheid Omega 3.

Over Omega 3 werd al veel gezegd en geschreven. Nu blijkt dat in ons land de consumptie van Omega 3-vetzuur te laag ligt. En het mooie is dat zowel bladgroenten zoals spinazie, postelein, waterkers, veldsla… en vette vis Omega 3-vetzuren bevatten. Voor de bladgroenten gaat het om ALA, terwijl vis dan weer EPA en DHA bevat.

Regelmatig genieten van vis en groenten is niet alleen proeven van een heerlijke harmonie… het is ook ‘essentieel’ gezond en feestelijk!

Maar uiteindelijk is het nog altijd zo dat veel mensen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet halen, terwijl Omega 3 toch als belangrijke factor beschouwd worden als het gaat om de gezondheid van hart en bloedvaten.

Ook de hersenfunctie zou baat hebben bij een voldoende inname van Omega 3.

Als dat niet mooi is: een sterke smaak, goed voor het hart, goed voor een klare kijk en ideaal voor winterse tijden.

Recepten met veldsla

Veldsla is een must op de feesttafel. En is groen ook niet een beetje kerstkleur?

Avocadosalade met krab en veldsla

Ingrediënten per persoon
4 Flandria-champignons
het sap van ½ citroen
1 Flandria-tomaat
1 avocado
een handvol Flandria-veldsla
1 klein blikje krab
Voor de vinaigrette: 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel slaolie, 1 koffielepel citroensap, peper, zout, enkele druppels tabasco.

Bereiding
Snijd de champignons in dunne plakjes en besprenkel ze met wat citroensap tegen het verkleuren. Pel de tomaat, snijd ze in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en hol de twee helften voorzichtig uit zonder de pel te beschadigen. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en besprenkel ze met citroensap. Spoel de veldsla, zwier ze droog en haal de blaadjes van elkaar. Meng het uitgelekte krabvlees met de champignonplakjes en de stukjes tomaat en avocado. Vul de avocadohelften met dit mengsel. Vul de bodem van een bord met de veldsla en schik er de gevulde avocadohelften op. Meng alle ingrediënten van de vinaigrette en giet ze over de salade.

Omelet met prei, aardappelen en veldsla

Ingrediënten per persoon
1 aardappel
1 stengel Flandria-prei
1 kleine ui
1 groot ei
1 eetlepel magere melk
1 koffielepel boter
1 pakje Flandria-veldsla
peper en zout

Bereiding
Snijd de geschilde aardappel in blokjes. Maak de prei schoon en snijd ze in reepjes (gebruik ook een deel van het loof). Snijd de ui in ringen. Laat de aardappel, de prei en de ui elk apart gedurende 5 minuten blancheren in gezouten water. Klop het ei op met de melk. Verhit de boter in een pan met een antiaanbaklaag en bak er de omelet in. Zodra de omelet begint te stollen, legt er de aardappelen en de groenten op. Laat nog even bakken en kruid met peper en zout. Spoel de veldsla, zwier ze droog, haal de blaadjes van elkaar en serveer ze met de omelet.

Bron : persbericht Flandria-groenten.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  7 reacties aan “Een intense, gezonde groente voor winterse tijden.”

Reacties (7)
 1. We zijn na jaren weer begonnen met een klein stukje groententuin. 2 weken geleden hebben we veldsla gezaaid. Op het pakje stond dat dit kon eind april. Gewoon buiten, zonder tunnel of afdekking.
  De plantjes zin nu ong. 2 cm breed, we gieten om de dag en zijn erg benieuwd hoe het afloopt.
  Wie deed dit ook al eens in de volle grond in het voorjaar?

 2. Nu al weer 4 weken veldsla gegeten ,over 1 week weer de volgende portie . Vanaf de komende week kropsla uit de kas met de eerste bosuitjes ,heerlijk .groetjes uit de polder,midden in het Groene Hart van Holland .

 3. Ik had in september veldsla gepoot, maar het lukte niet. Nou heb ik in het voorjaar mijn tuintje omgespit en een glasplaat eroverheen gelegd en nou komen er ineens allemaal groene plantjes op :).

 4. Zo leren we weer wat bij heel interessant zal het zeker proberen

 5. nog nooit gezaaid. Ga het beslist proberen.
  Mijn vrouw keek mee voor de recepten. De omelet leek me wel wat.

  vr.gr cor

 6. heb net een zakje zaad besteld, aankomend seizoen proberen
  ben erg benieuwd

 7. Veldsla is heerlijk ,ik kweek het al vele jaren en kan het iedereen aan bevelen .een groet uit de polder .mijn jongens eten het puur ,zonder toevoeging ,dan proef je het natuurlijke .

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)