image 
(De Standaard, 8 oktober 2009, Auteur: Jochen Vandenbergh)

BALEN – REPORTAGE TUINIEREN MET ZWARE METALEN
‘Hoe teel ik groenten in zwaar vervuilde grond?’, een vraagstuk waar ze in de Antwerpse en Limburgse Kempen al decennia mee kampen. Een engagementsverklaring om de cadmiumproblematiek te lijf te gaan, biedt een antwoord.

‘Ik heb tomaten, aardappelen, wortelen en erwten in mijn tuin staan’, vertelt Henri Meeuws uit Balen-Wezel. ‘Ik weet dat ik beter geen groenten teel, maar ik sus mezelf met het feit dat ik biologisch composteer. Geen pesticiden in mijn hof. Dat is ook niet gezond en doen ze op een ander wel.’ Enkele jaren geleden werd in de tuin van Henri nog een cadmiumwaarde van 9,4 milligram per kilogram zand gemeten, bijna de hoeveelheid waarbij wordt afgeraden om geen enkele groente uit de tuin te eten.

Cadmium is een toxisch metaal en een bijproduct van de zinkwinning. Een te hoge opname kan leiden tot een verstoorde nierfunctie, osteoporose en longkanker. In de omgeving van de Nyrstar-fabrieken in de Antwerpse en Limburgse Kempen kunnen ze er over meespreken. Jarenlang al wordt hen De engagementsverklaring omvat zes projecten om de blootstelling aan cadmium terug te dringen. Gezien cadmium vandaag vooral wordt opgenomen door de voeding, is het opvallendste project ‘Train de trainer.’ Een vijftigtal compostmeesters, leerkrachten uit de tuinbouw, personeelsleden van tuincentra en andere tuiniers leren hierbij ‘cadmiumarm’ telen om daarna hun kennis door te geven.

‘Boven de 10 mg/kg teel je best niets meer’, onderwijst professor biologie Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt. Bewoners kunnen de cadmiumwaarde in hun grond laten meten. ‘Tussen de 5 en de 10 mg/kg kunnen bonen, erwten, paprika’s en tomaten nog. Bladgroente zijn sowieso absoluut te vermijden, want die nemen veel cadmium op.’
De Kempense tuinierders leerden daarbij dat het toevoegen van klei en heel veel compost de opname van cadmium kan verminderen. De belangrijkste factor is echter de zuurtegraad. Door de moestuin te bedekken met kalk neemt de plant minder cadmium op. Helaas is dat niet optimaal voor de plant. (Lees het volledige artikel in De Standaard.)

Tip

Je kan een folder downloaden met meer informatie over hoe je moet groenten telen met Cadmium in de groentetuin, klik hier.

 

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Groenten telen in cadmium-vervuilde grond”

Reacties (1)
  1. sinds mijn geboorte leefde ik in het meest bevuilde gebied zware metalen ‘ nl in de 3 puttensheide te balen , bankei 32 ‘ Gelukkig is deze omgeving gesloopt, maar vlgs mijn mening nog steeds onleefbaar.
    Ook is men hetzelfde effect met Wezel aan het creeren. Men saneert niet op zware metalen maar op zinkassen? Onze bestaande generatie is slachtoffer, wij worden gebruikt om een betere toekomst ; Goed zo, maar een hoop simpele vragen worden niet aanvaard , laat zijn beantwoord .

    Cadmium in onze tuin is ongezond , de zinkassen zijn een vervuiling van veillemontage, er zijn instanties die dit begrijpen , laat ons handelen zoals echte vlamingen ‘cvf Bart de Wever’ en handel correct; NIET zoals nu.

    Jef

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)