De pompoen maakt de laatste jaren een sterke revival mee. De exemplaren in de tuin van Pierre Lhoas zijn een eerbetoon aan deze onalledaagse groente in bijzondere kleuren en smaken. Pierre Lhoas heeft van zijn passie voor pompoenen zijn beroep gemaakt. Hem interesseert niet zozeer het commerciële aspect als wel de buitengewone biodiversiteit van deze vitamine- en mineraalrijke groente met zoveel verschillende smaken.

De afgelopen tien jaar heeft Pierre Lhoas een steeds groter aantal pompoenvariëteiten gekweekt op zijn velden in het Haspengouwse dorpje Héron en sinds 2006 ook bij Ohey in de Condroz. Zo begon hij te kruisen en ontstond de “Mongogo de Héron”, een unieke sierpompoen, plat van vorm en met tien rode wangen die na het oogsten van donkergroen naar geel verkleuren.

Door elk jaar eind september zijn Jardins de Vertumne open te stellen voor het publiek heeft Pierre Lhoas een bijzonder originele pompoenmarkt in het leven geroepen die tevens de gelegenheid biedt om dichtbij kennis te maken met zijn liefde voor zijn prachtige culinaire schatten.

Wat staat er zoal op het programma?
Een bezoek aan zijn pompoenveld, een pompoententoonstelling en -markt, een “Franse moestuin” met vergeten groenten, proeverijen, workshops “pompoensnijden”, “pompoenlantaarns maken” en “bloemen en pompoenen”.

Wanneer?
29-30 september tussen 9 en 20 uur.

Waar?
Les Jardins de Vertumne, Chaussée de Ciney 47, 5350 Ohey.
www.lesjardinsdevertumne.be

  • Deze tekst en nog meer over deze interessante kwekerij lees je deze maand in het maandblad Nest

Bekijk ook de video over deze kwekerij uit het tuinprogramma Jardins en Loisirs.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.